Dodaj do ulubionych

BOHDAN8080

14.09.04, 18:41
wypowiedziałem się w rozmaitych kwestiach od 7 września 2004 ; jeżeli nie
znajdziecie tam odpowiednich wskazówek - to proszę pytać ( w tym tytule :
BOHDAN8080 ) ; nie daję rady wszystkiego przrglądać ; pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kaja99 Re: BOHDAN8080 14.09.04, 19:40
      Chętnie przeczytałabym zdanie typu :"tym razem pomyliłem się" , tudzież "Asam
      nie ma racji, ponieważ ..."

asam11 napisał:

> bohdan8080 napisał:
      >
      > > asam11 - oczywiście , że jest potrzebna i to na konkretnego zarządcę
      > :
      > > umowę bowiem podpisują wszyscy właściciele ( bądź ich pełnomocnik lub
      > > pełnomocnicy ) z konkretnym zarządcą ( osobą fizyczną lub prawną ) ; wiem
      > ,
      > że
      > > różni eksperci twierdzą inaczej - ale się mylą ; proponuję poczytać
      > > orzecznictwo ; pozdrawiam
      >
      > Powierzenie zarządu osobie fizycznej lub prawnej jest szczególnym elementem
      > określenia sposobu zarządu. Określenie sposobu zarządu może nastąpić w drodze
      > umowy - art. 18 ust.1 uowlok albo na podstawie uchwały ust. 2a tegoż. art. 18
      > uowlok. Umowa wymaga zgody wszystkich ja podpisujących ale uchwała już nie -
      > wystarczy większość udziałów, patrz. art. 23 ust.2 uowlok. Pełnomocników
      wybrać
      >
      > można też w drodze uchwały. (Zaznaczam,że pieniędzy na ksero ani koperty ze
      > znaczkami nie wyślę ale o czym naprawdę mowa w tym orzecznictwie to chętnie
      bym
      >
      > sie przekonał - moze jakiś skan?).

• bohdan8080 Re: BOHDAN8080 14.09.04, 20:13
        nie - umowę muszą podpisać wszyscy właściciele ( mogą przez pełnomocnik/a/ów ) ;
        umowa taka określa zasady zarządzania - mogą one być różne od tych zawartych w
        ustawie owl
        • kaja99 Re: BOHDAN8080 14.09.04, 23:45
          bohdan8080 napisał:

> nie - umowę muszą podpisać wszyscy właściciele ( mogą przez
          pełnomocnik/a/ów )
          > ;
          > umowa taka określa zasady zarządzania - mogą one być różne od tych zawartych
          w
          > ustawie owl

Odpowiedź wymijająca. Uchwałę - nie muszą.

• kaja99 Re: BOHDAN8080 15.09.04, 12:12

> bohdan8080 napisał:
            >
            > > nie - umowę muszą podpisać wszyscy właściciele ( mogą przez
            > pełnomocnik/a/ów )

Liczyłam jednak na UZASADNIENIE stanowiska. Co stoi na przeszkodzie, aby
            stosowną uchwałą zmienić sposób zarządu (art.18.3) i również uchwałą upoważnić
            pełnomocników do podpisania umowy z zarządcą?
            Pozdr.
            Kaja

P.s. Obiecany materiał nie dotarł
            kaja99@gazeta.pl
            • bohdan8080 Re: BOHDAN8080 15.09.04, 14:29
              w sprawach nieuregulowanych ustawą ( art. 1 ) » kodeks cywilny ; kodeks cywilny
              nie przewiduje udzielania pełnomocnictwa poprzez uchwałę ( art. 95 i dalsze ) ;
              pelnomocnictwo do podpisania umowy jest rodzjowe ( wymienia rodzaj i zakres
              czynności pełnomocnika ) ; uchwała można upełnomocnić WYBRANY ZARZĄD do
              wykonania niektórych czynności przekraczających zwykły zarząd (art. 22 ustawy) ;
              wydaje mi się , iż dalsza dyskusja na ten temat nie ma sensu ; pozdrowienia
              • kaja99 Re: BOHDAN8080 16.09.04, 10:54
                bohdan8080 napisał:
                > wydaje mi się , iż dalsza dyskusja na ten temat nie ma sensu

Zaiste, nie ma sensu. Zapomniałam, że od kilku dni na forum panuje zasada:
                1) bohdan8080 zawsze ma rację
                2) gdyby tak komukolwiek zaświtała myśl, że bohdan8080 myli się, niech wspomni
                o jego zasługach, schyli głowę i bez dyskusji wróci do punktu 1.
                • bohdan8080 Re: BOHDAN8080 16.09.04, 11:52
                  odpowiadam ( niechętnie ) : przez ostatnich 10 lat nie zdarzyło się , bym racji
                  nie miał - były to czasem racje ryzykowne , inne niż interpretacje np.
                  urzędników skarbowych , władz samorządowych , sądów I instancji - zawsze
                  wychodziło na moje ; ja wszedłem na to forum , żeby spolegliwie podzielić się z
                  innymi wspólnotowiczami swoją wiedzą i swoim doswiadczeniem ; i tyle ;
                  pozdrowienia
                  • kaja99 Re: BOHDAN8080 16.09.04, 12:35
                    bohdan8080 napisał:

> odpowiadam ( niechętnie )
                    dziękuję za szczerość

> : przez ostatnich 10 lat nie zdarzyło się , bym racji
                    > nie miał
                    Zawsze kiedyś jest ten pierwszy raz ...
                    Pozatem, to że udało się sprawę przeforsować (wygrać)w jednym miejscu,patrząc
                    na nasze realia, nie oznacza jeszcze sukcesu gdzie indziej.

>- były to czasem racje ryzykowne , inne niż interpretacje np.
                    > urzędników skarbowych , władz samorządowych , sądów I instancji - zawsze
                    > wychodziło na moje ;
                    Nie oceniam towojej działalnośc, bo jej nie znam. Jeżeli rzeczywiście pomagasz
                    wspolnotom, podejmujesz wyzwania, o jakich wspominasz, to chwała ci za to.

>ja wszedłem na to forum , żeby spolegliwie podzielić się z
                    > innymi wspólnotowiczami swoją wiedzą i swoim doswiadczeniem ; i tyle ;

Co do tej spolegliwości, to polemizowałabym ...
                    Niestety, twoje wypowiedzi, choć nieraz nie pozbawione racji, w żaden sposób
                    nie zachęcają do przyjęcia postawy w pokłonie, ze spuszczonymi oczami, aby nie
                    zostać porażonym blaskiem majestatu.

"Błogosławieństwem ślepej uległości wobec autorytetu jest zarówno fakt, że jest
                    ona na ogół zyskowna, a przy tym zwalnia nas z konieczności myślenia. Gdy zaś
                    myśleć nie musimy, nie myślimy. Choć z reguły takie podejście prowadzi nas do
                    zachowań właściwych, czasami sprowadza nas na manowce, gdyż myślenie
                    zastępujemy reagowaniem mechanicznym"

Dziel się wiedzą, jak masz ochotę, postaram się nie zniechęcać.
                    Powodzenia!
    • mal75 Proszę o odpowiedź...... 16.09.04, 11:48
      ... w wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=15797603

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka