mantis26
20.12.10, 11:51
Mieszkam na parterze. Na klatce schodowej wisi elektryczny kaloryfer, który ma ogrzewać zimą klatkę schodową. Problem polega na tym, że inni mieszkańcy bloku zabraniają mi go używać. Są to mieszkancy wyższych pięter, którzy uważają, że ogrzewanie jest zbędne, bo u nich wyżej jest ciepło. Deweloper otwarcie przyznaje, iż izolacja budynku na parterze jest wadliwa i ja ponoszę tego największe konsekwencje w związku z dużym wychłodzeniem z zewnątrz. Dzrwi zewnętrzne do klatki są również wadliwe i mają ogromne szpary a poza tym sąsiedzi nigdy ich nie domykają, dotyczy to także drzwi do wiatrołapu. Z tego wszystkiego wszystkie ściany z wyjątkiem jednej mam zewnętrzne,a do tego te graniczące z korytarzem nie są odpowiednie grube. Jeżeli decyzją mieszkańców kaloryfer zostanie zdemontowany, czy mogę ubiegać się zadośćuczynienia od Wspólnoty w postaci choćby ocieplenia ściany na korytarzu( temperatura zimą spada poniżej 8st.)? Czy mogę pozwać sąsiadów za niezamykanie drzwi i wyłączanie, a nawet psucie kaloryfera, gdyż naraża mnie to na co najmniej o 1/3 wyższe rachunki za ogrzewanie mieszkania? Zarządca nie umie mi pomóc, gdyż nigdy z takim czymś się nie spotkał. Pomóżcie proszę!!