Dodaj do ulubionych

Administrator a Zarządca Nieruchomości

24.01.13, 19:11
Witam, kupiłam mieszkanie w której założona jest wspólnota mieszkaniowa ( wcześniej w wynajmowanych mieszkaniach zawsze miałam do czynienia ze spółdzielniami ).
Administratorem budynku jest jakaś tam firma X z którą Wspólnota podpisała umowę na administrowanie budynkiem jeszcze przed moim zakupem.

Proszę o informację czy Administrator ma takie same obowiązki jak Zarządca i powinien działać na podstawie ustawy o własności lokalu z 24 czerwca 1994 roku?

Bo szczerze powiedziawszy nasz Administrator robi samowolkę w naszym budynku i ciągle powołuje się na tą ustawę, a nie bardzo wiem czy tak może.

Gdzieś tez czytałam, że Zarządca powinien mieć licencję i ubezpieczenie OC, a nasz Administrator nie ma czegoś takiego:(
Obserwuj wątek
    • bratek06 Re: Administrator a Zarządca Nieruchomości 24.01.13, 23:07
      nie trolluj juz wiecej
      idź do szkoły podstawowej
      błedziarzu
    • stary-4 Re: Administrator a Zarządca Nieruchomości 25.01.13, 00:37
      Firma administrująca to taka, z którą zarząd wspólnoty mieszkaniowej zawarł umowę o administrowanie i która administruje nieruchomością, tj. realizuje czynności powtarzalne powierzone jej przez zarząd, bez podejmowania ważnych decyzji, zawierania umów czy reprezantowania wspólnoty. Administrator nie musi mieć licencji zarządcy. Realizuje tylko te zadania, które powierzył mu w umowie zarząd wspólnoty. Jako członek wspólnoty maszprawo zwrócić się do zarządu o udostępnienie umowy zawartej z administratorem i na tej podstawie możesz ocenić czy administrator przekracza swój zakres obowiązków. Jeżeli członkowie wspólnoty uważają, że administrator nie spełnia ich oczekiwań a zbliża się okres zebrań rocznych najlepiej odwołać zarząd wybrać nowy, który znajdzie administratora i podpisze z nowym umowę. Więcej znajdziesz na rp.pl nieruchomości; zarzadca.com.pl., Administrator24 info.pl.
    • j666 Re: Administrator, a Zarządca Nieruchomości. 27.01.13, 16:33
      Odpowiedź nie jest prosta, ponieważ "administrator" nigdzie nie jest zdefiniowany. W dodatku sprzeczne są opinie, czy w jednej wspólnocie mogą jednocześnie istnieć i zarząd, i zarządca (sprzeczne stanowiska prawników, a nawet sądów). Ja przyjmuje, że jeżeli administrator wykonuje samodzielnie (na mocy uchwały właścicieli lub na mocy umowy o zarządzanie) choć jedną czynność ustawowo (w UoWL) zastrzeżoną dla zarządu, to jest zarządcą. Innymi słowy zacznij od dokładnego przeczytania umowy o zarządzanie (czy umowy o administrowanie, czy jak ta umowa się tam u Was nazywa). Oczywiście administrator może się powoływać na UoWL wobec właścicieli, choćby co do obowiązków właścicieli lokali. Co do licencji i obowiązkowego ubezpieczenia od OC zgadzam się z tym, co gdzieś czytałaś.
      • bratek06 Re: Administrator, a Zarządca Nieruchomości. 27.01.13, 18:00
        j666 napisał:

> Odpowiedź nie jest prosta, ponieważ "administrator" nigdzie nie jest zdefiniowa
        > ny. W dodatku sprzeczne są opinie, czy w jednej wspólnocie mogą jednocześnie is
        > tnieć i zarząd, i zarządca (sprzeczne stanowiska prawników, a nawet sądów). Ja
        > przyjmuje, że jeżeli administrator wykonuje samodzielnie (na mocy uchwały właśc
        > icieli lub na mocy umowy o zarządzanie) choć jedną czynność ustawowo (w UoWL) z
        > astrzeżoną dla zarządu, to jest zarządcą. Innymi słowy zacznij od dokładnego pr
        > zeczytania umowy o zarządzanie (czy umowy o administrowanie, czy jak ta umowa s
        > ię tam u Was nazywa). Oczywiście administrator może się powoływać na UoWL wobec
        > właścicieli, choćby co do obowiązków właścicieli lokali. Co do licencji i obow
        > iązkowego ubezpieczenia od OC zgadzam się z tym, co gdzieś czytałaś.

nie sil sie bo pekniesz
        ona cie nie rozumie
        a moze ty i ona to jedna
        ruchomosc wspolna
        trollo lulu trollo lulu

• tl48 Re: Administrator a Zarządca Nieruchomości 31.01.13, 22:37
      podaj czy zarządca jest ujawniony w księdze wieczystej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka