Dodaj do ulubionych

RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW

17.09.05, 11:39
Ile zarabiają licencjonowani zarządcy nieruchomości w Waszych miastach,
zatrudnieni w gminnych administracjach, prowadzący własne firmy, zatrudnieni
w firmach prywatnych, zarządzający nieruchomościami komercyjnymi ...
Obserwuj wątek
    • sidom Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 17.09.05, 11:46
      Słyszałem, że np. w Warszawie 25 tyś. zł miesięcznie.
    • kikibobo Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 17.09.05, 12:16
      0,45 - 0,80 zł/m2 powierzchni użytkowej administrowanego budynku mieszkalnego.

• dom25 Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 17.09.05, 12:25
        Chodzi mi o zarobki miesięczne (globalnie) a nie o cenę jednostkową od metra.
        • kikibobo Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 17.09.05, 13:07
          W moim mieście zarządcy ustalaja wynagrodzenie za zarządzanie nieruchomością
          wspólną ( obowiązki ustalone w umowie) "od metra". Przecież wszystko można
          przeliczyć wg tego wskażnika.
        • dobud Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 17.09.05, 13:13
          A skąd mamy wiedzieć? To ich sprawa ile zarabiają, po uwzględnieniu kosztów.
          wspólnotę obchodzi ile płaci za zarządzanie swoją nieruchomością, a nie
          zaglądanie komuś do kieszeni.
          • dom25 Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 17.09.05, 13:36
            Jak nie wiesz to nie odpowiadaj. Nie chodzi mi o zaglądanie komuś do kieszeni,
            chcę wiedzieć ile w tym zawodzie się zarabia. Planuję swoją ścieżkę kariery,
            mam różne pomysły i możliwości m.in. rozważam aby zostać zarządcą
            nieruchomości. I chyba warto byłoby wiedzieć ile np. płacą zarządcom w firmach,
            które prowadzą taką działalność.
            Wiele w Polsce i na świecie jest takich rankingów i nie jest to zaglądanie do
            kieszeni.
            • dobud Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 17.09.05, 16:18
              Jeśli chodzi Ci o zarobki brutto PRACOWNIKÓW zatrudnionych przy zarzadzaniu, to
              ja mam 2250 zł/m-c + ryczałt na 150 km.
              Myślałem, że chodzi Ci o zarządców pracujących na własny rachunek, a to
              przeceiz zależy od ilości nieruhcomosci w zarządzie i stawek za zarządzanie, no
              i kosztów.
              • modalverb Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 20.09.05, 06:46
                dokladnie tak. zalezy ile metow ma razy stawka od metra i dopiero wowczas bedziesz miec. trudno powiedziec ile i ktory zarzadca ma metraz!!! jalowy temta jak dlam nie. a z takim slabym rozumowaniem "kariery" w zarzadzaniu nie zrobisz!!jak maja Ci forumowicze odpowiedzec ile zarabia zarzadca. no smieszne. wiadomo od metra jak juz bylo wyzej napisane nie raz zreszta. jak pracujesz u kogos to inna bajka ale na logike! to sie nie oplaca jak dadza Ci gdzies na full etat 2000/reke. a jak otoworzysz wlasny tro bedziesz mial o wiele wiecej!!!!! zakladaj i nie pytaj tylko zapras nas na szampana do nowego biura !!!
                • sun-seth Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 22.09.05, 09:52
                  chętnie bym to zrobił, tylko trudno znaleść odpowiedni zasób nieruchomości na
                  początek, żeby móc zatrudnić pracowników i samemu "przeżyć". Małe wspólnoty
                  często szukają zarzadcy, tylko co z tego skoro taka wspólnota nigdy nie utrzyma
                  sama sprzątania, konserwatorów itp. Pozostaje praca dla kogoś, świecenie oczami
                  za czyjeś błędy i złodziejstwo w przeszłości (szef z "peerelowskim" podejściem
                  do budynków mieszkalnych), a i szkolenia jeśli już pojedziesz to na jego
                  nazwisko... tak jak się okazało wczoraj, dopiero na miejscu....:(
                  Chętnie zmienię pracę a jeszcze chętniej założę własną działalność, bo wolę już
                  się użerać się tylko z właścicielami, niż jednocześnie z nimi i z własnym
                  szefem lansującym zwariowane zupełnie pomysły jak wydobyć więcej kasy dla
                  siebie zupełnie bezprawnie i trzeba siedzieć cicho...
                  może jestem idealistą i marzycielem...
                  • lucy.p Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 22.09.05, 22:28
                    Napisz skąd jesteś bo ja mam odwrotnie, kilka wspólnot chce żebym u nich
                    zarządzała, ale nie mam licencji (obecnie zarządzam blokiem w którym mieszkam).
                    Może wspólnie utworzymy firmę.

lucy
                    • serafin666 Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 22.09.05, 22:42
                      wystarczy, że Cię WYBIORĄ jako zarząd - i żadna licencja nie jest potrzebna
                      • dobud Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 22.09.05, 22:53
                        Chłop swoje, baba swoje....
    • lodziak75 Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 22.09.05, 14:06
      Jeżeli jeszcze nie wiesz to cię informuję, że wysokość zarobków objęta jest
      ochrona danych osobowych.
      Koledzy w pracy nie maja prawa wiedzieć ile zarabiają. Wynagrodzenia otrzymują
      przelewem lub w zaklejonej kopercie.
      A ty chciałbyś wiedzieć ile się zarabia w branży?

Pytanie bez sensu.
      • dom25 Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 22.09.05, 17:17
        > Jeżeli jeszcze nie wiesz to cię informuję, że wysokość zarobków objęta jest
        > ochrona danych osobowych.

Wysokość zarobków to żadne dane osobowe - GŁUPOLU.

> Pytanie bez sensu.

Nie ma pytań bez sensu, są odpowiedzi bez sensu.
        • lodziak75 Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 23.09.05, 13:51
          dom25 napisał:
          "Wysokość zarobków to żadne dane osobowe - GŁUPOLU."

Głupolem to ty jesteś!

Na podstawie art. 85 § 5 Kodeksu pracy pracodawca, na żądanie pracownika, jest
          obowiązany udostępnić pracownikowi do wglądu dokumenty, na których podstawie
          zostało ustalone jego wynagrodzenie.
          Prawo wglądu do dokumentów płacowych mają również inspektorzy Państwowej
          Inspekcji Pracy oraz sądy rozpoznające spory z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń
          społecznych.

Warto również wspomnieć, że wysokość wynagrodzenia za pracę stanowi informację
          będącą dobrem osobistym związanym ze sferą prywatności pracownika, a więc
          informację, której - poza ustanowionymi wyjątkami - nie wolno ujawniać bez zgody
          pracownika (tak Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 16 lipca 1993 r., I PZP 28/93,
          OSN 1994, nr 1, poz. 1).
    • serafin666 Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 22.09.05, 15:22
      ja uważam, że opłata za (łącznie) zarządzanie i administrowanie nie powinna być
      wyższa niż (średnio) 0,60 zł/m2/miesiąc ; powinna ona być oczywiscie
      degresywna - im większy metraż rozliczeniowy tym mniejsza
      • dobud Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 22.09.05, 18:48
        Ale jemu chodzi nie o wynagrodzenie zarządcy (administratora) tylko o zarobek
        zarządcy (dochód).
      • sun-seth Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 23.09.05, 10:21
        czy te ok. 0,60 zł/m2 to jest wynagrodzenie zarządcy za samą jego usługę, czy
        też w tej stawce mieści się wynagrodzenie zatrudnionych przez niego pracowników
        (elektryk, konserwator, sprzątaczka, księgowość itp.)???
        Jeśli tak to kalkulacja jest prosta - zwyczajnie nie opłaca się
        - no chyba że ma się sporo wspólnot, wtedy owszem, ale i jakość usługi
        automatycznie się obniża...
        • serafin666 Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 23.09.05, 12:04
          te o,60 to tylko zarzadzanie i administrowanie ; usługi konserwatorskie i
          porządkowe powinny być umieszczone w planach gospodarczych jako osobne pozycje
          • sun-seth Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 23.09.05, 13:48
            w takim razie zgadzam się...
            w moim mieście jednak praktyka jest taka że zarzadca bierze na siebie
            wszystko... i sprzątanie i konserwacje w ramach usługi... stąd moje pytanie było
    • josef.s Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 23.09.05, 10:31
      Mogę się podzilic taka informacją że koszty tzw. Zarzadcy wynoszą:
      - 0,40 zł/m2 Opłata dla Zarządcy
      - 0,40 zł/m2 Opłata za oświetlenie klatek schodowych (w tym dwie oprawy
      przed klatką)
      - 0,40 zł/m2 Opłata za sprzątanie klatek schodowych i ubespieczenie
      budynku

Razem, więc 1,20 zł/m2 widać z tego, że Zarządca trochę dorabia na drugiej i
      trzeciej pozycji, ale większość tego nie rozumie i nie ma jak tego zmienić,
      uważam, że zarządca powinien jasno podać ile bierze za prowadzenie zarządu dla
      siebie, a z pozostałych kosztów powinien się rozliczyć
      • benek2004 Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 23.09.05, 10:48
        wystarczy ustalić to w planie gospodarczym:zarządzanie ryczałt,oświetlenie
        zaliczka(czyli do rozliczenia),sprzątanie ryczałt lub zaliczka i ubezpieczenie
        ryczałt(koszt łatwo przeliczyć z polisy)
        • sun-seth Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 23.09.05, 14:04
          hmmm... a co jeśli zarządca rozlicza energię el. i inne koszty wspólne (polisa,
          materiały, itp.) ale konserwacje, sprzątanie (w tym środki czystości) i
          robocizna jest w ramach wynagrodzenia (w pozycji administrowanie).
          Czy takie postawienie sprawy daje zarządcy opłacalność?? Chyba jednak tak bo
          wtedy ukrywa ile w rzeczywistości zarabia, tłumacząc się utrzymaniem
          pracowników, księgowości, itp. Ja osobiscie jestem takim rozwiazaniom
          przeciwny, bo mozna sie narazic na zupełnie niepotrzebne komentarze włascicieli
          (które i tak zresztą zwsze istnieją).
          Tak więc - w mojej firmie ogolna zaliczka na koszty zarzadu 1,20 zł w tym
          administrowanie 0,70-0,85 zł. Dobre rozwiązanie dla dużego zasobu
          nieruchomości... wtedy można sporo wyciągnąć...
          • lodziak75 Re: RANKING PŁAC ZARZĄDCÓW 23.09.05, 14:19
            Jest uchwała SN w podobnej sprawie, ale dotycząca jednostek komunalnych. Przez
            analogię można ja zastosowac w tym przypadku do zarządcy prywatnego.

Zarządca nie może łączyc kosztów prowadzenia własnej firmy z kosztami wspólnoty,
            chyba że strony tak się umówią.

Uchwała Sądu Najwyższego - Izba Cywilna z dnia 29.05.2000 r. ( III CZP
            10/2000 , OSNC 2000/12 , poz. 215 )
            Komunalna jednostka organizacyjna , sprawująca zarząd nieruchomością
            wspólną na podstawie przepisów u.o.w.l. , nie może wliczać do kosztów tego
            zarządu własnych kosztów , chyba że co innego wynika z umowy o sprawowanie tego
            zarządu .
      • to_jest_mysl może w końcu dotrze ... 23.09.05, 13:36
        do włascicieli, że za propozycją zbyt niskiej ceny za zarządzanie idą korzysci z
        innych źródeł, cudów nie ma, instytucji charytatywnych - coraz mniej

josef.s napisał:
        > ale większość tego nie rozumie i nie ma jak tego zmienić,
        > uważam, że zarządca powinien jasno podać ile bierze za prowadzenie zarządu dla
        > siebie,

aby odpadł w przedbiegach???

0,40 zł z DUŻEJ nieruchomości - OK, szczególnie gdy nie jest to pierwsza
        nieruchomość dla zarzadcy,
        no ale jeśli ktoś godzi się za 30 gr/m2 zarzadzać małą, starą kamienicą, to ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka