Dodaj do ulubionych

Administracja - problem. POMOCY!!

31.03.12, 14:56
Witam.
Kilka miesięcy temu wykupiłam mieszkanie i niestety nie mam jeszcze pełnej wiedzy na temat zarządzania nieruchomością i mam w związku z tym pytanie.
Czy jest jakieś rozporządzenie ministra dotycząca zabronienia umieszczania na rynnach specjalnie mocowanych sylikonem "straszków" na ptaki??
Mieszkam w bloku i mam notorycznie pranie i balkon w ptasich odchodach. Na zebraniu moja administratorka powiedziała że bsolutnie nie pozwoli mi umieścić na rynnie takich drucików. Nie było żadnego głosowania, ona wykrzyczała na mnie że się nie zgadza i koniec. Czy miała do tego prawo?? Przecież ona nie jest właścicielką bloku i sama chyba nie może podejmować takich decyzji.
Czy może mnie ktoś oświecić w tej sprawie??
Obserwuj wątek
    • verus_zarzadzanie Re: Administracja - problem. POMOCY!! 31.03.12, 15:22
      Witam
      Oczywiście, że Pani administrator nie miała prawa postąpić jak postąpiła. Nie ona jest właścicielką. Na zebraniu każdy właściciel ma prawo wystąpić z wnioskiem w sprawach które go dotyczą, interesują, ma też prawo zgłaszania projekt uchwały pod głosowanie. Ani administrator, ani zarządca, ani również Zarząd nie może odmówić tego prawa.
      • becia88 Re: Administracja - problem. POMOCY!! 31.03.12, 15:38
        Dziękuję bardzo. Czyli teraz mam napisać pismo do zarządu o moim problemie i wtedy zrobimy zebranie z głosowaniem nad moim postulatem??
        • verus_zarzadzanie Re: Administracja - problem. POMOCY!! 31.03.12, 17:31
          Jeżeli już jest po zebraniu rocznym, trudno będzie Pani przeforsować konieczność dodatkowego zebrania. Jedynym rozwiązaniem jest zwrócenie się do Zarządu Wspólnoty ( ale tylko do Zarządu nie do administracji) z wnioskiem o podjęcie uchwały zezwalającej na zabezpieczenie rynny przed ptakami. Zarząd może przeprowadzić głosowanie w trybie indywidualnego zbierania głosów.Zanim Pani napisze taki wniosek, może warto porozmawiać z członkami Zarządu i zorientować się jaka jest ich opinia. Nie jest to konieczne, ale może ułatwić przeprowadzenie Pani spraw. Polubowne załatwienie sprawy daje większe szanse na jej szybkie rozwiązanie.
          • becia88 Re: Administracja - problem. POMOCY!! 31.03.12, 17:44
            Dziękuję bardzo za pomoc.
    • pispisia Re: Administracja - problem. POMOCY!! 14.05.12, 12:15
      Dobrze jest podeprzec sie materialem zdjeciowym.
    • balanger4 Re: Administracja - problem. POMOCY!! 14.05.12, 23:13
      "...mam notorycznie pranie i balkon w ptasich odchodach..."
      Nad balkonem nie ma zadaszenia? - zrobić będzie taniej.
      - rozumiem że pranie wisi poza balkonem na tzw, suszarce. Bo w sumie to nie wiem czy balkon w ogóle przeznaczony jest do wieszania prania - od tego są suszarnie.
      Generalnie nie jest to zabronione (chciaż w niektórych miastach tak) ale wygląda to nieestetycznie i nie powinno się wieszać prania poza obrysem elewacji.
      "...specjalnie mocowanych sylikonem "straszków" na ptaki??..."
      Owszem jest takie prawo i to nawet ustawa:
      "...USTAWA z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt
      Art. 6.
      1a. Zabrania się znęcania nad zwierzętami.
      2. Przez znęcanie się nad zwierzętami należy rozumieć zadawanie albo świadome dopuszczanie do zadawania bólu lub cierpień, a w szczególności:
      9) złośliwe straszenie lub drażnienie zwierząt;
      ..."
      • s_mag_s Re: Administracja - problem. POMOCY!! 15.05.12, 13:07

balanger4 napisał:
        > Nad balkonem nie ma zadaszenia? - zrobić będzie taniej.
        > - rozumiem że pranie wisi poza balkonem na tzw, suszarce. Bo w sumie to nie wie
        > m czy balkon w ogóle przeznaczony jest do wieszania prania - od tego są s
        > uszarnie
        .

Nawet jeżeli pranie będzie w suszarni, to balkon nadal w ptasie odchody będzie obfitował.
        Co do wieszania prania na balkonie, to jeżeli nie jest częścią wspólną (zazwyczaj jest tylko w częściach zewnętrznych), to można sobie robić na nim co się chce, o ile nie narusza to praw innych osób, w tym wieszać pranie.
        Nie wiem, o jaki balkony chodzi, ale nawet w przypadku zabudowanego - tak jak u mnie - żaden daszek nie zdaje egzaminu, trzeba było założyć siatki ochronne, co niestety wpływa negatywnie na nasłonecznienie pomieszczeń.
        Jeżeli założenie 'straszaków' na ptaki określane jest jako złośliwe ich straszenie lub drażnienie, to większość urzędów w moim mieście powinno zostać pogonione z tej ustawy.
        • zenka60 Re: Administracja - problem. POMOCY!! 04.10.13, 18:14
          ale to nie są straszaki to są kolce na które ptaki moga sie nadziać i umierają w męczarniach. Co do odstraszania może wspólnota zakupic elektroncznego ptaka wydającego głoś podobny do głosów drapieżników, to jest odstraszanie natomiast sterczące druty to jest okrutne narzedzie zadające śmierc
    • majteczkiw-kropeczki Re: Administracja - problem. POMOCY!! 01.07.12, 22:08
      mapa.ksiazka-telefoniczna.com/?co=&gdzie=
      • andyp69 Re: Administracja - problem. POMOCY!! 04.10.13, 19:35
        Ja Pani powiem tak: jak będzie Pani próbowała załatwić to formalnie - zajmie to min. 1 rok :) (głosowania, uchwały, sprzeciwy, itd.) Do tego czasu wymieni Pani garderobę 10 razy!
        Proponuję nikomu nie zgłaszać i na swoje zlecenie założyć straszaka czy to w formie imitacji ptaka drapieżnego czy innej (są sklepy oferujące takie rozwiązania) i załatwić temat. No chyba, ża ważniejsze dla Pani będą wypowiedzi właściciel z "parteru", że tak nie wolno bo to nie humanitarne dla ptaków itd. Pozdrawiam, A.
    • zarzadzanie777 Re: Administracja - problem. POMOCY!! 05.10.13, 03:10
      Może wystarczy zwrócić się do zarządu o zgodę. Taka zgoda to czynność zwykłego zarządu, nie ingeruje ani nie ogranicza praw innych mieszkańców w korzystaniu nieruchomości wspólnej i jako taka nie wymaga uchwały. Chyba, że będzie jakiś spór, wtedy wypada poddać pod głosowanie. Administrator realizuje decyzje zarządu, który ponosi za nie ustawową odpowiedzialność. (Administrator może, co najwyżej odmówić działań, które są nie zgodne z prawem, lub udzielić zarządowi informacji w tym zakresie, nie ma żadnych uprawnień administracyjnoprawnych w stosunku do właścicieli).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka