marghot 20.07.10, 09:54 w tej chwili nie mam mozliwości zakupienia melasy jednka zainteresowął mnie rpzepis pracowniawypiekow.blogspot.com/2010/07/bueczki-z-owsianka.html czym i w jakiej ilości melasę w owym przepisie mogę zastąpić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krysia2000 Re: czym zastąpić melasę? 20.07.10, 10:42 Ciemnym miodem i git. Słowo "melasa" powinno podpowiedzieć. Swoją drogą podawanie przepisów należy zmienić tak, żeby przeciętny czytelnik rozumiał po co dany składnik się dodaje. Więc przepis na bułeczki powinien wyglądać tak: Typ ciasta: glutenowe (zagniatane), naturalnie spulchniane. - mąka: pszenna, typ...; - wiązadło: woda; - przerywacz: masło; - spulchniacz: drożdże; - dosładzacz/ściemniacz: cukier, melasa, esktrakt słodowy, karmel, mleko w proszku, itp.; - sól. - inne dodatki: błonnik, otręby, ziarna, orzechy, zioła, przyprawy, bakalie, owoce, itp. I koniec. Jak się ciasto zagniata czytelnik już wiedzieć musi. Na pewno nie mikserem, Lisko. Co dają poszczególne grupy składników, też wiedzieć należy. A jeśli się nie wie, to tłumaczę: Mąka pszenna - podstawowy składnik budulcowy ciasta. Zawarte w niej proteiny pod wpływem wody (wilgoci) łączą się w wiązania glutenowe, które po wyrobieniu i spulchnieniu nadają ciastu odpowiedniej struktury. Wiązadło - jakikolwiek składnik zawierający w sobie dużo wody, która spowoduje przeobrażenie się mąki w glutenową masę. Zawierać może też ponadto dodatkową porcję protein, cukru, czy tłuszczu, pełniąc przy okazji rolę wzbogacacza. Oprócz wody do wiązania nadaje się: mleko, jaja, itd. Przerywacz - składnik wysokotłuszczowy, który powoduje przerwanie glutenowych wiązań w cieście, tym samym osłabiając i otwierając miąższ. Nieodzowny w ciastach kruchych i listkowych, w których jego spore ilości pełnią rolę spulchniacza. Spulchniacz - środek biologiczny, chemiczny lub mechaniczny, którego zadaniem jest rozmiękczenie glutenowej masy tak, aby po upieczeniu jej przeżuwanie nie stanowiło problemu. Mogą nim być naturalne fermenty (drożdże, zakwas) żerujące na samym cieście, których produkty przemiany materii (dwutlenek węgla przede wszystkim) rozdyma glutenową masę, tym samym ją spulchniając. Na podobnej zasadzie działa oczyszczona soda (pod wpływem kwaśnego czynnika oraz temperatury rozpadająca się na m. in. dwutlenek węgla). Amoniak (wodorowęglan amonu) także. Może to być także tłuszczowy przerywacz. Może to być mechanicznie wprowadzony środek, jak na przykład powietrze w ubitej pianie z białek, albo nadmiar wody, jak w ciastach parzonych (ptysiowych, puddingach), który przy pieczeniu wyparowuje rozdymując ciasto. Dosładzacz/ściemniacz: w przypadku słodkich wypieków pełni przede wszystkim rolę wzbogacacza, podnoszącego atrakcyjność i kaloryczność produktu końcowego. W ciastach na naturalnym fermencie stanowi dodatkową pożywkę dla drożdży, tym samym przyspieszając proces spulchniania. Ciemne dosładzacze - a więc miód, słód, melasa, karmel - nadają także ciastu ciemniejszego odcienia. Sól: poza jasnym dla wszystkim walorem smakowym, sól działa także inhibitująco na drożdże. Dlatego w ciastach na naturalnym fermencie powinno się ją dodawać na końcu. I to wszystko, żadna filozofia. Jeśli się opanuje nie przepis a zasadę przygotowywania ciast, to już sam przepis powinien być tylko mnemonikiem odnośnie proporcji i typu wypieku. Odpowiedz Link Zgłoś
owsiankawa Re: czym zastąpić melasę? 20.07.10, 10:49 Krysiu - dziękuję za świetne wytłumaczenie. To miód (bądź melasa) na serce kogoś o ścisłym umyśle tak jak ja. Fajnie się trochę doedukować chemicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: czym zastąpić melasę? 20.07.10, 11:03 zastanawiałam sie, czy miód nie spowoduje ze cisato bedzie neico twardsze rozwazałam tez przyznam dodanie cukru trzcinowego dzieki za wskazówki Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: czym zastąpić melasę? 20.07.10, 14:19 Ja bym zrobila syrop (2:1 dla wody, czesc cukru mozna wymienic na trzcinowy), lekko skarmelizowala i zinwertowala na gorąco sokiem z cytryny (wtedy sie nie scukrzy ani nie zastygnie na landrynę). Aromat, kolor i walasciwosci podobne (chociaz nie takie same), co tych anglosaskich wynalazkow. Wiele razy robilam ciasta na takim syropie zamist melasy czy goldensyrup i dzialal wspaniale - ciasto bylo nawilzone i lekko ciągnące się, czyli chyba takie jak trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: czym zastąpić melasę? 20.07.10, 14:28 bene_gesserit napisała: > Ja bym zrobila syrop (2:1 dla wody, czesc cukru mozna wymienic na > trzcinowy), lekko skarmelizowala i zinwertowala na gorąco sokiem z > cytryny (wtedy sie nie scukrzy ani nie zastygnie na landrynę). Możesz coś więcej o tym działaniu sokiem cytrynowym? Przegapiłem chyba rozdziały w książce, gdzie była o tym mowa - jak to działa? Da radę taki syrop np. przechowywać w lodówce bez scukrzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: czym zastąpić melasę? 20.07.10, 15:03 Musze wyjsc, wiec rzucam linkiem. Oczywiscie w domowych warunkach nie ma sie jak bawic we fruktozy i glukozy - najprosciej i rownie skutecznie zalatwia to kwas, mozliwie bezwonny, dlatego cytryna jest imo najlepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
krysia2000 Re: czym zastąpić melasę? 20.07.10, 20:09 Wszystko fajnie, tylko melasa to nie jest anglosaski wynalazek, a półprodukt w produkcji cukru. Robić "melasę" z cukru, to trochę tak jakby pozyskiwać skórę z butów. Niby da się... Jako taka, melasa jest tańsza od miodu. Sporo jej jest zawartej w "surowych" ciemnych cukrach (muscovado, demerara, czy turbinado). Tylko po co tak zabiegać o melasę, skoro w tym przepisie, w tych ilościach jej rola polega jedynie na ściemnieniu i lekkim dosłodzeniu wypieku? Nic, czego by ciemny miód nie potrafił. Zabawa w inwertowany karmel dla dwóch łyżeczek to naprawdę nie warta skórka wyprawki. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: czym zastąpić melasę? 20.07.10, 20:40 > potrafił. Zabawa w inwertowany karmel dla dwóch łyżeczek to naprawdę nie warta > skórka wyprawki. Krycha raczy zartowac. Toz to 10 minut roboty i koszt ćwierci złotego. Odpowiedz Link Zgłoś
krysia2000 Re: czym zastąpić melasę? 20.07.10, 22:59 A niecała łyżka miodu to ile sekund i groszy będzie? ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: czym zastąpić melasę? 21.07.10, 00:00 Zdecydowanie wiecej, o ile nie ma miodu w domu. Zreszta - ciemny miod ma intensywny aromat, ktory mi zupelnie nie pasuje do letnich wypiekow. Odpowiedz Link Zgłoś
bobralus Re: czym zastąpić melasę? 21.07.10, 17:56 Nie lubię melasy zastępować miodem, nie ten aromat a i konsystencja produktu robi się inna. Dwie łyżeczki miodu dają już sporo aromatu, który nie zawsze mi pasuje. Od razu wszystko jest dla mnie mniej deserowe a bardziej sniadaniowe, a na slodycze nachodzi mnie dopiero kolo 17. Przepis na syrop bardzo fajny, na pewno sprobuje, wyjdzie taniej niz kupowanie gotowego produktu. Odpowiedz Link Zgłoś