j666 27.12.13, 00:52 Wyrok SN z dnia 14 marca 2013 r. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mire_k56 Re: I CSK 379/12 27.12.13, 10:28 Z orzeczenia wynikają dwie sprawy: - siła lobby deweloperów, którzy mają swoje wtyki również i w SN - nagminny błąd WM, które zajmują się nie swoimi sprawami, tj. cudzą własnością. Odpowiedz Link Zgłoś
lesher Re: I CSK 379/12 28.12.13, 10:32 > - nagminny błąd WM, które zajmują się nie swoimi sprawami, tj. cudzą własnością Czasem nie ma innego wyjścia. Sam zarządzam (jako wspólnota) garażem (wielostanowiskowy - odrębny lokal), bo w innym przypadku trzeba byłoby go po prostu zamknąć i wyłączyć z użytkowania. Garaż ma 100 współwłaścicieli, część nie przebywa wogóle w Polsce. Sprawowanie zarządu przez właścicieli to czysta mrzonka, u mnie zebranie 50% głosów pod uchwałą to nie lada wyczyn, a uzyskanie 100% (jak byłoby to niezbędne przy garażowej współwłasności) to fantasmagoria. Moja wspólnota nie ma jakiegokolwiek tytułu prawnego do zarządzania tym garażem (deweloper zawalił sprawę i przy sprzedaży garażu nie ustanowił aktem notarialnym zarządu lokalem garażowym). Mimo tego zarządzamy nim, stronami wszystkich umów jego dotyczących (energia elektryczna, sprzątanie, konserwacja instalacji wentylacyjnych i ppoż) jest wspólnota, jedynie prowadzimy odrębną ewidencję kosztów dla garażu i odrębną dla NW. Nie jest to zgodne z prawem, natomiast liczę że w razie problemów sąd podciągnie to pod kodeksowe prowadzenie cudzych spraw bez zlecenia. Alternatywą jest, jak już napisałem, zamknięcie garażu. Odpowiedz Link Zgłoś
j666 'Wspólnota czy właściciele walczą z usterkami'. 05.01.14, 12:50 Wspólnota czy właściciele walczą z usterkami Odpowiedz Link Zgłoś
highrise Re: I CSK 379/12 27.12.13, 21:50 j666 napisał: > Wyr > ok SN z dnia 14 marca 2013 r. Wyrok jest potwierdzeniem tego , że w tej wspólnocie mieszkaniowej nie ma dobrego zarządu/zarządcy. Wspólnota mieszkaniowa poniosła straty finansowe - koszty procesów sądowych. Wspólnota mieszkaniowa nie powinna być stroną w tym procesie sądowym. Taką podstawową wiedzę powinna mieć każda osoba, która zarządza nieruchomością wspólną. Za niekompetencję zarządu/zarządcy zapłacą właściciele lokali, którym zarząd lub zarządca prawdopodobnie powie, że to wina źle działających sądów, które wydały niesprawiedliwe wyroki w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
haneczka_wm Taką podstawową wiedzę powinna mieć każda osoba 27.12.13, 23:20 highrise napisał: > Taką podstawową wiedzę powinna mieć każda osoba, która zarządza nieruchomością > wspólną. A ja się zapytam, co z prawnikiem, który prowadził sprawę wspólnoty jako jej pełnomocnik, bo nie sądzę, iż w drodze do Sądu Najwyższego zarząd/wspólnota była sama? Czyżby on nie posiadał właściwej, podstawowej wiedzy, by ocenić sytuację i wcześniej właściwie doradzić wspólnocie w tej sytuacji? Odpowiedz Link Zgłoś
marek.jot2 Re: Taką podstawową wiedzę powinna mieć każda oso 28.12.13, 06:51 Prawnik pewnie był, ale z tego co widać mało kumaty. Znam osobiście kilku zarządców (z licencją), którzy nie potrafią wyliczyć poprawnie udziałów. :) Odpowiedz Link Zgłoś
mire_k56 Re: Taką podstawową wiedzę powinna mieć każda oso 28.12.13, 10:55 lesher - czy tak samo się martwisz o innych właścicieli, którym np. odcięto światło, gaz i wodę bo nie potrafią zarządzać swoją własnością? Robisz to za darmo, czy pobierasz za to wynagrodzenie? Może współwłaściciele chcą zaoszczędzić na EE i chodzić do garażu z latarkami? Wy im jeszcze sprzątacie? Dobry z Ciebie człowiek, tzn. umiesz zadbać o swoje interesy, a niekoniecznie o interesy WM. haneczka - twoja naiwność jest porażająca. Toż to ten prawnik od dawna współpracuje z zarządcą, który podsyła mu "jeleni". A swoją działkę wziął w pierwszym dniu podpisania umowy, i być może namówi WM ,żeby się odwoływała do Strasburga. Być może w Polsce są zarządcy dbający o interesy WM, ja takich nie spotkałem. Odpowiedz Link Zgłoś
ulot Re: Taką podstawową wiedzę powinna mieć każda oso 31.12.13, 18:51 Witam. Gdzie ty żyjesz? W jakich środowiskach się obracasz? A może masz interes w tym żeby tak pisać ?. A jak nie to poprosimy o udokumentowane przykłady. Odpowiedz Link Zgłoś
highrise Re: Taką podstawową wiedzę powinna mieć każda oso 01.01.14, 09:51 Brak przystosowania przepisów Kodeksu cywilnego do zmieniających się warunków technicznych, stosowanych w budownictwie mieszkaniowym, spowodowało, że praktycznie nie ma możliwości dobrego zarządzania nieruchomościami lokalowymi (garażami wielostanowiskowymi) w nieruchomościach wspólnot mieszkaniowych. Na ten temat już pisałem w maju 2010r. w wątku Wspólnota garażowa. Zgadzam się z poglądem P. Mirka, który obwinia za taki stan rzeczy współwłaścicieli garażu. Ze zrozumieniem przyjmuję działanie p. Leshera, który robi wszystko, aby garaż wielostanowiskowy dobrze funkcjonował. Moim zdaniem wina leży po stronie osób mających wpływ na zmianę przepisów prawnych w Polsce. Nieuregulowanie tej sprawy powoduje, że wiele wspólnot mieszkaniowych w Polsce może mieć problemy z windykacją należności od współwłaścicieli garaży wielostanowiskowych. Odpowiedz Link Zgłoś
mire_k56 Re: Taką podstawową wiedzę powinna mieć każda oso 01.01.14, 10:54 ulot - żyję w rzeczywistości a nie w wirtualnej przestrzeni, gdzieś zza biurka 5 km od budynku jak to robią zarządcy. highrise - Ty się nie przejęzyczyłeś pisząc o "zarządzaniu nieruchomościami lokalowymi", Tak Cię "zindoktrynowano" na kursach zarządców. Więc zarządzacie czymś do czego nie macie prawa, bo to jest opłacalne. 100 stanowisk garażowych to kilkaset m2 powierzchni, co może stanowić i połowę udziałów w budynku. I to jest normalne, pod jednym warunkiem. Te pieniądze właścicieli stanowisk idą JEDYNIE na utrzymanie części wspólnej nieruchomości. Narzekanie ,że trudno jest osiągnąć jednomyślność wśród współwłaścicieli to usprawiedliwianie własnej bezradności. To jest w ich interesie aby ustalić sposób zarządzania garażem. Wy zarządcy możecie im w tym pomóc przygotowując odpowiednią dla nich umowę, i po zebraniu połowy głosów skierowanie jej do Sądu po zatwierdzenie. Jak będą mieli ciemno w garażu łatwiej trafią do zarządu/cy. I na koniec , właściciele garażu powinni być zadowoleni ,że deweloper nie "wcisnął im do zarządzania garażu szwagra", wtedy mieli by problem z odkręceniem tego w AN. Odpowiedz Link Zgłoś
highrise Re: Taką podstawową wiedzę powinna mieć każda oso 01.01.14, 11:19 Jeżeli jesteś taki dobry, to pochwal się swoimi osiągnięciami. Odpowiedz Link Zgłoś
gossart Re: Taką podstawową wiedzę powinna mieć każda oso 01.01.14, 12:08 highrise napisał: > Jeżeli jesteś taki dobry, to pochwal się swoimi osiągnięciami. Uważam, że wrodzona skromność nie każdemu pozwala na wywyższanie i chwalenie się na Forum swoimi osiągnięciami. To nie to Forum. Odpowiedz Link Zgłoś
mire_k56 Re: Taką podstawową wiedzę powinna mieć każda oso 01.01.14, 13:15 Widzę ,że tu nie chodzi o dyskusję ale o bicie piany. "Nieuregulowanie tej sprawy powoduje, że wiele wspólnot mieszkaniowych w Polsce może mieć problemy z windykacją należności od współwłaścicieli garaży wielostanowiskowych" To typowe stanowisko typu "nic nie mogę zrobić", bo tak jest najwygodniej. Dla mnie, od 8 lat sprawującego zarząd właścicielski we WM, taka windykacja jest dziecinnie prosta, nie wymaga nawet ode mnie wychodzenia z mieszkania. To zwykłe postepowanie upominawcze. Chyba ,że zarządca przekracza swoje kompetencje (jak w tym przypadku i zajmuje się czyjąś własnością), wówczas są problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
j666 Re: Taką podstawową wiedzę powinna mieć każda oso 06.01.14, 19:26 Pozew w postępowaniu upominawczym możesz złożyć (i w dodatku uzyskać nakaz zapłaty, który de facto nie jest wyrokiem, lecz pewną propozycją rozwiązania sporu w ciemno) nawet za nieopłacenie różowego słonia w karafce. Mniej różowo będziesz miał, jeśli na taki pozew wpłynie sprzeciw. I jeszcze parę innych haczyków jest. Odpowiedz Link Zgłoś
mire_k56 Re: Taką podstawową wiedzę powinna mieć każda oso 07.01.14, 21:40 j666 - oczywiście po wniesieniu skargi na mój pozew pozostaje mi tylko popełnić samobójstwo. Widzę ,że robisz tu za moderatora, szkoda tylko ,że nie masz poważnych argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś