babczyk 16.11.04, 11:14 Czy mój administrator ma prawo wystawiać jakiekolwiek faktury na swoją firmę. Bo niestey ale tak się dzieje w mojej wspólnocie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaja99 Re: administrator.. 16.11.04, 13:14 babczyk napisał: > Czy mój administrator ma prawo wystawiać jakiekolwiek faktury na swoją firmę. A tak konkretniej? Oj, Babczyku, Ty chyba powinieneś opublikować te wszystkie swoje przejścia w jednym tomie, dla obecnych i przyszłych członków wspólnot jako ... może lektura do poduszki? A tak poważnie, to zadajesz pytania, na które znasz odpowiedzi, a główny problem dalej pozostaje nierozwiązany. Powiedz tak szczerze, czy sytuacja jest tak beznadziejna, że nie ma szans na przekonanie współwłaścicieli? Może jakoś udałoby się do nich trafić, otworzyć im oczy? Najprościej (teoretycznie oczywiście) to odwołać zarząd, tylko najczęściej największą przeszkodą w tym jest brak odpowiednich kandydatur na ich miejsce. Ale może uda Ci się do siebie przekonać większość, skoro walczysz w słusznej sprawie? A czy rozważałeś odpuszczenie sobie i ... przeprowadzkę, no bo skoro wszystkim pozostałym (nawet po przetarciu oczu taka sytuacja odpowiada)? Odpowiedz Link Zgłoś
babczyk Re: administrator.. 16.11.04, 14:30 Witam. kaja99 napisała:Oj, Babczyku, Ty chyba powinieneś opublikować te wszystkie swoje przejścia w jednym tomie, dla obecnych i przyszłych członków wspólnot jako ... może lektura do poduszki? Pytanie , czy lubisz horrory. >A tak poważnie, to zadajesz pytania . Nie nie znam, ale żecz polega na tym że wpadły mi przypadkowo w ręce faktury innej wspólnoty która ma tego samego zarządcę ( notabene już ją dawno wywalili i maja problem z odebraniem dokumentacji a mowa oczywiście o oryginałach )w których jest wpisana moja jak i ta druga wspólnota . Owa faktura notabene na media była wystawiona na adres zarządcy, tak samo jak i wykonane prace czy zakupy np. w postaci płynów itp. > Ale może uda Ci się do siebie przekonać większość, skoro walczysz w słusznej sprawie? Raczej nie, chyba że wszystko zmieni się po zakończonej sprawie o zarządc przymusowego. >A czy rozważałeś odpuszczenie sobie i ... przeprowadzkę, no bo skoro wszystkim pozostałym (nawet po przetarciu oczu taka sytuacja odpowiada)? Rany,to jakbym słyszał moją szanowną małżonkę. Też o tym myślałem ale w tej sytuacji byłaby to po prostu ucieczka a przy okazji wystawiłbym do wiatru tych którzy mnie popieraja i zarazem wspierają.Byłoby to nie fer a nie mam zwyczaju zostawiać spraw w połowie rozpoczętych i nie zakończonych. Ale dzieki za troskę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
terri15 Re: administrator.. 16.11.04, 15:02 Witam. Czasem wydaje mi się że mój zarządca nie jest w stanie już mnie niczym zaskoczyć. A tu proszę, proszę o informację czy ktoś z właścicieli zalega z opłatami? Otrzymuję odpowiedź że nie. Proszę o pokazanie ostatniego wyciągu bankowego ze stanem konta wspólnoty , proszę bardzo : jest. Sprawdzam i gołym okiem widzę że na koncie brakuje ok. 20 tys zł. ( coś koło tego powinno być z wpłat na FR - remontów od 2 lat si nie robi). Pytam, a pan zarządca z niewinną minką odpowiada mi że to tylko sytuacja chwilowa. Na więcej wyjaśnień już nie ma dla mnie czasu. Proszę o pokazanie mi mojej kartoteki – chcę sprawdzić szczególnie stan mojego FR. Bardzo proszę , księgowa wydrukuje mi. OK. Idę do księgowej ...otrzymuję 3 stronicowy wydruk z komputera. Moje wpłaty na konto wspólnoty od 01.01.2004 do października. Ponieważ z wydruku niewiele można wyczytać pytam o FR, chcę się dowiedzieć ile pieniędzy mam na „swoim” FR. Niestety. Tego nie mogę się dowiedzieć, bo to będzie można policzyć dopiero przy rozliczaniu roku, teraz się nie da; pan administrator (pracownik biura zarządcy ) na moje pytanie DLACZEGO tak jest odpowiada , że po prostu że to jeden worek i dopiero na koniec roku będzie możliwe rozliczenie . Ręce mi opadły. Czy faktycznie jedynym wyjściem jest ...cyt. >odpuszczenie sobie i ... przeprowadzkę, no bo skoro wszystkim pozostałym (nawet po przetarciu oczu taka sytuacja odpowiada)? < Czy naprawdę nie ma rady na nieuczciwych i nierzetelnych zarządców??? pozdrawiam ; terri15 gg 8394295 Odpowiedz Link Zgłoś
kaja99 Re: administrator.. 16.11.04, 15:27 babczyk napisał: > Pytanie , czy lubisz horrory. Ja - nie specjalnie. Ale czego się nie robi dla dobra sprawy. No i są tacy, co gustują w takich opowiastkach. > media była wystawiona na adres zarządcy, tak samo jak i wykonane prace czy > zakupy np. w postaci płynów itp. Chodzi o to, że ktoś wystawia fakturę na zarządcę zamiast na wspólnotę? Częściowo już na to pytanie odpowiedział abcd17. Najważniejsze chyba tutaj jest na ile inna firma wspuszcza sobie w koszty - koszty wspólnoty. Weź np firmę sprzątającą, może kupować na siebie owe płyny wystawijąc zbiorczo fakturę za robociznę+środki czystości wspólnocie (kwestia umowy), płyny mogą być również kupowane na fakturę wystawioną bezpośrednio na wspólnotę. > > Ale może uda Ci się do siebie przekonać większość, skoro walczysz w słusz > nej > sprawie? > Raczej nie, chyba że wszystko zmieni się po zakończonej sprawie o zarządc > przymusowego. Ale cały czas unikasz tematu, co zrobić, aby przekonać do swych poglądów większość, bez sądu. > Rany,to jakbym słyszał moją szanowną małżonkę. Ktoś musi te sprawy łagodzić :) > Też o tym myślałem ale w tej sytuacji byłaby to po prostu ucieczka a przy > okazji wystawiłbym do wiatru tych którzy mnie popieraja Nie zniechęcam Cię do walki, ale można całe życie spędzić na wytykaniu błędów, mieć rację i ... nic ponadto (co najwyżej frustrację).Czasami może jednak warto zastanowić się nad zmianą taktyki, aby nie być ciągle stroną przegraną. Przypomniała mi się tutaj analogia ze szkołą. Możesz wszystko wiedzieć, obłożyć się mądrymi knigami, ale musisz jeszcze to umieć zaprezentować, nie mówiąc już o trafieniu w upodobania oceniającego. Natomiast problemu polskiego sądownictwa i układów tutaj na forum nie rozwiążemy. > Pozdrawiam Ja również Odpowiedz Link Zgłoś
abcd17 Re: administrator.. 16.11.04, 13:22 babczyk napisał: > Czy mój administrator ma prawo wystawiać jakiekolwiek faktury na swoją firmę. > Bo niestey ale tak się dzieje w mojej wspólnocie. Jeżeli dalej refakturuje na wspólnotę a cena jest rzetelna nie widzę większego problemu. Być może ma korzystne zniżki, które nie byłyby dostępne dla wspólnoty? Dla czystości sprawy warto byłoby doprecyzować temat w umowie. Jeżeli to właścicielom nie odpowiada - wprowadźcie stosowną regułę. Problem może leżeć w braku skutecznej komunikacji :) Odpowiedz Link Zgłoś
babczyk Re: administrator.. 16.11.04, 18:46 abcd17 napisał: >Jeżeli dalej refakturuje na wspólnotę a cena jest rzetelna nie widzę większego problemu. Gdyby było w porządku nie byłoby tego posta. >Być może ma korzystne zniżki, które nie byłyby dostępne dla wspólnoty? Gdyby były faktycznie to by się na pewno administrator pochwalił a nie ukrywał dokumentację kryjąc się za plecami Zarządu. Bo gdy np; została zmniejszona opłata za wywóz śmieci, zostało odtrąbione w całej wspólnocie specjalnym pismem które każdy z nas dostał do domu. W owym piśmie zarządca ( mogę podesłać kopię ) stwierdził że po ciężkich negocjacjach udało mu się wynegocjować niższą cenę, a faktycznie to firma której płacimy za owe sprzątznie kontenerów sama wystąpiła z pismem o obniżenie opłat gdyż według ich wewnętrznego regulaminu naszemu zarządcy przekroczyło na stanie posiadania czterysta dusz i dlatego jest ta obniżka. >Dla czystości sprawy warto byłoby doprecyzować temat w umowie. Tu już nie da się nic zrobić tym bardziej że sprawy sądowe o zarządcę sądowego już za daleko zaszły, a w dodatku 22 listopada jast kolejna w tej sprawie rozprawa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś