gossart 25.04.10, 05:22 Jaki dyktafon (typ, model, firma) najlepiej sprawdza się na waszych zebraniach właścicieli (lub innych) ? Który model polecacie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
melelek Re: Dyktafon - Jaki model najlepszy na zebranie ? 25.04.10, 08:32 ossart napisał: > Jaki dyktafon (typ, model, firma) najlepiej sprawdza się na > waszych zebraniach właścicieli (lub innych) ? - A co ty , siatkę KGB organizujesz w "swojej" wspólnocie . Lepiej sprzedaj mieszkanie i przenieś się do "swoich" czyli takich jak ty , myślących , czyniących. :) Odpowiedz Link Zgłoś
wprost5 Re: Dyktafon - Jaki model najlepszy na zebranie ? 25.04.10, 08:53 Nie bardzo rozumiem, skąd ten kpiący ton Melelka w związku z pytaniem Gossarta o dobry dyktafon do nagrywania zebrań wspólnoty? Jesli ktos ma opory przeciwko nagrywaniu przebiegu takiego zebrania to obawia się chyba mozliwości dokladnego udokumentowania, co i kto powiedzial, zwlaszcza ze strony zarządu i administracji. Liczne wpisy na tym forum świadczą o tym, jak ważne są ustalenia na zebranich wspólnot i gdy są one nieprecyzyjne albo co gorsze, potem dowolnie zmieniane, dochodzi do bardzo poważnych przwekrętów. Zebranie wspólnoty to przecież nic innego jak swego rodzaju zgromadzenie publiczne i nawet konstytucja RP gwarantuje rejestracje tego rodzaju spotkań. Doszukiwanie sie w zamiarze nagrywania zebrań wspólnot jakis ciągot rodem z KGB to jakaś aberacja umysłowa. Odpowiedz Link Zgłoś
gossart Re: Dyktafon - Jaki model najlepszy na zebranie ? 25.04.10, 10:34 melelek napisał: > - A co ty , siatkę KGB organizujesz w "swojej" wspólnocie . > Lepiej sprzedaj mieszkanie i przenieś się do "swoich" > czyli takich jak ty , myślących , czyniących. :) Nie, chcę takich jak ty przybić do muru wtedy, kiedy zapierają się, że NIC takiego na zebraniu nie omawiano !!! Chcę, aby protokół z zebrania był oparty na rzeczywistych zdarzeniach i uzgodnieniach, a nie oparty na... życzeniach członków zarządu wspólnoty. To tyle, członku-korespondencie BBW ! Odpowiedz Link Zgłoś
haneczka_wm Dyktafon 25.04.10, 12:17 Od czterech lat używam OLYMPUS WS-200S- stereofoniczny. Na pewno przez ten czas pojawiły się jakieś inne nowinki, ale ten, który posiadam, jak dotąd nigdy mnie nie zawiódł, świetnie zdaje egzamin i w zupełności wystarcza. Na najlepszej jakości HQ ma 5 godzin nagrywania, a przy ustawieniu na inne tryby nagrywania uzyskuje się nieco gorszą jakość, ale czas może być dużo dłuższy, bo do ok.57 godzin. Poza tym, teraz we wspólnocie mamy zamiar sporządzać bardzo krótkie protokoły z zebrań wspólnoty i dołączać do niego płytę CD z jego nagraniem. Po to, aby nie było niedomówień i innych protokołów od rzeczywistego przebiegu samego zebrania. Co oczywiście wcześniej miało miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
biotyt Re: Dyktafon 25.04.10, 15:35 haneczka_wm napisała: > ten, który posiadam, jak dotąd nigdy mnie nie zawiódł Z jakiej odległości najlepiej zbiera wypowiedzi i dyskusje z udziałem kilku osób, czy służy tylko do zarejestrowania wypowiedzi jednego rozmówcy ? Odpowiedz Link Zgłoś
babczyk Re: Dyktafon 25.04.10, 16:48 biotyt napisał: > > Z jakiej odległości najlepiej zbiera wypowiedzi i dyskusje z > udziałem kilku osób, czy służy tylko do zarejestrowania wypowiedzi > jednego rozmówcy ? Zapisuje wszystko i wszystkich a już najlepiej szelest leżących obok niego dokumentów, które zabrałeś na zebranie. Wystarczy włączyć, trzymać daleko od niego dokumenty i oddawać sie zebraniu i to dosłownie. Jak dostaniesz protokół z zebrania może sobie porównać fakty mówione na zebraniu z tymi zapisanymi w protokole. I możesz być czasem niemile zaskoczony. Generalnie nagrywanie warto robić bliżej prowadzących zebrania, bo z dalszej odległości szum z sali może być większy aniżeli głoś sprawozdawcy czy przewodniczącego prowadzącego zebranie. I nie przejmuj się tym, że ktoś będzie temu nagrywaniu oponował. Tego nikt ci nie może zakazać. Zawsze w ostateczności możesz się podzielić owym nagraniem z kimkolwiek, kto cię o nie poprosi i da płytę na owe nagranie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
biotyt Re: Dyktafon 25.04.10, 18:39 babczyk napisał: > Wystarczy włączyć, trzymać daleko od niego dokumenty i oddawać sie > zebraniu i to dosłownie. Dyktafon należy położyć na stole, czy lepiej podwiesić pod ścianą na wysokości ust członków zebrania np. zebrania kilkuosobowego w małym pomieszczeniu ? Odpowiedz Link Zgłoś
babczyk Re: Dyktafon 25.04.10, 19:12 Następnym razem napiszę ci instrukcję obsługi wraz z zaleceniem jak z niego korzystać by był jak najlepszy odbiór nagrywanego zebrania. Tylko podaj miejsce zebrania, czy jest to stodoła czy piwnica w twym budynku mieszkalnym i jaki jest rozkład siedzeń w tych pomieszczeniach. A do ust możesz im włożyć, cygaro. Odpowiedz Link Zgłoś
biotyt Re: Dyktafon 25.04.10, 20:06 babczyk napisał: > A do ust możesz im włożyć, cygaro. Dziękuję za życzliwe instrukcje. Ty to nazywasz... cygarem !? Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: Dyktafon - Jaki model najlepszy na zebranie ? 26.04.10, 09:19 gossart napisał: > Nie, chcę takich jak ty przybić do muru wtedy, kiedy zapierają się, > że NIC takiego na zebraniu nie omawiano !!! Chcę, aby protokół z > zebrania był oparty na rzeczywistych zdarzeniach i uzgodnieniach, a > nie oparty na... życzeniach członków zarządu wspólnoty. To tyle, > członku-korespondencie BBW ! >gossart< zamiast mędrkować i tworzyć kolumnę V, zgłoś się na protokolanta zebrań wspólnoty. Będziesz miał czarno na białym co kto powiedział ( bo to Ty zapiszesz wszystko w protokole) :> Odpowiedz Link Zgłoś
gossart Re: Dyktafon - Jaki model najlepszy na zebranie ? 27.04.10, 22:22 xxxll napisał: > zgłoś się na protokolanta zebrań wspólnoty. >Będziesz miał czarno na białym co kto powiedział ( bo to >Ty zapiszesz wszystko w protokole) :> Jest to marzenie mojego życia - zostać protokolantem zebrań wspólnoty ! Odpowiedz Link Zgłoś
go4 Re: Dyktafon - Jaki model najlepszy na zebranie ? 25.04.10, 20:27 Jeśli jest dobra akustyka lub mikrofon w użyciu, wystarczy mp3 z funkcją dyktafonu. I nie machaj tym sprzętem ostentacyjnie, bo nabiorą wody w usta z onieśmielenia techniką;) Pomysł popieram, można np. uchwycić stwierdzenie, że rozliczenie energii w garażach (odrębne l.) będzie częściowo pokrywane z zaliczek na części wspólne. Na pytanie, jak będzie to wyliczane, czy procentowo, nie uzyskałam odp. W sprawozdaniu nie do wychwycenia. Najlepsze, że przez garaże wychodzą posiadacze miejsc postojowych=pilotów do bram ustawionych na konkretną bramę, więc powinni płacić za siebie skoro tak im wygodnie eksplaatować automatyczne bramy. Odpowiedz Link Zgłoś
j666 Dyktafon - Jaki model najlepszy na zebranie ? 26.04.10, 09:35 Nie wiem, jaka nagranie ma wartośc dowodową. Raczej to, co jest na piśmie jakby co. Wielokrotnie nagrywałem zebrania wspólnot, dla ułatwienia sporządzenia protokołu przez sekretrza / protokolanta. Technicznie były to dyktafony na kasety (ze swoimi wadami kończenia się i przekładania kasety w najmniej odpowiednim miejscu), z ustawieniem na włączanie podczas wychwytywania dźwięku (ta funkcja ma swoje wady, ale bez niej nagrania sa niemiłosiernie długie - trzeba wczesniej wypróbować ustawienia!) Inna sprawa znów, czy protokół z zebrania ma wartość prawną. Prawdopodobnie przy jakichś sporach może mieć. W kazdym bądź razie UoWL nie wymienia protokołu zebrania jako jakiegokolwiek dokumentu (pomijając udział notariusza) ani nie wymaga sporządzenia ani przedstawienia komukolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś