Dodaj do ulubionych

Świecie o Chełmnie i Nowem

IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.03, 18:56
Co myślicie na temat tych miast?
Obserwuj wątek
    • Gość: Goka Re: Świecie o Chełmnie i Nowem IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 03.02.03, 19:59
      A co ja mam myśleć:) W Nowem wychowywałam się przez 4 cudowne lata mojego
      życia:) Tam też do 19 roku życia spędzałam całe wakacje, więc mam mnóstwo
      wspomnień. Teraz mam rodzinę i bardz chciałabym jeszcze raz tam pojechać i
      pozwiedzać wszystkie te miejsca w których byłam:)
      Żeby Świecie nie czułu się po macoszemy-to tam się urodziłam 26 lat temu:)
      A w Chełmnie nigdy nie byłam...
      A i jestem bardzo ciekawa co myślicie o tych miejscowościach....
    • Gość: Świecie king! Re: Świecie o Chełmnie i Nowem IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.03, 21:39
      Właśnie w Chełmnie ukończono montowanie w domach trzeciego kranu. Ten będzie z
      rzęsą. A poza tym to u nich śmierdzi, bo cały dym z celulozy leci do nich.
      BUuuuHAHAHA. A Nowe? Super mieścinka, mają fajny zamek i urocze widoki na
      dolinę Wisły.
    • Gość: .... Re: Świecie o Chełmnie i Nowem IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 04.02.03, 08:36
      O Nowem wogole nie ma co gadac. Stamtad pochodzi caly desant na starostwo
      powiatowe, a juz szkoda slow na prawdziwa mieszkanke Nowego p. Klempinska.
      Mowie tak po przeczytaniu kilku watkow z tego forum na jej temat oraz wlasnych
      doswiadczen.
    • Gość: Tomek Re: Świecie o Chełmnie i Nowem IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.03, 19:23
      może i Chełmno jest ładniejsze( chociaż wcale tak nie uważam, to ludzie tak
      mówią), ale Świecie napewno dystansuje tamtą "mieścinę" pod względem
      ekonomicznym, i tam nie mają zamku...
      ŚWIECIE GÓRĄ
      • Gość: Kurzyk Re: Świecie o Chełmnie i Nowem IP: 213.76.129.* 26.03.04, 09:02
        Przepraszm bardzo - obecny klasztor chełmniński jest zamkiem małym, więc jest i
        zamek. Pozdrawiam.
    • Gość: Tomek Re: Świecie o Chełmnie i Nowem IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.03, 19:23
      Natomiast Nowe jest całkiem sympatycznym miastem- i do tego ładnym
    • kemotk2000 Re: Świecie o Chełmnie i Nowem 05.02.03, 13:04
      Chełmno jest -dla mnie- takie sobie, ale Nowe podoba mi się. Bywam tam dosyć
      często. Nowe jest OK.
      • Gość: Toja Re: Świecie o Chełmnie i Nowem IP: 213.146.48.* 06.03.03, 19:30
        Uważam, że oba miasteczka to dziury zabite deskami (w porównaniu do Świecia).
        oczywiście mają ładne zakątki, ale kogo to tak naprawdę obchodzi?
        • Gość: Goka Re: Świecie o Chełmnie i Nowem IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 21.03.03, 21:23
          Jak to kogo to obchodzi...???
          Na pewno tych ludzi co tam mieszkają...
          Mieszkam w mieście większym niż Świecie (tam się urodziłam, wychowałam w Nowem)
          i 100...krotnie wolę Nowe, z tymi cudownymi zakątkami, swoją sennością i
          małomiasteczkowością:)))
          Takie małe mieściny są bardzo potrzebne, inaczej nie moglibyśmy czasem wyjechać
          i tak naprawdę odpocząć:)
          Pozdrawiam serdecznie mieszkańców Nowego i Świecia:)))
    • Gość: Marek Re: Świecie o Chełmnie i Nowem IP: 24.83.56.* 25.03.03, 07:45
      Ani Nowe,ani Swiecie najladniejsze-Chelmno-Marek-
      • Gość: Bolek Re: Świecie o Chełmnie i Nowem IP: *.stk.pl / 193.19.104.* 10.03.04, 21:37
        A ja tam wolę Sulnówko, no nie?
        • Gość: chelminiak Re: Świecie o Chełmnie i Nowem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.04, 14:35
          co wy swieciaki mozecie wiedziec o chelmnie?? chelmno jest 100-krotnie lepsze
          od tej waszej dziury my mamy co pokazac a wy?? wy macie zaklad psychiatryczny i
          polowa z was powinna sie tam leczyc taka jest prawda tak wiec odwalcie sie od
          nas narty
          • Gość: sat Re: Świecie o Chełmnie i Nowem IP: *.nowe.sdi.tpnet.pl 17.03.04, 16:25
            Goka opisała Nowe najładniej jak można, mimo że ciężko opisać tą senność, przytulność, trzeba tu trochę pomieszkać. Urodziłem się w Nowem i mieszkam po dziś dzień, nie zamieniłbym się na Świecie, mimo że je znam z dwuletniego pobytu - kiedy to pracowałem w waszej zdmuchniętej z powierzchni ziemi cukrowni. Poznałem ciekawych ludzi i klimat tego miasta, nie należało też do żywiołowych, dopiero w ostanich kilkunastu latach się trochę rozrosło :-)
            Świecie to mój powiat - a więc miasto które się lubi, które się zna, bo tam mamy US i ZUS, bo tam się nasze dzieci rodziły, szkoda tylko że nasze powiatowe miasto jest tak odległe i zawsze komunikacja autobusowa była "pod psem", ludzie dojeżdżają auto-stopem do Świecia...prawdopodobnie pani Starościna myśli, że wszyscy mają swoje prywatne autka. ;-)
            • Gość: dunder Re: Świecie o Chełmnie i Nowem IP: *.kepice.sdi.tpnet.pl 18.03.04, 07:43
              Opisać te trzy mieścinki to tak jakby dyskutować o trójkącie małżeńskim.
              Szczególnie Nowe i Świecie od zawsze rywalizowało. Nie tylko w sporcie,
              kulturze. Dzisiaj są obok siebie jak rozwodnicy.
              Urodziłem się nad Mątawą a nie nad Wdą. Ale miałem serdecznych przyjaciół w
              okrersie matury w Swieciu. Deczno było naszą przystanią - tam szaleliśmy zanim
              się rozjechaliśmy po wszystkich zakątkach Polski.
              Lubię Świecie,podziwiam Chełmno za dostojność historyczną, kocham Nowe.
              Niech Was dunder świśnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka