majka567 17.03.04, 14:23 Wiatam - mam pytanie : czy note odetkową za centarlne ogrzewanie zaksięgować do kosztów centralnego ogrzewania czy utrzymania części wspólnej ?? Pomóżcie. Napiszcie jak to księgujecie w waszych wspólotach. Pozrawiam - Majka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzyroman Re: Nota Odsetkowa - pomocy !!1 17.03.04, 17:55 Proszę uprzejmie o określenie, czy to Pani wystawia tę notę, czy otrzymała ją Pani od dostawcy? Pytanie nieprecyzyjne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
majka567 Re: Nota Odsetkowa - pomocy !!1 17.03.04, 21:05 rzeczywiście - może troche nieprecyzyjnie :) to ja otrzymałam note od dostawcy ciepla i nie wiem czy ją zaksięgować w koszty CO czy utrzymania części wspólnej - z góry dziękuję za pomoc - pozdrawiam - Majka Odpowiedz Link Zgłoś
nolse Re: Nota Odsetkowa - pomocy !!1 17.03.04, 22:50 To chyba nie tak z tym księgowaniem. Niewątpliwie jeżeli nota jest słuszna powinna być zapłacona. Ja jednak najpierw ustaliłbym przyczynę opóżnionej płatności np. brak środków na koncie w terminie płatności, brak możliwości uzyskania podpisów na przelewie, zarządca spóżnił się z płatnością itp.i dopiero w zależności od ustalonej przyczyny zakwalifikowałbym różnie kwotę odsetek, nigdy jednak do kosztów CO. Zarówno odsetki naliczane właścicielom od nieterminowych płatności nie zwiększają należności z tytułu opłat za CO, Cw, ZW,zaliczek na utrzymanie nieruchomości wspólnej jak i odsetki naliczone wspólnocie nie zwiększają kosztów CO itd. jak i kosztów utrzymania nieruchomości wspólnej. Są to wydatki wspólnoty ( bądż nie ) poza wydatkami ujętymi w planie gospodarczym wspólnoty i o ich zakwalifikowaniu do pozostałych kosztów finansowych powinien zdecydować Zarząd Wspólnoty. W efekcie koszty te miałyby wpływ na wynik utrzymania nieruchomości wspólnej. W każdym jednak przypadku można za winnego naliczenia odsetek uznać zarządcę, bo gdy nie ma środków na koncie - zarządca niewłaściwie pilnuje ściągalnosci opłat właścicieli za media w lokalach, gdy nie można uzyskać podpisów - zarządca jest mało przewidywalny, a gdy się spóżni.. to już napewno będzie musiał zapłacić odsetki z własnej kieszeni. Nie ma wówczas problemu z klasyfikacją kosztów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś