Dodaj do ulubionych

Prosze o porade

26.12.04, 17:52
Jestem we wspolnocie mieszkaniowej od roku.Wykupilam mieszkanie od
zakladu.Zarzad jest wybrany sposrod lokatorow nalezacych do wspolnoty.Do maja
br moje mieszkanie bylo nie opomiarowane,placilam za wode ciepla i zimna
stawki ryczaltowe.W maju zalozylam wodomierze.,ale za poprzedni kwartal
wspolnota mieszkaniowa wystawila mi do zaplatyprawie 900zl doplaty do
wody.Spytalam sie zarzadcy skad ta doplata sie wziela wyjasnil mi ze lokale
opomiarowane rozliczyli z odczytow wodomierzy a pozostale lokale
nieopomiarowane musza pokryc ubytek wody ktory pozostal i podzielony przez
liczbe lokali nieopomiarowanych.Za ten okres wspolnota mieszkaniowa wystawila
na po 5 metrow cieplej i piec metrow zimnej wody na osobe.Uwazam ze nie
zuzylam takiej ilosci wody,a co dopiero jeszcze doplata w kwocie prawie
900zl.Nie wiem co mam zrobic strasza nas sadem jak nie wplacimy tej kwoty.Ja
place co miesiac po500zl aoprocz tego trzeba zaplacic 900zl.Nie wiem czy
jakmnie pozwia do sadu czy bede miala szanse na wygranie sprawy.Prosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • zadam1 Re: Prosze o porade 26.12.04, 18:12
      W takich budynkach w których tylko część mieszkań ma wodomierze roliczenie
      zużycia wody dla mieszkań bez wodomierzy wykonywane jest w/g parametru np. m2
      powierzchni użytkowej mieszkań.Dlatego Twoje rozliczenie tak wyszło,ponieważ
      zarządca różnicę po rozliczeniu na mieszknia z wodomierzami rozliczył na
      pozostałych (łacznie z wodą nierozliczoną)
      • wprost5 Re: Prosze o porade 26.12.04, 19:38
        Bardzo znany sposób rozliczania zużycia wody w domach, w których część mieszkań
        ma zainstalowane wodomierze, a pozostałe nie.
        Jestem przekonany, że podany sposób rozliczeń jest głęboko niesprawiedliwy, bo
        nawet gdy we wszystkich mieszkaniach w budynku są założone wodomierze, to
        prawie zawsze będzie róznica pomiedzy suma wskazań wodomierzy w mieszkaniach i
        wskazaniem wodomierza głównego. jest to tzw. woda na cele ogólne i powinien byc
        jakis sprawiedliwy system obciążania jej kosztami WSZYSTKICH właścicieli lokali
        a nie tylko tych bez wodomierzy. Ten sposób rozliczeń, o jakim pisze inga2,
        słuzy między innymi zmuszeniu do zainstalowania wodomierzy. Ale chyba nie może
        być środkiem na pokrycie kosztów wspomnianej wody na cele ogólne.

Ja na miejscu ingi2 zdecydowałbym się na sąd, wcześniej próbując przemówic do
        rozsądku zarządu wspólnoty. W sądzie to zarząd będzie musiał wykazać, że
        istotnie zużyto wody za 900 złotych, co moi zdaniem nie będzie takie proste.
        Jest dostępnych wiele materiałów (producentów wodomierzy) wyjaśniających,
        dlaczego występuje wspomniana woda na cele ogólne i ci z wodomierzami też
        powinni być obciążeni jej kosztami. Zarząd nie może iść na łatwiznę.

A opisany przykład jest jeszcze jednym potwierdzenie, że sprawami należy sie
        interesować przed faktem a nie po nim. Gdyby inga2 wcześniej przemyślała sprawę
        opłat za media, to może zwróciłaby uwagę na wyjątkowo niesprawiedliwy(co sie
        dopiero teraz okazało) system rozliczeń opłat za media.

Moim zdaniem warto walczyć, sprawa nie jest przegrana.
        Oczywiście "wodomierzowcy" będą gorąco optowali za dotychczasowym systemem, bo
        na nim ewidentnie korzystają.
        • inga2 Re: Prosze o porade 27.12.04, 22:37
          bardzo dziekuje za rade,ale z tego co wiem to zarzad wspolnoty bedzie sie
          bronil punktem uchwaly ktora mowi o rozliczeniu wody ktora pozostaje po
          rozliczeniu lokali opomiarowanych,maja ja pokryc wlasciciele lokali
          nieopomiarowanych.W pazdzierniku br zostal jeden lokal nieopomiarowany i Zarzad
          zmienil punkt ustawy i wlascicielowi wyznaczyl ryczalt na ciepla wode w
          wysokosci 8m3 na osobe.Moze moglbys mi jeszcze cos doradzic ,co mam robic.Czy
          pisac o rozlozenie tej sumy na raty splacic zadluzenie i wtedy dopiero Zarzad
          wspolnoty podac do sadu,Boje sie ze moga mi doliczyc odsetki.Suma wtedy zrobi
          sie bardzo duza.
          • mieszkanie.i.wspolnota Re: Prosze o porade 27.12.04, 23:37
            inga2 napisała:
            > Czy pisac o rozlozenie tej sumy na raty splacic zadluzenie i wtedy dopiero
            > Zarzad wspolnoty podac do sądu?

Zagrozić sądem natychmiast, zażądać nowego rozliczenia (najlepiej wg
            późniejszej uchwały, tzn. 8m3 na osobę miesięcznie), a jeśli w ciągu tygodnia
            nie będzie pozytywnej reakcji, pójść do sądu jak najszybciej.
            Pierwsza uchwała - ta, wg której chcą Panią rozliczać - pachnie złodziejstwem w
            aureoli prawa, a mówiąc językiem bardziej oficjalnym: jawnie narusza ZASADY
            WSPÓŁŻYCIA SPOŁECZNEGO, zapisane w Kodeksie cywilnym. I na te zasady powinna
            się Pani powołać w postępowaniu sądowym.
            • inga2 Re: Prosze o porade 28.12.04, 18:39
              Dziekuje bardzo za pomoc.Napisalam pismo do prezesa wspolnoty
              mieszkaniowej.Zarzadalam nowego rozliczenia.Powolalam sie nazasady wspolzycia
              spolecznego.Jeszcze raz serdecznie dziekuje.Jak dostane odpowiedz yo do pana
              napisze.
              • awenidapauliszta rozliczenie wody 06.01.05, 09:34
                w naszej wspólnocie opomiarowanych jest 10 lokali na 60. Kiedy jeszcze
                zarządzał ADM rozliczał to w sposób następujący - rozliczenie lokali z
                licznikami wg liczników, potem 20 proc. zużycia wody w lokalu jako zużycie wody
                wspólnej, następnie podział reszty kosztów za wodę między mieszkańców
                nieopomiarowanych. Mam wrażenie, że to my - opomiarowani - w naszych 20 proc.
                opłacamy całą wodę techniczną. Teraz wyszliśmy z ADM, ale nie bardzo wiemy jaki
                algorytm obliczania zastosować i zdecydowaliśmy się na założenie wodomierzy w
                ujęciach wspólnych (pralnia i węzeł) i rozliczania wody technicznej wg
                liczników na poszczególne mieszkania. Zobaczymy jak to wyjdzie.
                • wprost5 Re: rozliczenie wody 06.01.05, 13:54
                  Inga2, do ciężkiej Anielki, dlaczego nie chcesz założyć sobie wodomierzy?
                  Pomijając złodziejskie praktyki zarządu, z którymi należy walczyc,
                  zainstalowanie wodomierzy u Ciebie zmusi zarząd i współnote do zmainy sposobu
                  rozliczania zuzycia wody. Chyba, że zuzywasz jakies kosmiczne jej ilości np.
                  kapiesz sie w wannie, której odplyw nie jest zatkany korkiem.
                  • inga2 Re: rozliczenie wody 11.01.05, 18:12
                    Ja liczniki zalozylam juz w maju 2004r,a kwota ktora zostalam obciazona
                    dosatkowo to za okres od lutego do kwietnia.Moja sprawa do tej pory nie zostala
                    rozwiazana.Napisalam pismo do prezesa wspolnoty o nowe sprawiedliwe
                    rozliczenie,powolalam sie na zasady wspolzycia spolecznego.Nie dostalam zadnej
                    odpowiedzi.Minelo juz prawie trzy tygodnie i nie dostalam zadnej
                    odpowiedzi.Zastanawiam sie czy przypadkiem zarzad wspolnoty nie powinien nas
                    uprzedzic ze jezeli nie zalozymy wodomierzy to bedziemy pokrywac za pozostala
                    ilosc wody ktora pozostanie po odczycie wodomierzy.Nie wiem co mam dalej
                    robic.Prosze o dalsze wskazowki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka