Dodaj do ulubionych

Mieszkanie pod tarasem

29.06.14, 03:23
Znalazlam oferte mieszkania na sprzedaz , ktore spelnia wiekszosc moich oczekiwan .W ofercie bylo podane , ze jest to ostatnie pietro ale dopiero na miejscu okazalo sie , ze mieszkanie miesci sie w 100% pod tarasem wlasciciela mieszkania na gorze.
I teraz mam dylemat. Kupic czy nie kupic . Wszystko inne jest OK i tylko ten taras nad sufitem mnie niepokoi. Poczytalam co nieco na temat doswiadczen innych w tym temacie i juz sama nie wiem co mam zrobic. Poki co przeciekow nie ma ale....co bedzie gdy sie zaczna . Kto wtedy bedzie ponosil koszty napraw ? Wlasciciel z gory czy Wspolnota mieszkancow ?
I jeszcze jedno . Czy mieszkania pod tarasami sprzedaja sie trudniej , czy m kw powinien kosztowac mniej niz porownywalne mieszkanie na tym samym osiedlu ale nie pod tarasem ?
Bede wdzieczna za wszelkie opinie i sugestie.
Obserwuj wątek
    • j666 Re: Mieszkanie pod tarasem 29.06.14, 07:02
      Może być różnie.
      Sprawdziłbym z kamerą termowizyjną jeśli chodzi o izolację cieplną.
      Do tego oczywiście dokumentację budowlaną tego stropu.
      Często niestety wadliwe sa obróbki blacharskie (już od samego projektu poczynając, po wykonanie).
      W spółdzielni/wspólnocie upewnij się, czy tarasy należą do części wspólnych nieruchomości (niektórzy deweloperzy wpisywali to w akty notarialne - tarasy jako część wspólna z wyłącznym użytkowaniem przez właśccieila lokalu X).
      Jedno masz na 100% pewne: w lecie trudno wytrzymać z gorąca pod tarasem (ratuje klimatyzacja) i żadna ilość styropianu nie zastąpi stropodachu wentylowanego.
      • 1bee Re: Mieszkanie pod tarasem 29.06.14, 09:39
        Bardzo dziekuje za bezcenne informacje i sugestie. Ta "100% pewnosc" mnie mrozi , chociaz jej skutki moga byc termicznie odwrotne.
        Skoro latem nie mozna "pod tarasem" wytrzymac z goraca to czy to oznacza , ze zima bedzie tez bardzo zimno w mieszkaniu a co najmniej zimniej niz gdyby mieszkalo sie pod normalnym dachem albo mialo by sie sasiadow na gorze ?
        Budynek ma ok. 10 lat . Wiem , ze generalnie jest doskonala izolacja cieplna. Ludzie , ktorzy mieszkaja na nizszych pietrach twierdza, ze nawet w najwieksze upaly nie odczuwaja tak bardzo wysokich temperatur a w zime kaloryfery maja poustawiane na minimum nawet przy duzych mrozach. Czy mam rozumiec , ze taras nad sufitem calkowicie zmieni ta prawidlowosc ?
        A tak w ogole , to przykre , ze deweloper prawie 50% dachu przeznaczyl na tarsy ( duze, kilkuset-mieszkaniowe osiedle) . Z moich szacunkowych wyliczen wynika , ze ok. 10% mieszkan jest pod tarasami . Zapewne kazdy z ich posiadaczy bedzie mial potencjalny problem ze sprzedaza mieszkania skoro nawet ja , zupelny laik w przedmiocie, zwrocilam na ten fakt uwage i teraz jakby tylko potwierdzaja sie moje obawy. Pozdrawiam.
        • j666 Re: Mieszkanie pod tarasem 29.06.14, 15:43
          Rzadko całe mieszkanie jest pod tarasem, zwykle pod tarasem bywa tylko część mieszkania poniżej.
          Łatwiej dogrzać niż ochłodzić, no i ciepłe powietrze idzie do góry (np. klatką schodową).
          Zimno być nie powinno, ale raczej nie zakręcisz kaloryferów na 0 wyjeżdżając na zimowe ferie.

Przy kiepskim wykonawstwie i mrozach jest ryzyko przemarzania w narożnikach pomieszczeń, a przemarzanie to późniejszy grzyb, więc warto ocenić jakość izolacji kamerą termowizyjną (najlepiej i od wewnątrz, i od zewnątrz, kosz takiego badania z opisem to ok. 1500 zł, lub sam wypożycz kamerę na jeden dzień - ale to w zimnej porze roku i podczas sezonu grzewczego).
          Na dodatek na tej kondygnacji będzie słaby ciąg wentylacji grawitacyjnej.
          • 1bee Re: Mieszkanie pod tarasem 29.06.14, 18:39
            Duzo , jak wczesniej napisalam , jest calkowicie pod tarasem . Budynek ma w roznych czesciach rozna wysokosc i jak sie patrzy z gory , to ok 50% jest przeznaczone na tarasy. Zwykle sa tam polozone plytki . Tarasy bardzo duze ( czesto powyzej 100 m kw), kazdy przypisany do jednego mieszkania. Taki plan osiedla.
            Zdecydowanie od poczatku tygodnia zaczne dzialac i zanim podejme jakakolwiek decyzje w sprawie zakupu lokalu musze zapoznac sie z dokumentacja , zasugerowac badanie termowizyjna kamera ( chociaz czy to jest mozliwe teraz ...w lipcu ...) itd.
            Jeszcze raz dziekuje .
        • dokto Re: Mieszkanie pod tarasem 29.06.14, 17:10
          Skoro tyle tam powierzchni mieszkalnej pod tarasami to: 1) jakie są wrażenia tych, którzy już tam mieszkają pod nimi?, 2) może taras jest właśnie na takim stropodachu zrobiony, o jaki pisze j666?

Mnie się też podobało takie mieszkanie gdzie tylko część była pod tarasem. Widziałem dokumentację - stropodachu nie było, były ocieplenia, wszelkie potrzebne izolacje ale taras nie był częścią wspólną. Zrezygnowałem i przeniosłem się niżej, i nie żałuję bo w budynku co chwilę wychodzą jakieś usterki.
          • 1bee Re: Mieszkanie pod tarasem 29.06.14, 18:47
            Tez myslalam zeby "zapukac" do drzwi tych , ktorzy mieszkaja w mieszkaniach pod tarasami .

Czy gdyby byl to stropodach , tzn , ze wszystkie dodatkowe obawy o ten taras nad glowa mozna odlozyc na bok i traktowac to mieszkanie jako lokal na ostatnim pietrze jakby pod normalnym dachem ?

Ja takze coraz bardziej zaczynam myslec o szukaniu czegos innego pomimo , ze tak generalnie mieszkanie jest naprawde fajne.
            Dziekuje.
            • haneczka_wm Też myślałam 29.06.14, 23:47
              1bee napisał(a):
              > Tez myslalam zeby "zapukac" do drzwi tych , ktorzy mieszkaja w mieszkaniach pod
              > tarasami .

Nie pukaj. To nic nie da.
              Ludzie, którzy mieszkają w mieszkaniach pod tarasami mogą nie rozmawiać z Tobą szczerze i otwarcie. Wszystko zależy od człowieka - a ten z reguły nie lubi mieć gorzej niż inni, a przynajmniej przyznawać się do tego oficjalnie, nawet jeśli jest niezadowolony, że coś zrobił źle i teraz tego żałuje. Nie masz pewności na kogo trafisz, chociaż chciałabyś trafić na kogoś życzliwego.
              Poza tym, czy nie zauważyłeś, że intuicja od początku podpowiada Tobie byś odpuściła to mieszkanie?
              To, że Ci się podoba to zbyt mało...
              Masz wątpliwości i za wszelką cenę chcesz upewnić się, że nie trzeba ich mieć.
              Ale skoro jednak są i... nie masz pewności, że dobrze robisz albo, że chcesz właśnie tak zrobić - to po prostu odpuść. I... zwróć uwagę, czy po tej decyzji poczujesz ulgę, wewnętrzny spokój i zadowolenie. :)
              • 1bee Re: Też myślałam 30.06.14, 03:28
                Madre slowa. Zanim jednak calkowicie przestanie mnie to mieszkanie interesowac chcialabym dowiedziec od wspolnoty bezposrednio czy pod tarasem jest tzw. stropodach .
                Tak , mieszkanie bardzo mi sie podoba , ale sa tez inne atuty tego potencjalnego wyboru. Deweloper ma bardzo dobra opinie , wspolnota mieszkaniowa bardzo dba o osiedle i lokalizacja jest fantastyczna . Wiec szkoda by bylo od tego odejsc bez zbadania sprawy tarasu do konca.
                • j666 Re: Też myślałam 30.06.14, 16:28
                  Znajdź nazwisko architekta z projektu, wpadnij do jego pracowni i pogadaj.
                  Technologii wykonania warstw tarasu jest dużo.
                  Przykładowo tzw. dach odwrócony + na warstwie żwiru luźno ułożone płyty tarasowe.
                  Najgorsza jest klasyczna na cementowej wylewce terakota czy gres z tradycyjnymi fugami, to zawsze wcześniej czy później peka (wczesniej niz później).
                  Fajnych lokalizacji jest jak na lekarstwo.
                  Pod tarasem da sie wygodnie mieszkać, z uwagami jak wczesniej.
                  No i nikt nię będzie Ci pukał nad głową ;-)
            • koziorozka Re: Mieszkanie pod tarasem 30.06.14, 19:44
              A ja bym zapukała do innego "podtarasowicza". Dlaczego z góry zakładać,że trafi się na kłamcę?
              Jak będziesz konkretna, z uśmiechem się przedstawisz i zadasz 1-2 pytania (a nie półgodzinna nasiadówka), to możesz sporo się dowiedzieć, choćby o kosztach ogrzewania.
      • 1bee Re: Mieszkanie pod tarasem 03.07.14, 18:07
        Dowiedzialam sie poki co tyle :
        Tarasy w czesci wspólnej są wykonane w technologii słabej , czyli płytki gresowe na wylewce betonowej ze spustem centralnym.
        Pod tarasami są lokale a więc wentylowanego nie ma.
        Taras – koszty jego utrzymania obciążaja użytkownika – wspólnota odpowiada tylko za konstrukcję.Wszystkie tarasy są przeznaczone do remontu przez wspólnotę z uwagi na wady izolacji. Wspólnota robi całość – łacznie z wykończeniem w postaci płyt betonowych na podsypce żwirowej.

Bede bardzo wdzieczna za opinie w tym temacie a pytanie pozostaje ciagle aktualne : Kupic czy nie kupic ?

• j666 Re: Mieszkanie pod tarasem 04.07.14, 09:00
          A tak swoją drogą to jak właściciele lokali z tarasami usuwają z tych tarasów śnieg?
          • 1bee Re: Mieszkanie pod tarasem 04.07.14, 09:21
            Pojecia nie mam. Natomiast prosze bardzo o opinie o tych technologiach. Czy jak wyremontuja to bedzie dobrze?
            • koziorozka Re: Mieszkanie pod tarasem 04.07.14, 11:12
              1bee napisał(a):
              > prosze bardzo o opinie o tych technologiach.

Lepiej popytaj o to na jakimś forum budowlanym
    • nk45 Re: Mieszkanie pod tarasem 04.07.14, 07:47
      Nie kupować.
      Prędzej czy później będzie problem przeciekania. Wprawdzie obowiązek utrzymania tarasu w należytym stanie należy do sąsiada z góry ale jemu na głowę nie będzie ciekło, sufitu nie będzie miał zawilgoconego i grzybka też nie wyhoduje u siebie na górze. To wszystko będzie w mieszkaniu pod tarasem. Największą bolączką w naszej Wspólnocie są tarasy, które m.in. w Egipcie, Turcji i Grecji się na 100% sprawdzają a u nas niekoniecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka