Dodaj do ulubionych

Dobry administrator Warszawa Włochy poszukiwany.

14.04.12, 11:11
Witam,

Poszukuję osoby bądź firmy która mogłaby się zająć administracją przy wspólnocie w Warszawie. Jest to jedna kamienica licząca 30 lokali. Jestem obecnie na etapie zbierania, porównywania ofert.

Mam też pytanie - jestem mieszkańcem, członkiem ww. wspólnoty nie zajmującym we wspólnocie żadnego stanowiska. Chcę skutecznie doprowadzić do zmiany obecnego - niekompetentnego administratora, który jest w przyjacielskich relacjach z prezesem wspólnoty, relacjach wychodzących poza układ zawodowy. Administrator budzi antypatię większej części mieszkańców, z których ok. 50% podpisało by się pod chęcią zmiany administratora od razu (zrobiłam wstępne rozeznanie), kolejne 30% pewnie łatwo dałoby się przekonać. W regulaminie wspólnoty jest ustalone, że administratora, powołuje, odwołuje i rozlicza zarząd.

Proszę o rady jak skutecznie doprowadzić do zmiany. Z góry dziękuję.

Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Dobry administrator Warszawa Włochy poszukiwa 14.04.12, 11:28
      1) Niestety, najpierw musisz dobrze poznać ustawę o własności lokali - to podstawa. Poczytaj, jakie problemy występują we wspólnotach na forach
      www.zarzadca.eu/
      www.zarzadca.eu/wiki/
      www.wspolnota.net.pl/index.php
      2) Wejdź do zarządu wspólnoty - poznasz jej potrzeby i możliwości
      Nie istnieje coś takiego, jak prezes zarządu
      Przy dobrym składzie zarządu właścicielskiego nawet średni administrator bierze się do roboty, bo wie, że to od zarządu a nie od członków wspólnoty zależy, czy będzie miał pracę
      • pola260 Re: Dobry administrator Warszawa Włochy poszukiwa 14.04.12, 11:52
        Twoim zdaniem bez zmiany zarządu nie uda się zmienić administratora nawet przy woli większej ilości mieszkańców? Zagłębię się w temat jak najbardziej, chcę się także skontaktować z dedykowanym do tego obszaru prawnikiem (akurat mamy w dalszej rodzinie taką osobę) bo faktycznie na razie niewiele o tym wiem a zależy mi bardzo na doprowadzeniu do tej zmiany i polepszeniu efektywności administracji naszej wspólnoty. I jeśli to jedyne wyjście, będę chciała kandydować na członka zarządu. Choć muszę przyznać, że pomimo iż przewodniczącego zarządu nie darzę sympatią to jest to zaangażowana i skuteczna osoba która dość dobrze sprawuje swoją funkcję w przeciwieństwie do nieudolnego administratora, który czuje się bezpiecznie i nic mu się nie chce robić, lekceważy mieszkańców, miga się od załatwienia czegokolwiek a zdarza się, że nawet bezkarnie tych mieszkańców obraża używając rożnych epitetów, co już jest szczytem.
      • pola260 Re: Dobry administrator Warszawa Włochy poszukiwa 14.04.12, 11:55
        Czytając na podanych przez Ciebie portalach o zarobkach administratora widzę, że nasz administrator zarabia niewiele ale to nie oznacza że za to niewiele ma prawo lekceważyć swoje obowiązki, obłed.
        • witek.kalinowski Re: Dobry administrator Warszawa Włochy poszukiwa 20.03.13, 14:44
          Myślę, że obejdzie się bez zmiany zarządu.
          A ponieważ myślę o sprawach wspólnot mieszkaniowych już 19 lat,
          więc ośmielam się doradzać innym.
          Najlepiej telefonicznie: 501 514 786
    • delfinlex Re: Dobry administrator Warszawa Włochy poszukiwa 16.04.12, 15:37
      Witam,
      nasza firma zajmuje się administrowaniem nieruchomościami - mamy wiele Wspólnot na Włochach, Ursusie.
      Proszę o kontakt na maila: delfinlex@gazeta.pl

Pozdrawiam.
    • mimilosz Re: Dobry administrator Warszawa Włochy poszukiwa 28.05.12, 15:23
      Aby doprowadzić do zmiany (nie wiem jak to działa pod względem szczegółów prawnych) trzeba zwołać zebranie właścicieli i przeforsować uchwałę o zmianie zarządu i zmianie administratora- większością powyżej 50%. Naprawdę nie iwem jak wyglądają szczegóły prawne.

Ze swojej strony polecam gestora, na naszej wspólnocie działa już od dłuższego czasu i jesteśmy bardzo zadowoleni.
      • zawaszczak Re: Dobry administrator Warszawa Włochy poszukiwa 29.05.12, 07:47
        Nie musisz zwolywac zebrania. Zebranie jest potrzebne tylko przy zmianie sposobu zarządzania, a tu widać jest Zarząd. Pola, w Zarządzie wspólnoty nie ma przewodniczącego, nie ma prezesa są tylko Członkowie. Każdy z członków ma taki sam głos. W takiej sytuacji jak wasza masz dwa wyjścia. Albo pogadać z pozostałymi członkami żeby dokonać zmiany administratora, pewnie jest to zwykła umowa miedzy firma a wspólnotą którą reprezentuje Zarząd. Drugie wyjście to zmiana Zarzadu, do tego wystarczy ze przygotujesz uchwale o zmianie zarządu, znajdziesz chętnych do nowego zarządu i zbierzesz co najmniej 10% głosów (udziałów). Zarzad taki wniosek będzie musiał poddać pod głosowanie np w trybie indywidualnego zbierania głosów. 

Ale najlepiej jakzgłosisz się do jakiejś nowej firmy zarządzającej, która poprowadzi cię przez taki proces. Jak pisałem wyżej Lux-Dom mógłby ci powiedzieć jak szybko i skutecznie to zrobić. 
    • zawaszczak Re: Dobry administrator Warszawa Włochy poszukiwa 28.05.12, 20:27
      Takie kumoterstwo to najgorsza plaga chyba. Ehh współczuję. Mam nadzieję, ze udało się zebrać większość.

Ja mogę śmiało polecić Lux-Dom. moje osiedle na Wilanowie prowadzą i wiem że tutaj kilka innych osiedli też ogarniają. Generalnie nie narzekamy. Zawsze jest dobry kontakt i wszystko da się załatwić. Trochę rotacji z ochroną jest, ale to chyba wszędzie tak. U znajomych na Gocławiu (nie wiem kto tam zarządza) 3 razy w ciągu roku zmieniali firmę ochroniarską. Tak pili na stróżówce:)
      • nacojapacze Re: Dobry administrator Warszawa Włochy poszukiwa 30.05.12, 18:14
        Hehe słyszałem o takich imprezowych stróżówkach :)
        Tu się podczepię pod opinie o Lux-domie bo od niedawna zarządzają naszym osiedlem na mokotowie. Jest czysto, nie ma problemu z załatwieniem czegokolwiek w administracji, dobrze działa windykacja i robią coś dla mieszkańców (w sobotę był na Wilanowie taki piknik na dzień dziecka organizowanych przez nich, a w przyszłą sobotę będzie jakaś impreza dla naszych dzieciaków z osiedla). No póki co nie możemy narzekać, więc również mogę polecić.
    • sebastian8303 Re: Dobry administrator Warszawa Włochy poszukiwa 28.05.12, 20:27
      pamiętaj że administratora można w każdej chwili zmienić jeśli nie spełnia właściwie swoich obowiązków. jeśli chcesz to polece tobie dobrego administratora i sumiennego konserwatora
      • highrise Re: Dobry administrator Warszawa Włochy poszukiwa 28.05.12, 21:06

A ile razy w roku rozlicza media taki dobry administrator? Poznałem taką firmę w Raszynie, która rozlicza media cztery razy w roku. Chyba lepszych już na rynku nie ma. Wszyscy właściciele lokali byli zachwyceni, jak usłyszeli taka ofertę. SJ
      • aelx1 Re: Dobry administrator Warszawa Włochy poszukiwa 29.01.15, 20:28
        Nigdy nie pisałam na forach, ale to co się u nas działo, to nadaje się do telewizji!!! Poprzedni administrator, nazwy wymieniać nie będę , szczycą się, że wielka firma, profesjonalizm, a te cechy przejawiają się w olewaniu klientów. Nie było nigdy pieniędzy na wspólnocie, na usunięcie usterek można było czekać wieczność(z wentylacją zwodził nas 3 lata). Baliśmy ale w końcu zmieniliśmy na poleconego Zarządca Artur Fadrowski!!!! Nagle zaczęły odnajdywać się pieniądze, wyremontowaliśmy klatki i wspólnota jeszcze zarabia na reklamie. Fadrowski ma świetnego administratora, uczciwy facet, wszystko jest krystaliczne!! Z czystym sumieniem polecam i przestrzegam przed lawirantami
    • certus-adm Re: Dobry administrator Warszawa Włochy poszukiwa 13.06.12, 10:49
      CERTUS ADM to firma administrująca, która zapewni realizację podjętych wobec wspólnoty zobowiązań. Stała opieka życzliwie pomocnych administratorów oraz zarządców sprzyjać będzie poczuciu stabilizacji, bezpieczeństwa i spokoju mieszkańcom administrowanych budynków. Rozwiązując wszelkie problemy, uwzględnimy Państwa sugestie oraz postulaty. Jesteśmy gotowi podjąć z Państwem współpracę, na podstawie uzgodnionych obustronnie warunków.
      Na życzenie przedstawimy uzyskane referencje.
      Licząc na Państwa zainteresowanie,
      Łączymy wyrazy szacunku

CERTUS ADM
      „CERTUS ADM“ Administrowanie i Obsługa NieruchomoEci
      Tel: 501-62-22-99
      Mail: biuro@certus-adm.pl
    • malankowa Re: Dobry administrator Warszawa Włochy poszukiwa 13.06.12, 11:57
      a gestora też bierzecie pod uwagę? z tego co wiem to zarządzają nieruchomościami na terenie Wawy.
    • akrzyzak-karnilo Re: Dobry administrator Warszawa Włochy poszukiwa 24.08.12, 12:28
      Witam,

czy wasze pytanie jest jeszcze aktualne? Znam jedną firmę Agencja Zamek z Błonia, która nie tylko specjalizuje się w zarządzaniu i administrowaniu nieruchomościami ale przygotowuje, koordynuje i pomaga przeprowadzić proces zmiany zarządu. Jeżeli jesteście jeszcze Państwo zainteresowani proszę o maila w tej sprawie podam więcej szczegółów.

• wojtadar Re: Dobry administrator Warszawa Włochy poszukiwa 24.09.12, 19:12
      Witam,
      Jeżeli jeszcze jesteście zainteresowani administratorem proponuję mniejszą firmę, która zrealizuje potrzeby wspólnoty.
    • danelk Re: Dobry administrator Warszawa Włochy poszukiwa 26.09.12, 11:57
      Witam,

polecam współpracę z firmą PMS. Zapraszam do zapoznania się z naszą ofertą.

www.pms.nieruchomosci.pl

Z poważaniem,
      Daniel Kamiński
      Zarządca nr.licencji 22397
      T:515 631 475
      E: biuro@pms.nieruchomosci.pl
      • tommason [...] 12.05.13, 12:13
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • dob1234 Re: Dobry administrator Warszawa Włochy poszukiwa 07.12.12, 14:17
      Szanowni Państwo

PRO-SYSTEM Nieruchomości to firma stabilna, o wysokiej renomie, której marka jest rozpoznawalna na rynku zarządzania nieruchomościami.
      W zakresie świadczonych usług zapewniamy kompleksową obsługę wspólnot mieszkaniowych.

POWODY, DLA KTÓRYCH WARTO SIĘ NAMI ZANITERESOWAĆ TO
      Gospodarne podejście – o każdą Wspólnotę staramy się dbać jak o własny dom
      Przejrzystość działania – nasi Mieszkańcy mają dostęp do wszystkich umów, faktur, protokołów; regularnie otrzymują drogą elektroniczną szczegółowy wykaz wszystkich poniesionych przez Wspólnotę kosztów (wszystkie faktury, rachunki itd)
      Bieżący dostęp Mieszkańców do ich indywidualnych sald – każdego dnia można sprawdzić, ile pieniędzy ma się na koncie (tak jak w banku)
      Szybkość działania – każde zadanie wykonywane jest w sposób sprawny i profesjonalny

Specjalista do Spraw Marketingu
      Łukasz Dobosiewicz
      Tel. 605532015
      lukasz.dobosiewicz@prosystemrp.pl
    • aromex1995 Re: Dobry administrator Warszawa Włochy poszukiwa 20.03.13, 10:04
      Szanowni Państwo,
      jesli nadal nie znaleźliście bądź jesteście niezadowoleni z firmy zarządzającej Waszą kamienicą bardzo proszę o kontakt w celu przedstawienia naszej oferty na zarządzanie.Firma Aromex z siedzibą na Bemowie od 18 lat zajmuje się kompleksową obsługą Wspólnot Mieszkaniowych.Pozostaję z poważaniem Andrzej Romański tel.601-205-619 www.aromex.pl

pola260 napisała:

> Witam,
      >
      > Poszukuję osoby bądź firmy która mogłaby się zająć administracją przy wspólnoc
      > ie w Warszawie. Jest to jedna kamienica licząca 30 lokali. Jestem obecnie na et
      > apie zbierania, porównywania ofert.
      >
      > Mam też pytanie - jestem mieszkańcem, członkiem ww. wspólnoty nie zajmującym we
      > wspólnocie żadnego stanowiska. Chcę skutecznie doprowadzić do zmiany obecnego
      > - niekompetentnego administratora, który jest w przyjacielskich relacjach z pre
      > zesem wspólnoty, relacjach wychodzących poza układ zawodowy. Administrator budz
      > i antypatię większej części mieszkańców, z których ok. 50% podpisało by się pod
      > chęcią zmiany administratora od razu (zrobiłam wstępne rozeznanie), kolejne 30
      > % pewnie łatwo dałoby się przekonać. W regulaminie wspólnoty jest ustalone, że
      > administratora, powołuje, odwołuje i rozlicza zarząd.
      >
      > Proszę o rady jak skutecznie doprowadzić do zmiany. Z góry dziękuję.
      >
      • jadarja Re: Dobry administrator Warszawa 20.03.13, 10:42
        Witam,

serdecznie zapraszam do współpracy z naszą firmą.
        Jeżeli są Państwo zainteresowani zapoznaniem się z naszą ofertą, proszę o kontakt.
        Nasza firma zajmuję się kompleksowym zarządzaniem nieruchomościami.

Z poważaniem,
        TM & PROPERTY – Tomasz Modliński
        Tel. 664-578-878 mail: biuro@tmproperty.pl
    • ps.ah Pomoc w zmianie administratora i oferta 06.04.13, 22:02
      Witam,

Jako doradca do spraw nieruchomości w firmie Altus House chciałabym przedstawić propozycję niezobowiązującego spotkania w Naszej Siedzibie.
      Zaciekawił mnie problem wspólnoty, gdyż firma, którą reprezentuje pomogła już kilku wspólnotą z "trudnymi" administratorami, bądź administracjami także tymi "układowymi".

Dodatkowo mogę powiedzieć, że Altus House zajmuję się zarządzaniem i administrowaniem nieruchomości od 2000r. posiada ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej
      na kwotę 1 000 000 PL ( w tym 300 000 tys. PL przechowywanej dokumentacji), ponadto posiada licencję zawodową ZARZĄDCY NIERUCHOMOŚCI nr 512.
      W szerokiej gamie oferty proponuje pomoc prawną, codzienne kontrole administratora na budynku, E-Kartotekę, czyli dostęp do rozrachunków przez internet, a ponadto serwis techniczny 24h z gwarancją dojazdu do 2h od momentu zgłoszenia awarii.

Jeśli wiadomość ta zwróciła Państwa uwagę proszę o kontakt :
      ps@altushouse.pl bądź pod numerem tel. +48 519 388 100

• j666 Re: Pomoc w zmianie administratora i oferta 07.04.13, 13:09
        > Jako doradca do spraw nieruchomości w firmie XY chciałabym przedstawić propozycję niezobowiązującego spotkania w Naszej Siedzibie.

Czyli jesteś tak zwanym "giermkiem"?

> Dodatkowo mogę powiedzieć, że XY zajmuję się zarządzaniem i administrowaniem nieruchomości od 2000r. posiada ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej na kwotę 1 000 000 PL ( w tym 300 000 tys. PL przechowywanej dokumentacji), ponadto posiada licencję zawodową ZARZĄDCY NIERUCHOMOŚCI nr 512.

A jaka jest forma prawna owej XY? Czy to przedsiębiorca Jan Iksiński prowadzący działalność pod nazwą (firmą) XY, czy może spółka, jesli spółka to jaka? Od kiedy FIRMA może POSIADAĆ licencję zawodową zarządcy nieruchomości nr 512 (słuszną linię ma minister Gowin ;))? Czy ubezpieczenie od OC, o którym piszesz to [dobrowolne] ubezpieczenie FIRMY, czy [obowiązkowe] ubezpieczenie osoby o licencji zawodowej nr 512 (to ciekawy temat, warto poznać ofertę towarzystw ubezpieczeniowych w tym zakresie)?
    • ps.ah Re: Dobry administrator Warszawa Włochy poszukiwa 06.04.13, 22:04
      Witam,

Jako doradca do spraw nieruchomości w firmie Altus House chciałabym przedstawić propozycję niezobowiązującego spotkania w Naszej Siedzibie.
      Zaciekawił mnie problem wspólnoty, gdyż firma, którą reprezentuje pomogła już kilku wspólnotą z "trudnymi" administratorami, bądź administracjami także tymi "układowymi".

Dodatkowo mogę powiedzieć, że Altus House zajmuję się zarządzaniem i administrowaniem nieruchomości od 2000r. posiada ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej
      na kwotę 1 000 000 PL ( w tym 300 000 tys. PL przechowywanej dokumentacji), ponadto posiada licencję zawodową ZARZĄDCY NIERUCHOMOŚCI nr 512.
      W szerokiej gamie oferty proponuje pomoc prawną, codzienne kontrole administratora na budynku, E-Kartotekę, czyli dostęp do rozrachunków przez internet, a ponadto serwis techniczny 24h z gwarancją dojazdu do 2h od momentu zgłoszenia awarii.

Jeśli wiadomość ta zwróciła Państwa uwagę proszę o kontakt :
      ps@altushouse.pl bądź pod numerem tel. +48 519 388 100

Pozdrawiam,
      Patrycja Sobecka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka