irena521 08.04.11, 20:58 Nie znam się na księgowości , czy mogę upoważnić osobę ktora to potrafi aby w moim imieniu sprawdziła poprawność księgowości w mojej wspólnocie mieszkaniowej ?jaki dokument upoważniający mam przedstawić do zarządu . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xxxll Re: Czy tak można 09.04.11, 21:26 irena521 napisała: > Nie znam się na księgowości , czy mogę upoważnić osobę ktora to potrafi > aby w moim imieniu sprawdziła poprawność księgowości w mojej wspólnocie > mieszkaniowej ?jaki dokument upoważniający mam przedstawić do zarządu . W oparciu jakie kryteria ma to zrobić? wszak WM obowiązuje pozaksięgowa ewidencja art. 29 UoWL i nie obowiązuje jej ustawa o rachunkowości. Odpowiedz Link Zgłoś
ag2697 Re: Czy tak można 10.04.11, 21:32 Pomyśl chwilę co chcesz sprawdzić, co nie daje ci spokoju. Jaki sposób rozliczenia danej sprawy byłby dla Ciebie najbardziej odpowiedni. Udaj się do księgowej w celu wyjaśnienia jak to ona robi i dlaczego. Jeśli przedstawi ci księgi z zapisami winien, ma itd. to zapytaj kto kazał jej prowadzić rozliczenie w ten sposób ( o tym pisał xxxll). Problem w tym, że przeważnie nikt nie kazał, bo nie ustalono tego we wspólnocie. Jak nikt nie kazał, to księgowa zrobiła jak uważała (jak jej na kursie powiedzieli) i jeśli się na księgowości nie znasz to mało z tego zrozumiesz. To ma być prowadzone w sposób prosty, przejrzysty, dla każdego zrozumiały i tak jak sobie ustali wspólnota, a nie tak jak uważają wykładowcy na kursach, Urząd Skarbowy, czy twórcy programów komputerowych do obsługi finansowej wspólnot. To nie ich działka jak słusznie zauważył xxxll. Odpowiedz Link Zgłoś