biedron1987 21.10.09, 19:07 Czy administrator moze sam naliczac odsetki za zwloke w placeniu czynszu za lokal?dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
netkater Re: nieznosny administrator:) 21.10.09, 21:39 We wspólnocie nie ma żadnego czynszu. Właściciel płaci zaliczki na utrzymanie części wspólnych oraz zaliczki swoich opłat za lokal. Z tych zaliczek zarząd wspólnoty ma obowiązek rozliczyć się z właścicielami na koniec roku! Kwestia ewentualnych odsetek powinna być dopracowana w regulaminie rozliczeń, który właściciele zatwierdzają uchwałą - wtedy administartor jest tylko technicznym wykonawcą woli właścicieli. Nie należy zapominać że takowe odsetki dotyczyć mogą tylko kosztów zarządu. O terminie opłat za lokal UoWL nie wspomina (należy to również określić w regulaminie). Odpowiedz Link Zgłoś
warsiawiak-jeden Re: nieznosny administrator:) 21.10.09, 22:49 > O terminie opłat za lokal UoWL nie wspomina (należy to również > określić w regulaminie). jak nie, jak tak: Art. 15. 1. Na pokrycie kosztów zarządu właściciele lokali uiszczają zaliczki w formie bieżących opłat, płatne z góry do dnia 10 każdego miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
netkater Re: nieznosny administrator:) 21.10.09, 23:33 Niby-warszawiak a czytać nie umie. Polecam dodatkową lekturę: "...Termin wnoszenia opłat na pokrycie kosztów utrzymania lokali Właściciele lokali, na podstawie art. 10 ustawy o własności lokali obowiązani są wnosić opłaty na pokrycie kosztów zarządu z góry do 10-ego dnia każdego miesiąca. Przepis ten odnosi się zatem do kosztów zarządu, brak takiego uregulowania w zakresie dotyczącym terminu wnoszenia opłat na pokrycie kosztów utrzymania poszczególnych lokali, dlatego właściciele lokali powinni w uchwale również określić termin płatności. źródło: Portal Informacyjny ZARZĄDCA www.zarzadca.pl/content/view/572/45/ Odpowiedz Link Zgłoś
haneczka_wm Re: nieznosny administrator:) 22.10.09, 00:37 netkater napisał: > "...Właściciele lokali, na podstawie art. 10 ustawy o > własności lokali obowiązani są wnosić opłaty na pokrycie kosztów > zarządu z góry do 10-ego dnia każdego miesiąca. To dosyć ciekawa interpretacja tego artykułu :-)))) Art.10. uowl: Właściciel nieruchomości może ustanawiać odrębną własność lokali dla siebie, na mocy jednostronnej czynności prawnej. W takim wypadku stosuje się odpowiednio przepisy o ustanowieniu odrębnej własności w drodze umowy. Poza tym: > "...Przepis ten odnosi się zatem > do kosztów zarządu, brak takiego uregulowania w zakresie > dotyczącym terminu wnoszenia opłat na pokrycie kosztów utrzymania > poszczególnych lokali, No, no... cieeeeekawe. Jak tak dokładniej przyjrzeć się ustawie o własności lokali, to dosyć sporo jest wyjaśnione, tylko czasem trudniej to dostrzec...... Na koszty zarządu składają się koszty dotyczące utrzymania lokali i koszty zarządu nieruchomością wspólną. W art.15.1.ustawy jest mowa o kosztach zarządu (całość), a nie kosztach zarządu nieruchomością wspólną: Na pokrycie kosztów zarządu właściciele lokali uiszczają zaliczki w formie bieżących opłat, płatne z góry do dnia 10 każdego miesiąca. Ustawa jednoznacznie reguluje termin wnoszenia opłat dotyczących pokrycia kosztów utrzymania całej nieruchomości i ....basta! Odpowiedz Link Zgłoś
12ania26 Re: nieznosny administrator:) 22.10.09, 21:11 Witam haneczka_wm napisała > Ustawa jednoznacznie reguluje termin wnoszenia opłat dotyczących > pokrycia kosztów utrzymania całej nieruchomości i ....basta! Zapomniałaś moja droga iż zarząd wspólnoty nie zarządza Twoim mieszkaniem a jedynie nieruchomoością wspólną. Nie może więc decydować w jakim terminie masz opłacać zaliczki za swoje mieszkanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
haneczka_wm Re: nieznosny administrator:) 22.10.09, 22:19 12ania26 napisała: > Zapomniałaś moja droga iż zarząd wspólnoty nie zarządza Twoim > mieszkaniem a jedynie nieruchomoością wspólną. Nie może więc > decydować w jakim terminie masz opłacać zaliczki za swoje > mieszkanie. Otóż, Moja Droga, z przykrością muszę Ciebie zawiadomić, iż nie zapomniałam o tym, ani na sekundę. 1. To nie zarząd decyduje o terminie płacenia zaliczek na koszty zarządu, a ustawa o własności lokali. 2. Jako właściciel sama zarządzam swoim mieszkaniem, ale mieszkanie jako takie, czyli lokal w nieruchomości, nie istnieje odrębnie od tej nieruchomości, a jest jej częścią składową (proszę nie mylić z nieruchomością wspólną). Ta specyfika sprawia, że zaliczki na określone media, a dotyczące lokali, są częścią składową kosztów zarządu, jako całości - dotyczących danej nieruchomości, ale w części regulowanych przez wspólnotę. 3. Ustawa w art. 15 mówi o kosztach zarządu, a w art.14 o kosztach zarządu nieruchomością wspólną. Jest różnica??? Art. 15 1. Na pokrycie kosztów zarząduwłaściciele lokali uiszczają zaliczki w formie bieżących opłat, płatne z góry do dnia 10 każdego miesiąca. Art. 14 Na koszty zarządu nieruchomością wspólną składają się w szczególności: 1) wydatki na remonty i bieżącą konserwację, 2) opłaty za dostawę energii elektrycznej i cieplnej, gazu i wody, w części dotyczącej nieruchomości wspólnej, oraz opłaty za antenę zbiorczą i windę, 3) ubezpieczenia, podatki i inne opłaty publicznoprawne, chyba że są pokrywane bezpośrednio przez właścicieli poszczególnych lokali, 4) wydatki na utrzymanie porządku i czystości, 5) wynagrodzenie członków zarządu lub zarządcy. No i wreszcie art.13.1. uowl: Właściciel ponosi wydatki związane z utrzymaniem jego lokalu , jest obowiązany utrzymywać swój lokal w należytym stanie, przestrzegać porządku domowego, uczestniczyć w kosztach zarządu związanych z utrzymaniem nieruchomości wspólnej, korzystać z niej w sposób nie utrudniający korzystania przez innych współwłaścicieli oraz współdziałać z nimi w ochronie wspólnego dobra. Ustawa w art.15.1. odnosi się do kosztów zarządu, a nie tylko do kosztów zarządu nieruchomością wspólną. Na część kosztów zarządu nieruchomością składają się również te koszty, które my nazywamy tutaj kosztami lokalowymi. Są uwzględnione po to, aby nieruchomość mogła sprawnie funkcjonować poprzez konieczność zapewnienia określonych mediów, a na które należy płacić zaliczki zgodnie z ustawą, z góry do dnia 10 każdego miesiąca. Określone koszty lokalowe (stanowiące tylko część kosztów danego lokalu, które w całości ponosi jego właściciel) + koszty nieruchomości wspólnej = koszty zarządu nieruchomością (ale całą, nie tylko wspólną). Również pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
netkater Re: nieznosny administrator:) 22.10.09, 23:07 Pozwalam sobie mieć inne zdanie w kwestii kosztów zarządu. Pomijam to co już napisałem wcześniej. Proszę również pamiętać że zaliczki wpłacane na koszty zarządu są "własnością" wspólnoty. Natomiast zaliczki wpłacane z tytułu utrzymania lokalu są cały czas własnością właściciela lokalu. Wspólnota bez jego zgody nie może na koniec roku sama rozdysponować ewentualnych nadwyżek. Skoro są jego własnością to zrozumiałe jest że nie dotyczy ich art. 15 zwłaszcza ust. 2. Należne opłaty za lokal to domena art.16. Dopiero po zakończeniu roku rozliczeniowego (art. 29 ust.1a) wspólnota rozlicza się z właścicielem. Gdy ma nadwyżkę to on, właściciel decyduje co z nią zrobić. Gdy ma niedopłatę to dopiero wtedy gdyby zwlekał można dochodzić należności. Powyższe wynika z dokładnej analizy treści UoWL. Jest w tej sprawie kilka wyroków oczywistych z tego co wiem. Wrzucanie wszelkich kosztów do jednego worka (kosztów zarządu) jest dowolną, niczym nieuzasadnioną interpretacją. Gdyby miało tak być nie był by potrzebny art. 16. Odpowiedz Link Zgłoś
wspolnota.net.twa Re: nieznosny administrator:) 23.10.09, 09:26 netkater napisał: > Pozwalam sobie mieć inne zdanie w kwestii kosztów zarządu. > Pomijam to co już napisałem wcześniej. > Proszę również pamiętać że zaliczki wpłacane na koszty zarządu (nieruchomością wspólną i tylko) > są "własnością" wspólnoty. A pozawalaj sobie .... No głąb to głąb Na koszty zarządu nieruchomością składają się : - zaliczki na pokrycie kosztów utrzymania lokalu płaconych za pośrednictwem wspólnoty ( tzw. media jak zw, energia cieplna, itd) - zaliczki na pokrycie kosztów utrzymania nieruchomości wspólnej - okresem obrachunkowym ( rozliczeniowym ) jest rok kalendarzowy Odpowiedz Link Zgłoś
netkater Re: nieznosny administrator:) 23.10.09, 14:57 Lubię oglądać w sądzie takich imbecyli, zwłaszcza ich zdziwione, "srające" miny gdy sąd wyprowadza ich z błędnej wymyślonej interpretacji. Najlepsze jest to że i tak nie wiedzą o co chodziło i dlaczego przegrali. Ty jesteś właśnie takim przypadkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
felek_zdankiewicz brawo! ;) 22.11.09, 21:26 netkater napisał: > Lubię oglądać w sądzie takich imbecyli, zwłaszcza ich > zdziwione, "srające" miny gdy sąd wyprowadza ich z błędnej > wymyślonej interpretacji. Najlepsze jest to że i tak nie wiedzą o co > chodziło i dlaczego przegrali. Ty jesteś właśnie takim przypadkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
melelek Re: tak wyglada netkater? 23.11.09, 07:14 felek_zdankiewicz zacytował: > > Lubię oglądać w sądzie takich imbecyli, zwłaszcza ich > > zdziwione, "srające" miny gdy sąd wyprowadza ich z błędnej > > wymyślonej interpretacji. Najlepsze jest to że i tak nie wiedzą o co > > chodziło i dlaczego przegrali. Ty jesteś właśnie takim przypadkiem. to się też dotyczy i netkater-a. nigdy nie był w sądzie, a wypisuje co mu ślina na klawiaturę skapnie. Przykre to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
12ania26 Re: nieznosny administrator:) 23.10.09, 15:11 Witam haneczka_wm napisała: > 1. To nie zarząd decyduje o terminie płacenia zaliczek na koszty > zarządu, a ustawa o własności lokali. Mylisz się haneczka_wm: Utawa o własności lokali mówi tylko o terminie opłacania zaliczek na koszty zarządu nieruchomością wspólną, czytaj ze zrozumieniem. > Ta specyfika sprawia, że zaliczki na określone media, a dotyczące > lokali, są częścią składową kosztów zarządu, jako całości - > dotyczących danej nieruchomości, ale w części regulowanych przez > wspólnotę. Zaliczki na media zużywane w Twoim lokalu nie są składnikiem kosztów zarządu - skąd Ci to przyszło do głowy? gdzie to wyczytałaś? >1. Na pokrycie kosztów zarząduwłaściciele lokali uiszczają > zaliczki w formie bieżących opłat, płatne z góry do dnia 10 każdego > miesiąca. [/i] To dotyczy tylko zaliczek na koszty utrzymania nieruchomości wspólnej. 1. Na pokrycie kosztów zarząduwłaściciele lokali uiszczają > zaliczki w formie bieżących opłat, płatne z góry do dnia 10 każdego > miesiąca. [/i] To dotyczy tylko nieruchomości wspólnej co jest oczywistością, przeczytaj jeszcze raz art. 14 Haneczko naginasz Ustawę do swojej inerpretacji chociaż jestem przekonana że Ty wiesz że nie masz racji ale się upierasz Bez obrazy Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
goscdw Re: nieznosny administrator:) 23.11.09, 19:43 12ania26 napisała: > Mylisz się haneczka_wm: Ustawa o własności lokali mówi tylko o > terminie opłacania zaliczek na koszty zarządu nieruchomością > wspólną, czytaj ze zrozumieniem. co ty za pierdoły wypisujesz Art. 15. 1. Na pokrycie kosztów zarządu właściciele lokali uiszczają zaliczki w formie bieżących opłat, płatne z góry do dnia 10 każdego miesiąca. 2. Należności z tytułu kosztów zarządu mogą być dochodzone w postępowaniu upominawczym, bez względu na ich wysokość. gdzie masz napisane, że ten powyższy zapis dotyczy nieruchomości wspólnej? Art. 13. 1. Właściciel ponosi wydatki związane z utrzymaniem jego lokalu, ... uczestniczyć w kosztach zarządu związanych z utrzymaniem nieruchomości wspólnej, Odpowiedz Link Zgłoś
enticer Re: nieznosny administrator:) 23.11.09, 13:16 mozna sobnie pogadać, powymyślać, a nawet powołaac się na jakieś pierdły w wydaniach gazetowych czy internetowych. podziwiam haneczkę, ze wogole chciało jej się pisać... bo mi by czasy szkoda było na dodatkowe udowadnianie ze ktos jest "niepełnosprytny umysłowo", skoro pisze takie bzdury... ustawa dość precyzyjnie określa do kiedy co trzeba płacić, od lat własciciele o tym wiedzą i od lat sądy stosują taka wykładnię, że do 10-go... uwielbiam takich mądralińskich inaczej, ale tylko w formie darmowego i dość kiepskiego kabaretu... a moze to ta anonimowść interentowa ośmiela... Odpowiedz Link Zgłoś
netkater Re: nieznosny administrator:) 22.10.09, 21:23 Do haneczka_wm Sorry, oczywiście chodziło o art. 13 a nie 10. Nie zgadzam się co do tych kosztów. Nie całe! Tylko koszty zarządu nieruchomością wspólną. Proszę nie zapominać o art. 1 który określa zakres przedmiotowy i podmiotowy ustawy (zarząd nieruchomością wspólną). Odpowiedz Link Zgłoś
warsiawiak-jeden Re: nieznosny administrator:) 24.10.09, 15:24 Dobrze, że kolorków nie masz i jeszcze grającej lambady w postach. Pisz jakoś bardziej czytelnie. W kwestii tematu, chyba faktycznie masz rację, jeżeli nie jest to doprecyzowane w uchwale wspólnoty, zaliczkę za swój lokal mogę zapłacić kiedy mam takie życzenie. W art. 14 ustawy nie doczytałem "w części dotyczącej nieruchomości wspólnej" Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: nieznosny administrator:) 23.11.09, 11:23 warsiawiak-jeden napisał: > Dobrze, że kolorków nie masz i jeszcze grającej lambady w postach. Pisz jakoś b > ardziej czytelnie. > W kwestii tematu, chyba faktycznie masz rację, jeżeli nie jest to doprecyzowane > w uchwale wspólnoty, zaliczkę za swój lokal mogę zapłacić kiedy mam takie ż > yczenie. > W art. 14 ustawy nie doczytałem "[i]w części dotyczącej nieruchomości wspólnej[ > /i]" Skoro masz takie życzenie, nie zgodne z zapisami w/w ustawy to przepisz umowę z wodociągami na siebie i płać kiedy chcesz. Z całą pewnościa szanowna instytucja taka jak wodociągi nie będzie miała nic przeciwko :) Dla Zakładu Energetycznego też płacisz kiedy chcesz? Fakt,że umowy są podpisanae na wspólnotę mieszkaniową a nie indywidulanie na każdego z członków wspólnoty nie oznacza,że każdy płaci kiedy chce. Taki rozumowanie i własna swobodna i nazbyt radosna interpretacja ustwy doprowadzi do powstania zadłużenia lub niewypłacalności wspólnoty co w konsekwencji spowoduje zerwanie umów. Jeśli pewnego dnia obudzicie się bez c.o. lub wody lub też światła na klatce rozumiem,że nadal będziesz bronił swego stanowiaska swobody płacenia kiedy chce? Odpowiedz Link Zgłoś
goscdw Re: nieznosny administrator:) 23.11.09, 20:00 warsiawiak-jeden napisał: > zaliczkę za swój lokal mogę zapłacić kiedy mam takie > życzenie. ...a ja ma życzenie, kolego <wsiawiak>, żebyś nie pisał bzdur, za które nigdy nie zapłacisz z własnej kasy. :'( idąc tą drogą rozuminku, to ja nie muszę niczego płacić, dopóki nie otrzymam rocznego rozliczenia na swój lokal...:) Odpowiedz Link Zgłoś
enticer Re: nieznosny administrator:) 23.11.09, 13:06 chyba zart! jak UWOL nie wspomina!?? do 10-go! Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: do haneczki 23.11.09, 11:28 Niezmiernie podziwiam Cię za cierpliwość iście anielską :) Odpowiedz Link Zgłoś
haneczka_wm Re: do iziula1 23.11.09, 20:43 iziula1 napisała: > Niezmiernie podziwiam Cię za cierpliwość iście anielską :) iziula1 nie jestem przekonana, czy ten Twój podziw jest na pewno skierowany do mnie.... :-)))) Jestem raczej takie Ziele-Aniele, tzn. cierpliwość jest u mnie ogromna, ale tylko do czasu. Gdy magiczna granica zostaje przekroczona - pozostaje już tylko tornado i naprawdę, wtedy już wszystko mi jedno co będzie dalej.... Ogniem i mieczem, a potem opuścić ziemię spaloną na zawsze. :) A, co do naszych PRZEMIŁYCH CHŁOPAKÓW, to czasem muszą się pookładać łopatkami, wiesz to tylko trochę inny rodzaj piaskownicy.... Pozdrawiam. :) Odpowiedz Link Zgłoś
melelek Re: do iziula1 23.11.09, 21:24 haneczka_wm napisała: > A, co do naszych PRZEMIŁYCH CHŁOPAKÓW, to czasem muszą się > pookładać łopatkami, wiesz to tylko trochę inny rodzaj > piaskownicy.... Dla was , dziewczynki , pozostają grabki i wiaderka... i ta sama piaskownica ... ale efekty końcowe inne... :'( Odpowiedz Link Zgłoś
haneczka_wm Re: do melelek 23.11.09, 22:27 melelek napisał: > Dla was , dziewczynki , pozostają grabki i wiaderka... > i ta sama piaskownica ... ale efekty końcowe inne... :'( Nio, nio. Tylko nie dziewczynki!!! Ta piaskownica nie jest agencją towarzyską..... :P Poza tym, to my jesteśmy Kobietki, a te jak wiadomo, czasem pilnują piaskownicy.... Ale nie łudź się, na wiaderko i grabki to już nas nie skusisz do zabawy, ani na jakieś tam zamki z piasku. Nawet, jak oddasz swoją łopatkę do okładania kolegi i głęboko spojrzysz w oczy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll moje trzy ziarenka prawdy 24.11.09, 06:30 haneczka_wm napisała: > Nio, nio. Tylko nie dziewczynki!!! > Ta piaskownica nie jest agencją towarzyską..... :P I tu Parytet się pcha...:P Agencją na pewno nie, ale Towarzystwem Wzajemnej Adoracji Dużych Dzieci to ta piaskownica jest :> To łopatką ktoś dostanie, to grabkami, a na koniec wiadereczko na łeb nałożą, piskiem po oczach posypią... i tak to się kręcą te fora :) CBA miało by co robić .... :> ---------------------------------------------------------------- Zarządzanie - to sztuka bądź praktyka, rozumnego stosowania środków dla osiągnięcia wyznaczonych celów -(Henri Fayol). www.sn.pl/orzecznictwo/index.html wyroki sądowe - www.ebos.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś