katka.c 31.03.07, 00:00 Mój przyjaciel uwielbia utwory Chopina ( te wolniejsze kawałki)co mozecie polecic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rumburakk1 Re: Chopin-szukam 31.03.07, 18:02 Chopin generalnie jest spokojny. to nie heavy metal jeszcze ;-). Ze spokojniejszych to nokturny, ballady, walce - ktoś nazwał to kiedyś kobiecym nurtem. nie znam się ale chopina uwielbiam czy to w meskiej czy w kobiecej postaci. Co do wykonawców to na tym forum już było to setki razy - poczytaj to dodatkowo dowiesz się paru ciekawych rzeczy. osobiście polecam raczej nowsze nagrania. przy matuzalemach światowej pianistyki sprzed kilkudzieisęciu lat przyjaciel może niestety zaprotestować - nagrania technicznie są kiepskie, ale za to wykonania perfekcyjne. Co warto? Zimerman, argerich, pollini, rubinstein (wyszła zremasterowana seria), nasz paleczny (osobiście bardzo lubię jego grę), olejniczak, Pobłocka, bunin , Sokolov i wielu wielu innych Ze starszych kalsyków - Richter, Gilels, Rubinstein, Cziffra, Arrau (ale tu uwaga - moze okazac się za cięzki), Cortot, paderewski, yudina (świetna naprawdę), Shura Cherkassky, W ciemno brałbym Ballady zimermana, etiudy i polonezy Polliniego, Nokturny i mazurki Rubinsteina. Jeśłi w czymś pomogłem to miło mi Odpowiedz Link Zgłoś