Dodaj do ulubionych

Administrator - dyktator

02.01.06, 17:38
W styczniu 2004 roku Wspólnota podjęła uchwałę o rozliczaniu się przez
rachunek bankowy Wspólnoty. Administrtator (przepraszam za wyrażenie) olał tę
uchwałę i właścicieli. Jak miał, tak ma nasze pieniądze na swoim rachunku.
Zarząd WM jest niekompetentny i nic nie zrobi bez administratora.
Ponownie, tuż przed końcem roku 2005, WM podjęła następną uchwałę i poleciła
adminstratorowi przekazania naszych pieniędzy z jego subkonta na nasz
rachunek bankowy do dnia 31 grudnia 2005 roku.
Oczywiśćie adminstrator olał to po raz drugi. Nasze pieniądze nadal ma na
swoim koncie.
Dzisiaj adminstrator rozesłał do wszystkich zawiadomienie o zebraniu na 09
stycznia podając, że robi to na wniosek Zarządu (ha,ha, chyba obradowali w
Sylwestra). Tematem zebrania mają być finanse Wspólnoty.
Co zrobić w takim przypadku? I tu jest problem, gdyz większość tak naprawdę
nie oriętuje się co to jest WM i jakie ma prawa. Przeważnie są to statyści na
zebranich. Nadal działa na nich magia urzędnika, a adminsitrator bezczelnie to
wykorzystuje.
Czy powiadomić prokuraturę, że administrator bezprawnie przetrzymuje nasze
pieniądze i działa na szkodę WM wykorzystując nieświadomość ludzi?
To drugie mógłbym od biedy udowodnić. Świadczą za tym podpisy przyjmujące
sprawozdanie roczne "w ciemno". Nie widzieli na oczy, a podpisali. A w
sprawozdaniu jest kilka ciekawych kawałków. Np. nie zgadza sie stan kont
(właściwie subkont)na koniec roku. Ta sama pozycja w kilku miejscach ma inną
wartość itp.
Co o tym myślicie?
Dziękuję z góry za rady i pomoc.

Obserwuj wątek
    • hooverr Re: Administrator - dyktator 02.01.06, 19:13
      Witam w Nowym Roku
      Cogito-44 przerabiam to na codzień. Próbowałem wielokrotnie uświadamiać
      właścicieli że to oni są najważniejsi, a administrator jest dla nich a nie
      odwrotnie. Nic z tego nie wyszło. Moherowe berety nie chcą żadnych zmian i nic
      do nich nie dociera, nawet ewidentne złodziejstwo. Ręce opadają.
      Pozdrawiam
    • xxxll Re: Administrator - dyktator 02.01.06, 19:39
      Odpowiadam
      cogito-44

Jak masz (macie - jeżeli jest was wielu) kasę oddaj sprwę do sądu, że
      Administrator(???) nie wykonuje uchwał wspoónoty i wnieś wniosek o ustanowienia
      zarządcy przymusowego wskaż innego.

Spróbujcie zminić członków Zarządu na takich co kumają o co chodzi w
      zarządzaniue nieruchomościami.

Władza leży w waszych rękach.
      • babczyk Re: Administrator - dyktator 02.01.06, 20:11
        xxxll napisał:

> Jak masz (macie - jeżeli jest was wielu) kasę oddaj sprwę do sądu...

Na dzień dobry będzie to kosztowało 200 zł a wyrok? Któż też to wie kiedy
        zostanie orzeczony i czy z kożyścią dla was. A z reguły jest tak, że nie
        ostatnie koszty tego procesu to mogą być.

>Spróbujcie zminić członków Zarządu na takich co kumają ...

Art. 20.2. Zarząd lub poszczególni jego członkowie mogą być w każdej chwili na
        mocy uchwały właścicieli lokali zawieszeni w czynnościach lub odwołani.

Tak więc, jest to teoretycznie proste ale bardzo trudne lub wręcz niemożliwe do
        zrealizowania.

>Administrator(???) nie wykonuje uchwał wspoónoty i wnieś wniosek o ustanowienia
        >zarządcy przymusowego wskaż innego...

Niestety, ale tu jesteś w błędzie. Zapoznaj sie dobrze z Ustawą o własności
        lokali. Administrator to taki "Cieć " ale zatrudniony do innych celów, więc do
        gadania tu nie ma nic i jest koniem roboczym wspólnoty ( oczywiście bez obrazy )

> Władza leży w waszych rękach.

Też fakt, ale swego czasu też tak mówiono,i trzymano tę władzę prawie przez 50
        lat.

Trzymam Twoją stronę cogito-44

Pozdrawiam.
        • cogito-44 Re: Administrator - dyktator 02.01.06, 21:01
          babczyk napisał:

>
          > Trzymam Twoją stronę cogito-44
          >
          > Pozdrawiam.

Dziękuję za słowa wsparcia. Gdby sąd był rychliwy, to od lipca 2005 byłby już
          wyrok z sprawie zaskarżonych przeze mnie uchwał i byłoby normalnie. No, może
          trochę normalnie. A tak robi się jeszcze gorszy bałagan. Całe sczęście, że nie
          jestem sam. Mam za sobą 1 (słownie: jednego) członka zarządu WM. Również lista
          kibiców (tak określam tych, co to niby chcą być ze mną, ale dają się jeszcze
          zmanipulować)zwiększa się powoli. To jakiś sukces.
          Pozdrawiam serdecznie.
          • miro_mx Re: Administrator - dyktator 03.01.06, 19:47
            Każdy kij ma dwa końce!
            Do rzeczy. Myślę, że Babczyk wyjaśnił Ci iż nie ma sensu wchodzić na drogę
            Sądową. Inny koleś wprowadził cię w błąd pisząc: „Jak masz (macie - jeżeli jest
            was wielu) kasę oddaj sprawę do sądu, że Administrator(???) nie wykonuje uchwał
            wspólnot” – Za wykonanie uchwał jest odpowiedzialny Zarząd WM i on ponosi
            odpowiedzialność za całą tą sprawę. Rok temu wprost5 napisał: „Tak więc jeszcze
            przed Sylwestrem już "pływasz"!” mogę tylko dodać, ze po Sylwestrze nic się nie
            zmieniło – pływa dalej :-).
            Co teraz? Pierwszy wariant przerobiłeś – wojna z Du.…! I nic z tego Ci nie
            przyszło, ba masz więcej wrogów, bo myślisz Nie Po Ich Myśli!
            Wybierz inny wariant. Wazelina, wazelina i jeszcze raz wazelina! Zapewne
            zapytasz Po Co! Ano po to aby wejść do Zarządu i wyprostować WM. Wspomniałeś,
            że masz przychylną duszę w zarządzie, to się wkręcaj! Zapomniałem, że kibiców
            też ;-)
            Wspomniałem coś o Kiju? Dziś Administrator ma dostęp do środków pieniężnych a
            przy koncie WM Zarząd? Pamiętaj o tym, bo to istota sprawy!
            Z twojej wypowiedzi wywnioskowałem, że Administrator jest z ramienia Gminy, Czy
            to prawda?
            Jak duża jest wasza WM?
            Pozd.
            Miro
            • babczyk Re: Administrator - dyktator 03.01.06, 20:13
              miro_mx napisał:

> Każdy kij ma dwa końce!

Takie są fakty.

Za wykonanie uchwał jest odpowiedzialny Zarząd WM i on
              > ponosi
              > odpowiedzialność za całą tą sprawę.

Ale tego wielu nie kuma i słucha tego co im wygodniesze ze skutkiem opłakanym
              dla siebie.

> zmieniło – pływa dalej :-).

Toż to on pływał przez cały czas chcąc sie na siłę ...wypromować.

> przyszło, ba masz więcej wrogów.....

Jakże my Polacy lubimy mieć zawsze, wroga.

> Wybierz inny wariant. Wazelina, wazelina i jeszcze raz wazelina!

No wiesz. cogito-44 jest normalnym cheterowięc nie potrzeba mu....wazeliny.

> Ano po to aby wejść do Zarządu i wyprostować WM...

Nie masz racji. Ja byłem w zarządzie i byłem po prostu w nim........bezsilny!

> Wspomniałem coś o Kiju?

Na administratora i zarząd potrzeba kija......bejsbolowego albo gazrurki. Nic
              po zatym.

> Dziś Administrator ma dostęp do środków pieniężnych ...

O jakich środkach mówimy?

> Z twojej wypowiedzi wywnioskowałem, że Administrator jest z ramienia Gminy...

Chłopie...ja mam zarząd właścicielski i mam życzenie, aby moja Żona była tak
              uległa jak ten .....zarząd.

No, ale zawsze można pomarzyć.

Chłopaki.....pozdrawiam ...Was!!!!!!!!!!!!
            • xxxll Re: Administrator - dyktator 03.01.06, 22:48
              Odpowiadam Cytu - sik! (miro_mx )napisał:

>Wazelina, wazelina i jeszcze raz wazelina! <

Nie poznaje Kolegi! To widać, a właściwie czytam od dłuższego czasu, że
              wazeliniarzem jesteś dobrym kol. Cytru - siku.

> Każdy kij ma dwa końce!
              > Do rzeczy. Myślę, że Babczyk wyjaśnił Ci iż nie ma sensu wchodzić na drogę
              > Sądową. Inny koleś wprowadził cię w błąd "

Kij ma dwa końce , ale nie o jednakowej grubości . Takie rady to ty wsadź w
              ziemię, a banany ci zaowocują. Babczyk do dzisiaj ma "kaca" bo się słuchał
              Serafinka666 i wyszła figa. Jak się żle do tego zabierzesz to tak możesz
              skończyć jak Babczyk .
              Klakierstwo na tym forum ma się dobrze a wazelina płynie beczkami.

• cogito-44 Re: Administrator - dyktator 04.01.06, 13:30
              miro_mx napisał:

> Wspomniałem coś o Kiju? Dziś Administrator ma dostęp do środków pieniężnych a
              > przy koncie WM Zarząd? Pamiętaj o tym, bo to istota sprawy!
              > Z twojej wypowiedzi wywnioskowałem, że Administrator jest z ramienia Gminy, Czy
              >
              > to prawda?
              > Jak duża jest wasza WM?
              > Pozd.
              > Miro

Firma powstała z gminnej, zlikwidowanej. Teraz to jest Spółka z o.o. i te same
              osobyw dramacie.
              Dopowiadam, tak dla zaspokojenia Twojej ciekawości.
              W zarządzie to ja już byłem przez kilka tygodni. Nie da się tego opisać - zbyt
              skomplikowane. Patrz moje wcześniejsze posty np: "czy można uchwałę unieważnić
              inną uchwłą".
              Mam sprawę wsądzie. Skarżę trzy kolejne uchwały.
              Co do pieniędzy, to jest tak: kilka osób wpłaca na konto WM do banku, a i tak
              zarząd pieniądze te przelewa na subkonto administratora. Zatem czy to będzie
              zarząd czy administrator obracał forsą, nie ma różnicy.
              I właśnie tę chorą sytuację prostujemy. Zebranie ma być 09 stycznie, jednak my
              składamy (już to popstanowione)zawiadomienie na policję. Mamy dowody o działaniu
              na szkodę WM zarówno przez administratora jak i zarządu.
              A swoją drogą czekam na nastęy termin w sądzie.
              Co do wrogów, to raczej groino ich się zmniejsza. Sami powoli dochodzą do
              rozumu, gdy po Nowym Roku okazało się, że podpisali uchwałę o zwiększeniu stawki
              na FR. Teraz, gdy dostali nowy wymiar opłat pomstują, że nie wiedzieli co
              podpisują. Tak to jest, że jak sie czymś wojuje, to od tego można zginąć. Acha,
              ile liczy nasza WM? - tylko 45 członków.
              Dziękuję za pomoc i słowa wsparcia i pozdrawiam.
              Nie rozumię dlaczego tak lecicie na Babczyka. Dzięli Niemu zajarzyłem o co
              chodzi. Udzielił mi też kilka pożytecznych rad i dosłał ciekawe materiały. Za to
              jestem Mu wdzięczny.
              A tak na marginesie, nie zwalczajmy się na wzajem. Wystarczy, że we Wpólnotach
              żrą się niekiedy jak przysłowiowe psy.

• miro_mx Re: Administrator - dyktator 04.01.06, 19:19
                Do 09.01.2006 jest trochę czasu, pomyślę i dam znać co wykombinowałem.
                Co do Babczyka jest wszystko O.K wymieniamy poglądy w rozmaity sposób – myślę,
                że się dobrze rozumiemy ;-)
                Gorzej jest z burakiem ale tego nie będę opisywał.
                Pozd.
                Miro
                • miro_mx Re: Administrator - dyktator 08.01.06, 13:45
                  Zgodnie z obietnicą moje trzy grosze?
                  Dla mnie osobiście sytuacja jest chora ponieważ WM wpłaca na konto Firmy środki
                  finansowe należące do Wspólnoty. Art. 30.1.1 wyraźnie jest sprecyzowany –
                  dokonywać rozliczeń przez rachunek bankowy!
                  (w polemikę nie wchodzę, czy na własny czy może być subkonto – gdzieś tam).
                  Prowadzenie dwóch kont kosztuje, bo nie wierzę, iż nie płacicie za to kasy i to
                  podwójnie!!! Więc Kto zapłaci za utrzymanie jednego konta? Zaproponuj aby
                  sfinansowanie – jednego konta - oscylowało na Zarząd i Administratora. Nie będę
                  poruszał sprawy, że administrator na swoim koncie obraca waszą kasę, bo o
                  odsetkach nic nie wspomniałeś! :-) Inna sprawa jeśli Firma z.o.o będzie miała
                  długi i komornik wskoczy na Konto!!
                  Jeśli prokuratura to:
                  Na Zarząd złożyć doniesienie o wyprowadzenie środków z konta należących do WM
                  na konto Firmy, która z mocy prawa – uchwała – nie może podejmować tych środków.
                  Na administratora za przetrzymywanie środków należących do WM oraz podejrzenie
                  obracania tymi środkami na własne cele!
                  Po całej sprawie – jak odda kasę – na złość powiadomić US o dochodach „lewych”
                  a co tam, nie ma za swoje! ;-)
                  I to tyle :-)
                  Pozd.
                  Miro
        • xxxll Re: Administrator - dyktator 03.01.06, 22:25
          Babczy zważ waść na ortografię.

babczyk - Przygadał kocioł garnkowi a sam ...
        • xxxll Re: Administrator - dyktator 03.01.06, 22:28
          babczyk wypocił dużo słów a mało treści,
          To tylko bełkot kol. Babczy by zaistnieć na tym forum i dowalić, ale komu i
          czemu?
          • miro_mx Re: Administrator - dyktator 04.01.06, 19:22
            Pieprz + Burak =

I znowu życie jest wspaniałe ):-)
    • 20052006s Re: Administrator - dyktator 04.01.06, 10:28
      Ponawiam moje pytanie z innego postu - jakiego macie zarządcę?? My bedziemy
      niedlugo zawiązywac wspolnote i wybieramy zarzadce, a raczej wyszukiwany jest
      przez ogłoszenia w necie.
      • wprost5 Kwiatuszku, czy wiesz sam(a) czego chcesz? 04.01.06, 13:26
        POdejrzewam, że nie wiesz zbyt dobrze, jaki ma być ten zarządca i dlatego nie
        otrzymujesz sensownych odpowiedzi. Genaralnie ma bycćdobry, tylko dla każdego
        co innego to oznacza. Dla np. wielu wtedy jest dobry, gdy mogą z nim kręcić
        lody. -
      • 20052006s Re: Administrator - dyktator 04.01.06, 13:44
        Ja tam jeszcze nie mieszkam, dopiero wczoraj na forum się dowiedziałam, że chca
        wybierać na spotkaniu mieszkańcow 24 stycznia, a 26 chcą podpisywać umowę... No
        i się zaniepokoiłam. Wiec zaczęłam pytać na naszym forum (osiedle Słoneczne w
        Ząbkach). Okazało się, że nie kierują się żadnymi kryteriami, tylko szukają w
        necie - ogłoszeń!! To mnie jeszcze bardziej zaniepokoiło, bo sądzimy z mężem,
        że to powinna być przemyślana decyzja a nie wybór z łapanki. Stąd moje pytanie
        do Was. Druknęłam już ustawę i spytam jeszcze dwoje znajomych... Zobaczymy.
        • wprost5 Re: Administrator - dyktator 04.01.06, 15:59
          Żaden gnojek-administrator(przepraszam tych uczciwych) nie przyzna ci się
          na "dzień dobry", że ma jakies złe zamiary. Oczywiście będzie się przechwałał
          pod niebiosa, jaki to on jest dobry itp. Dlatego trzeba żądąć referencji i
          przepytać ale nie członków zarządu, bo może być z nimi w zmowie, ale zwykłych
          członków współnoty. Pytanie, czy uda się do nich dotrzeć.

Z perspektywy czasu i doswiadczeń w swojej wspólnocie widzę, że w umowie należy
          bezwzględnie zapisac, przy jakich to "wyczynach" administratora umowa
          rozwiązuje się sama. Np. gdy administrator odmawia wglądu w dokumenty(bardzo
          częsty przypadek opisywany na tym forum), gdy nie rozlicza się w terminie do
          dnia okreslonego, gdy nie sporzadził np. regulaminu rozliczeń mediów, gdy nie
          wykonuje uchwał wspólnoty itp. Oczywiście wszystkiego nie można skatalogować,
          ale niektóre rzeczy warto wymienić w umowie za co go można błyskawicznie
          wygonić aby w razie sporu nie latać do sądu. Gdy administrator będzie miał w
          perspektywie bardzo szybkie adieu, może nie będzie się pchał w administrowanie.
          Przez internet to łatwo pooglądać gołe panienki ale chyba nie znaleźć dobrego
          administratora. Ale może wam się uda. Powodzenia!
          .
          • 20052006s Re: Administrator - dyktator 04.01.06, 17:23
            No właśnie, jestem tego samego zdania, ale żeby to wszyscy zrozumieli...
            W każdym razie i tak dziękuję.
            • cogito-44 Re: Administrator - dyktator 04.01.06, 17:47
              20052006s napisała:

> No właśnie, jestem tego samego zdania, ale żeby to wszyscy zrozumieli...
              > W każdym razie i tak dziękuję.

Kwiatuszku, podaję Tobie link do ciekawej strony. Przy Twoim innym temacie też.
              www.wspolnota.net.pl/index.php Wprawdzie to konkurencyjne forum, ale
              problemy tematycznie poukładane. Jak dla początkujących to w sam raz. Pozdrawiam.
              • 20052006s Re: Administrator - dyktator 05.01.06, 08:50
                Dziękuję, już sobie tam poczytywałam trochę :-)
        • solisko Re: Administrator - dyktator 04.01.06, 18:26
          20052006s napisała:

> Ja tam jeszcze nie mieszkam, dopiero wczoraj na forum się dowiedziałam, że
          chca
          >
          > wybierać na spotkaniu mieszkańcow 24 stycznia, a 26 chcą podpisywać umowę...
          No
          >
          > i się zaniepokoiłam. Wiec zaczęłam pytać na naszym forum (osiedle Słoneczne w
          > Ząbkach). Okazało się, że nie kierują się żadnymi kryteriami, tylko szukają w
          > necie - ogłoszeń!! To mnie jeszcze bardziej zaniepokoiło, bo sądzimy z mężem,
          > że to powinna być przemyślana decyzja a nie wybór z łapanki. Stąd moje
          pytanie
          > do Was. Druknęłam już ustawę i spytam jeszcze dwoje znajomych... Zobaczymy.
          Tylko się kłocicie a moze by ktoś mi podał jakiś poradnik zwyklego śmiertelnika
          Wspolnoty,bo sie na tym nie znam.A coś mi się wydaje ,ze zarząd rownież
          • kikibobo Re: Administrator - dyktator 04.01.06, 21:07
            Akurat mam po ręką.
            Chyba istnieje coś takiego jak archiwum w GW.
            gazeta Nieruchomości i dom nr 34 z dnia 24 sierpnia 2005 r. temat- jak się
            odnaleźć we wspólnocie.
          • babczyk Re: Administrator - dyktator 04.01.06, 21:20
            Zobacz wątek nr 5375 .

Podałem parę linków w podobnym temacie.
            Jeśli to cię nie zadowala, pytaj pod adresem babczyk@gazeta.pl

Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka