Dodaj do ulubionych

Termomodernizacja

27.01.12, 14:54
Mam pytanie ?
Jakimi kryteriami należy się kierować przy rostrzygnięciu konkursu ofert zorganizowanego
w celu wyłonienia najlepszej firmy do realizacji projektu termomodernizacji budynku
naszej WM - audyt 1,5 mln zł. Pomijam kryterium ceny.
Proszę o wymianę swoich doświadczeń w tym temacie.
Obserwuj wątek
    • andrzej.sawa Re: Termomodernizacja 01.02.12, 01:59
      Radzę poczytać na forach.Ja jestem na etapie izolacji termicznej swojego domu i po pierwsze - grubość izolacji,sposób mocowania i tynk.Izolację robi się na lata i "drobne" oszczędności kosztem standardu wykonania są bez sensu.
    • kami_12 Re: Termomodernizacja 06.04.12, 08:17
      Polecam zapoznanie się z poniższym artykułem na temat termomodernizacji we wspólnocie mieszkaniowej: Jak uniknąć błędów przy termomodernizacji, jak wybrać dobrego wykonawcę, na co zwrócić uwagę przy wyborze materiałów - np. systemu ocieplenia budynku, by nie stracić gwarancji producenta (!) termomodernizacja.pl/strony/jak-uniknac-bledow-podczas-termomodernizacji
    • s_mag_s Re: Termomodernizacja 06.04.12, 10:35
      Warto poświęcić trochę czasu i przyjrzeć się poprzednim pracom wykonawcy w realu, nawet najkorzystniejsza oferta, niezależnie od kryteriów branych pod uwagę, na papierze o poprzednich projektach niewiele mówi.
    • jogobe przyklad 12.05.12, 12:43
      cena 65%
      lata gwarancji 20%
      referencje 5% (zaliczane wyłącznie referencje od instytucji publicznych)
      brak podwykonawców 5% - wykonawca nie pod zleci żadnej roboty firmom typu "krzak"
      brak zaległości podatkowych (zus, skarbówka) 5%

wymyślać można na wiele sposobów.

ps. Projekt z zestawieniem materiałów oczywiście posiadacie?
      • jogobe ps. no i najważniejsze.... 12.05.12, 12:48
        na czas robót zatrudnić INSPEKTORA NADZORU INWESTORSKIEGO, który przypilnuje jakości robót lub zablokuje odpowiednim wpisem w dzienniku budowy przy odwalaniu "fuszery".
        I polecam na nim nie stosować kryterium "cena" gdyż "najtańszy" prawdopodobnie skończy w "kieszeni" wykonawcy... tj. będzie przymykać oko za odpowiedni "procent" albo będzie mieć wszystko w 4-rech literach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka