Dodaj do ulubionych

dodatkowa opłata za wode

15.02.11, 08:35
Mam opomiarowany pobór wody, na koniec roku wynikła podobno ol;brzymia niedopłata na liczniku głównym, kazde mieszkanie zostało obciązone dodatkową, równą kwotą, czy musze zapłacic tę kwote, jesli jestem rozliczona ze swojego licznika?
Obserwuj wątek
    • babczyk Re: dodatkowa opłata za wode 15.02.11, 09:30
      Różnica między sumą wskazań wodomierzy zamontowanych w lokalach mieszkalnych, a wskazaniem wodomierza zamontowanego w rurociągu zasilającym cały budynek jest spowodowana tym, że wodomierz budynkowy wskazuje całkowite zużycie wody w budynku, tj. wody zużywanej w mieszkaniach i wody zużywanej na cele ogólne. Ponadto każdy wodomierz obarczony jest określonym błędem wskazań, w związku, z czym suma wskazań wodomierzy pojedynczych nie równa się wskazaniom wodomierza domowego.

Niedługo odbędzie się zebranie wspólnoty mieszkaniowej.
      Zaproponuj podjęcie na tymże zebraniu stosownej uchwały o wymianie wodomierzy, sprawdzeniu głównego licznika ( czy np. ma legalizację) oraz zlecenie kontroli instalacji wodnej u wszystkich właścicieli lokali gdyż za braki wody i tak w ostateczności zapłacą właściciele mimo posiadania tzw. podliczników w mieszkaniach gdyż za owe braki nikt za nich nie zapłaci.

Pozdrawiam.
      • tecka49 Re: dodatkowa opłata za wode 26.02.11, 11:35
        Prosze mi napisac kto ma taka kontrole licznika glownego zrobic??
    • koziorozka Re: dodatkowa opłata za wode 15.02.11, 09:30
      Ta różnica między licznikiem głównym a wodomierzem w lokalu to tzw. uchyb
      Wspólnota płaci dostawcy wody wg. wskazań licznika głównego, więc za uchyb także. Dowiedz się, jak go rozlicza na właścicieli, bo może macie regulamin
    • anirat Re: dodatkowa opłata za wode 15.02.11, 09:53
      Dziekuje bardzo za informacje. Pozdrawiam :)
      • tecka49 Re: dodatkowa opłata za wode 26.02.11, 11:38
        W mojej wspolnocie jest podobna sytuacja z woda.Mamy we wspolnocie brak 1200 m3 wody co stanowi koszt 9.800 zl.Adminitrator podzieli te kwote wedlug udzialow wlascicieli a nie wg zuzycia.
        Jak powini braki policzyc?
        • ag2697 Re: dodatkowa opłata za wode 27.02.11, 13:06
          Art. 14 UOWL mówi o takim sposobie rozliczenia, ale w stosunku do części wspólnej. Woda w mieszkaniu nie ma nic wspólnego z częścią wspólną. Jeśli nie macie oddzielnego regulaminu w tej sprawie to można to rozliczyć różnie, również w ten sposób jak zrobił to Zarządca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka