Dodaj do ulubionych

pomiar temperatury

03.12.04, 10:43
Prosze o informacje jakie przepisy regulują wysokość temperatur w
pomieszczeniach ogrzewanych i sposób dokonywania ich pomiaru.
Pozdrawiam Bogdan W.
Obserwuj wątek
    • czajnik5 Re: pomiar temperatury 03.12.04, 11:28
      Proszę bardzo:
      - rozporządzenie MI z 12.04.2002 w sprawie warunków, jakim powinny odpowiadać
      budynki i ich usytuowanie (par. 134),

- PN-B-02402:1982 "Ogrzewnictwo. Temperatury ogrzewanych pomieszczeń w budynkach"
      • bog_woj Re: pomiar temperatury 06.12.04, 12:30
        Miałbym jeszcze jedna prośbę - Gdzie znalazłbym pelen tekst tej normy. Na
        stronie PKN nie podają. Z góry jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.
        • czajnik5 Re: pomiar temperatury 06.12.04, 16:07
          No, to byłoby za dobrze. PN nie są darmowe, wręcz przeciwnie - kosztują bardzo
          słono. Na stronie PKN są adresy tzw. punktów informacyjnych, w których sie
          kupuje normy, ale można też za darmo skorzystać z czytelni norm. Mam wrażenie,
          że dla Ciebie to drugie wyjście jest lepsze.

A tak w ogóle, to w tej normie jest tabela analogiczna, jak w rozporządzeniu, z
          tym, że wartości temperatur są już nieaktualne (norma jest z 1982 roku). Jak
          porównasz obie tabele, to stwierdzisz, że występują rozbieżności.

Uwaga! Obowiązuje oczywiście rozporządzenie, a nie PN, natomiast sposób pomiaru
          temperatur w PN jest jak najbardziej dobry.
          • bog_woj Re: pomiar temperatury 17.12.04, 11:03
            Dziękuje za okazaną pomoc. Mam jeszcze jedną prośbę "Czy w skrócie otrzmałbym
            informacje nt sposobu pomiaru temperatury w pomieszczeniu aby mi go właściciel
            nie zakwestionował - niestety na zamówiona norme musze troche poczekać"
            Pozdrawiam
            • czajnik5 Re: pomiar temperatury 17.12.04, 17:39
              W skrócie wygląda to tak:

Sprawdzenie temperatury przy odbiorze należy przeprowadzać w warunkach
              ustabilizowanych i zgodnych z założeniami projektu (a założenia projektu mają
              być zgodne z tabelą, o której tyle dyskutowaliśmy - przyp. czajnik5 :-)).

Pomieszczenie powinno być:
              - zamknięte, z właściwie uszczelnionymi oknami i drzwiami,
              - ogrzewane co najmniej 3 dni, przy temperaturze zewnętrznej nie niższej od
              obliczeniowej (to już z innej normy, najczęściej jest to -20 st. - czajnik5) i
              nie wyższej niż +12 st.

Pomiar należy wykonywać termometrem zabezpieczonym przed promieniowaniem (nie
              napisali jakim, przyjmijmy że chodzi o promieniowanie słoneczne, a nie np.
              radioaktywne), na wysokości 0,5 m nad podłogą, w środku pomieszczenia.

Inne, trochę mniej istotne postanowienia tej normy pominąłem.
              • asam11 Re: pomiar temperatury 18.12.04, 16:30
                czajnik5 napisał:

> Pomiar należy wykonywać na wysokości 0,5 m nad podłogą, w środku
                pomieszczenia.
                >
                Dodajmy, że w pomieszczeniach o "głębokości" ponad 5 m nie w srodku
                pomieszczenia a w odległości max. 2,5 m od ściany zewnętrznej.
                pozdr.
                • czajnik5 Re: pomiar temperatury 18.12.04, 20:25
                  Skoro asam11 chce się bawić w aptekarza, to czemu nie. Aptekarz dobry zawód.
                  Dokładnie jest napisane tak: "Pomiar należy wykonywać (...) na wysokości 0,5 m
                  od podłogi, w środku pomieszczenia, a przy większych pomieszczeniach w kilku
                  miejscach w taki sposób, aby odległość punktu od ściany zewnętrznej nie
                  przekraczała 2,5 m, a odległość między punktami pomiarowymi - 10 m." Sorry, ale
                  nie znalazłem nic o pomieszczeniach o głębokości ponad 5 m (nawet nie wiem, co
                  to może oznaczać).

Chodzi o to, że przepisywanie postanowień normy do posta, to nie jest moje
                  ulubione zajęcie, dlatego zaznaczyłem, że to tylko najistotniejsze wymogi.
                  • asam11 Re: pomiar temperatury 18.12.04, 23:33
                    czajnik5 napisał:

> Skoro asam11 chce się bawić w aptekarza, to czemu nie. Aptekarz dobry zawód.
                    > Dokładnie jest napisane tak: "Pomiar należy wykonywać (...) na wysokości 0,5 m
                    > od podłogi, w środku pomieszczenia, a przy większych pomieszczeniach w kilku
                    > miejscach w taki sposób, aby odległość punktu od ściany zewnętrznej nie
                    > przekraczała 2,5 m, a odległość między punktami pomiarowymi - 10 m." Sorry,
                    ale
                    > nie znalazłem nic o pomieszczeniach o głębokości ponad 5 m (nawet nie wiem, co
                    > to może oznaczać).

To może wiesz co oznacza "większe pomieszczenie" - termin jaknajbardziej
                    normowy?

Rzecz w tym, że w pomieszczeniach o wymiarze wgłąb budynku(stąd "głębokość" -
                    termin rzeczywiście nienormowy)ponad 5 m środek pomieszczenia wypada dalej niż
                    2,5 m od ściany zewnętrznej i wtedy występuje ten drugi przypadek.
                    >
                    > Chodzi o to, że przepisywanie postanowień normy do posta, to nie jest moje
                    > ulubione zajęcie,

Rozumiem, choć miałem wrażenie, że trochę tak.

> dlatego zaznaczyłem, że to tylko najistotniejsze wymogi.

Przytoczony przez Ciebie wymóg nie jest istotniejszy, dotyczy po prostu tylko
                    niektórych przypadków.
                    Pomijając przypadki pomieszczeń o dużym wymiarze wzdłuż ściany zewnętrznej
                    można, nieznacznie tylko upraszczając, miejsce pomiaru określić jako środek
                    pomieszczenia ale nie dalej niż 2,5 m od ściany zewnętrznej.
                    dziekuję za uwagę
                    • czajnik5 Re: pomiar temperatury 19.12.04, 10:30
                      Oczywiście, że wiem, co oznacza termin "większe pomieszczenie". Ty też wiesz.
                      Sam to napisałeś. Po prostu nie mogłem dojść, co oznacza ta głębokość.
                    • babczyk Re: pomiar temperatury 19.12.04, 10:36
                      asam11 napisał:
                      To może wiesz, co oznacza "większe pomieszczenie" - termin jak najbardziej
                      > normowy?
                      No właśnie asam11, chwytasz się oznaczenia terminów których nie znasz i jeszcze
                      robisz z kogoś i......

To raz. A dwa, to jeśli znasz odpowiedź to tylko wystarczy na nią odpowiedzieć
                      i tylko ewentualnie dodać swój komentarz.
                      A robienie wody z mózgu na tym forum to Twa specjalność. To tyle.

A robienie wody z mózgu na tym forum to Twa specjalność. To tyle.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka