Dodaj do ulubionych

Czy tak można

08.04.11, 20:58
Nie znam się na księgowości , czy mogę upoważnić osobę ktora to potrafi aby w moim imieniu sprawdziła poprawność księgowości w mojej wspólnocie mieszkaniowej ?jaki dokument upoważniający mam przedstawić do zarządu .
Obserwuj wątek
    • xxxll Re: Czy tak można 09.04.11, 21:26
      irena521 napisała:

> Nie znam się na księgowości , czy mogę upoważnić osobę ktora to potrafi
      > aby w moim imieniu sprawdziła poprawność księgowości w mojej wspólnocie
      > mieszkaniowej ?jaki dokument upoważniający mam przedstawić do zarządu .

W oparciu jakie kryteria ma to zrobić? wszak WM obowiązuje pozaksięgowa ewidencja art. 29 UoWL i nie obowiązuje jej ustawa o rachunkowości.
      • ag2697 Re: Czy tak można 10.04.11, 21:32
        Pomyśl chwilę co chcesz sprawdzić, co nie daje ci spokoju. Jaki sposób rozliczenia danej sprawy byłby dla Ciebie najbardziej odpowiedni. Udaj się do księgowej w celu wyjaśnienia jak to ona robi i dlaczego. Jeśli przedstawi ci księgi z zapisami winien, ma itd. to zapytaj kto kazał jej prowadzić rozliczenie w ten sposób ( o tym pisał xxxll). Problem w tym, że przeważnie nikt nie kazał, bo nie ustalono tego we wspólnocie. Jak nikt nie kazał, to księgowa zrobiła jak uważała (jak jej na kursie powiedzieli) i jeśli się na księgowości nie znasz to mało z tego zrozumiesz. To ma być prowadzone w sposób prosty, przejrzysty, dla każdego zrozumiały i tak jak sobie ustali wspólnota, a nie tak jak uważają wykładowcy na kursach, Urząd Skarbowy, czy twórcy programów komputerowych do obsługi finansowej wspólnot. To nie ich działka jak słusznie zauważył xxxll.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka