york3 10.08.05, 14:55 Czy jest możliwość wyliczenia ile kW z mocy zamówionej CO zostało wykorzystane w okresie grzewczym ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
serafin666 Re: Zamówiona moc cieplna 10.08.05, 15:07 bzdura ; zamawiasz moc maksymalną ( na najbardziej niekorzystne warunki atmosferyczne ) ; praktyka podpowiada , że można moc ( w MW ) skalkulować tak : zużyte w roku GJ podzielone przez 10000 Odpowiedz Link Zgłoś
kaja99 Re: Zamówiona moc cieplna 10.08.05, 16:24 serafin666 napisał: > praktyka podpowiada , że można moc ( w MW ) skalkulować tak A co praktyka podpowiada dla cw? Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: Zamówiona moc cieplna 12.08.05, 00:56 podpowiada tak : 1. zsumować GJ z okresu maj-wrzesień 2. podzielić wynik przez 5 3. pomnożyć wynik przez 12 4. otrzymany wynik ( GJ na cw ) podzielić pzrz całe GJ ( cw + co ) w roku 5. całą moc zamówioną ( albo jej koszt ) pomnożyć przez wynik z pkt 4 ; otrzymamy udział mocy dla cw ( w MW lub kosztach ) Odpowiedz Link Zgłoś
dobud Re: Zamówiona moc cieplna 10.08.05, 19:54 U dostawcy ciepła powinni Ci powiedzieć, czy, ile razy i o ile przekroczyliście w danym sezonie moc zamówioną. Odpowiedz Link Zgłoś
york3 Re: Zamówiona moc cieplna 10.08.05, 22:46 dobud napisał: > U dostawcy ciepła powinni Ci powiedzieć, czy, ile razy i o ile przekroczyliście > > w danym sezonie moc zamówioną. O!!!!o to to nie.Odpowiedź brzmiała nie ma takiej możliwości. Idąc logiką Serafin666 wyliczyłem że od 3 lat wystarcza 0,060MW na rok a mamy zamówioną moc 0,095MW.Można to jakoś zmienić bezkonfliktowo? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dobud Re: Zamówiona moc cieplna 10.08.05, 23:25 Coś Wam ściemniają. Jeśli nie ma takiej możliwości, to jak mogą stwierdzić, żeście przekroczyli moc zamówioną i trzeba naliczyć podwyższone opłaty za nadwyżkę......hęęęęę ??!! Chyba, że to jakaś przetpotopowa kotłownia na węgiel i szuflę :-) W umowie lub taryfie, którą powinniście otrzymać, powinno być napisane, z jakim wyprzedzeniem można wypowiedzieć (zmienić) moc zamówioną. U nas, w Opolu, jest to 31 maja przed nadchodzącym sezonem grzewczym. Wg szacunku "666" wystarczyłoby Wam o 1/3 mniej, ale jak Bozia przymrozi i potrzyma, to podwyższone opłaty za przekroczenie mocy zamówionej zniwelują oszczędność (albo i przekroczą), a tego nie da się przewidzieć. Jeśli chciałbyś dokładniejszego wyliczenia, to jedynym sposobem jest zlecenie audytu energetycznego budynku. Tam też są jakieś przybliżenia, ale na pewno mniejsze, niż szacunek Serafinka, który lubi podchodzić do wszystkiego z lekką ręką. Odpowiedz Link Zgłoś
dobud Re: Zamówiona moc cieplna 10.08.05, 23:28 Acha..........policz sobie jeszcze, jaki udział w całym koszcie energii ma opłata za moc zamówioną. To zwykle jest kilkanaście %, więc ryzykując nie aż tak dużo się oszczędza. Odpowiedz Link Zgłoś
kaja99 % udział opłat za moc zamówioną 11.08.05, 10:06 dobud napisał: > Acha..........policz sobie jeszcze, jaki udział w całym koszcie energii ma > opłata za moc zamówioną. To zwykle jest kilkanaście %, No właśnie, zwróciłeś uwagę na interesujący aspekt. Ciekawa jestem, jak to się w różnych nieruchomościach kształtuje się. Odpowiedz Link Zgłoś
kaja99 przekroczenie mocy zamówionej 11.08.05, 10:02 dobud napisał: > Coś Wam ściemniają. Jeśli nie ma takiej możliwości, to jak mogą stwierdzić, > żeście przekroczyli moc zamówioną i trzeba naliczyć podwyższone opłaty za > nadwyżkę......hęęęęę ??!! No, właśnie : jak stwierdzają przekroczenie mocy zamówionej??? Pomijam ewidentene przypadki wynikające nawet z wyliczeń. Chodzi mi o sytuacje sporadyczne, krótkotrwałe. Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: przekroczenie mocy zamówionej 11.08.05, 11:01 analizując zawartość pamięci elektronicznego licznika ; to są podstawy fizyki - na poziomie dawnej szkoły podstawowej Odpowiedz Link Zgłoś
kaja99 Re: przekroczenie mocy zamówionej 11.08.05, 12:20 serafin666 napisał: > analizując zawartość pamięci elektronicznego licznika ; to są podstawy fizyki - > > na poziomie dawnej szkoły podstawowej Powiem więcej, to są podstawy działania danego licznika. Czyżby wszystkie posiadały pamięć elektroniczą i dało się odczytać moc z każdego okresu godzinnego na przestrzeni miesiąca? Odpowiedz Link Zgłoś
dobud Re: przekroczenie mocy zamówionej 11.08.05, 20:31 W nowoczesnych ciepłowniach i węzłach się da, ale w starych pewnie nie, dlatego napisałem: "...chyba że to jest przedpotopowa kotłownia na węgiel i szuflę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kaja99 Re: przekroczenie mocy zamówionej 11.08.05, 20:36 dobud napisał: > W nowoczesnych ciepłowniach i węzłach się da, ale w starych pewnie nie, dlatego > > napisałem: "...chyba że to jest przedpotopowa kotłownia na węgiel i szuflę :-) Pytanie: rejestracja w pamięci poprzez węzeł czy ciepłomierz? Odpowiedz Link Zgłoś
dobud Re: przekroczenie mocy zamówionej 11.08.05, 20:36 Zaznaczam, że nie jestem specjalistą instalacji sanitarnych, w tym c.o., ale wiem jak to działa w nowoczesnym systemie jaki jest np. w ECO w Opolu: dane z węzłow cieplnych są przesyłane drogą elektroniczną (kabelek "leci" wzdłuż rur w kanałach albo inną drogą, np. radiową) do jakiegoś komputera w centralnej sterowni i tam są zapisywane dane. Z niego można otrzymać wydruki z interesującego nas okresu. Odpowiedz Link Zgłoś
kaja99 Re: przekroczenie mocy zamówionej 11.08.05, 20:49 dobud napisał: > Zaznaczam, że nie jestem specjalistą instalacji sanitarnych, w tym c.o., ale > wiem jak to działa w nowoczesnym systemie jaki jest np. w ECO w Opolu: > dane z węzłow cieplnych są przesyłane drogą elektroniczną (kabelek "leci" > wzdłuż rur w kanałach albo inną drogą, np. radiową) do jakiegoś komputera w > centralnej sterowni i tam są zapisywane dane. Z niego można otrzymać wydruki z > interesującego nas okresu. Oczywiście, że takie rozwiązania istnieją, ale na ile są popularne? Póki co najczęściej dalej przychodzą osoby do odczytów. Dlatego wydaje mi się, że dostawcy ciepła nie mają fizycznej możliwości BIEŻĄCEGO kontrolowania przekroczenia mocy.Nie wiem jednak jak regulowana jest automatyka w węźle i czy jest możliwość wprowadzenia tam jakiejś pamięci. Stąd moje pytanie rzucone na forum. No, ale skoro serafin666 twierdzi, że jego już w podstawówce na ten temat uczyli, to pokornie czekam na dalsze wyjaśnienia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dobud Re: przekroczenie mocy zamówionej 11.08.05, 20:57 Podejrzewam, że w starszych ciepłowniach zapis o podwyższonych opłatach za przekroczenie mocy zamówionej jest tylko zapisem papierowym - straszakiem, bez możliwości pomiaru. Ale nie chcę się szczegółowo na ten temat wypowiadać, bo naprawdę się nie znam na tym :-( Może znjadzie się na forum jakiś inżynier - energetyk czy też automatyk ? Odpowiedz Link Zgłoś
kaja99 Re: przekroczenie mocy zamówionej 11.08.05, 21:06 dobud napisał: > Podejrzewam, że w starszych ciepłowniach zapis o podwyższonych opłatach za > przekroczenie mocy zamówionej jest tylko zapisem papierowym - straszakiem, bez > możliwości pomiaru. Ale nie chcę się szczegółowo na ten temat wypowiadać, bo > naprawdę się nie znam na tym :-( Też mam takie odczucia, dlatego niektóre pece tak bardzo się bronią przed obniżką mocy zamówionej. Oczywiście - jak już wspomniałam - nie chodzi o przypadki ewidentnie zbyt niskiej mocy zamówionej, gdzie ze zwykłych obliczeń wynika czarno na białym, że moc została przekroczona. A przy okazji, czy ktoś się orientuje, czy w przypadku gdy umowa dwustronna milczy na ten temat, dostawca może sam przekroczyć moc, aby utrzymać odpowiednią temperaturę i domagać się dodatkowych opłat (o ile większych?), bez uzgodnień z odbiorcą? Co na ten temat mówi prawo energetyczne i związane z nim rozporządzenia? > Może znjadzie się na forum jakiś inżynier - energetyk czy też automatyk ? Albo anioł jakiś ...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
dobud Re: przekroczenie mocy zamówionej 11.08.05, 21:12 Jak mówiłem, nie znam się na tym, ale o opłatach NA PEWNO mówi taryfa danego dostawcy, która MUSI być zatwierdzona w Urzędzie Regulacji Energetyki........czy jakoś tak to "ciało" się zwie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaja99 Re: przekroczenie mocy zamówionej 11.08.05, 21:17 dobud napisał: > Jak mówiłem, nie znam się na tym, ale o opłatach NA PEWNO mówi taryfa danego > dostawcy, która MUSI być zatwierdzona w Urzędzie Regulacji > Energetyki........czy jakoś tak to "ciało" się zwie. Może kiedyś się skuszę i przestudiuję to prawo energetyczne, ale na stan obecny nie wiem, co musi zawierać bezwzględnie taka taryfa. Tak więc jeżeli czujesz się merytorycznie na siłach, to odpowiedz na poprzednie moje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
dobud Re: przekroczenie mocy zamówionej 11.08.05, 21:21 Nie czuję się :-(...Też bym musiał najpierw poczytać, a potem przemysleć i odpowiedzieć. Swoją drogą, to szkoda, że nie ma czata Wspólnot. Ciągłe zaglądanie, czy Kaja albo ktoś inny już coś napisał, jest nurzące, a ponadto dyskusja byłaby żywsza i wieloosobowa. Chyba że złożę zaproszenie na czata Onetu, pokój "biznes"...wiem, że nie na temat, ale jestem tam opkiem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kaja99 Re: przekroczenie mocy zamówionej 11.08.05, 23:21 dobud napisał: > Swoją drogą, to szkoda, że nie ma czata Wspólnot. Ciągłe zaglądanie, czy Kaja > albo ktoś inny już coś napisał A ja się już przyzwyczaiłam; zaglądam, kiedy chcę i mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
dobud Re: przekroczenie mocy zamówionej 11.08.05, 20:33 Pamięc elektroniczna to są raczej podstawy informatyki, a nie fizyki :-). * klasa byłe szkoły podstawowej, a teraz pewnie 1 klasa gymnazjum :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kaja99 Re: przekroczenie mocy zamówionej 11.08.05, 20:39 dobud napisał: > Pamięc elektroniczna to są raczej podstawy informatyki, a nie fizyki :-). * > klasa byłe szkoły podstawowej, a teraz pewnie 1 klasa gymnazjum :-) Pewnie niektóre podstawówki strasznie niski poziom reprezentują skoro zero automatyki, zero informacji na temat pamięci ciepłomierzy ...:) Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: Zamówiona moc cieplna 11.08.05, 22:45 czy Wy wiecie co to jest moc i jak to się oblicza ? mam watpliwości Odpowiedz Link Zgłoś
dobud Re: Zamówiona moc cieplna 11.08.05, 22:55 WIEMY!!!!!!!! Udało nam się skończyć podstawówkę !!!!! HHHUUUURRRAAAAA !!! :- ) :-) :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kaja99 Re: Zamówiona moc cieplna 11.08.05, 23:25 dobud napisał: > WIEMY!!!!!!!! Udało nam się skończyć podstawówkę !!!!! HHHUUUURRRAAAAA !!! : > - > ) :-) :-) Dobre:-) A ja nieskromnie dodam, że nawet z paskiem, ale ... anioły (pod postaciami szatanów?) tam nie wykładały, stąd moje niedouczenie... No, ale staram się nadrabić braki i liczę na wyrozumiałość ... Odpowiedz Link Zgłoś
josef.s Re: Zamówiona moc cieplna 26.08.05, 14:11 Jest taka mozliwość: na podstawie odczytów rozliczeniowych licznika ciepla (na koniec miesiąca) lub kontrolnych - w danym okresie czasu. Można też odczytać moc maksymalną (zarejestrowaną) z pamięci wewnętrznej licznika ciepła. Nowe typy licznków mają takie możliwości - najczęście rejestrują moc max z danej doby w miesiącu(usrednioną z 60 min) Odpowiedz Link Zgłoś