wygralem 19.11.02, 21:45 Czy ktoś może podać jeden - a dobry - program do rozliczania wspólnot ? Czy jest taki ? netplus@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abcd17 Re: programy komputerowe do rozliczania wspólnot 19.11.02, 21:47 wygralem napisał(a): > Czy ktoś może podać jeden - a dobry - program do rozliczania wspólnot ? Czy > jest taki ? > > netplus@wp.pl SACER. Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wygralem Re: programy komputerowe do rozliczania wspólnot 02.12.02, 14:31 Panie Maćku, Mam nadzieję, że nie jest to ten sam program, którym GZN tak nieudolnie rozliczał Ząbki ? L. Kowalewski Odpowiedz Link Zgłoś
abcd17 Re: programy komputerowe do rozliczania wspólnot 02.12.02, 17:09 wygralem napisał(a): > Mam nadzieję, że nie jest to ten sam program,....... Tak.... Czy dostrzegl Pan "buzke" na koncu mojej wypowiedzi? Problem tkwil, jak najczesciej bywa, z nieumiejetnym zastosowaniem dobrego produktu. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
wygralem Re: programy komputerowe do rozliczania wspólnot 02.12.02, 18:48 Tak to nie ten ? Czy: TAK to ten ? Lubię pańskie żarty, ale nie tamte rozliczenia... pozdrawiam@wp.pl Lech Kowalewski Odpowiedz Link Zgłoś
landa Re: programy komputerowe do rozliczania wspólnot 20.11.02, 11:58 Jaka cena programu? Odpowiedz Link Zgłoś
abcd17 Re: programy komputerowe do rozliczania wspólnot 20.11.02, 12:36 landa napisała: > Jaka cena programu? Sacer to potezny system wspomagajacy zarzadzanie. Korzystaja z niego duze firmy i dopiero w duzej firmie, zarzadzajacej milionami metrow kwadratowych oprogramowanie to sie sprawdza. jest drogie i trudno je wdrozyc - pozniej dopiero widac efekty. W przypadku malych firm polecam SLONie Michala Mieszczanina. Cena zalezy od liczby budynkow, liczby stanowisk itp. Dla pojedynczej nieruchomosci cena programu wynosi kilkaset zlotych. Odpowiedz Link Zgłoś
rkordus Re: programy komputerowe do rozliczania wspólnot 24.11.02, 13:22 Jestem zarządcą. Też poszukiwałam programu do rozliczania wspólnot. W końcu zmusiłam męża (jest informatykiem) do napisania programu komputerowego pod moje dyktando i dla moich potrzeb. Cena 400 zł lub 600 zł w zależności od zakresu. Dokładniejsze informacje zawarte są na stronie www.kordus.w2.pl. Zapraszam równiez do kontaktu bezpośredniego e-mail: gkordus@post.pl Renata Odpowiedz Link Zgłoś
abcd17 Re: programy komputerowe do rozliczania wspólnot 24.11.02, 15:59 rkordus napisała: > Jestem zarządcą. Też poszukiwałam programu do rozliczania wspólnot. W końcu > zmusiłam męża (jest informatykiem) do napisania programu komputerowego pod moje > > dyktando i dla moich potrzeb. Cena 400 zł lub 600 zł w zależności od zakresu. Zapewniacie help-desk w calej Polsce? Od kiedy firma istnieje i jaka jest gwarancja, ze nie zniknie z rynku pozostawiajac uzytkownikow zakupionego programu bez pomocy? Jakie funkcje, oprocz ksiegowosci, realizuje program? Dziekuje za info, Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanie.i.wspolnota Re: programy komputerowe do rozliczania wspólnot 24.11.02, 22:37 wygralem napisał: > Czy ktoś może podać jeden - a dobry - program do rozliczania wspólnot ? Czy > jest taki ? > > netplus@wp.pl Przeciętna wspólnota mieszkaniowa jest "przedsiębiorstwem" tak niewielkim i tak mało skomplikowanym, że do jej rozliczeń nie jest potrzebny żaden program specjalny. Wystarczy dobrze ułożony plik arkuszy kalkulacyjnych Excel - powiązanych łączami. Ci, którzy już umieją posługiwać się Excelem, wiedzą w tym momencie wszystko. Dla tych, którzy dopiero zaczynają lub zamierzają pracować z Excelem - mały przykład. W pliku są - między innymi - dwa arkusze: Arkusz 1 (główny) - w którym oblicza się opłatę miesięczną w przeliczeniu na 1 m.kw. lokalu (wynik w komórce N40) Arkusz 2 - należności miesięczne od p. Kowalskiego (wynik w komórce F22); w komórce C3 tego arkusza wpisano powierzchnię mieszkania p. Kowalskiego; w komórce F21 wklejamy łącze do komórki N40 w arkuszu 1 (zaznaczyć kom. N40 w ark.1; w menu Edycja wybrać "Kopiuj"; przejść do ark.2; zaznaczyć kom. F21; w menu Edycja wybrać "Wklej specjalnie" a następnie "Wklej łącze"); w komórce F22 wpisujemy: =C3*F21 GOTOWE. Teraz każda zmiana danych w arkuszu 1 np. zmiana ceny elektryczności dla nieruchomości wspólnej znajdzie odbicie w: stawce opłaty miesięcznej: ark.1 kom.N40 i ark.2 kom.F21; należności miesięcznej od p.Kowalskiego: ark.2 kom.F22. Dla p. Kowalskiego drukujemy arkusz 2, a jeśli p.K. jest dociekliwy i chce wiedzieć, skąd się wzięła kolejna podwyżka - także arkusz 1. Otóż i cały "program" - i jego działanie. Osoby, które jeszcze tego nie umieją, a chciałyby się nauczyć, prosimy o pisemne zgłoszenia do Stowarzyszenia "Wspólnota Mieszkaniowa": ul. Jastrzębowskiego 22, 02-786 Warszawa. Jeżeli zgłoszeń będzie dużo - spróbujemy zorganizować krótki kurs zastosowań Excela we wspólnocie mieszkaniowej. Cena kursu będzie na pewno znacznie niższa, niż najtańszego z dostępnych na rynku programów. -- W.Kalinowski 501 514 786 Odpowiedz Link Zgłoś
wygralem Re: programy komputerowe do rozliczania wspólnot 02.12.02, 14:33 Takie "Chałupnictwo" właśnie uprawiam, a chciałbym to robić w lepszym stylu. pozdr./LK Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanie.i.wspolnota Re: programy komputerowe do rozliczania wspólnot 02.12.02, 23:29 wygralem napisał(a): > Takie "Chałupnictwo" właśnie uprawiam, a chciałbym to robić w lepszym stylu. > > pozdr./LK Można ale szkoda na to czasu, chyba że chce się Pan specjalizować w obsłudze elektronicznej księgowości wspólnot mieszkaniowych, i uprawiać to zawodowo, ale i w takim przypadku lepiej samemu zrobić sobie program, bo te, które są, zawierają dużo zbędnego śmiecia, czy może raczej "wiedzy tajemnej", która wspólnotom nie jest potrzebna i której wspólnoty nie rozumieją. W praktyce może to oznaczać zwiekszenie kosztów, bo partnerzy ze wspólnoty (wspólnot) nie będą potrafili wprowadzać danych, i będzie Pan to musiał robić sam (czas i pieniądz), albo wynająć pracownika (jak wyżej). Wszystkiego dobrego życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
aborygenmiejscowy Re: programy komputerowe do rozliczania wspólnot 04.12.02, 21:38 Kochani - jezdem szefem firmy zarządzającej mieniem komunalnym i wspólnotowym w dwóch miastach. To tak tytułem wstępu. Z mojego doswiadczenia i wiedzy wynika, że na Polskim rynku praktycznie nie ma profesjonalnego oprogramowania do zarzadzania nieruchomosciami. Istnieją w dystrybucji liczne oprogramowania dosowskie, które tysiąced razy modyfikowane i zmieniane przedstawiaja soba dość smętny i prymitywny obraz informatyczny. JA z wykształcenia jestem geodetą i znaczaca sprawą dla mnie osobiście jest cała sfera techniczno-prawno- administracyjna, która w żaden najmniejszy sposób nie jest ujęta w istniejacym na rynku oprogramowaniu. Ludzie zarzadzanie nieruchomosciasmi to nie tylko czynsze, opłaty, windykacje i ksiegowość. To tylko jeden z ważnych elementów zarzadzania ale napewno nie jedyny. A GDZIE gis, regulacja stanów władania, wycena mienia, ogromna sfera budowlana (remonty, eksploatacja, modernizacja itd). Sam z współpracownikami na przestrzeni lat 90 siatych próbowałem stworzyć pewne podwaliny pod system do zarzadzania mieniem. CZĘŚCIOWO MI SIĘ TO UDAŁO - ale do końca daleka jeszcze droga i ciernista. Odpowiedz Link Zgłoś
abcd17 Re: programy komputerowe do rozliczania wspólnot 05.12.02, 00:45 aborygenmiejscowy napisał: > Z mojego doswiadczenia i wiedzy > wynika, że na Polskim rynku praktycznie nie ma profesjonalnego oprogramowania > do zarzadzania nieruchomosciami. Istnieją w dystrybucji liczne oprogramowania > dosowskie, które tysiąced razy modyfikowane i zmieniane przedstawiaja soba > dość smętny i prymitywny obraz informatyczny. Niestety to prawda. JA z wykształcenia jestem > geodetą i znaczaca sprawą dla mnie osobiście jest cała sfera techniczno- prawno- > administracyjna, która w żaden najmniejszy sposób nie jest ujęta w istniejacym > na rynku oprogramowaniu. Ludzie zarzadzanie nieruchomosciasmi to nie tylko > czynsze, opłaty, windykacje i ksiegowość. To tylko jeden z ważnych elementów > zarzadzania ale napewno nie jedyny. A GDZIE gis, regulacja stanów władania, > wycena mienia, ogromna sfera budowlana (remonty, eksploatacja, modernizacja > itd). Zrozumiale jest, ze z racji wyksztalcenia i pracy na zasobie komunalnym, widzi Pan okreslone zapotrzebowanie na "idealny" programu. Mysle jednak, ze jest Pan zbyt surowy w oczekiwaniach od systemow do zarzadzania nieruchomosciami. Byloby swietnie, jakby istniejace oprogramowanie nie tylko zaspokajalo 'back office' zarzadcy jak to ma miejsce dzis (FK, czynsze itp.), ale roniez wsparlo zarzadce w zarzadzaniu tym co stanowi kwintesencje jego pracy - relacjami z klientami i procesami z jakich sklada sie zarzadzanie. GIS, regulacja stanow wladania, wycena to elementy kluczowe w gospodarce nieruchomosciami - na zarzadzanie to jednak moim zdaniem luksus. Na dzis brakuje przede wszystkim systemu sprawnej wymiany informacji, transferu wiedzy, no i wlasnie owego wsparcia dla realizacji procesow - o czym zreszta Pan wspomnial bardzo celnie, chociazby w odniesieniu do konserwacji, utrzymania porzadku i czystosci, remontow i modernizacji itp. Potencjal producentow polskiego sofwaru chyba sie juz wyczerpal. Zgodze sie rowniez z Panem, ze swiatelkiem w tunelu sa potentaci na rynku zarzadzania, ktorzy beda w stanie udzwignac samodzielne sfinansowanie stworzenia prawdziwie zintegrowanego systemu stanowiacego wsparcie dla profesjonalnego zarzadcy. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
wygralem Re: programy komputerowe do rozliczania wspólnot 05.12.02, 08:13 aborygenmiejscowy napisał: > Kochani - jezdem szefem firmy zarządzającej mieniem komunalnym i wspólnotowym > w dwóch miastach. To tak tytułem wstępu. Z mojego doswiadczenia i wiedzy > wynika, że na Polskim rynku praktycznie nie ma profesjonalnego oprogramowania > do zarzadzania nieruchomosciami. Istnieją w dystrybucji liczne oprogramowania > dosowskie, które tysiąced razy modyfikowane i zmieniane przedstawiaja soba > dość smętny i prymitywny obraz informatyczny. JA z wykształcenia jestem > geodetą i znaczaca sprawą dla mnie osobiście jest cała sfera techniczno- prawno- > administracyjna, która w żaden najmniejszy sposób nie jest ujęta w istniejacym > na rynku oprogramowaniu. Ludzie zarzadzanie nieruchomosciasmi to nie tylko > czynsze, opłaty, windykacje i ksiegowość. To tylko jeden z ważnych elementów > zarzadzania ale napewno nie jedyny. A GDZIE gis, regulacja stanów władania, > wycena mienia, ogromna sfera budowlana (remonty, eksploatacja, modernizacja > itd). Sam z współpracownikami na przestrzeni lat 90 siatych próbowałem > stworzyć pewne podwaliny pod system do zarzadzania mieniem. CZĘŚCIOWO MI SIĘ > TO UDAŁO - ale do końca daleka jeszcze droga i ciernista. Czy "towar" jest na sprzedaż ? netplus@wp.pl LK Odpowiedz Link Zgłoś
aborygenmiejscowy Re: programy komputerowe do rozliczania wspólnot 05.12.02, 21:15 Każdy towar jest na sprzedaż - wpawlak2@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś