Dodaj do ulubionych

jak zaskarżyć uchwałę

21.03.11, 09:46
Pytanie mam następujące.
WM na zebraniu podjęła uchwałę nt. planu gospodarczego.
Plan jest do bani ze względu na zawyżone koszty ale tego obecnie w Sądzie się nie udowodni (przyczyna obiektywna/niemożność).
Jednym z elementów planu gospodarczego (pozycja wydatków) jest remont dachu w stawce kilkakrotnie przekraczającej realne koszty. Na jakiej podstawie twierdzę że są to koszty zawyżone. Otóż ja i dwóch innych właścicieli przedłożyło oferty w sumie 6 firm specjalistycznych.
zarząd wm rekomendował do głosowania jedną firmę wskazaną przez siebie ze stawką 4 krotnie wyższą niż najdroższa nasza oferta. Ponadto w tej rekomendowanej przez zarząd firmie jest wlaścicielem kuzyn jednego z członków zarządu wm.
Na skarżenie całego planu gospodarczego to wiem że nie mam szans - niegospodarności nie udowodnię.
Ale w tym jednym przypadku dot. kosztów remontu dachu widzę 100% szansę.
jak zatem sformułować pozew o uchylenie uchwały.
Czy żądać uchylenia całej uchwały czy tylko uchylenia uchwały w odniesieniu do części dot. kosztów remontu dachu.

czekam na wasze opinie
Obserwuj wątek
    • govern Re: jak zaskarżyć uchwałę 21.03.11, 15:15
      Moim zdaniem, Wasz zarząd naruszył zasadę prowidłowej gospodarki - zawyżone koszty remontu (por. inne oferty). A do tego nepotyzm w zarządzie.
      • cherubinowska Re: jak zaskarżyć uchwałę 21.03.11, 16:05
        To jest jasne i oczywiste dla wszystkich tylko nie dla sądu w obecnym stanie przepisów.\

Problem jest następujący jak skarżyć- skarżyć całość uchwały czy tylko tę część uchwały w odniesieniu do kosztu remontu dachu. W pozwie zamierzam tylko odnosic się do sprawy dachu. Jak w takim stanie mam sformułować żądanie pozwu. Np. uchylenie uchwały w części odnoszącej się do kosztów remontu dachu etc.
        Innych kosztów chociaż są znacznie zawyżone nie podważę. Przerobili to już inni znacznie mądrzejsi ode mnie.

czekam na opinie
    • govern Re: jak zaskarżyć uchwałę 22.03.11, 16:33
      Ten Wasz zarząd jest chyba ubezwłasnowolniony. To nie wlaściciele decydują o wyborze firmy remontowej, lecz zarząd. Właściciele wyrażają ZGODĘ na przeprowadzenie remontu (plan gospodarczy), a zarząd DECYDUJE o wyborze firmy. Zarząd jednak podlega ocenie i kontroli. Moim zdaniem uchwała jest wadliwa gdyż właściciele nie mają prawa wybierać firm. Właściciele mają obowiązek określić KWOTĘ jaką chcą przeznaczyć na remont. Pozew o unieważnienie uchwały powinien być oparty na zarzutach określonych w art. 25 uowl. Proponuję porozmawiać z właścicielami. Mogą Państwo sami podjąć uchwałę o anulowaniu wadliwej uchwały.
    • cherubinowska Re: jak zaskarżyć uchwałę 22.03.11, 17:24
      To ubezwłasnowolnieni psychicznie niektórzy właściciele, których niestety jest większość podjęła taką uchwałę. Dla chorych ludzi to że właścicielem firmy jest znajomy królika przemawia za tą firmą. Kasa zawyżona 4-krotnie to się nie liczy i tak ich zobowiązania kredytowe (mieszkanie, samochód etc) to chyba będą spłacali marsjanie lub może IV rp w reaktywacji.
      Zatem muszę skarżyć uchwałę. Tylko jak precyzyjnie napisać żądanie pozwu, odnosząc się tylko do jednego elementu planu gospodarczego.
      Może ktoś przerobił już taką sytuację
      • wilga52 Re: jak zaskarżyć uchwałę 23.03.11, 12:48
        A po co takie mocne słowa. Zarząd powinien kierować się tym żeby wybrać dobrego wykonawcę. Często jest tak ze jak tani to jest do niczego. W naszej WM też wzieli tańszego fachowca,bo sam latał i burzył ludzi jaki on tani i super fachowiec a teraz leje się ludziom na łby i nie ma chętnego pociągnąć fachowca do odpowiedzialności.
        • govern Re: jak zaskarżyć uchwałę 23.03.11, 15:37
          Wilga52, fachowca do odpowiedzialności może pociągnąć wm. Zarząd też odpowiada za swoje decyzje.
      • govern Re: jak zaskarżyć uchwałę 23.03.11, 15:29
        Pani Cherubinowska, skarżyć można tylko cały plan gospodarczy, a nie jeden element.

Tyułem DYGRESJI absurdalnej, jeśli ma pani dowody, że większość właścicieli jest ubezłasnowolniona psychicznie, to na tych zarzutach może Pani oprzeć pozew. Jest to tzw. błąd oświadczenia woli. Wystarczy dołączyć epikryzy lekarskie do pozwu i sprawa wygrana.

A POWAŻNIE, proszę napisać jak właściciele komentowali tańsze oferty. Na zebraniu była chyba jakaś dyskusja. Czym oni motywowali swój wybór?
    • govern Re: jak zaskarżyć uchwałę 25.03.11, 15:18
      Pani Cherubinowska, radzę sprawdzić kiedy ta firma powstała. Jeśli tuż przed zlożeniem oferty i żadnego remontu nigdy nie wykonała, nie ma listów referencyjnych, a wykonawca jest kuzynem członka zarządu - to na tych faktach może Pani oprzeć powództwo. W ten sposób udowodni Pani, że firma ta powstała tylko do jednej umowy - z Waszą wm. Tym samym nie gwarantuje jakości, a żąda ceny 4-krotnie wyższej niż inni. Skarżyć może Pani całą uchwałę, a zarzuty zgłosić tylko do kosztów remontu. Treść pozwu proszę skonsultować z prawnikiem.
      • nikix Re: jak zaskarżyć uchwałę 25.03.11, 19:16
        Zaskarżyć można tylko całą uchwałę. W pozwie wystarczy napisać, że wybierając tą a nie inna ofertę zarząd działa na szkodę WM i właścicieli. Trzeba to oczywiście udowodnić, czyli przedstawić inne korzystniejsze oferty. Jeżeli głosowaliście tylko nad propozycją tej jednej, to też jest dobry argument. To Zarząd wybiera firmę ale dlaczego wybrał najdroższą, skoro inne oferty były równie dobre a może i lepsze a tańsze. Takie działanie świadczy o niegospodarności. Tyle wystarczy.
        Zarząd będzie musiał udowodnić, że jest inaczej.
    • balanger4 Re: jak zaskarżyć uchwałę 25.03.11, 20:34
      Oczywiście możesz żądać uchylenia części uchwały z tym, że warunkiem aby sąd tak zrobił musi być to aby ta nieuchylona częśc mogła funkcjonować samodzielnie w obrocie prawnym nie zmieniając woli właścicieli. Wydaje mi sie, że w Twoim konkretnym przypadku można jak najbardziej cześć uchwały uchylić. Wklejam kilka wycinanek na podobny temat z innego forum:
      "...Sąd I instancji UCHYLIŁ uchwałę W CZĘŚCI, tzn uznał że cena sprzedazy jest krzywdząca dla wspólnoty, ze względu na gwałtowny wzrost cen nieruchomości. Nie uchylił zas zapisu punktu 2 tej uchwały, który mówi o odstąpieniu od bonifikaty, o której mowa w pierwszej uchwale.
      Mam JEDNO pytanie - czy w ogóle można CZĘŚCIOWO UCHYLIĆ UCHWAŁĘ (tzn. uchylic jedynie niektore jej zapisy, które stanowią pewna całość jednak).
      Wiem, że w kodeksie spółek handlowych NIE WOLNO TEGO ZROBIĆ,
      konia z rzędem temu, kto mi powie jak jest we wspólnocie. Znaci emoże jakies orzeczenia w tej sprawie?
      mirdem - 2008-10-16, 20:38
      --------------------------------------------------------------------------------
      To prawda,można unieważnić część uchwały. Jeśli chodzi o orzecznictwo to poszukaj postów ownera -tam na pewno je znajdziesz.
      --------------------------------------------
      Wyrok Sądu Najwyższego - Izba Cywilna z dnia 13 maja 2004 r. V CK 452/2003
      Cytat:
      Należy zgodzić się z poglądem, że dopuszczalne jest zakwestionowanie i w konsekwencji uchylenie części uchwały walnego zgromadzenia akcjonariuszy, ale pod pewnymi warunkami, w szczególności, gdy kwestionowany fragment ma charakter autonomiczny i nie jest powiązany treściowo z pozostałymi postanowieniami uchwały. Problem ten został unormowany w art. 58 § 3 kc, który ma tu odpowiednie zastosowanie (art. 2 ksh).
      Chyba trzeba też dodać, że jednocześnie nieuchylona, tj. pozostacjąca część uchwały powinna móc samodzielnie funkcjonować w obrocie prawnym..."
      • cherubinowska Re: jak zaskarżyć uchwałę 26.03.11, 10:17
        dziękuję za orzecznictwo dot. kwestii uchylenia części uchwały. jest to logiczne i wydaje się zgodne z przepisami ogólnym (kc, kpc) jak i szczegółowymi UWL
        • balanger4 Re: jak zaskarżyć uchwałę 26.03.11, 10:49
          Oczywiście zgadzam się, że jest to logiczne i nie powinnaś mieć z tym problemów pod warunkiem, że trafisz na sędziego który będzie wiedział co to jest logika i jakie ma zastosowanie. Wystarczy , że w latopie będzie miał napisane że nie można części uchwały zaskarżyć i masz przechlapane:
          "...Dla polskich sędziów źródłem prawa przestały być Dzienniki Ustaw, zastąpiły je komercyjne programy komputerowe. Przez ignorancję sędziów i błędy w tych programach strony przegrywają sprawy w sądach. I nie są to przypadki jednostkowe. Sądy coraz częściej bezkrytycznie stosują komercyjne systemy informacji prawnej, w których publikowane są ustawy i rozporządzenia, między tym, co publikują komercyjne systemy, a tym, co zawierają Dzienniki Ustaw i Monitory Polskie, pojawiają się czasem zasadnicze różnice..." - źródło: Dziennik Gazeta Prawna artykuł z dnia: 2010-11-26
          • govern Re: jak zaskarżyć uchwałę 26.03.11, 12:46
            A może to my za mało znamy zasady zarządznia i dlatego kierujemy się własną logiką?
            W sądzie są dwie prawdy - obiektywna i sądowa. We wm nie ma analogii do spółek.
            W tym przypadku chodzi o uchwałę o przyjęciu rocznego planu gospodarcznego.
            Plan zaś jest podstawą naliczenia opłat. Jeżeli więc sąd unieważni jedną pozycję planu (koszt remontu), to zmieni się także suma kosztów ogółem, a co za tym idzie wyskość opłat. Z tego jasno wynika, że trzeba skarżyć całą uchwałę. W każdym przypadku opłata sądowa bedzie taka sama.
          • govern Re: jak zaskarżyć uchwałę 26.03.11, 13:35
            balanger4, przyjmowanie za podstawę orzeczeń komercyjnych systemów informacji prawnej to nie jest jedyny problem. Sędziowie nie biorą pod uwagę, że w uowl są aspekty ekonomiczne. Oni widzą tylko aspekty prawne. A ekonomiści milczą. Dlatego mamy takie kwiatki jak uchwała III CZP 65/07.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka