bog_woj 03.12.04, 10:43 Prosze o informacje jakie przepisy regulują wysokość temperatur w pomieszczeniach ogrzewanych i sposób dokonywania ich pomiaru. Pozdrawiam Bogdan W. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czajnik5 Re: pomiar temperatury 03.12.04, 11:28 Proszę bardzo: - rozporządzenie MI z 12.04.2002 w sprawie warunków, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (par. 134), - PN-B-02402:1982 "Ogrzewnictwo. Temperatury ogrzewanych pomieszczeń w budynkach" Odpowiedz Link Zgłoś
bog_woj Re: pomiar temperatury 06.12.04, 12:30 Miałbym jeszcze jedna prośbę - Gdzie znalazłbym pelen tekst tej normy. Na stronie PKN nie podają. Z góry jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik5 Re: pomiar temperatury 06.12.04, 16:07 No, to byłoby za dobrze. PN nie są darmowe, wręcz przeciwnie - kosztują bardzo słono. Na stronie PKN są adresy tzw. punktów informacyjnych, w których sie kupuje normy, ale można też za darmo skorzystać z czytelni norm. Mam wrażenie, że dla Ciebie to drugie wyjście jest lepsze. A tak w ogóle, to w tej normie jest tabela analogiczna, jak w rozporządzeniu, z tym, że wartości temperatur są już nieaktualne (norma jest z 1982 roku). Jak porównasz obie tabele, to stwierdzisz, że występują rozbieżności. Uwaga! Obowiązuje oczywiście rozporządzenie, a nie PN, natomiast sposób pomiaru temperatur w PN jest jak najbardziej dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
bog_woj Re: pomiar temperatury 17.12.04, 11:03 Dziękuje za okazaną pomoc. Mam jeszcze jedną prośbę "Czy w skrócie otrzmałbym informacje nt sposobu pomiaru temperatury w pomieszczeniu aby mi go właściciel nie zakwestionował - niestety na zamówiona norme musze troche poczekać" Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik5 Re: pomiar temperatury 17.12.04, 17:39 W skrócie wygląda to tak: Sprawdzenie temperatury przy odbiorze należy przeprowadzać w warunkach ustabilizowanych i zgodnych z założeniami projektu (a założenia projektu mają być zgodne z tabelą, o której tyle dyskutowaliśmy - przyp. czajnik5 :-)). Pomieszczenie powinno być: - zamknięte, z właściwie uszczelnionymi oknami i drzwiami, - ogrzewane co najmniej 3 dni, przy temperaturze zewnętrznej nie niższej od obliczeniowej (to już z innej normy, najczęściej jest to -20 st. - czajnik5) i nie wyższej niż +12 st. Pomiar należy wykonywać termometrem zabezpieczonym przed promieniowaniem (nie napisali jakim, przyjmijmy że chodzi o promieniowanie słoneczne, a nie np. radioaktywne), na wysokości 0,5 m nad podłogą, w środku pomieszczenia. Inne, trochę mniej istotne postanowienia tej normy pominąłem. Odpowiedz Link Zgłoś
asam11 Re: pomiar temperatury 18.12.04, 16:30 czajnik5 napisał: > Pomiar należy wykonywać na wysokości 0,5 m nad podłogą, w środku pomieszczenia. > Dodajmy, że w pomieszczeniach o "głębokości" ponad 5 m nie w srodku pomieszczenia a w odległości max. 2,5 m od ściany zewnętrznej. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik5 Re: pomiar temperatury 18.12.04, 20:25 Skoro asam11 chce się bawić w aptekarza, to czemu nie. Aptekarz dobry zawód. Dokładnie jest napisane tak: "Pomiar należy wykonywać (...) na wysokości 0,5 m od podłogi, w środku pomieszczenia, a przy większych pomieszczeniach w kilku miejscach w taki sposób, aby odległość punktu od ściany zewnętrznej nie przekraczała 2,5 m, a odległość między punktami pomiarowymi - 10 m." Sorry, ale nie znalazłem nic o pomieszczeniach o głębokości ponad 5 m (nawet nie wiem, co to może oznaczać). Chodzi o to, że przepisywanie postanowień normy do posta, to nie jest moje ulubione zajęcie, dlatego zaznaczyłem, że to tylko najistotniejsze wymogi. Odpowiedz Link Zgłoś
asam11 Re: pomiar temperatury 18.12.04, 23:33 czajnik5 napisał: > Skoro asam11 chce się bawić w aptekarza, to czemu nie. Aptekarz dobry zawód. > Dokładnie jest napisane tak: "Pomiar należy wykonywać (...) na wysokości 0,5 m > od podłogi, w środku pomieszczenia, a przy większych pomieszczeniach w kilku > miejscach w taki sposób, aby odległość punktu od ściany zewnętrznej nie > przekraczała 2,5 m, a odległość między punktami pomiarowymi - 10 m." Sorry, ale > nie znalazłem nic o pomieszczeniach o głębokości ponad 5 m (nawet nie wiem, co > to może oznaczać). To może wiesz co oznacza "większe pomieszczenie" - termin jaknajbardziej normowy? Rzecz w tym, że w pomieszczeniach o wymiarze wgłąb budynku(stąd "głębokość" - termin rzeczywiście nienormowy)ponad 5 m środek pomieszczenia wypada dalej niż 2,5 m od ściany zewnętrznej i wtedy występuje ten drugi przypadek. > > Chodzi o to, że przepisywanie postanowień normy do posta, to nie jest moje > ulubione zajęcie, Rozumiem, choć miałem wrażenie, że trochę tak. > dlatego zaznaczyłem, że to tylko najistotniejsze wymogi. Przytoczony przez Ciebie wymóg nie jest istotniejszy, dotyczy po prostu tylko niektórych przypadków. Pomijając przypadki pomieszczeń o dużym wymiarze wzdłuż ściany zewnętrznej można, nieznacznie tylko upraszczając, miejsce pomiaru określić jako środek pomieszczenia ale nie dalej niż 2,5 m od ściany zewnętrznej. dziekuję za uwagę Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik5 Re: pomiar temperatury 19.12.04, 10:30 Oczywiście, że wiem, co oznacza termin "większe pomieszczenie". Ty też wiesz. Sam to napisałeś. Po prostu nie mogłem dojść, co oznacza ta głębokość. Odpowiedz Link Zgłoś
babczyk Re: pomiar temperatury 19.12.04, 10:36 asam11 napisał: To może wiesz, co oznacza "większe pomieszczenie" - termin jak najbardziej > normowy? No właśnie asam11, chwytasz się oznaczenia terminów których nie znasz i jeszcze robisz z kogoś i...... To raz. A dwa, to jeśli znasz odpowiedź to tylko wystarczy na nią odpowiedzieć i tylko ewentualnie dodać swój komentarz. A robienie wody z mózgu na tym forum to Twa specjalność. To tyle. A robienie wody z mózgu na tym forum to Twa specjalność. To tyle. Odpowiedz Link Zgłoś