Dodaj do ulubionych

rozliczenie wody

29.12.05, 10:05
sytuacja jest nast.:100% opomiarowanych lokali, rozliczanych ze wskazań
wodomierzy, stan poprzedni - odczyt -zaliczki, czyli na "zero".Po rozliczeniu
faktur za wodomierz główny wychodzi paradoks, iż przedsiębiorstwo wodociagowe
zafakturowało mniej jak zużyli właścicicele lokali.Czy ktoś miał podobną
sytuację?ja spotkałem się tylko z odwrotną, czyli dopłatą z różnicy pomiędzy
wskazaniem głównego- suma indywidualnych.Jak ująć to bilansie rocznym?
Obserwuj wątek
    • serafin666 Re: rozliczenie wody 29.12.05, 11:21
      niejasne ;
      zrozumiałem tak : 1.płacicie dostawcy za wodę wykazywaną przez licznik główny
      2.innych opłat dostawca od nikogo nie pobiera
      3.suma odczytów z liczników indywidualnych jest wieksza niż
      odczyt na liczniku głównym ( fizycznie, w m3 )
      zatem : albo wadliwe są podliczniki , albo wadliwy licznik główny , albo obie te
      przesłanki zachodzą jednocześnie - i to należy zbadać
    • galka11 Re: rozliczenie wody 29.12.05, 12:09
      benek2004 napisał:
      >Czy ktoś miał podobną
      > sytuację?

Tak.Taka sytuacja może równiez zaistniec przy sprawnych i dobrze działajacych
      wodomierzach, wynika to z bezwładnosci urzadzen. Przykład: w duzym bloku ktoś
      spuscil odrobine wody; indywidulny wodomierz poruszy się, ten głowny przy takiej
      ilosci - nie.
    • serafin666 Re: rozliczenie wody 29.12.05, 12:44
      a od strony bilansowej to bardzo proste : masz nadwyżkowe np. 1000 zł -
      zmniejsz każdemu koszt wody o kwotę 1000 x jego udział - i po kłopocie
      • benek2004 Re: rozliczenie wody 29.12.05, 13:09
        dziękuję za odpowiedź.
        Ale co oddać jeżeli licznik indywidualny(po legalizacji)wskazał np. 100 i za
        100 zapłacił wlaściciel?Chodzi mi o fakt, iż na mocy umów wlaściciele są
        rozliczani ze swoich wodomierzy.Zapis jest tylko taki, że w przypadku różnicy
        sumy wskazań wodomierzy lokalowych a wodomierzem głównym nalicza się
        doplatę.Nie ma mowy nic o zwrocie.Może być też tak, że główny był wadliwy, albo
        podją zawyzone odczyty....
        • wprost5 Re: rozliczenie wody 29.12.05, 13:52
          benek2004, to też często spotykana sytuacja chociaż rzadziej niż odwrotna tj.
          gdy suma wskazań wodomierzy indywidualnych jest niższa niż wskazania wodomierza
          głownego i wtedy trzeba dopłacać. W Twojej sytuacji mamy do rozwiązania dwa
          probemy: 1 - rozliczenie się z zaliczki wyższej niż faktycznie zapłacono za
          wodę jej dostawcyna oraz 2 - obciązenie poszczególnych członków wspólnoty za
          zużytą przez nich wodą. Koniecznośc zwrotu nadpłaty wynika z ustawy o zbiorowym
          zaopatrzeniu w wodę, która mówi, że administrator nieruchomości może od
          mieszkańców pobrać za nią tylko tyle, ile faktycznie sam za nią zapłacił.
          Przykłado, jesli wodociagom zaplaciliście 1000 złotych, a wspólnota dostała
          według sumy wskazań wodomierzy mieszkaniowych 1200 złotych, to 200 złotych
          trzeba ludziom zwrócić.
          A teraz żeby mieszkańców prawidłowo rozliczyć za zużytą wodę, ich indywidualne
          wodomierze należy potraktować jako tzw. podzielniki kosztówy. W podanym
          przykładzie, zakładając, że budynek faktycznie zużył 1000 m. sześć. wody po 1
          zł. za metr sześc., a wskazania wodomierzy mieszkaniowych sa 1200 m. sześc.
          trzeba 1000 podzielić przez 1200, co daje 5/6 i przez ten ułamek trzeba teraz
          pomnożyć wskazania każdego z wodomierzy mieszkaniowych i ten iloczyn pomnożyć
          przez koszt m. sześć. czyli przez 1 zł. Przy prawidlowym rozliczeniu powinna
          zostac nadplata 200 zł, która należy ludziom zwrócić, też według podanego
          wcześniej klucza.
          Proponuje nie dociekać, dlaczego wytworzyła się taka sytuacja u Benka2004, bo
          może być wiele tego powodów i w zasadzie nie można im zapobiec. Ale pomimo tego
          wodę można rozliczyć w miarę uczciwie.
    • ula.sw Re: rozliczenie wody 29.12.05, 13:58
      benek 2004 pisze: "po rozliczeniu faktur za wodomierz główny" - ja myślę, że
      przedsiębiorstwo wodociągowe nie spisało stanu wodomierza głównego, tylko
      fakturowało ze średniej zużycia (u mnie spisują raz na kwartał, ale jak Pan nie
      mógł wejść to policzono właśnie średnie zużycie z poprzednich miesięcy), w
      przyszłym roku spiszą stan wodomierza głównego i zafakturują to czego nie
      policzyli w tym roku. Ja bym sprawdziła stan wodomiaru głównego w
      rzeczywistości i na ostatniej fakturze - myślę, że będą tu inne wartości.
      • jarastel Re: rozliczenie wody 30.12.05, 11:00
        Ja również stawiam na to, że odczyt licznika głownego był "spodziewany".
        Ponadto, jeśli odczyt był, to niekoniecznie w tym samym dniu co odczyt
        liczników lokalowych, a tu rozbieżności mogą być duże i tym większe im większy
        jest budynek i różnica czasu.
    • josef.s Re: rozliczenie wody 29.12.05, 14:32
      Taka sytuacja (nadwyżka) może wystąpić tylko w nowym budynku, nowe wodomierze
      mieszkaniowe są b. czułe i reaguja nawet na małe przepływy (małe przecieki na
      bateriach lub spłuczkach) , natomiast nie zauważa ich duży wodomierz ogólny.
      Takie zjawisko szybko ustępuje po kilku miesięcach - nie dłużej niż rok, potem
      jóż jest normalność czyli że suma wodomierzy jest mniejsza od wskazań głownego
      tzw. manko, ale to smutna rzeczywistość.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka