benek2004 25.01.12, 20:25 Za jaki okres wstecz można naliczyć odsetki ustawowe od nieterminowych wpłat na eksploatację i fundusz remontowy? Chodzi o to, że w I 2012 r. dostałem naliczenie odsetek ustawowych za 2010 i 2011 r. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
j666 Re: odsetki ustawowe od opłat 26.01.12, 08:28 Ustawowo (Kodeks cywilny) za każdy (np. za 15 lat) i to obowiązkowo, chyba że uchwała właścicieli lokali określa inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
abwehrstelle_breslau Re: odsetki ustawowe od opłat 26.01.12, 11:33 >za każdy (np. za 15 lat) jesteś pewien? podaj proszę podstawę prawną, bo mój prawnik cos mi gada o 10-cio letnim przedawnieniu roszczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
lesher Re: odsetki ustawowe od opłat 26.01.12, 12:36 Ma rację. Można naliczyć i dochodzić sądownie kwotę za dowolny okres. A to czy dłużnik nie podniesie zarzutu przedawnienia to zupełnie inna para kaloszy. Zresztą wykorzystują to teraz nagminnie firmy windykacyjne skupując przedawnione roszczenia za grosze, przede wszystkim wobec emerytów. Często są to nawet wierzytelności wynikające z faktycznie zapłaconych faktur, ale kto przechowuje potwierdzenia np. sprzed 8 lat? Następnie kierują sprawy do sądu (głównie e-sąd). Po zmianach w kodeksie cywilnym jakie nastąpiły kilka lat temu sąd nie odrzuci z urzędu roszczeń przedawnionych, musi to podnieść sam dłużnik w sprzeciwie wobec nakazu zapłaty. Starsze osoby często nie orientują się w tych niuansach i albo płacą od razu (bo wielu ma takie podejście, że jak coś jest z urzędu, a tym bardziej z sądu, to na pewno jest uzasadnione i lepiej dla świętego spokoju zapłacić), albo ignorują nakaz i nie zgłaszają sprzeciwu (a więc ten po 14 dniach uprawomacnia się). Odpowiedz Link Zgłoś
j666 Re: odsetki ustawowe od opłat 26.01.12, 17:30 Niech sobie prawnik znajdzie sam - każda czynność przed sądem przerywa bieg przedawnienia. Np. wniosek o zawezwanie do przedsądowej próby ugodowej, opłata 40 zł (słownie: czterdzieści). Odpowiedz Link Zgłoś