Dodaj do ulubionych

Czy zarządca moze opłacać eksploatację z Fund.Rem.

02.12.05, 10:28
Chodzi o to co zaznaczyłem w tytule. W wyniku braku srodków na koncie na cele
ekspoatacyjne czy zarządca może posłużyć się środkami z FR z nastąpnym
późniejszym jego uzupełnienieniem. Nie mam tu na mysli w wyniku awarii tylko
normalny brak środków wynikający z zaleganiem wpład przez członków wspólnoty
przy jednoczenym korzystniu z infrastruktury ( ciepła , wody etc).
Z poważaniem.
Obserwuj wątek
    • nati1011 Re: Czy zarządca moze opłacać eksploatację z Fund 02.12.05, 11:59
      teoretycznie nie powinien, ale...

Wielu zarządców tak robi. Co zrobić jak ie ma na zapłacenie wody lub ciepła?
      Trochę głupio trzymać pieniądze na 2% a płacić 13 % odsetek.

Poza tym wielu włascicieli wpłaca wszystkie pieniądze razem i czasem ciężko je
      rozgraniczyć. Ja np dopiero na koniec roku porządkuję sprawę wpłat: te na
      eksploatację a te na FR.

Developer jest mi winien 25 tysięcy(5-cio miesieczna eksploatacja) - sprawa w
      toku ale zyć trzeba
      • java9 Re: Czy zarządca moze opłacać eksploatację z Fund 02.12.05, 12:30
        a czy przypadkiem przepisy nie regulują, ze fundusz remontowy musi być
        gromadzony na oddzielnym koncie bankowym ?
        • libraa Re: Czy zarządca moze opłacać eksploatację z Fund 02.12.05, 12:46
          Niby powinno miec miejsce oddzielenie fund. rem. od ekspolatacji( tzw subkonto)
          lub nawet spotkałem się z oddzielnym kontem na ten cel.
          Co sie tyczy jednego wspólnego worka obawiam się że takie ułozenie spraw
          powoduje pytanie kto ma "dopilnować" wpłat zaliczek przez poszczególnych
          członków? W jaki sposób jest rozliczanie, czy nie zrodzi się taka sytacja ze
          jakiaś czesc członków wpłacała by całą kwotę raz do roku?
          • nati1011 Re: Czy zarządca moze opłacać eksploatację z Fund 02.12.05, 12:56
            nie ma przepisu, że FR musi być na oddzielnym koncie. Kiedyś wymagały tego US,
            dziś już nie. Są to dodatkowe koszty (podwójna prowizja) a i tak własciciele
            często wpłacają odwrodnie.

Nie można wpłacać raz w roku. Chodzi mi o to, że zaliczka wynosi 100 zl FR 50,
            właś. wpłaca 150 zł razem Na zestawieniu nie mam zaległości a na koniec roku
            przeksięgowuję 600 zł (12x50) na jego podkonto FR. To tylko manewr księgowy.
            Poza tym w regulaminie ustaliliśmy że wszystkie wpłaty w pierwszej kolejności
            księgowane są na media, potem eksploatację a dopiero potem na FR. Nie moze być,
            że ktoś płaci tylko FR a nie za wodę i resztę.
            • libraa Re: Czy zarządca moze opłacać eksploatację z Fund 02.12.05, 14:30
              Chodziło mi o to ze niektóre osoby moga zalegać z zaliczkami na koszt
              utrzymania Nier.Wspólnej. np 4-5 m-cy. Wtedy zarządca gdy zabraknie na tzw
              ekspoatacje sięga do środków tzw fund. remon. z późniejszym jego uzupełnieniem.
              Stąd moje wątpliwości czy mozę sobie tak siegać do tych środków z jednych do
              drugich, dwa kto jest władny w materii dopilnowania terminowosci wpłat przez
              poszczególnych członków wspólnoty.Rodzi sięteż pytanie czy jest to zgodne z Uwl
              dotyczącej kosztów utrzymania cześci wspólnej w odniesieniu do udziałów.
              • nati1011 Re: Czy zarządca moze opłacać eksploatację z Fund 02.12.05, 15:33
                szczerze mówiąc, ja doszłam do wniosku - póki mi nie zabronią to tak robię.
                Jak mi zabronią, to będe wnioskować o zaliczkę w wysokości 130% planowanych
                kosztów - przecież skąś trzeba wziąć pieniądze na opłasty.

Za windykację odpowiedzialny jest zarząd i oczywiście administrator pośrednio.
                Ale windykacja trwa w czasie. Nie da się odzyskac pieniędzy w ciągu miesiąca.
            • asam11 Re: Czy zarządca moze opłacać eksploatację z Fund 02.12.05, 15:31
              nati1011 napisała:

w regulaminie ustaliliśmy że wszystkie wpłaty w pierwszej kolejności
              > księgowane są na media, potem eksploatację a dopiero potem na FR. Nie moze
              być,
              >
              > że ktoś płaci tylko FR a nie za wodę i resztę.

Rozumiem intencję i praktyczne korzyści, ale jak wpłacający zaznaczy, że wpłaca
              na FR, to żaden regulamin nie upoważnia do stwierdzenia, ze to nie jest wpłata
              na FR. Niestety.
              • xxxll Re: Czy zarządca moze opłacać eksploatację z Fund 02.12.05, 18:23
                A co to jest eksploatacja w WM ? Zalatuje mi to spółdzielczoscią mieszkaniową .

Wspólnota i Spółdzielnia to są dwa odrębne podmioty działajace na dwóch różnych
                ustawach.
                • asam11 Re: Czy zarządca moze opłacać eksploatację z Fund 02.12.05, 19:16
                  xxxll napisał:

> A co to jest eksploatacja w WM ? Zalatuje mi to spółdzielczoscią
                  mieszkaniową .
                  >
                  Masz wyraźne skrzywienie zawodowe na punkcie spółdzielni. Może to trzeba leczyć?

Koszty eksploatacji to potoczna nazwa bieżących, w tym okresowych, kosztów
                  zarządu nieruchomością wspólną - w odróżnieniu od kosztów jednorazowych. Na
                  ogół przez koszty eksploatacji rozumie sie wszystkie koszty zarządu za
                  wyjątkiem kosztów remontów. Wtedy koszty zarządu = FR + koszty eksploatacji.
                  Nie wierzę, że taki stary wyga jak ty, nie spotkał się z tym określeniem.
                  • xxxll Re: Czy zarządca moze opłacać eksploatację z Fund 02.12.05, 19:48
                    asam11 napisał:

>>Masz wyraźne skrzywienie zawodowe na punkcie spółdzielni. Może to trzeba
                    leczyć ? <<

O leczeniu odwykowym ze skrzywienia zawodowego lepiej pomyśl TY. Większość
                    twych wypowiedzi- postów zalatuje spółdzielniamymi sloganami potoczną mowotrawą
                    jaką stosują Zarządy SM. Stawiam teze że jestesteś jednym z nich.

No ale cóż spółdzielnie zaczynają powoli wymierać i trzeba sie gdzieś
                    zpodwiesić jak to mówino w czasch prosperity SM.

A jak juz mówimy o kosztach eksploatacyjnych , to pod tą nazawą ukrywa sie
                    stawka, taka zbiorówka klilku zobowiązań taka studnia bez dna na która z ochota
                    powaołuja sie spóldzielcy we wspólnotach nie ma zastosowania .Tam każda pozycja
                    naliczeniowa ma byc ujawniona bo inaczej jest to wielkie oszustwo właścicieli
                    lokali.
                    No ale tacy jak ty i tobie podobni nie rozumieja tej różnicy i dalej tłuka o
                    jaiś tam opłatach eksploatacyjnych

asam11 napisał:
                    >Koszty eksploatacji to potoczna nazwa bieżących, w tym okresowych, kosztów
                    > zarządu nieruchomością wspólną - w odróżnieniu od kosztów jednorazowych. Na
                    > ogół przez koszty eksploatacji rozumie sie wszystkie koszty zarządu za
                    > wyjątkiem kosztów remontów. Wtedy koszty zarządu = FR + koszty eksploatacji.
                    > Nie wierzę, że taki stary wyga jak ty, nie spotkał się z tym określeniem

Masz rację, spotkałem sie , ale tylko w Spółdzielniach mieszkaniowych i... tuna
                    tym forum.

Slogan - "Wtedy koszty zarządu = FR + koszty eksploatacji." - wyszedł wielki
                    kant. Tak trzymać a sądy będa miały dUUUUUUUUUUUżo pracy.
              • nati1011 Re: Czy zarządca moze opłacać eksploatację z Fund 02.12.05, 18:40
                masz rację, tylko...
                - dotyczy to glównie osób, które wpłacają jedną kwotę, bez rozbicia
                - pracuję na Bazanie - tam właściciel dostaje zestawienie wpłąt i naliczeń,
                gdzie na dole jest saldo zbiorcze, choć wpłąty są też rozksięgowywane na konto
                zaliczki i fr - ale to jest tylko na wydrukach kont.
                Czytałam opinie, że powinno być jeszcze odrębne konto na wodę, co itp i jak 20
                % nie płaci, to mam zapłacić tylko 80% faktury....
                To jest piękna teoria, ale w praktyce nierealna.
                • ciekawa_tak do nati -bazan 02.12.05, 23:11
                  nati1011 napisała:

> - pracuję na Bazanie - tam właściciel dostaje zestawienie wpłąt i naliczeń,
                  > gdzie na dole jest saldo zbiorcze, choć wpłąty są też rozksięgowywane na konto
                  > zaliczki i fr - ale to jest tylko na wydrukach kont.

I co sądzisz o tym programie? Jakieś ograniczenia, wady?

> Czytałam opinie, że powinno być jeszcze odrębne konto na wodę, co itp i jak 20
                  > % nie płaci, to mam zapłacić tylko 80% faktury....

Księgowe chyba macie?

• nati1011 Re: do nati -bazan 03.12.05, 18:35
                    ja jestem zadowolona z bazana.

Mam wyodrębnioną zaliczkę na wod e, co itp, ale nie ma 3 różnych wpłat
                    (zaliczka, woda FR)
        • xxxll Re: Czy zarządca moze opłacać eksploatację z Fund 02.12.05, 18:20
          Może , ale nie musi, ma byc na wydzielonym koncie.

Czyli, może to być bank lub konto ksiegowe.
          • ciekawa_tak Re: Czy zarządca moze opłacać eksploatację z Fund 02.12.05, 23:16
            W przypadku kontroli z US przed oddaniem "pozyczki" z remontowego , byłyby chyba
            problemy.
            • xxxll A jakie prawo do kontroli wspólnoty ma US? 04.12.05, 10:14
              A jakie prawo do kontroli wspólnoty ma US?
              • dobud Re: A jakie prawo do kontroli wspólnoty ma US? 04.12.05, 18:13
                A takie, że wspólnota:
                - jest podatnikiem VAT
                - jest podatnikiem podatku od osób prawnych, tyle że czasowo zwolnionym.
                • serafin666 Re: A jakie prawo do kontroli wspólnoty ma US? 04.12.05, 18:25
                  za te głupotę trafiasz definitywnie na listę :

Pismo Podsekretarza Stanu z dnia 23 grudnia 2003r. Nr PP1-811/912/03/JW do
                  wszystkich Dyrektorów Izb Skarbowych i Urzędów Kontroli Skarbowej w sprawie
                  zasad rozliczania wspólnot mieszkaniowych.
                  Przyjęty sposób rozliczania kosztów zarządu nieruchomością nie daje podstaw do
                  postawienia tezy, że zaliczki (kwoty) wpłacane przez członków wspólnoty na
                  pokrycie kosztów zarządu nieruchomością wspólną, jak i poszczególnych
                  wyodrębnionych lokali, stanowią obrót w rozu-mieniu art. 15 ustawy z dnia 8
                  stycznia 1993 r., o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym (Dz. U.
                  Nr 11, poz. 50, z późn. zm.). Zaliczki te stanowią jedynie partycypację w
                  kosztach jednostki organizacyjnej - wspólnoty mieszkaniowej - przez jej
                  członków. Wspólnota, a więc jej członkowie, nie dokonują sprzedaży, w
                  rozumieniu ustawy o podatku od towarów i usług, na rzecz samych siebie (również
                  jeżeli dotyczy to wyodrębnionych lokali a nie części wspólnej), poprzez zapłatę
                  zaliczek (kwot) z tytułu kosztów związanych z utrzymaniem własnych lokali, np.
                  z tytułu opłat za ciepłą wodę lub ogrzewanie. Stroną umowy o dostawę ciepłej
                  wody i ogrzewania, co do zasady jest wspólnota mieszkaniowa, reprezentowana
                  przez zarząd. Tym samym brak jest uzasadnienia do fakturowania wewnętrznych
                  rozliczeń między wspólnotą a jej członkami.
                  • dobud Re: A jakie prawo do kontroli wspólnoty ma US? 04.12.05, 18:31
                    Sameś głupi......czy ja kazałem komuś wystawiać jakieś faktury na zaliczki?

Wspólnota ma nadany NIP i przy przekroczeniu progu ustawowego staje się
                    płatnikiem VAT.

Jest płatnikiem zarejestrowanym w US choć jest zwolnionym z podatku.
                    POkaż mi w ustawie ordynacja podatkowa czy ustawie o UKS, że wspólnota nie
                    podlega kontroli podatkowej, choćby obowiazku rejestracji ?

• libraa Re: A jakie prawo do kontroli wspólnoty ma US? 05.12.05, 09:40
                      Dziekuję wszystkim za wyjeśnienie w tej ważnej dla mnie kwesti. Jeśli się tyczy
                      rozumienia częsci eksploatacyjnej. ogólnie podział kosztów zarządzania
                      nieruchomościa wspólna opiera sie na ABCD. A - zaliczka dla zarządcy, B opłata
                      eksploatacyjna(sprzątanie,energia,domofon, drobne naprawy- cześci wspólnej)C
                      FR. D to sa wpłacane są zaliczki z tytułu indwidalnych C.o., Z.w., C.w. wywóz
                      nieczystości. etc. To wszystko. Zaliczka na utrzymanie nieruchomości wspólnej
                      ABCD. Do częSci ekspoatacyjnych zaliczyłem AB+D a C wyszczególniłem.
                      Gdy zabraknie środków na opłacenie biezacej eksploatacji(w wyniku braku wpłat
                      zaliczek przez niektórych członków WM) jedyne środki jakie pozostaja to te z
                      fund rem. I z nich są opłacane niedobory na ABD, które sa później uzupełniane.
                      • xxxll Re: A jakie prawo do kontroli wspólnoty ma US? 05.12.05, 19:09
                        > Jeśli się tyczy rozumienia częsci eksploatacyjnej. ogólnie podział kosztów
                        zarządzania nieruchomościa wspólna opiera sie na ABCD.
                        A - zaliczka dla zarządcy,
                        -----------
                        A CO TA DZIWOLĄG ZALICZKA DLA ZARZĄDCY
                        -------------------------------
                        B - opłata eksploatacyjna(sprzątanie,energia,domofon, drobne naprawy- cześci
                        wspólnej)
                        ---------------------------------

WE WSPÓLNOTACH TAKIE OPŁATY EKSPLOATACYJNE NIE WYSTEPUJA TYLKO MAJĄ SIE DOBRZE
                        W SPLDZIELNIACH MIESZKANIOWYCH.
                        --------------------------------------
                        -
                        C - FR.

-----------------
                        FUND. REM. - DOBRZE SIĘ MA I POWINNY BYC UTRZYMANY ODPIS Z TEGO TYTUŁU
                        ------------------
                        D - to sa wpłacane są zaliczki z tytułu indwidalnych C.o., Z.w., C.w. wywóz
                        > nieczystości. etc.
                        --------------------------------
                        WINNO BYC ZALICZKA DOTYCZĄCA UTRZYAMNIA LOKALU
                        --------------------------------

To wszystko. Zaliczka na utrzymanie nieruchomości wspólnej
                        > ABCD. Do częSci ekspoatacyjnych zaliczyłem AB+D a C wyszczególniłem.
                        > Gdy zabraknie środków na opłacenie biezacej eksploatacji(w wyniku braku wpłat
                        > zaliczek przez niektórych członków WM) jedyne środki jakie pozostaja to te z
                        > fund rem. I z nich są opłacane niedobory na ABD, które sa później uzupełniane.

TO JEST MYŚLENIE, AGONA SPÓLDZIELNIANEGO ZARZĄDZANIA.
                • xxxll Re: A jakie prawo do kontroli wspólnoty ma US? 05.12.05, 19:16
                  DOBUD

chyba się zagoalpowałeś .... w moc US.

Ja mam też informacje, że US nie moze kontrolować działalności WM z wyłączeniem
                  POŻYTKÓW ,a szczególnie interesuje czy WM nie przekroczyła progu podatkowego,
                  który powoduje, że WM musi odprowadzić podatek do US.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka