Dodaj do ulubionych

Hipermarkety

04.02.12, 21:24
Znalazłem w necie dosyć stary artykuł o planach budowy Tesco na sokołowskiej, która była planowana w 2005 roku czyli prawie 6 lat temu: www.tygodniksiedlecki.com//t1214-hipermarkety.atakuja.htm . Jak wszyscy wiecie, nic z tych planów oczywiście nie wyszło, a najgorsze jest to, że przez te wszystkie lata, nic się nie zmieniło i żaden wielkopowierzchniowy sklep nie powstał i nie zapowiada się, żeby w najbliższym czasie to się zmieniło. Fakt powstało parę nowych Biedronek, Topazów, nawet Lidl i Kaufland, ale po za Kauflandem, który ma 1966 m2 powierzchni + dyskont napojowy ponad 500 m2, ale to już w zasadzie oddzielny sklep, żaden nawet się nie zbliża do tej "magicznej" dla naszej władzy granicy 2000 m2. W 2005 roku może nie było to, aż tak zauważalne, ale teraz chyba nie ma w Polsce miasta, które było kiedyś wojewódzkim i ma podobną liczbę mieszkańców, w którym nie ma ani jednego sklepu wielkopowierzchniowego, czy to już istniejącego, czy w planach bądź budowie. Nawet w mniejszych miastach są. Buduje się galeria, ale w niej też takiego sklepu nie będzie. Zastanawiam się kiedy wreszcie powstanie u nas prawdziwy hipermarket?? Wszystko wskazuje na to, że stanie się to jednak nie na terenie miasta, tylko gminy, która ma wyznaczone w planach zagospodarowania dwie lokalizację na tego typu inwestycje. Pozostaje tylko pytanie kiedy to nastąpi??
Obserwuj wątek
    • xaveri Re: Hipermarkety 04.02.12, 23:14
      Po co Wam te hipermarkety? Do sklepu się idzie, bierze co trzeba, płaci i wychodzi... To nie miejsce na spacery, jak chcę pospacerować idę do parku ;).
      • 2309m Re: Hipermarkety 05.02.12, 01:54
        xaveri napisał:

> Po co Wam te hipermarkety? Do sklepu się idzie, bierze co trzeba, płaci i wycho
        > dzi... To nie miejsce na spacery, jak chcę pospacerować idę do parku ;).

Nikt lepiej by tego nie ujal :) popieram
        • fajnababka2 Re: Hipermarkety 06.02.12, 09:50
          Mówiłam o tym wielokrotnie.Hipermarkety to zabójstwo dla portfela.Do sklepu idziesz i kupujesz co potrzeba a w takim wielkim to się zastanawiasz co jeszcze mógłbyś kupić.W Europie juz to zauważono. U nas ciągle kompleksy...
          • wrredaktor Re: Hipermarkety 06.02.12, 10:50
            Śmieszny argument. Skoro to JA się zastanawiam i ja kupuję, to odpowiedzialność za fakt, że w końcu kupiłem, ponoszę ja, a nie supermarket czy jakikolwiek sklep. W końcu w osiedlowym zieleniaku też mogą mnie kusić opakowania czy "promocyjne" ceny. Prawo handlowców - zachęcać do zakupów, prawo klienta - kupić to, co chce. A jeśli kupił, coś, czego nie potrzebuje, bo dał się podpuścić - niech nie utyskuje na sklep.
            • comodin Re: Hipermarkety 06.02.12, 11:06
              NA świecie to już dawno doszli do tego, że koniec z małymi sklepikami osiedlowymi z dużymi cenami. Jedynie co pozostało to małe sklepiki z prasą, napojami i alkoholami. Na zachodzi Niemiec hipermarkety nie są czynne w weekendy, zakupy tylko do poniedziałku do piątku do 16 i basta.
              U nas jeszcze trochę moda na sklepik u Pana Henia zdziercy nadal istnieje, aczkolwiek coraz mniej osób kupuje u takich ludzi. I tak dorobili się niezłych pieniędzy na Naszych zakupach.
              Mi brakuje Reala, takiego potężnego wielkiego Reala, a dookoła niego reszty innych sklepów.
              • drizzt1223 Re: Hipermarkety 06.02.12, 11:21
                A mi marzy się Castorama i Ikea..... o bez kitu jak ja bym chciała nie musieć jeździć do Wawy....
                • krzycho18 Re: Hipermarkety 06.02.12, 14:29
                  Ikea to raczej mało prawdopodobna, ale Castorama czy Obi to jak najbardziej, bo przecież Nomi w Siedlcach praktycznie nie ma konkurencji. Wszystko, czego mi najbardziej brakuje, zapowiadało się w tym centrum przy obwodnicy, Real, Obi, Media markt, ale niestety wyszło jak wyszło.
                  • efaster Re: Hipermarkety 06.02.12, 15:31
                    uuu Ikea to poniżej 300 tys. mieszkańców nie schodzi, Radom za mały a co dopiero Siedlce.

Po za tym jesteśmy za blisko Warszawy (a tam mają 2 swoje sklepy).

Cóż OBI, Castorama (jest w Mińsku Mazowieckim), cóż jest też Bricoman w Białej Podlaskiej. W samym nieście nie powstanie, bo jest zakaz budowy pow. 2000 m2 pow. handlowej (owszem jest mały wyjątek, czyli Wojskowa 5).

Jeśli cokolwiek ma powstać to raczej w gminie, UM woli PSS-y i Carlosy, a o Topazie zapominałem.

Jest wew. obwodnica (I i II etap) jest Terespolska, Janowska, Garwolińska tyle terenu tam można pobudować tyle fajnych obiektów, za miastem (nie będzie stękanie, że coś padnie). Podatki, w zamian za zgodę inwestor może przebudować drogi wokoł, pobudować plac zabaw na pobliskim osiedlu, cokolowiek, jest tyle możliwości.

Ale nie lepiej kombinować jak koń pod górę, a jak ktoś zechce wejść to i tak wejdzie (przykład 2 sklepy w jednym Kauflanda). Norma spełniona, a inwestor swojego dopiął.

Cóż mam nadzieję, ze UG szybko upora się z zmianą PZP i znajdzie się inwestor (z branży) który postawi wreście to, o czym siedlczanie mażą, po co ma kapitał wyciekać do innych miast ?? Owszem odzieżówka, w GS znajdzie dla siebie miejsce, ale czas pomyśleć o dużym, ba wielkim hipermarkecie spożywczym i budowlanym. Jeśli miasto nie chce, a gmina chce to nic tylko budować w końcu do Białk, Igań, Ujrzanowa czy Strzały z centrum to raptem 3-4 km. A jeśli miasto się powiększy (co bardzo bym chciał, ale rozum podpowiada mi, że to nie mało realne, no chyba, że wójt zmieni zadanie) wtedy taki obiekt będzie w granicach miasta.

Zastanawia mnie (i pewnie nie tylko mnie) po co UM na siłę blokuje rozwój handlu ?? Przecież to nie ma sensu, marketów i dyskontów spożywczych mamy już kilkadziesiąt ja naliczyłem ok. 30 (7 biedronek, 5 topazów, 3 stokrotki, 3 carolsy, 3 hale targowe 2 tesco, lidl, kaufland, carrefour market, milea). Powstanie kolejnych to tylko kwestia czasu, bo nie straszna im uchwała 2000 m2 pow. handlowej. wiec mogą powstawać tak naprawdę wszędzie. Więc bardziej "wykańczają" lokalny handel niż taki jeden czy drugi hipermarket na obrzeżach, do którego trzeba dojechać. A po za tym wielu Siedlczan jeździ raz na jakiś czas na zakupy do Warszawy, Lublina, Białegostoku, Poznania, np. jadąc odwiedzić kogoś z rodziny do znajomych, w interesach. Więc koszty transportu im odpadają, bo i tak jadą. Po co ma gotówka wyciekać ?? Strus to zrozumiał, UM chyba nie do końca.

Mam nadzieję, że UG "stanie na wyskości zadania" i zmieni/uchwali PZP pod pow. handlowej powyżej 2000 m2. Jeśli zostaną zbudowane odpowiednie estakady i zjazdy to obwodnicy nie grozi zakorkowanie, wiec groźby korków też nie ma.

Cóż czekamy ......
                    • krzycho18 Re: Hipermarkety 06.02.12, 15:53
                      efaster napisał:

> Mam nadzieję, że UG "stanie na wyskości zadania" i zmieni/uchwali PZP pod pow.
                      > handlowej powyżej 2000 m2.

W PZP gminy są już dwa miejsca na handel wielkopowierzchniowy powyżej 2000 m2, teren na którym chciał inwestować Elbfonds i teren przy rondzie w Ujrzanowie, więc teraz pozostaje tylko znaleźć inwestora, który taki obiekt zechce zbudować.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka