hmmmmmmmm1 28.08.06, 11:10 witam..pytanko oczywiscie do kobiet...otoz czy tez odczuwacie czasami bol w okolicy jajnikow zaraz po sexie? bo mi sie zdaza i nie wiem dlaczego tak jest....pozdrawiam :] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Niusia_20 Re: Ból IP: *.kozieglowy.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 12:06 ja też czasem odczuwam ból w okolicy jajników po sexie. byłam w tej sprawie u ginekologa i powiedział, że ból może być spowodowany tym, że w czasie stosunku do pochwy dostaję się powietrze, które może przenikać takźe głębiej. Tak więc bez obaw, to jest normalne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Ból IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 12:10 a musisz uprawiac sex? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Ból IP: *.wro.vectranet.pl 28.08.06, 13:27 To wcale nie jest normalne... Nie rozumiem jak możecie tak pisać! Oczywiście, są pozycje, w których penetracja jest głęboka i wtedy rzeczywiście może występować ból, ale w trakcie stosunku, a nie po! Miałam podobny problem. Chodziłam do prywatnych lekarzy, któzy ciągnęli ode mnie kasę i nic nie potrafil stwierdzć. Poszłam więc na trójwymiarowe USG i okazało się, że mam zrosty. Jeżeli wczesnej chorowałaś lub chorujesz na zapalenie jajników to właśnie zrosty mogą być przyczyną Twoich dolegliwości. Nie martw się - to nic poważnego! Dobry ginekolog może tylko ponaciskać je palcem, bezboleśnie pękają i masz spokój. Druga sprawa - czy robiłaś sobie może wymaz z cewki moczowej na obecność chlamydii? To choroba przenoszona drogą płciową. Czasami zarażony nie odczuwa żadnych dolegliwości, czasami właśnie bóle podczas stosunku. Nieleczona chlamydia prowadzi właśnie do zrostów okołojajnkowych i w rezultacie do niepłodności. Tak więc jeżeli byłaś u lekarza, który zbadał Cię tylko i powiedział, że wszystko jest ok to radziłąbym Ci iśc na USG i zrobić wymaz. Pozdrawam. Odpowiedz Link Zgłoś
hmmmmmmmm1 Re: Ból 28.08.06, 13:37 ehh przyznam ze sie przeraziłam po twojej odpowiedzi...nie miałam robionego wymazu ani USG w sumie dosyc dawno nie byłam u ginekologa ale widac ze musze pojsc...ehhh jeszcze sobie teraz przypomniałam ze jak zaczelismy sie kochac po pierwszych stosunkach czasami to był tak okropny bol ze mnie zginało w poł ehhh boje sie troszke bole sa praktycznie cały czas po stronie prawej...( Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_to_ja Re: Ból 28.08.06, 13:42 Zrosty leczy sie naciskaniem palcem? buahahahahahahahahaha bzdura... zrosty okołojajnikowe leczy sie LAPAROSKOPOWO!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
daphny1 Re: Ból 28.08.06, 14:13 To idź do lekarza i się zapytaj mądralo! Miałam laparoskopię lewego jajnika, bo podejrzewali, że mam cystę. Zrosty nie wymagają żadnej operacji, ponieważ kilka dni temu ginekolog mi je usunął.Powtarzam, że dobry lekarz potrafi to zrobić. To nie jest jakiś guz wielkości jabłka tylko małe, owalne, torbielkowateguzełki z komórek błony śluzowej wyściełającej macicę.Nie wymądrzaj się tak jak nie wiesz.Ja już się wiele nacierpiałam, zanim trafiłam na dobrego lekarza, który usunął mi je bez interwencji chirurgicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
aquira Re: Ból 28.08.06, 14:24 Jeśli mocno Cię boli, to lepiej zgłoś się do lekarza. Ja od pierwszego razu odczuwam delikatny ból, ale nie jest on uporczywy i po pewnym czasie mija. Nie sądzę, żeby były to zrosty, ani nic przenoszone drogą płciową - przecież choroby nie wyczuwa się po kilku sekundach;) Odpowiedz Link Zgłoś
daphny1 Re: Ból 28.08.06, 14:37 Jeżeli penis napiera na szyjkę macicy a ona dodatkowo ociera o jajniki, obok których są zrosty, może to powodować ból. Jestem kilka dni po leczeniu, a problemy z jajnkami miałam od ponad roku, dopóki nie trafiłam na naprawdę dobrego lekarza. Nie będę się kłócić z koleżanką, bo nie mam 16 lat. Nie są to moje wyemaginowane poglądy, tylko fakty. Oczywiście, nie mówię, że zrostów nie leczy się laparoskopowo - byc może ich cięższe przypadki, ja na szczęście tego nie potrzebowałam. Co do chlamydii - też nie mówię, że ją masz. Zaproponowałam tylko zrobienie wymazu dla pewności, to jest naprawdę poważna choroba, czasami nie przynosząca żadnych objawów. Zresztą każda kobieta powinna przynajmniej dwa razy do roku robić cytologię. No i te USG. Koniecznie trójwymiarowe. Na nim wyjdą wszystkie nieprawidłowości. Ja zapłaciłam za badanie 40zł, więc nie jest drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_to_ja Re: Ból 28.08.06, 15:39 nie masz 16 lat? ja tez nie :) mam prawie 30 :) trojwymiarowe USG????????????? a po jaką cholere???????/ wystarczy dobry specjalista od ZWYKLEGO USG!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niusia_20 Re: Ból IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 16:53 nio jeśli odczuwasz aż tak silny ból to lepiej faktycznie zwróć się do lekarza, ja odczuwałam tylko niewielkie pobolewanie ale mimo to zapytałam lekarza. Ten mój ból przechodzi po ok 10 minutach po stosunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daphny1 Re: Ból IP: *.wro.vectranet.pl 28.08.06, 17:19 To Pani chyba na wsi mieszka! Normalne USG - jeżeli kiedykolwiek miała takie PAni robione, pokazuje obraz prawie całkowicie szary! Natomiast trójwymiarowe USG jest swego rodzaju rentgenem. Moja ciotka w pierwszym miesiącu ciąży widziała na nim swoją córeczkę. Wkurzają mnie komentarze osób, które nie mają bladego pojęcia na dany temat a wymądrzają się i wyśmiewają! Zrobisz co zechcesz koleżanko, ale wierz mi, że trójwymiarowe USG wykaże wszystko i prawdopodobnie będzie to pomocne w zdefiniowaniu Twojego problemu. Uwierz mi, bo sama jestem tego przykładem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_to_ja Re: Ból 28.08.06, 18:14 TO chyba ty dziewczynko na wsi mieszkasz.. widac to po bzdurach, ktore tu wypisujesz!!!! Dokladnie wiem, na czym polega roznica miedzy zwyklym USG, a trojwymiarowym... Natomiast trafnosc diagnozy zalezy GŁÓWNIE od mądrośći i doświadczenia lekarza!!!!!!!!! Jesli przy sprzecie, nawet najlepszym, siedzi idiota - to nawet jeszcze jeden wymiar na USG NIE POMOŻE!!!!!!!!!!!!!!! Natomiast jesli lekarz jest dobry - to wystarczy USG zwykłe ( na ktorym obraz NIE MUSI BYC SZARY!!!!!!! istnieją nowoczesne aparaty USG tradycyjne, ktore potrafią pokazywac obraz w kolorze!). Odpowiedz Link Zgłoś
daphny1 Re: Ból 28.08.06, 18:19 Przykro mi bardzo, ale mieszkam we Wrocławiu, a to raczej nie jest wieś. Chyba z jakiegoś starego pokolenia pochodzisz skoro sądzisz, że stare USG są lepsze niż nowe. Nie mogę!!!! Hahaha. Żal mi Ciebie skoro polegasz na wiedzy i doświadczeniu samych lekarzy...Bo to maszyna odczytuje zmiany, mierzy ewentualne torbiele itp. Chyba, że Twój lekarz robi Ci to linijką, bo aż tak jest doświadczony. Super - powodzenia życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_to_ja Re: Ból 28.08.06, 18:25 TO ty pokazujesz, ze jestes ze wsi :) I naucz sie dziewczynko CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM - nie napisalam, ze stare USG jest LEPSZE niz nowe!!!! Po prostu zazwyczaj dobra diagnoza zalezy od DOŚWIADCZENIA lekarza!!!!!!! Sama maszyna nie zinterpretuje obrazu - to lekarz musi wypatrzyc torbiele, ciąze, pecherzyki, endometrium i inne rzeczy! Zapewne USG 3D lepiej pokazuje obraz dróg rodnych kobiety.. ale DOBREMU lekarzowi wystarczy obraz z USG tradycyjnego! A linijką ty chybe ciebie lekarz bada.... wspolczuje... Odpowiedz Link Zgłoś
daphny1 Re: Ból 28.08.06, 18:20 Aha. I nie przypominam sobie żebyśmy były na "TY"!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_to_ja Re: Ból 28.08.06, 18:26 daphny1 napisała: > Aha. I nie przypominam sobie żebyśmy były na "TY"!!! tak? to ciekawe, skoro zwracasz sie do mnie per "ty" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieznajoma Re: Ból IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 22:15 Mnie bolą jajniki tylko w czasie sexu(w poyzcji na jeźdzca),ale później jest już wszystko ok;)Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś