ola_mi 04.06.12, 13:44 czy podobnie jak wodomierze, można je legalizować zamiast wymieniać? Zakup nowego urządzenia jest wysoki, nie wiem jeszcze jak z legalizacją. jest jakaś podstawa prawna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zawaszczak Re: ciepłomierze 04.06.12, 14:36 Matka googlarka wszystko Ci powie :) www.growo.pl/fileadmin/user_upload/inne/regulacje_prawne.pdf Tu masz podstawę prawną. I tak, ciepłomierze również można legalizować. Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: ciepłomierze 05.06.12, 13:39 wg ustawy o miarach konieczność legalizacji występuje przy obrocie - niżej cytuję art. 8 tej ustawy: "Art. 8. – ustawa o miarach 1. Przyrządy pomiarowe, które mogą być stosowane: 1) w ochronie zdrowia, życia i środowiska, 2) w ochronie bezpieczeństwa i porządku publicznego, 3) w ochronie praw konsumenta, 4) przy pobieraniu opłat, podatków i innych należności budżetowych oraz usta-laniu opustów, kar umownych, wynagrodzeń i odszkodowań, a także przy pobieraniu i ustalaniu podobnych należności i świadczeń, 5) przy dokonywaniu kontroli celnej, 6) w obrocie - i są określone w przepisach wydanych na podstawie ust. 6, podlegają prawnej kontroli metrologicznej." Tak więc wyłącznie od woli właścicieli tworzacych wspólnotę mieszkaniową będzie zależasło przeprowadzenie wymiany bądź legalizacji wodomierzy - ponieważ pomiędzy wspólnotą a poszczególnym właścicielem nie występuje obrót - przytaczam stanowisko ministra finansów: "Pismo Podsekretarza Stanu z dnia 23 grudnia 2003r. Nr PP1-811/912/03/JW do wszystkich Dyrektorów Izb Skarbowych i Urzędów Kontroli Skarbowej w sprawie zasad rozliczania wspólnot mieszkaniowych. Przyjęty sposób rozliczania kosztów zarządu nieruchomością nie daje podstaw do postawienia tezy, że zaliczki (kwoty) wpłacane przez członków wspólnoty na pokrycie kosztów zarządu nieruchomością wspólną, jak i poszczególnych wyodrębnionych lokali, stanowią obrót w rozu-mieniu art. 15 ustawy z dnia 8 stycznia 1993 r., o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym (Dz. U. Nr 11, poz. 50, z późn. zm.). Zaliczki te stanowią jedynie partycypację w kosztach jednostki organizacyjnej - wspólnoty mieszkaniowej - przez jej członków. Wspólnota, a więc jej członkowie, nie dokonują sprzedaży, w rozumieniu ustawy o podatku od towarów i usług, na rzecz samych siebie (również jeżeli dotyczy to wyodrębnionych lokali a nie części wspólnej), poprzez zapłatę zaliczek (kwot) z tytułu kosztów związanych z utrzymaniem włas-nych lokali, np. z tytułu opłat za ciepłą wodę lub ogrzewanie. Stroną umowy o dostawę ciepłej wody i ogrzewania, co do zasady jest wspólnota mieszkaniowa, reprezentowana przez zarząd. Tym samym brak jest uzasadnienia do fakturowania wewnętrznych rozliczeń między wspólno-tą a jej członkami. z upoważnienia Ministra Finansów P O D S E K R E T A R Z S T A N U Elżbieta Mucha " W mojej wspólnocie analizujemy porównawczo odczyty z kolejnych lat, niektóre liczniki pracują już bez żądnej legalizacji ponad 15 lat; w mnożeniu zbędnych wydatków zainteresowani są czasami administratorzy i członkowie zarządów... Odpowiedz Link Zgłoś
ola_mi Re: ciepłomierze 05.06.12, 14:03 jestem zupełnie przeciwna bezsensownemu wydawaniu kasy, a tym bardziej dawaniu zarobić wykonawcom, którzy sa kolegami, znajomymi, znajomymi znajomyych zarządcy lub członków zarządu. Dziękuję za przedstawienie swojego stanowiska. Poszperam jeszcze w przepisach z czym to się je i poszukam popracia dla takich tez, żeby nie było, że działam na niekorzyść wspólnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_mi Re: ciepłomierze 05.06.12, 14:16 mam jednak małe ale: bo w ustawie o miarach jest napisane: Art. 8. 1. Przyrządy pomiarowe, które mogą być stosowane:1) w ochronie zdrowia, życia i środowiska, 2) w ochronie bezpieczeństwa i porządku publicznego, 3) w ochronie praw konsumenta, 4) przy pobieraniu opłat, podatków i innych należności budżetowych oraz ustalaniu opustów, kar umownych, wynagrodzeń i odszkodowań, a także przy pobieraniu i ustalaniu podobnych należności i świadczeń, 5) przy dokonywaniu kontroli celnej, 6) w obrocie - i są określone w przepisach wydanych na podstawie ust. 6, podlegają prawnej no i tutaj jednak znalazłabym przymus ku legalizacji. Bo nie mam tutaj mowy o obrocie w ogólnym brzemieniu tego artykułu. serafin666 napisał: > wg ustawy o miarach konieczność legalizacji występuje przy obrocie - niżej cytu > ję art. 8 tej ustawy: > "Art. 8. – ustawa o miarach > 1. Przyrządy pomiarowe, które mogą być stosowane: > 1) w ochronie zdrowia, życia i środowiska, > 2) w ochronie bezpieczeństwa i porządku publicznego, > 3) w ochronie praw konsumenta, > 4) przy pobieraniu opłat, podatków i innych należności budżetowych oraz usta-la > niu opustów, kar umownych, wynagrodzeń i odszkodowań, a także przy pobieraniu i > ustalaniu podobnych należności i świadczeń, > 5) przy dokonywaniu kontroli celnej, > 6) w obrocie > - i są określone w przepisach wydanych na podstawie ust. 6, podlegają prawnej k > ontroli metrologicznej." > Odpowiedz Link Zgłoś
lesher Re: ciepłomierze 06.06.12, 00:17 Akurat ćwiczę temat legalizacji wodomierzy i "pośrednio" ciepłomierzy. Jeżeli chodzi o wodomierze, to robiliśmy porównanie i koszt legalizacji jest mniej więcej porównywalny z kosztem nowego miernika. W związku z tym, że i tak chcieliśmy zmienić na takie z opcją odczytu radiowego, to zdecydowaliśmy się na wymianę. Jeżeli chodzi o ciepłomierze, to legalizacja jest kilkukrotnie tańsza niż nowy, więc to się bardziej opłaca. Od razu lepiej przy tej okazji wymienić baterie, bo właśnie u mnie zaczęły padać +/- po 5 latach (legalizacja tego nie obejmuje). Odpowiedz Link Zgłoś
suchy_23 Re: ciepłomierze 06.09.16, 09:10 Gdybyś decydował się na wymianę ciepłomierzy, to tu krótko i na temat na ten temat: www.administrator24.info/artykul/id8923,jakie-powinny-byc-cieplomierze Odpowiedz Link Zgłoś