bohdan8080 14.09.04, 18:41 wypowiedziałem się w rozmaitych kwestiach od 7 września 2004 ; jeżeli nie znajdziecie tam odpowiednich wskazówek - to proszę pytać ( w tym tytule : BOHDAN8080 ) ; nie daję rady wszystkiego przrglądać ; pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaja99 Re: BOHDAN8080 14.09.04, 19:40 Chętnie przeczytałabym zdanie typu :"tym razem pomyliłem się" , tudzież "Asam nie ma racji, ponieważ ..." asam11 napisał: > bohdan8080 napisał: > > > asam11 - oczywiście , że jest potrzebna i to na konkretnego zarządcę > : > > umowę bowiem podpisują wszyscy właściciele ( bądź ich pełnomocnik lub > > pełnomocnicy ) z konkretnym zarządcą ( osobą fizyczną lub prawną ) ; wiem > , > że > > różni eksperci twierdzą inaczej - ale się mylą ; proponuję poczytać > > orzecznictwo ; pozdrawiam > > Powierzenie zarządu osobie fizycznej lub prawnej jest szczególnym elementem > określenia sposobu zarządu. Określenie sposobu zarządu może nastąpić w drodze > umowy - art. 18 ust.1 uowlok albo na podstawie uchwały ust. 2a tegoż. art. 18 > uowlok. Umowa wymaga zgody wszystkich ja podpisujących ale uchwała już nie - > wystarczy większość udziałów, patrz. art. 23 ust.2 uowlok. Pełnomocników wybrać > > można też w drodze uchwały. (Zaznaczam,że pieniędzy na ksero ani koperty ze > znaczkami nie wyślę ale o czym naprawdę mowa w tym orzecznictwie to chętnie bym > > sie przekonał - moze jakiś skan?). Odpowiedz Link Zgłoś
bohdan8080 Re: BOHDAN8080 14.09.04, 20:13 nie - umowę muszą podpisać wszyscy właściciele ( mogą przez pełnomocnik/a/ów ) ; umowa taka określa zasady zarządzania - mogą one być różne od tych zawartych w ustawie owl Odpowiedz Link Zgłoś
kaja99 Re: BOHDAN8080 14.09.04, 23:45 bohdan8080 napisał: > nie - umowę muszą podpisać wszyscy właściciele ( mogą przez pełnomocnik/a/ów ) > ; > umowa taka określa zasady zarządzania - mogą one być różne od tych zawartych w > ustawie owl Odpowiedź wymijająca. Uchwałę - nie muszą. Odpowiedz Link Zgłoś
kaja99 Re: BOHDAN8080 15.09.04, 12:12 > bohdan8080 napisał: > > > nie - umowę muszą podpisać wszyscy właściciele ( mogą przez > pełnomocnik/a/ów ) Liczyłam jednak na UZASADNIENIE stanowiska. Co stoi na przeszkodzie, aby stosowną uchwałą zmienić sposób zarządu (art.18.3) i również uchwałą upoważnić pełnomocników do podpisania umowy z zarządcą? Pozdr. Kaja P.s. Obiecany materiał nie dotarł kaja99@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
bohdan8080 Re: BOHDAN8080 15.09.04, 14:29 w sprawach nieuregulowanych ustawą ( art. 1 ) » kodeks cywilny ; kodeks cywilny nie przewiduje udzielania pełnomocnictwa poprzez uchwałę ( art. 95 i dalsze ) ; pelnomocnictwo do podpisania umowy jest rodzjowe ( wymienia rodzaj i zakres czynności pełnomocnika ) ; uchwała można upełnomocnić WYBRANY ZARZĄD do wykonania niektórych czynności przekraczających zwykły zarząd (art. 22 ustawy) ; wydaje mi się , iż dalsza dyskusja na ten temat nie ma sensu ; pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
kaja99 Re: BOHDAN8080 16.09.04, 10:54 bohdan8080 napisał: > wydaje mi się , iż dalsza dyskusja na ten temat nie ma sensu Zaiste, nie ma sensu. Zapomniałam, że od kilku dni na forum panuje zasada: 1) bohdan8080 zawsze ma rację 2) gdyby tak komukolwiek zaświtała myśl, że bohdan8080 myli się, niech wspomni o jego zasługach, schyli głowę i bez dyskusji wróci do punktu 1. Odpowiedz Link Zgłoś
bohdan8080 Re: BOHDAN8080 16.09.04, 11:52 odpowiadam ( niechętnie ) : przez ostatnich 10 lat nie zdarzyło się , bym racji nie miał - były to czasem racje ryzykowne , inne niż interpretacje np. urzędników skarbowych , władz samorządowych , sądów I instancji - zawsze wychodziło na moje ; ja wszedłem na to forum , żeby spolegliwie podzielić się z innymi wspólnotowiczami swoją wiedzą i swoim doswiadczeniem ; i tyle ; pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
kaja99 Re: BOHDAN8080 16.09.04, 12:35 bohdan8080 napisał: > odpowiadam ( niechętnie ) dziękuję za szczerość > : przez ostatnich 10 lat nie zdarzyło się , bym racji > nie miał Zawsze kiedyś jest ten pierwszy raz ... Pozatem, to że udało się sprawę przeforsować (wygrać)w jednym miejscu,patrząc na nasze realia, nie oznacza jeszcze sukcesu gdzie indziej. >- były to czasem racje ryzykowne , inne niż interpretacje np. > urzędników skarbowych , władz samorządowych , sądów I instancji - zawsze > wychodziło na moje ; Nie oceniam towojej działalnośc, bo jej nie znam. Jeżeli rzeczywiście pomagasz wspolnotom, podejmujesz wyzwania, o jakich wspominasz, to chwała ci za to. >ja wszedłem na to forum , żeby spolegliwie podzielić się z > innymi wspólnotowiczami swoją wiedzą i swoim doswiadczeniem ; i tyle ; Co do tej spolegliwości, to polemizowałabym ... Niestety, twoje wypowiedzi, choć nieraz nie pozbawione racji, w żaden sposób nie zachęcają do przyjęcia postawy w pokłonie, ze spuszczonymi oczami, aby nie zostać porażonym blaskiem majestatu. "Błogosławieństwem ślepej uległości wobec autorytetu jest zarówno fakt, że jest ona na ogół zyskowna, a przy tym zwalnia nas z konieczności myślenia. Gdy zaś myśleć nie musimy, nie myślimy. Choć z reguły takie podejście prowadzi nas do zachowań właściwych, czasami sprowadza nas na manowce, gdyż myślenie zastępujemy reagowaniem mechanicznym" Dziel się wiedzą, jak masz ochotę, postaram się nie zniechęcać. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
mal75 Proszę o odpowiedź...... 16.09.04, 11:48 ... w wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=15797603 Odpowiedz Link Zgłoś