Dodaj do ulubionych

administrator "naprodukował" faktur

01.05.05, 17:18
kolejny kwiatek do ogródka administratorów. Odebrałam - po ciężkich bojach -
dokumentacje od administratora - developera. Okazało się, że oprócz faktur za
administrowanie mam plik rachunkó za konserwację, koszenie trawy itp
wystawionych przez administratora na Wspólnotę. Szkopół w tym, że nikt
administratorowi nie zlecał ani ,konserwacji (nie wiadomo zresztą czego - bo
faktury są ryczałtowe - tak z fantazją po 300 zł miesięcznie) ani koszenia
trawy - zatrudniona jest na pełen etat dozorczyni - i ona w zupełności mogła
kosić trawę. Administrator tłumaczy, że on zatrudnił jakiegoś konserwatora -
który "doglądał" naszej nieruchomości. Oczywiście nikt tego nie uzgodnił z
zarządem bo po co. Dla mnie to jawne złodziejstwo. Chcę sprawę skierować do
sądu i do prokuratora. Czy ktoś miął podobne doświadczenia? Jakie dokumenty
należy przedłożyć?
Obserwuj wątek
    • jolanda5 Re: administrator "naprodukował" faktur 01.05.05, 17:40
      I to całkiem fajny.
      Opisana przez ciebie sytuacja wygląda mi na całkiem oczywistą. Czy masz umowę o
      administrowanie?!! W niej są warunki, na jakich zasadach działa Administrator.
      Wystawianie rachunków jeszcze nic nie znaczy, zaliczyłby to do normalnego
      księgowania. Stwierdzasz, że macie: „zatrudniona jest na pełen etat dozorczyni -
      i ona w zupełności mogła kosić trawę”. Może by mogła, ale czy ma tak zawartą
      Umowę? A gdzie wyrzucisz trawę skoszoną? Do koszy na śmieci nie wolno! (A krowy
      zatrudnionej nie masz – żarcik). Aby stwierdzić czy deweloper działał na szkodę
      WM musisz dobrze zapoznać się z umowami, jakie były czy są zawarte na budynek,
      bo może się okazać, że cała ta awantura jest nieuzasadniona z drugiej strony
      dobrze, że kontrolujecie wszystko. Rachunki być muszą do księgowości, bo
      zgodnie z prawem wydatki powinny być księgowane – Ty je masz i możesz je
      sprawdzać a co by było jak byś ich nie miał? Przelicz wszystko sprawdź uchwały
      i umowy. Zdzierstwo! Jeśli na takie się zgodziliście to trudno. Nieruchomość
      kosztuje a w szczególności jego utrzymanie.
      Pozd.
      Miro
      • nati1011 Re: administrator "naprodukował" faktur 01.05.05, 17:49
        administrator w umowie był ograniczony do "nadzoru nad zawartymi umowami w
        zakresie konserwacji, napraw i innych" Miał prawo pobierać tylko wynagrodzenie
        za administrowanie. Nie było w umowie mowy że może sam sobie zlecić prace
        dodatkowe - w dodatku nie uzgadniając z nikim wynagrodzenia - dobrze że 300 zl
        a nie 30 000 zł.
        • jolanda5 Re: administrator "naprodukował" faktur 01.05.05, 17:55
          Czegoś tu nie rozumiem. To, jakim cudem ma dostęp do waszego konta i obraca
          waszymi pieniędzmi? Bo jeśli Zarząd podpisuje przelewy a udostępnia mu konto
          administratorowi podpisując stosowny formularz w Banku - to wasza wina.
          pozd.
          Miro
          • nati1011 Re: administrator "naprodukował" faktur 01.05.05, 18:16
            Gwoli ścisłości - jestem w zarządzie od miesiąca i próbuję odkręcić co się da.
            Przedtem był zarząd właścicielski.

Masz rację, że per saldo odpowiada zarząd, ale każda umowa zlecenia opiera się
            na dozie zaufania do kontrahenta - jeżeli się mu nie ufa to nie zleca się mu
            admionistrowania. Tu administrator nadużył tego zaufania. Przedkładając
            przelewy do podpisu przekonukjąco wyjasniał ich zasadność. Nie zanlazło to
            jednak pokrycia w dokumentach. Jeżeli trzeba sprawdzac wszystko - to za co
            płacić administratorowi - skoro samemu się to robi.
            • jolanda5 Re: administrator "naprodukował" faktur 01.05.05, 18:24
              Widzę, że załapałeś. Najpierw dobra umowa z Administratorem a potem można
              wymagać. Jeśli jest "Przekręt", o czym piszesz to moim zdaniem to Zarząd
              powinien dostać w cztery litery. Jeśli ci brak do tego administratora zawsze
              można poszukać innego lub jak sam do tego wniosku dochodzisz, przejąć wszystko
              w swoje ręce - ale czy podołasz?
            • mrozik.jarek Re: administrator "naprodukował" faktur 01.05.05, 19:01
              nati1011 napisała:

> Gwoli ścisłości - jestem w zarządzie od miesiąca i próbuję odkręcić co się
              da.
              > Przedtem był zarząd właścicielski.
              >
              > Masz rację, że per saldo odpowiada zarząd, ale każda umowa zlecenia opiera
              się
              > na dozie zaufania do kontrahenta - jeżeli się mu nie ufa to nie zleca się mu
              > admionistrowania. Tu administrator nadużył tego zaufania. Przedkładając
              > przelewy do podpisu przekonukjąco wyjasniał ich zasadność. Nie zanlazło to
              > jednak pokrycia w dokumentach. Jeżeli trzeba sprawdzac wszystko - to za co
              > płacić administratorowi - skoro samemu się to robi.

Masz rację!

Dobra umowa nie załatwi problemu, jeżeli ktoś nie potrafi
              dobrze gospodarować pieniędzmi wspólnoty . Zwróc uwagę jeszcze
              na to czy do każdego rachunku/ faktury jest umowa. Ja, jednemu
              wykonawcy, który wykonał nieprawidłowo usługe i bez umowy odmówiłem
              zapłaty na kwote 1000 zł. Oczywiście robote wykonawcy zlecił poprzedni zarządca
              wspólnoty.

Pzdr

Mrozik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka