Dodaj do ulubionych

programy komputerowe do rozliczania wspólnot

19.11.02, 21:45
Czy ktoś może podać jeden - a dobry - program do rozliczania wspólnot ? Czy
jest taki ?

netplus@wp.pl
Obserwuj wątek
    • abcd17 Re: programy komputerowe do rozliczania wspólnot 19.11.02, 21:47
      wygralem napisał(a):

> Czy ktoś może podać jeden - a dobry - program do rozliczania wspólnot ? Czy
      > jest taki ?
      >
      > netplus@wp.pl

SACER.
      Pozdrawiam :-)
      • wygralem Re: programy komputerowe do rozliczania wspólnot 02.12.02, 14:31
        Panie Maćku,

Mam nadzieję, że nie jest to ten sam program, którym GZN tak nieudolnie
        rozliczał Ząbki ?

L. Kowalewski
        • abcd17 Re: programy komputerowe do rozliczania wspólnot 02.12.02, 17:09
          wygralem napisał(a):

> Mam nadzieję, że nie jest to ten sam program,.......

Tak....
          Czy dostrzegl Pan "buzke" na koncu mojej wypowiedzi?
          Problem tkwil, jak najczesciej bywa, z nieumiejetnym zastosowaniem dobrego
          produktu.
          Pozdrawiam,
          • wygralem Re: programy komputerowe do rozliczania wspólnot 02.12.02, 18:48
            Tak to nie ten ? Czy: TAK to ten ?
            Lubię pańskie żarty, ale nie tamte rozliczenia...

pozdrawiam@wp.pl
            Lech Kowalewski

• landa Re: programy komputerowe do rozliczania wspólnot 20.11.02, 11:58
      Jaka cena programu?
      • abcd17 Re: programy komputerowe do rozliczania wspólnot 20.11.02, 12:36
        landa napisała:

> Jaka cena programu?

Sacer to potezny system wspomagajacy zarzadzanie. Korzystaja z niego duze firmy
        i dopiero w duzej firmie, zarzadzajacej milionami metrow kwadratowych
        oprogramowanie to sie sprawdza. jest drogie i trudno je wdrozyc - pozniej
        dopiero widac efekty.

W przypadku malych firm polecam SLONie Michala Mieszczanina. Cena zalezy od
        liczby budynkow, liczby stanowisk itp. Dla pojedynczej nieruchomosci cena
        programu wynosi kilkaset zlotych.
    • rkordus Re: programy komputerowe do rozliczania wspólnot 24.11.02, 13:22
      Jestem zarządcą. Też poszukiwałam programu do rozliczania wspólnot. W końcu
      zmusiłam męża (jest informatykiem) do napisania programu komputerowego pod moje
      dyktando i dla moich potrzeb. Cena 400 zł lub 600 zł w zależności od zakresu.
      Dokładniejsze informacje zawarte są na stronie www.kordus.w2.pl.
      Zapraszam równiez do kontaktu bezpośredniego e-mail: gkordus@post.pl
      Renata
      • abcd17 Re: programy komputerowe do rozliczania wspólnot 24.11.02, 15:59
        rkordus napisała:

> Jestem zarządcą. Też poszukiwałam programu do rozliczania wspólnot. W końcu
        > zmusiłam męża (jest informatykiem) do napisania programu komputerowego pod
        moje
        >
        > dyktando i dla moich potrzeb. Cena 400 zł lub 600 zł w zależności od zakresu.

Zapewniacie help-desk w calej Polsce?
        Od kiedy firma istnieje i jaka jest gwarancja, ze nie zniknie z rynku
        pozostawiajac uzytkownikow zakupionego programu bez pomocy?
        Jakie funkcje, oprocz ksiegowosci, realizuje program?

Dziekuje za info,
    • mieszkanie.i.wspolnota Re: programy komputerowe do rozliczania wspólnot 24.11.02, 22:37
      wygralem napisał:

> Czy ktoś może podać jeden - a dobry - program do rozliczania wspólnot ? Czy
      > jest taki ?
      >
      > netplus@wp.pl

Przeciętna wspólnota mieszkaniowa jest "przedsiębiorstwem" tak niewielkim i
      tak mało skomplikowanym, że do jej rozliczeń nie jest potrzebny żaden program
      specjalny. Wystarczy dobrze ułożony plik arkuszy kalkulacyjnych Excel -
      powiązanych łączami. Ci, którzy już umieją posługiwać się Excelem, wiedzą w tym
      momencie wszystko.
      Dla tych, którzy dopiero zaczynają lub zamierzają pracować z Excelem - mały
      przykład. W pliku są - między innymi - dwa arkusze:
      Arkusz 1 (główny) - w którym oblicza się opłatę miesięczną w przeliczeniu na 1
      m.kw. lokalu (wynik w komórce N40)
      Arkusz 2 - należności miesięczne od p. Kowalskiego (wynik w komórce F22);
      w komórce C3 tego arkusza wpisano powierzchnię mieszkania p. Kowalskiego;
      w komórce F21 wklejamy łącze do komórki N40 w arkuszu 1
      (zaznaczyć kom. N40 w ark.1; w menu Edycja wybrać "Kopiuj"; przejść do ark.2;
      zaznaczyć kom. F21; w menu Edycja wybrać "Wklej specjalnie" a następnie "Wklej
      łącze");
      w komórce F22 wpisujemy:
      =C3*F21
      GOTOWE.
      Teraz każda zmiana danych w arkuszu 1
      np. zmiana ceny elektryczności dla nieruchomości wspólnej
      znajdzie odbicie w:
      stawce opłaty miesięcznej: ark.1 kom.N40 i ark.2 kom.F21;
      należności miesięcznej od p.Kowalskiego: ark.2 kom.F22.
      Dla p. Kowalskiego drukujemy arkusz 2, a jeśli p.K. jest dociekliwy i chce
      wiedzieć, skąd się wzięła kolejna podwyżka - także arkusz 1.
      Otóż i cały "program" - i jego działanie.

Osoby, które jeszcze tego nie umieją, a chciałyby się nauczyć, prosimy o
      pisemne zgłoszenia do Stowarzyszenia "Wspólnota Mieszkaniowa": ul.
      Jastrzębowskiego 22, 02-786 Warszawa. Jeżeli zgłoszeń będzie dużo - spróbujemy
      zorganizować krótki kurs zastosowań Excela we wspólnocie mieszkaniowej. Cena
      kursu będzie na pewno znacznie niższa, niż najtańszego z dostępnych na rynku
      programów.

--
      W.Kalinowski
      501 514 786
      • wygralem Re: programy komputerowe do rozliczania wspólnot 02.12.02, 14:33
        Takie "Chałupnictwo" właśnie uprawiam, a chciałbym to robić w lepszym stylu.

pozdr./LK
        • mieszkanie.i.wspolnota Re: programy komputerowe do rozliczania wspólnot 02.12.02, 23:29
          wygralem napisał(a):

> Takie "Chałupnictwo" właśnie uprawiam, a chciałbym to robić w lepszym stylu.
          >
          > pozdr./LK

Można
          ale szkoda na to czasu,
          chyba że chce się Pan specjalizować w obsłudze elektronicznej księgowości
          wspólnot mieszkaniowych, i uprawiać to zawodowo,
          ale i w takim przypadku lepiej samemu zrobić sobie program,
          bo te, które są, zawierają dużo zbędnego śmiecia, czy może raczej "wiedzy
          tajemnej", która wspólnotom nie jest potrzebna i której wspólnoty nie rozumieją.
          W praktyce może to oznaczać zwiekszenie kosztów, bo partnerzy ze wspólnoty
          (wspólnot) nie będą potrafili wprowadzać danych, i będzie Pan to musiał robić
          sam (czas i pieniądz), albo wynająć pracownika (jak wyżej).
          Wszystkiego dobrego życzę.
          • aborygenmiejscowy Re: programy komputerowe do rozliczania wspólnot 04.12.02, 21:38
            Kochani - jezdem szefem firmy zarządzającej mieniem komunalnym i wspólnotowym
            w dwóch miastach. To tak tytułem wstępu. Z mojego doswiadczenia i wiedzy
            wynika, że na Polskim rynku praktycznie nie ma profesjonalnego oprogramowania
            do zarzadzania nieruchomosciami. Istnieją w dystrybucji liczne oprogramowania
            dosowskie, które tysiąced razy modyfikowane i zmieniane przedstawiaja soba
            dość smętny i prymitywny obraz informatyczny. JA z wykształcenia jestem
            geodetą i znaczaca sprawą dla mnie osobiście jest cała sfera techniczno-prawno-
            administracyjna, która w żaden najmniejszy sposób nie jest ujęta w istniejacym
            na rynku oprogramowaniu. Ludzie zarzadzanie nieruchomosciasmi to nie tylko
            czynsze, opłaty, windykacje i ksiegowość. To tylko jeden z ważnych elementów
            zarzadzania ale napewno nie jedyny. A GDZIE gis, regulacja stanów władania,
            wycena mienia, ogromna sfera budowlana (remonty, eksploatacja, modernizacja
            itd). Sam z współpracownikami na przestrzeni lat 90 siatych próbowałem
            stworzyć pewne podwaliny pod system do zarzadzania mieniem. CZĘŚCIOWO MI SIĘ
            TO UDAŁO - ale do końca daleka jeszcze droga i ciernista.
            • abcd17 Re: programy komputerowe do rozliczania wspólnot 05.12.02, 00:45
              aborygenmiejscowy napisał:

> Z mojego doswiadczenia i wiedzy
              > wynika, że na Polskim rynku praktycznie nie ma profesjonalnego oprogramowania
              > do zarzadzania nieruchomosciami. Istnieją w dystrybucji liczne oprogramowania
              > dosowskie, które tysiąced razy modyfikowane i zmieniane przedstawiaja soba
              > dość smętny i prymitywny obraz informatyczny.

Niestety to prawda.

JA z wykształcenia jestem
              > geodetą i znaczaca sprawą dla mnie osobiście jest cała sfera techniczno-
              prawno-
              > administracyjna, która w żaden najmniejszy sposób nie jest ujęta w
              istniejacym
              > na rynku oprogramowaniu. Ludzie zarzadzanie nieruchomosciasmi to nie tylko
              > czynsze, opłaty, windykacje i ksiegowość. To tylko jeden z ważnych elementów
              > zarzadzania ale napewno nie jedyny. A GDZIE gis, regulacja stanów władania,
              > wycena mienia, ogromna sfera budowlana (remonty, eksploatacja, modernizacja
              > itd).

Zrozumiale jest, ze z racji wyksztalcenia i pracy na zasobie komunalnym, widzi
              Pan okreslone zapotrzebowanie na "idealny" programu. Mysle jednak, ze jest Pan
              zbyt surowy w oczekiwaniach od systemow do zarzadzania nieruchomosciami. Byloby
              swietnie, jakby istniejace oprogramowanie nie tylko zaspokajalo 'back office'
              zarzadcy jak to ma miejsce dzis (FK, czynsze itp.), ale roniez wsparlo zarzadce
              w zarzadzaniu tym co stanowi kwintesencje jego pracy - relacjami z klientami i
              procesami z jakich sklada sie zarzadzanie. GIS, regulacja stanow wladania,
              wycena to elementy kluczowe w gospodarce nieruchomosciami - na zarzadzanie to
              jednak moim zdaniem luksus. Na dzis brakuje przede wszystkim systemu sprawnej
              wymiany informacji, transferu wiedzy, no i wlasnie owego wsparcia dla
              realizacji procesow - o czym zreszta Pan wspomnial bardzo celnie, chociazby w
              odniesieniu do konserwacji, utrzymania porzadku i czystosci, remontow i
              modernizacji itp.

Potencjal producentow polskiego sofwaru chyba sie juz wyczerpal. Zgodze sie
              rowniez z Panem, ze swiatelkiem w tunelu sa potentaci na rynku zarzadzania,
              ktorzy beda w stanie udzwignac samodzielne sfinansowanie stworzenia prawdziwie
              zintegrowanego systemu stanowiacego wsparcie dla profesjonalnego zarzadcy.

Pozdrawiam,
            • wygralem Re: programy komputerowe do rozliczania wspólnot 05.12.02, 08:13
              aborygenmiejscowy napisał:

> Kochani - jezdem szefem firmy zarządzającej mieniem komunalnym i
              wspólnotowym
              > w dwóch miastach. To tak tytułem wstępu. Z mojego doswiadczenia i wiedzy
              > wynika, że na Polskim rynku praktycznie nie ma profesjonalnego
              oprogramowania
              > do zarzadzania nieruchomosciami. Istnieją w dystrybucji liczne
              oprogramowania
              > dosowskie, które tysiąced razy modyfikowane i zmieniane przedstawiaja soba
              > dość smętny i prymitywny obraz informatyczny. JA z wykształcenia jestem
              > geodetą i znaczaca sprawą dla mnie osobiście jest cała sfera techniczno-
              prawno-
              > administracyjna, która w żaden najmniejszy sposób nie jest ujęta w
              istniejacym
              > na rynku oprogramowaniu. Ludzie zarzadzanie nieruchomosciasmi to nie tylko
              > czynsze, opłaty, windykacje i ksiegowość. To tylko jeden z ważnych elementów
              > zarzadzania ale napewno nie jedyny. A GDZIE gis, regulacja stanów władania,
              > wycena mienia, ogromna sfera budowlana (remonty, eksploatacja, modernizacja
              > itd). Sam z współpracownikami na przestrzeni lat 90 siatych próbowałem
              > stworzyć pewne podwaliny pod system do zarzadzania mieniem. CZĘŚCIOWO MI
              SIĘ
              > TO UDAŁO - ale do końca daleka jeszcze droga i ciernista.

Czy "towar" jest na sprzedaż ?

netplus@wp.pl

LK
              • aborygenmiejscowy Re: programy komputerowe do rozliczania wspólnot 05.12.02, 21:15
                Każdy towar jest na sprzedaż - wpawlak2@wp.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka