Dodaj do ulubionych

Jaki materac dla malucha?

02.03.09, 20:19
Który materac jest dobry. Mówią że gryko kokosowy jest najlepszy
wiem że są kokos pianka gryka i te dwa nie różnią się niczym bo
widziałam przekrój tych materacy i są identyczne. Również widziałam
przekrój materaca który wyglądał tak gryka kokos i pianka. Byłam
dziś w hurtowni na Handlowej i pan powiedział że najlepsze są z
samego kokosu bo jest lepszy przepływ powietrza przez materac.
Pomóżcie!
Obserwuj wątek
    • kredens2 Re: Jaki materac dla malucha? 02.03.09, 21:54
      Najlepszy materac to materac twardy ale sprężysty. Z tych dostępnych
      w naszych hurtowniach najbardziej pasujący to gryka-pianka-kokos, ze
      względu na to, że sie poprostu nie uleży, a materacom z samym
      zielskiem w środku poprostu nie ufam, a co do przepływu powietrza to
      raczej nie ma to wpływu na np. kregosłupik maleństwa:).
      • mama_amelii Poczytaj tutaj 03.03.09, 09:33
        www.twoja-sypialnia.pl/materace_dla_dzieci/

Ja mam gryczano kokosowy i jestem zadowolona.
    • morfeusz1971 Re: Jaki materac dla malucha? 05.04.09, 23:12
      Dla dziecka trzeba na pewno wybrać materacyk bardziej twardy coś z kokosem
      dlatego że dziecko ma jeszcze delikatny kręgosłup i na miękkim materacu mogłoby
      nabawić się kłopotów z kręgosłupem dobre też są materace lateksowe, jako że
      zajmuje się sprzedażą salonsnu.com.pl/ produktów fabryki materacy MK Foam
      Koło poleciłbym np. materac Palmea jest to materac wykonany z sprężyn
      kieszonkowych obłożonych przekładką tapicerska i na to pianką dodatkowo
      utwardzony za pomocą cieniutkiej warstwy maty kokosowej
      • morfeusz1971 Re: Jaki materac dla malucha? 05.04.09, 23:15
        Wybór materaca stosunek cenny do jakości z produktów [url= mkfoam.pl/]MK
        Foam[/url] Koło czyli wybieramy top pięć pośród materacy koło, które chyba
        najłatwiej znaleźć wyszukiwarce google pod hasłem materace koło.

Najtańsze materace to materace bonelowe ale niestety cena to nie
        wszystko, najtańsze materace nie są najlepsze. Materace bonelowe są produkowane
        jak na te czasy w przestarzałej technologii, i z tego powodu nie są najlepsze
        ponieważ jest w nich zastosowana formatka sprężynowa typu bonel która tworzy
        jedną całość i dlatego sprężyny nie mogą się tak dobrze dopasowywać do kształtu
        ciała jak w materacach kieszonkowych również trwałość tych materacy pozostawia
        wiele do życzenia. Ten typ sprężyn wspaniale sprawdza się w na przykład :
        sofach, narożnikach, kanapach, fotelach ogólnie mówiąc w meblach tapicerowanych
        popularnie zwanych wypoczynki. Dlatego nie będę polecał raczej materace które są
        produkowane przy wykorzystaniu sprężyn bonelowych. Następna kategoria to
        materace
        kieszonkowe
        popularnie określane jako materace kieszeniowe lub materace
        woreczkowe, są to materace wykonane z sprężyn umieszczonych każdej w osobnej
        kieszonce. W ten sposób uzyskujemy to że każda sprężyna pracuje indywidualne i
        dlatego materace kieszeniowe bardzo dobrze dopasowują się do kształtu ciała nie
        tak jak materace bonelowe. Po prostu materace kieszonkowe ( sprężyny ) pracują
        punktowo co jest bardzo dużą ich zaletą. Niektóre materace kieszonkowe posiadają
        strefy twardości np. takie materace [url= mkfoam.pl/]Mk Foam[/url]
        Koło jak materace
        Venus
        , [url=
        salonsnu.com.pl/index.php?keyword=estrella+lux&Search=Szukaj&Itemid=1&option=com_virtuemart&page=shop.browse]Estrella
        Lux[/url] , Czar Nocy , [url=
        salonsnu.com.pl/index.php?keyword=mystazja&Search=Szukaj&Itemid=1&option=com_virtuemart&page=shop.browse]Mystazja[/url]
        , Jamajka, Fajardo, oraz Samos są tak zwanymi materacami siedmiopolowymi co
        oznacza że niniejsze materace posiadają sprężyny o rożnych twardościach w
        różnych częściach materaca. Dzięki zastosowaniu sprężyn siedmiopolowych
        materace kieszonkowe lepiej dopasowują się do kształtu ciała w jego
        poszczególnych części ponieważ materace mają inną twardość np. pod biodrem a
        inna pod nogą co powoduje dodatkowy komfort spania. Materace kieszonkowe
        podzieliłbym jeszcze dodatkowo na materace miękkie czyli te materace w których
        zastosowano warstwę lateksu na sprężynach który jest bardzo elastyczny do tej
        grupy zaliczają się materace : Czar Nocy, Mystazja, Venus, Estrela Lux dodatkowo
        Mystazja ma jeszcze jeden atut posiada jeszcze dodatkowo warstwę pianki
        termoelastycznej która pod wpływem ciepła dopasowuje się do naszego ciała.
        Materace twarde to materace w których lateks zastąpiono pianką poliuretanowa
        która już nie jest tak elastyczna jak lateks, w tej grupie można wyróżnić
        jeszcze szczególnie twarde materace np. Palmea i Estrella Strong te materace
        posiadają warstwę kokosu a materac Estrella Strong posiada wyłącznie 3
        centymetrową warstwę kokosu zamiast pianki i dlatego jest to materac
        szczególnie twardy. Materace bardziej miękkie w tej kategorii to :Jamajka,
        Fajardo, Samos, Texel, Estrella, Estrella Air. Następna kategoria materacy to

materace lateksowe
        są to materace wykonane z mleczka kauczukowego które
        jest wulkanizowane w odpowiedniej temperaturze są to materace w pełni wykonane z
        surowca naturalnego i dlatego są to materace antyalergiczne ponieważ lateks
        zastosowany w materacu jest środowiskiem nieprzyjaznym dla różnego typu grzybów
        , roztoczy oraz bakterii. Materace lateksowe maja jeszcze jeden wielki atut nie
        odkształcają się zbiegiem czasu można powiedzieć że są wieczne. Materace
        lateksowe mogą być wykonane również w bardzo nowoczesnej technologii talalay
        gdzie mleczko kauczukowe jest mrożone do minus 30 stopni Celsjusza i w tedy
        wulkanizowane, ta metoda umożliwia równomierne rozłożenie ciężaru właściwego
        wkładu lateksowego. Zamrożone kanaliki powietrza pozostają otwarte w procesie
        wulkanizacji, umożliwiając oddychanie i optymalną cyrkulacje powietrza w
        materacu. Fabryka Mk foam Koło ma w swojej ofercie dwa materace lateksowe
        wykonane w/w technologii a mianowicie materace :
        Sueno
        Vital
        i [url=
        salonsnu.com.pl/index.php?keyword=sueno+luxus&Search=Szukaj&Itemid=1&option=com_virtuemart&page=shop.browse]SuenoLuxus[/url]
        w tym ostatnim można dodatkowo zastosować zestaw masujący Patataj. Mk foam Koło
        ma jeszcze w swojej ofercie handlowej takie materace lateksowe jak : Ibiza,
        Nancy, Vincent, Antiqua, Peurto Rico, Sueno i Sueno Minor. Materace lateksowe
        tak samo jak materace kieszonkowe posiadają kilka stref twardośći jak na
        przykład : Ibiza, Antiqua czy też Nancy. Dodatkowo niektóre materace lateksowe
        mogą występować w różnych twardościach na przykład Ibiza H 2 i Ibiza H 3 materac
        H 2 jest przeznaczony dla osób o wadze do 80 kg a H 3 dla osób powyżej 80 kg.
        Kolejną kategorią są materace termoelastyczne które są wykonane z specjalnej
        pianki która pod wpływem ciepła naszego ciała dopasowuje się idealnie do niego a
        gdy zniknie źródło ciepła materac wraca do swojego pierwotnego kształtu, można
        powiedzieć że jest to materac inteligentny z pamięcią. Najbardziej znany materac
        termoelastyczny wytwarzany przez MK Foam Koło to
        Ameland
        występuje jeszcze materac Bahrain który to materac posiada 4 cm warstwę pianki
        termoelastycznej. Kolejna kategorią są materace piankowe wykonane z pianki
        wysokoelastycznej do tej grupy zaliczamy materace :Aruba, Kontura, Lucja,
        Santorini. Według mojej subiektywnej oceny najlepsze są materace lateksowe potem
        materace kieszonkowe i materace termoelastyczne następnie materace piankowe i
        na samym końcu materace bonelowe. Oczywiście nie każdy materac np. lateksowy
        jest lepszy od materaca kieszonkowego czy materaca termoelastycznego to zależy
        od jego klasy. Według mnie najlepszym materacem z grupy materacy lateksowych
        jest Sueno Vital i Sueno Luxus ( talalay ) a Ibiza w tradycyjnych materacach
        lateksowych. Kategoria materace kieszonkowe ma kilka bardzo dobrych produktów
        według mnie zwycięzcą jest tu materac Mystazja choć Czar Nocy niby jest
        lepszy ale uważam że za drogi i nie warty swojej ceny na drugim miejscu jest
        Venus bardzo dobry materac godna uwagi jest również Estrella Lux a z
        najtańszych Texel. Materace termoelastyczne to tak naprawdę tylko i wyłącznie
        materac Ameland, z materacy piankowych poleciłbym materac Monaco lub Aruba.
        Podsumowując polecałbym materace lateksowe a z nich Sueno Vital mimo że jest
        bardzo drogi ale warty swojej ceny albo materac Ibiza w kategorii materace
        kieszonkowe faworyci to materac Mystazja i Venus bo są bardzo dobre i nie jaż
        za tak wysoką cenę a tańszy materac to Estrella Lux a najtańszy ale naprawdę
        godny uwa
        • sympatycznyyyyy Re: Jaki materac dla malucha? 22.04.09, 11:30
          >Palmea i Estrella Strong te materace
          > posiadają warstwę kokosu a materac Estrella Strong posiada wyłącznie 3
          > centymetrową warstwę kokosu zamiast pianki i dlatego jest to materac
          > szczególnie twardy.

A ja mam takie pytanie-JAKI TO MA SENS?

skoro sa sprezyny woreczkowe 7strefowe a polozy sie na nich gruby kokos to czy
          nie traci to swoich wlasciwosci??? to tak jak bym polozyl deske i gdzie maja sie
          ujawnic te sprezyny? po co inwestowac w drozsze kieszonki? lepiej bonnella z
          kokosem i wyjdzie na to samo tylko ze TANIEJ? czyz nie? do kieszonek to tylko
          lateks albo pianka no bo inaczej to traca swoj atut-strefowosc.
          • villem0 Re: Jaki materac dla malucha? 23.04.09, 07:34

Bardzo rzeczowa odpowiedź ;) ale praktyczna i o to chodzi.

Jak dla mnie to nie ma sensu inwestować nie wiadomo ile w materac dla dzieci, który będzie zasikany, zarzygany i do wyrzucenia po jakimś czasie, bo przecież dziecko z niego wyrośnie dość szybko.
            Swoim kupiłam zwykłe kokosowo-gryczane w bambino i było OK.
            Jak było małe (dziecko) to materac był twardszą stroną do góry a potem przełożyłam na drugą, bardziej miękką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka