15.09.11, 17:15
Witam.
Chcemy przystąpić do docieplania budynku. Moje pytanie związane jest z tym na jaką premię termomodernizacyjną możemy liczyć .Koszt całego przedsięwzięcia to około 700000,00 zł Własnych środków mamy 290000,00 zł. W związku z tym planujemy zaciągnięcie kredytu w wysokości 410000,00 zł. W jakiej wysokości otrzymamy premię termomodernizacyjną.
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Premia ? 15.09.11, 20:03
      premia termo albo remontowa - dostaniesz albo nie, a kredyt jest oprocentowany
      Tu nie ma gwarancji, tylko w banku poznasz konkrety, jak przyciśniesz o konkrety a w różnych bankach jest różnie
    • olubek Re: Premia ? 15.09.11, 22:07
      Premia termomodernizacyjna = 20% zaciągniętego kredytu ale nie więcej niż 16% wartości inwestycji i nie więcej niż dwukrotność rocznych oszczędności wskazanych w audycie energetycznym.
      Parametr dwukrotności oszczędności najczęściej obcina premię dlatego nie podam ci ile dokładnie dostaniesz premii skoro nie masz audytu.
      Optymalny podział finansowania inwestycji o wartości 700.000 zł to:
      140.000 zł środki własne
      540.000 zł kredyt
      Przy takim układzie masz szansę dostać najwyższą premię. Czysto teoretycznie premia może wynieść około 112.000 zł
      Jeśli założyć, że odsetki od kredytu wynoszą 7% rocznie i weźmiecie kredyt na 10 lat to koszty bankowe mogą wynieść:
      odsetki 150.000 - 170.000 w zależności czy raty równe czy malejące
      prowizja banku około 8.400 zł
      prowizja BGK około 672 zł
      Pamiętaj, że za audyt zapłacisz kilka tys. zł.
      Pozdrawiam
      Paweł
      Więcej o funduszu termo w 2011 tu:
      www.olubek.pl/forum/viewtopic.php?f=5&t=2
      Pozdrawiam
      Paweł
      • ola19801 Re: Premia ? 15.09.11, 23:24
        Witam.
        Dziękuje za podpowiedzi, ale interesuje mnie kwota premii termo przy podanych przeze mnie danych. To jest całość inwestycji to 700000,00 zł Własnych środków mamy 290000,00 zł. W związku z tym planujemy zaciągnięcie kredytu w wysokości 410000,00 zł. Oszczędności wykazane w audycje to kwota 65000,00 zł
        Interesuje mnie dokładnie jak wylicza to BGK i co jest brane pod uwagę w pierwszej kolejności:, wartość całej inwestycji, wysokość kredytu czy oszczędności ciepła.
        Pytam, bo spotkałem się z różnymi wersjami prawie zawsze korzystnymi dla banku a nie zawsze dla biorących kredyty.
        • olubek Re: Premia ? 16.09.11, 07:09
          Brane są pod uwagę wszystkie 3 kryteria:
          1. Wartość inwestycji
          2. Kwota kredytu
          3. Dwukrotność rocznych oszczędności
          Nie kolejność kryteriów jest ważna, tylko która kwota jest niższa - ta jest wybierana przez BGK.
          Jeśli roczne oszczędności wynoszą 65.000 zł to dwukrotność = 130.000 zł nie obetnie premii. Premia wyniesie tyle ile policzyłem wczoraj pod warunkiem, że posłuchasz mnie i zaciągniecie 560.000 zł kredytu przy 140.000 zł środków własnych.
          Jeśli zaciągniesz 410.000 zł kredytu to dostaniesz 82.000 zł premii.
          Nie potrafię jaśniej i nie ustosunkuję się do stwierdzenia "spotkałem się z różnymi wersjami prawie zawsze korzystnymi dla banku" - nie ma czegoś takiego - ustawa o wspieraniu przedsięwzięć termomodernizacyjnych i remontowych jest jednakowa dla wszystkich banków udzielających kredytów.
          Pozdrawiam
          Paweł
          • ola19801 Re: Premia ? 16.09.11, 09:46
            Witam.
            "Nie kolejność kryteriów jest ważna, tylko, która kwota jest niższa - ta jest wybierana przez BGK?.
            I właśnie ta odpowiedź budzi u mnie największy niepokój. Gdzie w ustawie lub i innych przepisach jest napisane, że ma być to kwota najniższa i ona "musi" być wybrana przez BGK?
            • olubek Re: Premia ? 16.09.11, 20:25
              Proszę zapoznać się z ustawą o wspieraniu przedsięwzięć termomodernizacyjnych i remontowych Rozdział 2 art. 5.

bez odbioru
              Paweł
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka