Dodaj do ulubionych

Zwrot kaucji !

12.04.06, 15:00
Jestem zainteresowany zwrotem kaucji,wpłaconej,przy otrzymaniu mieszkania od
PKP ,pośiadam pokwitowanie wpłaty z roku 1987,kwoty 32 252 zł,umowę najmu,ale
czy ktoś otrzymał realny zwrot wpłaconej kwoty??? czy nawet skierowanie sprawy
do Sądu spowiduje zwrot realny kwoty,tj.zrewaloryzowanej,w/w kwota to 1,19
średniej krajowej w 1987 r.???Proszę o informacje???
Obserwuj wątek
    • mmagda12 Re: Zwrot kaucji ! 26.05.06, 21:00
      Ja rowniez w tym roku[1987] wplacilam kaucje 30200 i"walczylam" o kaucje w
      sadzie .WAM ,mial swojego radce prawnego.Rezultat taki ,ze wygralam ,ale
      kwota ,ktora otrzymalam to okolo 1000 zl[dobre i to],po ciezkiej walce, minus
      120 ,ktore zaplacilam w sadzie.
      A tak nawiasem mowiac ta kwota ktora wplacilismy ,to za tamtych czasow to bylo
      kupe kasy ,przy moich zarobkach-4000zl
      • mieszkanie.i.wspolnota Dobra wiadomość i małe sprostowanie 28.05.06, 13:38
        mmagda12 napisała:
        > Ja rowniez w tym roku[1987] wplacilam kaucje 30200 i"walczylam" o kaucje w
        > sadzie .WAM ,mial swojego radce prawnego.Rezultat taki ,ze wygralam ,ale
        > kwota ,ktora otrzymalam to okolo 1000 zl[dobre i to],po ciezkiej walce, minus
        > 120 ,ktore zaplacilam w sadzie.
        > A tak nawiasem mowiac ta kwota ktora wplacilismy ,to za tamtych czasow to
        > bylo kupe kasy ,przy moich zarobkach-4000zl

To dobra wiadomość - choć szkoda, że o zwrot kaucji nadal trzeba WALCZYĆ, bo to
        powinno działać automatycznie.
        Drobne, ale istotne sprostowanie:
        Średnie wynagrodzenie miesięczne w 1987 roku przekroczyło 27 tysięcy zł (bodaj
        od 1984 szybko, coraz szybciej rosła inflacja). Pobrana kaucja odpowiada więc z
        grubsza współczynnikowi 1,19 podanemu przez @starosz1 (w jego przypadku,
        32.252zł, odpowiada ściśle).
        Ale i tak mam wrażenie, że mocno Panią oszukano. Podana przez GUS kwota
        średniego wynagrodzenia w III kwartale 2005r. to 2.347,24 zł.
        Nawet jeśli odjąć od tego całe obciążenie podatkowe i ubezpieczeniowe, to
        wychodzi netto 1282,64 zł. Powinna więc Pani otrzymać zwrot w kwocie 1.429,24zł
        (wskaźnik 1,11 bo wpłaciła Pani trochę niższą kaucję niż @starosz1).
        A całkiem już bezprawne jest to, że obciążono Panią kosztami sądowymi - w
        sprawie, za której istnienie odpowiedzialna jest wyłącznie WAM.
        • mmagda12 Re: Dobra wiadomość i małe sprostowanie 28.05.06, 17:32
          Wydaje sie ,ze zlozenie pozwu do sadu o zwrot kaucji ,jest takie latwe.Aby byc
          zwolnionym z kosztow sad bada i trzeba wypelnic deklaracje majatkowa
          [ruchomosci ,nieruchomosci itd] . Wpisowe 120]musialam zaplacic.Wyliczenie
          mozna przedstawic w dwojaki sposob ,jeden to jak Panstwo podali ,a drugi to
          taki jak przedstawil moj mecenas .Wartosc kaucji [30600] w 1987r ,stanowila
          105% sredniego m-cznego wynagr.ktore wowczas wynosilo 29184zl-100% ,kaucja zas
          30600-105%.W2003r.,srednia krajowa to okolo 2400zl ,uwzgledniajac ,ze ceny byly
          podawane netto ,teraz butto ,mozna szacowac ,ze podatki minus skladki na
          ub.spol. stanowia 305 pensji.Tak wiec zamiast kwoty 2400-2640zl dochodzic mozna
          1600zl.Adwokat napisal mi nie na [papierze urzedowym] ,co tez opoznilo
          sprawe.Sad wezwal do uzupelnienia brakow.Teraz w zwiazku z wyrokiem Trybunalu
          Konstyt.z dnia 3.10.2000sygn. akt K 33 [Dz.U.Nr 83 poz 946 ,947 w zakresie
          uchylenia art.62 z dnia 2.071994r. o najmnie lokali mieszk,mozna dochodzic
          waloryzacji.Nie wiem ,czy cos sie teraz zmienilo ,ale w 2003r. sad nie wiedzial
          do konca ,ile wyplacic .Przewaznie ,wyplacane bylo 50%-60% zadanej zwrotnej
          kaucji.Duzo spraw ludzie przegrywali.Sad ,tez bierze sytuacje ,w jakiej
          znajdowal sie wtedy WAM.Bo przeciez wyplacic kazdemu zadana kwote ,WAM ,musi
          sie bronic .Uzywaja roznych sposobow ,aby nie zaplacic.Tak na koniec ,sprawa
          trwala 2lata.Wam dwa razy zmienil swoja siedzibe itp.Trzeba ,miec
          naprawde ,stalowe nerwy ,zeby walczyc z adwokatem ,ktory co chwila
          daje "kontre" ,znajac sie na prawie.Autor watku ,o tyle jest wygrany ,bo
          posiada dowod wplaty,a druga sprawa ,trzeba sie nie dac i byc cwanszym.Troche
          to mnie nauczylo i zachecam osoby ,ktore ,nie wniosly pozwu o zwrot kaucji i
          walke.Pozdrawiam Magda
          • mmagda12 ReMialo byc 105% a nie 305% -sorry 28.05.06, 17:34

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka