Dodaj do ulubionych

Mała wspólnota duży kłopot !!!

04.03.11, 09:41
Witam.
Jak doprowadzić do zmiany zarządu lub administrowania, ( którego tak naprawdę niema) w małej wspólnocie trzech właścicieli( trzy lokale)? Jednym z właścicieli jest Gmina i to właśnie pełnomocnik Gminy przegłosował z drugim właścicielem ( trzeci właściciel nie brał udziału, bo jeszcze nie był właścicielem) w roku 2003 uchwałę ustalającą wysokość wynagrodzenia za zarządzanie, która obowiązuje do dnia dzisiejszego. Wynagrodzenie pobiera spółka Gminna. Oczywiście żadnej umowy nie ma. Gmina pobiera wynagrodzenie na zasadzie, „ bo tak” Aktualnie dwaj właściciele się zbuntowali chcą się sami zarządzać lub podpisać umowę z tańszym administratorem, ale Gmina nie wyraża zgody. Nie chce brać udziału w głosowaniu, bo jest jej tak wygodnie. Wiem ze jest to sytuacja do ustanowienia zarządcy przymusowego ( brak zarządu już 7 lat). Ale to długo traw. Czy uczestnicy forum maja inne pomysły jak to rozwiązać?. Gmina ma udział mniejszościowy.
Obserwuj wątek
    • rumian54 Re: Mała wspólnota duży kłopot !!! 04.03.11, 11:10
      Przytoczone fakty przez ola19801 dotyczą dużych wspólnot mieszkaniowych. Małe WM kierują się natomiast przepisami ustawy Kodeks cywilny i ustawy Kodeks postępowania cywilnego. Odsyłam autorkę do art.19 i art.20 ust.1 ustawy o własności lokali (i nie tylko) bo... "nieznajomość prawa nie usprawiedliwia". Z takiego przedstawienia sprawy Gmina robi z Was "balona".Pozdrawiam.
    • balanger4 Re: Mała wspólnota duży kłopot !!! 04.03.11, 14:39
      W małej wspólnocie - a taką jesteście nie ma obowiązku wybierać zarządu wspólnoty. Macie prawo zarządzać się sami. Możecie też zatrudnić do np. administrowania osobę z zewnątrz lub firmę tak jak w tym wypadku Gminę.
      Jak zmienić? Jak uzdrowić chorą sytuację?
      Waszą biblią jest Kodeks Cywilny a zwłaszcza art. 195 - 221. Polecam bardzo uważną lekturę zwłaszcza dwóch art. 199 i 203 - one odpowiadają na Twoje wątpliwości.
      • madox44 gmina nie jest firmą 04.03.11, 19:32
        balanger4 napisał:

Możecie też zatrudnić do np.
        > administrowania osobę z zewnątrz lub firmę tak jak w tym wypadku Gminę.

Spółki gminne i inne jednostki gminne nie mogą zarządzać nieruchomosciami [w wyjątkowych sytuacjach - art.10 ustawy o gospodarce komunalnej ]

> Jak zmienić? Jak uzdrowić chorą sytuację?
        Przestać gminie płacić i znaleźć kogoś sensowniejszego do tej roboty
        • ola19801 Re: gmina nie jest firmą 04.03.11, 21:09
          Witam.
          Na podstawie dotychczasowych wypowiedzi wydaje mi się że albo żle zadałam pytanie albo brak zrozumienia treści pytania przez odpowiadajacych. Problem jest bardzo prosty jak w majestacie prawa bez udziału sądu uzdrowić sytuację.Czyli mimo braku zgody wszystkich właścicieli ( Gminy) doprowadzić do tego żebyśmy mogli sami zdecydować jak sie zarządzać ?
          • balanger4 Re: gmina nie jest firmą 04.03.11, 21:22
            Przecież otrzymalaś prostą odpowiedź.
            Określenie sposobu zarządu jest czynnością przekraczajacą zarząd zwykły w związku z tym, w twojej wspólnocie jest potrzebna zgoda wszystkich właścicieli. Jeżeli któryś własciciel się nie zgadza tą jego zgodę musi zastąpić sąd - nie ma innego wyjścia prawnego. Nie zrozumiałaś odpowiedzi albo nie przeczytałaś przytaczanych artykułów KC.
            • ola19801 Re: gmina nie jest firmą 05.03.11, 08:54
              Witam.
              Chcemy uniknąć procedur Sądowych. Czy jest jakiś inny sposób np. taki jak zrobiła to Gmina posiadajaca 1/3 udziałów: wzieła sprawy w swoje ręce-zarządza bez naszej zgody i sama wypłaca sobie wynagrodzenie z naszych zaliczek.
    • gosiakz jak ja te gminy lubię .... 05.03.11, 10:47
      inaczej !!
      Mam lekarstwo radykalne : nie wpłacać jakichkolwiek zaliczek na rachunek, do którego dostęp ma spółka gminna.
      Wiesz KTO JEST DYSPONENTEM RACHUNKU , na który wpłacasz zaliczki ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka