dom25 17.09.05, 11:39 Ile zarabiają licencjonowani zarządcy nieruchomości w Waszych miastach, zatrudnieni w gminnych administracjach, prowadzący własne firmy, zatrudnieni w firmach prywatnych, zarządzający nieruchomościami komercyjnymi ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sidom Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 17.09.05, 11:46 Słyszałem, że np. w Warszawie 25 tyś. zł miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kikibobo Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 17.09.05, 12:16 0,45 - 0,80 zł/m2 powierzchni użytkowej administrowanego budynku mieszkalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
dom25 Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 17.09.05, 12:25 Chodzi mi o zarobki miesięczne (globalnie) a nie o cenę jednostkową od metra. Odpowiedz Link Zgłoś
kikibobo Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 17.09.05, 13:07 W moim mieście zarządcy ustalaja wynagrodzenie za zarządzanie nieruchomością wspólną ( obowiązki ustalone w umowie) "od metra". Przecież wszystko można przeliczyć wg tego wskażnika. Odpowiedz Link Zgłoś
dobud Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 17.09.05, 13:13 A skąd mamy wiedzieć? To ich sprawa ile zarabiają, po uwzględnieniu kosztów. wspólnotę obchodzi ile płaci za zarządzanie swoją nieruchomością, a nie zaglądanie komuś do kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
dom25 Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 17.09.05, 13:36 Jak nie wiesz to nie odpowiadaj. Nie chodzi mi o zaglądanie komuś do kieszeni, chcę wiedzieć ile w tym zawodzie się zarabia. Planuję swoją ścieżkę kariery, mam różne pomysły i możliwości m.in. rozważam aby zostać zarządcą nieruchomości. I chyba warto byłoby wiedzieć ile np. płacą zarządcom w firmach, które prowadzą taką działalność. Wiele w Polsce i na świecie jest takich rankingów i nie jest to zaglądanie do kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
dobud Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 17.09.05, 16:18 Jeśli chodzi Ci o zarobki brutto PRACOWNIKÓW zatrudnionych przy zarzadzaniu, to ja mam 2250 zł/m-c + ryczałt na 150 km. Myślałem, że chodzi Ci o zarządców pracujących na własny rachunek, a to przeceiz zależy od ilości nieruhcomosci w zarządzie i stawek za zarządzanie, no i kosztów. Odpowiedz Link Zgłoś
modalverb Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 20.09.05, 06:46 dokladnie tak. zalezy ile metow ma razy stawka od metra i dopiero wowczas bedziesz miec. trudno powiedziec ile i ktory zarzadca ma metraz!!! jalowy temta jak dlam nie. a z takim slabym rozumowaniem "kariery" w zarzadzaniu nie zrobisz!!jak maja Ci forumowicze odpowiedzec ile zarabia zarzadca. no smieszne. wiadomo od metra jak juz bylo wyzej napisane nie raz zreszta. jak pracujesz u kogos to inna bajka ale na logike! to sie nie oplaca jak dadza Ci gdzies na full etat 2000/reke. a jak otoworzysz wlasny tro bedziesz mial o wiele wiecej!!!!! zakladaj i nie pytaj tylko zapras nas na szampana do nowego biura !!! Odpowiedz Link Zgłoś
sun-seth Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 22.09.05, 09:52 chętnie bym to zrobił, tylko trudno znaleść odpowiedni zasób nieruchomości na początek, żeby móc zatrudnić pracowników i samemu "przeżyć". Małe wspólnoty często szukają zarzadcy, tylko co z tego skoro taka wspólnota nigdy nie utrzyma sama sprzątania, konserwatorów itp. Pozostaje praca dla kogoś, świecenie oczami za czyjeś błędy i złodziejstwo w przeszłości (szef z "peerelowskim" podejściem do budynków mieszkalnych), a i szkolenia jeśli już pojedziesz to na jego nazwisko... tak jak się okazało wczoraj, dopiero na miejscu....:( Chętnie zmienię pracę a jeszcze chętniej założę własną działalność, bo wolę już się użerać się tylko z właścicielami, niż jednocześnie z nimi i z własnym szefem lansującym zwariowane zupełnie pomysły jak wydobyć więcej kasy dla siebie zupełnie bezprawnie i trzeba siedzieć cicho... może jestem idealistą i marzycielem... Odpowiedz Link Zgłoś
lucy.p Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 22.09.05, 22:28 Napisz skąd jesteś bo ja mam odwrotnie, kilka wspólnot chce żebym u nich zarządzała, ale nie mam licencji (obecnie zarządzam blokiem w którym mieszkam). Może wspólnie utworzymy firmę. lucy Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 22.09.05, 22:42 wystarczy, że Cię WYBIORĄ jako zarząd - i żadna licencja nie jest potrzebna Odpowiedz Link Zgłoś
lodziak75 Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 22.09.05, 14:06 Jeżeli jeszcze nie wiesz to cię informuję, że wysokość zarobków objęta jest ochrona danych osobowych. Koledzy w pracy nie maja prawa wiedzieć ile zarabiają. Wynagrodzenia otrzymują przelewem lub w zaklejonej kopercie. A ty chciałbyś wiedzieć ile się zarabia w branży? Pytanie bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
dom25 Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 22.09.05, 17:17 > Jeżeli jeszcze nie wiesz to cię informuję, że wysokość zarobków objęta jest > ochrona danych osobowych. Wysokość zarobków to żadne dane osobowe - GŁUPOLU. > Pytanie bez sensu. Nie ma pytań bez sensu, są odpowiedzi bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
lodziak75 Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 23.09.05, 13:51 dom25 napisał: "Wysokość zarobków to żadne dane osobowe - GŁUPOLU." Głupolem to ty jesteś! Na podstawie art. 85 § 5 Kodeksu pracy pracodawca, na żądanie pracownika, jest obowiązany udostępnić pracownikowi do wglądu dokumenty, na których podstawie zostało ustalone jego wynagrodzenie. Prawo wglądu do dokumentów płacowych mają również inspektorzy Państwowej Inspekcji Pracy oraz sądy rozpoznające spory z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych. Warto również wspomnieć, że wysokość wynagrodzenia za pracę stanowi informację będącą dobrem osobistym związanym ze sferą prywatności pracownika, a więc informację, której - poza ustanowionymi wyjątkami - nie wolno ujawniać bez zgody pracownika (tak Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 16 lipca 1993 r., I PZP 28/93, OSN 1994, nr 1, poz. 1). Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 22.09.05, 15:22 ja uważam, że opłata za (łącznie) zarządzanie i administrowanie nie powinna być wyższa niż (średnio) 0,60 zł/m2/miesiąc ; powinna ona być oczywiscie degresywna - im większy metraż rozliczeniowy tym mniejsza Odpowiedz Link Zgłoś
dobud Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 22.09.05, 18:48 Ale jemu chodzi nie o wynagrodzenie zarządcy (administratora) tylko o zarobek zarządcy (dochód). Odpowiedz Link Zgłoś
sun-seth Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 23.09.05, 10:21 czy te ok. 0,60 zł/m2 to jest wynagrodzenie zarządcy za samą jego usługę, czy też w tej stawce mieści się wynagrodzenie zatrudnionych przez niego pracowników (elektryk, konserwator, sprzątaczka, księgowość itp.)??? Jeśli tak to kalkulacja jest prosta - zwyczajnie nie opłaca się - no chyba że ma się sporo wspólnot, wtedy owszem, ale i jakość usługi automatycznie się obniża... Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 23.09.05, 12:04 te o,60 to tylko zarzadzanie i administrowanie ; usługi konserwatorskie i porządkowe powinny być umieszczone w planach gospodarczych jako osobne pozycje Odpowiedz Link Zgłoś
sun-seth Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 23.09.05, 13:48 w takim razie zgadzam się... w moim mieście jednak praktyka jest taka że zarzadca bierze na siebie wszystko... i sprzątanie i konserwacje w ramach usługi... stąd moje pytanie było Odpowiedz Link Zgłoś
josef.s Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 23.09.05, 10:31 Mogę się podzilic taka informacją że koszty tzw. Zarzadcy wynoszą: - 0,40 zł/m2 Opłata dla Zarządcy - 0,40 zł/m2 Opłata za oświetlenie klatek schodowych (w tym dwie oprawy przed klatką) - 0,40 zł/m2 Opłata za sprzątanie klatek schodowych i ubespieczenie budynku Razem, więc 1,20 zł/m2 widać z tego, że Zarządca trochę dorabia na drugiej i trzeciej pozycji, ale większość tego nie rozumie i nie ma jak tego zmienić, uważam, że zarządca powinien jasno podać ile bierze za prowadzenie zarządu dla siebie, a z pozostałych kosztów powinien się rozliczyć Odpowiedz Link Zgłoś
benek2004 Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 23.09.05, 10:48 wystarczy ustalić to w planie gospodarczym:zarządzanie ryczałt,oświetlenie zaliczka(czyli do rozliczenia),sprzątanie ryczałt lub zaliczka i ubezpieczenie ryczałt(koszt łatwo przeliczyć z polisy) Odpowiedz Link Zgłoś
sun-seth Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 23.09.05, 14:04 hmmm... a co jeśli zarządca rozlicza energię el. i inne koszty wspólne (polisa, materiały, itp.) ale konserwacje, sprzątanie (w tym środki czystości) i robocizna jest w ramach wynagrodzenia (w pozycji administrowanie). Czy takie postawienie sprawy daje zarządcy opłacalność?? Chyba jednak tak bo wtedy ukrywa ile w rzeczywistości zarabia, tłumacząc się utrzymaniem pracowników, księgowości, itp. Ja osobiscie jestem takim rozwiazaniom przeciwny, bo mozna sie narazic na zupełnie niepotrzebne komentarze włascicieli (które i tak zresztą zwsze istnieją). Tak więc - w mojej firmie ogolna zaliczka na koszty zarzadu 1,20 zł w tym administrowanie 0,70-0,85 zł. Dobre rozwiązanie dla dużego zasobu nieruchomości... wtedy można sporo wyciągnąć... Odpowiedz Link Zgłoś
lodziak75 Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 23.09.05, 14:19 Jest uchwała SN w podobnej sprawie, ale dotycząca jednostek komunalnych. Przez analogię można ja zastosowac w tym przypadku do zarządcy prywatnego. Zarządca nie może łączyc kosztów prowadzenia własnej firmy z kosztami wspólnoty, chyba że strony tak się umówią. Uchwała Sądu Najwyższego - Izba Cywilna z dnia 29.05.2000 r. ( III CZP 10/2000 , OSNC 2000/12 , poz. 215 ) Komunalna jednostka organizacyjna , sprawująca zarząd nieruchomością wspólną na podstawie przepisów u.o.w.l. , nie może wliczać do kosztów tego zarządu własnych kosztów , chyba że co innego wynika z umowy o sprawowanie tego zarządu . Odpowiedz Link Zgłoś
to_jest_mysl może w końcu dotrze ... 23.09.05, 13:36 do włascicieli, że za propozycją zbyt niskiej ceny za zarządzanie idą korzysci z innych źródeł, cudów nie ma, instytucji charytatywnych - coraz mniej josef.s napisał: > ale większość tego nie rozumie i nie ma jak tego zmienić, > uważam, że zarządca powinien jasno podać ile bierze za prowadzenie zarządu dla > siebie, aby odpadł w przedbiegach??? 0,40 zł z DUŻEJ nieruchomości - OK, szczególnie gdy nie jest to pierwsza nieruchomość dla zarzadcy, no ale jeśli ktoś godzi się za 30 gr/m2 zarzadzać małą, starą kamienicą, to ... Odpowiedz Link Zgłoś