Dodaj do ulubionych

Rozliczenie wody

29.12.04, 10:19
Witam! W ustawie nt. zbiorowego zaopatrzenia w wodę w Art.27.1 mówi, że ilość
wody dostarczonej do nieruchomości ustala się na podstawie wskazania
wodomierza głównego. Czy jest gdzieś określony maksymalny czas kiedy to
rozliczenie powinno nastąpić?
Mieszkam w bloku oddanym rok temu i nadal płacę za wodę ryczałtem pomimo
posiadanych liczników ...
Obserwuj wątek
    • asam11 Re: Rozliczenie wody 29.12.04, 10:27
      bbkk napisała:

> Witam! W ustawie nt. zbiorowego zaopatrzenia w wodę w Art.27.1 mówi, że ilość
      > wody dostarczonej do nieruchomości ustala się na podstawie wskazania
      > wodomierza głównego. Czy jest gdzieś określony maksymalny czas kiedy to
      > rozliczenie powinno nastąpić?
      > Mieszkam w bloku oddanym rok temu i nadal płacę za wodę ryczałtem pomimo
      > posiadanych liczników ...

W ustawie mowa o wodomierzu głównym - tym, który mierzy dostawę wody dla całej
      nieruchomości. Czy jest określony maksymalny czas - nie wiem. Terminy odczytów
      wynikają z umowy o dostawę wody np. co kwartał. Płatności - po wystawieniu
      faktury.
      Rozliczenie użytkowników w ramach nieruchomości powinno nastąpić nie rzadziej
      niż raz w roku, na zasadach określonych przez właścicieli-członków współnoty.
      Rozliczenie lokatorów przez właściciela lokalu powinno respektować te zasady.
      • bbkk Re: Rozliczenie wody 29.12.04, 12:25
        Wiem że ustawa mówi o wodomierzu głównym. Ale pomijając nierozliczanie się z
        mieszkańcami na podstawie ich liczników, powinno być rozliczenie z licznika
        głównego a nie ryczałt.Dlatego interesuje mnie czy jest jakiś termin określony w
        ustawie. Bo jak być powinno to ja wiem, tylko że niestety nie jest.
        • asam11 Re: Rozliczenie wody 29.12.04, 13:38
          bbkk napisała:

Ale pomijając nierozliczanie się z
          > mieszkańcami na podstawie ich liczników, powinno być rozliczenie z licznika
          > głównego a nie ryczałt.

Powinno być. Jeżeli zatem jest to ryczałt, to wobec istnienia wodomierza
          głównego jest to bezprawie, którego zniesienia należy żądać natychmiast. Z
          definicji bowiem ryczałtu nie rozlicza się. Rozlicza się natomiast zaliczki.
          Zaliczki powinny być rozliczone przynajmniej raz w roku - przez analogię do
          zaliczek na koszty zarządu. Taki termin jest w ustawie o własności lokali.
    • lesjus Re: Rozliczenie wody 29.12.04, 16:40
      sposób rozliczania wody zależy od uwarunkowań lokalnych, np czy wszystkie
      punkty odbioru wody są opomiarowane, Znam wspólnoty gdzie pomimo liczników w
      mieszkaniach są tzw "bocianki" w części wspólnej nieopomiarowane i rozliczanie
      odbywa się na podstawie ryczałtu.
      Generalnie rozliczenie wspólnoty powinno odbyć się w I kwartale za rok ubiegły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka