Dodaj do ulubionych

administrator..

16.11.04, 11:14
Czy mój administrator ma prawo wystawiać jakiekolwiek faktury na swoją firmę.
Bo niestey ale tak się dzieje w mojej wspólnocie.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kaja99 Re: administrator.. 16.11.04, 13:14
      babczyk napisał:

> Czy mój administrator ma prawo wystawiać jakiekolwiek faktury na swoją firmę.

A tak konkretniej?

Oj, Babczyku, Ty chyba powinieneś opublikować te wszystkie swoje przejścia w
      jednym tomie, dla obecnych i przyszłych członków wspólnot jako ... może lektura
      do poduszki?
      A tak poważnie, to zadajesz pytania, na które znasz odpowiedzi, a główny
      problem dalej pozostaje nierozwiązany. Powiedz tak szczerze, czy sytuacja jest
      tak beznadziejna, że nie ma szans na przekonanie współwłaścicieli? Może jakoś
      udałoby się do nich trafić, otworzyć im oczy? Najprościej (teoretycznie
      oczywiście) to odwołać zarząd, tylko najczęściej największą przeszkodą w tym
      jest brak odpowiednich kandydatur na ich miejsce. Ale może uda Ci się do siebie
      przekonać większość, skoro walczysz w słusznej sprawie? A czy rozważałeś
      odpuszczenie sobie i ... przeprowadzkę, no bo skoro wszystkim pozostałym (nawet
      po przetarciu oczu taka sytuacja odpowiada)?
      • babczyk Re: administrator.. 16.11.04, 14:30
        Witam.

kaja99 napisała:Oj, Babczyku, Ty chyba powinieneś opublikować te wszystkie
        swoje przejścia w jednym tomie, dla obecnych i przyszłych członków wspólnot
        jako ... może lektura do poduszki?

Pytanie , czy lubisz horrory.

>A tak poważnie, to zadajesz pytania .
        Nie nie znam, ale żecz polega na tym że wpadły mi przypadkowo w ręce faktury
        innej wspólnoty która ma tego samego zarządcę ( notabene już ją dawno wywalili
        i maja problem z odebraniem dokumentacji a mowa oczywiście o oryginałach )w
        których jest wpisana moja jak i ta druga wspólnota . Owa faktura notabene na
        media była wystawiona na adres zarządcy, tak samo jak i wykonane prace czy
        zakupy np. w postaci płynów itp.

> Ale może uda Ci się do siebie przekonać większość, skoro walczysz w słusznej
        sprawie?
        Raczej nie, chyba że wszystko zmieni się po zakończonej sprawie o zarządc
        przymusowego.

>A czy rozważałeś odpuszczenie sobie i ... przeprowadzkę, no bo skoro wszystkim
        pozostałym (nawet po przetarciu oczu taka sytuacja odpowiada)?

Rany,to jakbym słyszał moją szanowną małżonkę.
        Też o tym myślałem ale w tej sytuacji byłaby to po prostu ucieczka a przy
        okazji wystawiłbym do wiatru tych którzy mnie popieraja i zarazem
        wspierają.Byłoby to nie fer a nie mam zwyczaju zostawiać spraw w połowie
        rozpoczętych i nie zakończonych.

Ale dzieki za troskę.
        Pozdrawiam
        • terri15 Re: administrator.. 16.11.04, 15:02
          Witam. Czasem wydaje mi się że mój zarządca nie jest w stanie już mnie niczym
          zaskoczyć. A tu proszę, proszę o informację czy ktoś z właścicieli zalega z
          opłatami? Otrzymuję odpowiedź że nie. Proszę o pokazanie ostatniego wyciągu
          bankowego ze stanem konta wspólnoty , proszę bardzo : jest. Sprawdzam i gołym
          okiem widzę że na koncie brakuje ok. 20 tys zł. ( coś koło tego powinno być z
          wpłat na FR - remontów od 2 lat si nie robi). Pytam, a pan zarządca z niewinną
          minką odpowiada mi że to tylko sytuacja chwilowa. Na więcej wyjaśnień już nie
          ma dla mnie czasu. Proszę o pokazanie mi mojej kartoteki – chcę sprawdzić
          szczególnie stan mojego FR. Bardzo proszę , księgowa wydrukuje mi. OK. Idę do
          księgowej ...otrzymuję 3 stronicowy wydruk z komputera. Moje wpłaty na konto
          wspólnoty od 01.01.2004 do października. Ponieważ z wydruku niewiele można
          wyczytać pytam o FR, chcę się dowiedzieć ile pieniędzy mam na „swoim” FR.
          Niestety. Tego nie mogę się dowiedzieć, bo to będzie można policzyć dopiero
          przy rozliczaniu roku, teraz się nie da; pan administrator (pracownik biura
          zarządcy ) na moje pytanie DLACZEGO tak jest odpowiada , że po prostu że to
          jeden worek i dopiero na koniec roku będzie możliwe rozliczenie . Ręce mi
          opadły.
          Czy faktycznie jedynym wyjściem jest ...cyt.
          >odpuszczenie sobie i ... przeprowadzkę, no bo skoro wszystkim pozostałym
          (nawet po przetarciu oczu taka sytuacja odpowiada)? <
          Czy naprawdę nie ma rady na nieuczciwych i nierzetelnych zarządców???
          pozdrawiam ; terri15
          gg 8394295
        • kaja99 Re: administrator.. 16.11.04, 15:27
          babczyk napisał:

> Pytanie , czy lubisz horrory.

Ja - nie specjalnie. Ale czego się nie robi dla dobra sprawy. No i są tacy, co
          gustują w takich opowiastkach.

> media była wystawiona na adres zarządcy, tak samo jak i wykonane prace czy
          > zakupy np. w postaci płynów itp.

Chodzi o to, że ktoś wystawia fakturę na zarządcę zamiast na wspólnotę?
          Częściowo już na to pytanie odpowiedział abcd17. Najważniejsze chyba tutaj jest
          na ile inna firma wspuszcza sobie w koszty - koszty wspólnoty. Weź np firmę
          sprzątającą, może kupować na siebie owe płyny wystawijąc zbiorczo fakturę za
          robociznę+środki czystości wspólnocie (kwestia umowy), płyny mogą być również
          kupowane na fakturę wystawioną bezpośrednio na wspólnotę.

> > Ale może uda Ci się do siebie przekonać większość, skoro walczysz w słusz
          > nej
          > sprawie?
          > Raczej nie, chyba że wszystko zmieni się po zakończonej sprawie o zarządc
          > przymusowego.

Ale cały czas unikasz tematu, co zrobić, aby przekonać do swych poglądów
          większość, bez sądu.

> Rany,to jakbym słyszał moją szanowną małżonkę.

Ktoś musi te sprawy łagodzić :)

> Też o tym myślałem ale w tej sytuacji byłaby to po prostu ucieczka a przy
          > okazji wystawiłbym do wiatru tych którzy mnie popieraja

Nie zniechęcam Cię do walki, ale można całe życie spędzić na wytykaniu błędów,
          mieć rację i ... nic ponadto (co najwyżej frustrację).Czasami może jednak warto
          zastanowić się nad zmianą taktyki, aby nie być ciągle stroną przegraną.
          Przypomniała mi się tutaj analogia ze szkołą. Możesz wszystko wiedzieć, obłożyć
          się mądrymi knigami, ale musisz jeszcze to umieć zaprezentować, nie mówiąc już
          o trafieniu w upodobania oceniającego.
          Natomiast problemu polskiego sądownictwa i układów tutaj na forum nie
          rozwiążemy.

> Pozdrawiam
          Ja również
    • abcd17 Re: administrator.. 16.11.04, 13:22
      babczyk napisał:

> Czy mój administrator ma prawo wystawiać jakiekolwiek faktury na swoją firmę.
      > Bo niestey ale tak się dzieje w mojej wspólnocie.

Jeżeli dalej refakturuje na wspólnotę a cena jest rzetelna nie widzę większego
      problemu. Być może ma korzystne zniżki, które nie byłyby dostępne dla
      wspólnoty? Dla czystości sprawy warto byłoby doprecyzować temat w umowie.
      Jeżeli to właścicielom nie odpowiada - wprowadźcie stosowną regułę. Problem
      może leżeć w braku skutecznej komunikacji :)
      • babczyk Re: administrator.. 16.11.04, 18:46
        abcd17 napisał:

>Jeżeli dalej refakturuje na wspólnotę a cena jest rzetelna nie widzę
        większego problemu.

Gdyby było w porządku nie byłoby tego posta.

>Być może ma korzystne zniżki, które nie byłyby dostępne dla wspólnoty?

Gdyby były faktycznie to by się na pewno administrator pochwalił a nie ukrywał
        dokumentację kryjąc się za plecami Zarządu. Bo gdy np; została zmniejszona
        opłata za wywóz śmieci, zostało odtrąbione w całej wspólnocie specjalnym pismem
        które każdy z nas dostał do domu. W owym piśmie zarządca ( mogę podesłać kopię )
        stwierdził że po ciężkich negocjacjach udało mu się wynegocjować niższą cenę, a
        faktycznie to firma której płacimy za owe sprzątznie kontenerów sama wystąpiła
        z pismem o obniżenie opłat gdyż według ich wewnętrznego regulaminu naszemu
        zarządcy przekroczyło na stanie posiadania czterysta dusz i dlatego jest ta
        obniżka.

>Dla czystości sprawy warto byłoby doprecyzować temat w umowie.

Tu już nie da się nic zrobić tym bardziej że sprawy sądowe o zarządcę sądowego
        już za daleko zaszły, a w dodatku 22 listopada jast kolejna w tej sprawie
        rozprawa.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka