Dodaj do ulubionych

Jkie odsetki ustawowe czy umowne.

20.05.06, 12:08
Witam,
Powracam do "zaniedbanego" , a jakże waszkiego tematu.
Czy w okloicznościach braku wnoszenia przez współwłaściciela obowiązkowych
opłat na koszty zarządu nieruchomością wspólną ,WM może podjąć uchwałe o
naliczaniu umownych odsetek od nieterminowych wpłąt ?.Jaka wysokość skali
jest do przyjęcia aby nie sprowokowć poglądu mówiącego o lichwiarstwie.
Pozdrawiam.Tomasz.
Obserwuj wątek
    • wandairena Re: Jkie odsetki ustawowe czy umowne. 20.05.06, 15:39
      uwazam, że powinny być ustawowe chociaż w tej chwilią są niskie. Chynaże
      właściciele na zebraniu podejmą uchwałę o innej wysokosci.
    • grandy umowne tylko na podstawie umowy 20.05.06, 16:26
      tomkus56 napisał:
      > Witam,
      > Powracam do "zaniedbanego" , a jakże waszkiego tematu.
      > Czy w okloicznościach braku wnoszenia przez współwłaściciela obowiązkowych
      > opłat na koszty zarządu nieruchomością wspólną ,WM może podjąć uchwałe o
      > naliczaniu umownych odsetek od nieterminowych wpłąt ?.Jaka wysokość skali
      > jest do przyjęcia aby nie sprowokowć poglądu mówiącego o lichwiarstwie.
      > Pozdrawiam.Tomasz.

Wysokość naliczanych odsetek musi być określona przez źródło z którego pochodzi prawo ich pobierania. Jeżeli chcesz odstąpić od odsetek ustawowych na rzecz odsetek umownych, to członkowie wspólnoty muszą zawrzeć umowę, w której określą wyższą ich wysokość. W przeciwnym wypadku nie ma podstawy do naliczania odsetek wyższych niż ustawowe.

Swoją drogą, nawet odsetki ustawowe naliczane we wspólnotach budzą moje poważne zastrzeżenia, ale tego nie będę rowijał na tym forum.
      • tomkus56 Re: wicj odwagi 20.05.06, 16:53
        Witam,
        Jak rozumiem dopuszczasz możliwość ,iż uchwałą własściciele określą wyższe
        odsetki i z tąd będzie sie - jak rozumiem - wywodzić ich prawo.Uchwała jes
        czynnośćią prawną.Czy się mylę?.
        Wydaje się,że właśnie tak można to zrobić.
        Natomiast w którymś z orzeczeń była treść dotycząca
        max.wysokości -swoboda umów .Jeżeli dobrze pamietam nie budziła
        żadnych zastrzeżeń i nie była poczytywana jako lichwiarstwo ich skala
        określenia wg podwójnej wysokości stawki odsetek ustawowych.
        Ktoś na forum wzmiankował ,że zna WM gdzie pobierają 36%.Dla mnie to już lichwa.
        Natomiast ustalanie we wspólnocie odsetek jest mimo wszysto potrzebne .
        Opcja mobilizująca i w jakiś sposbów "wychowawcza "i dyscyplinująca.
        Dziękuję ,że podjąłeś temat.
        Pozdrawiam.Tomasz
        • xxxll Re: wicj odwagi 20.05.06, 23:15
          To ja pisałem o tych 36,5 % w skali roku .

Po pierwszych windykacjach, w których występowały odsetki karne za nieterminowe
          wpłaty, sąd nie podważył ich wyskosci.

Jako dowód w sprawie był dołaczony Regulamin wspólnoty wraz z uchwałą o jego
          przyjeciu przez właścicieli lokali, gdzie sa one zapisane. Mimo dukrotnych prób
          ich zmniejszenia , właściciele nie uczynili tego - uchwały nie przeszły.
          Płatność zaliczek w terminie jest na poziomie 95%.
          • tomkus56 Re: hmm 22.05.06, 10:08
            Witam,
            Wszak jest orzeczenie SN mówiące o tym,że śąd nie może zobowiązać WM do
            podjęcia uchwały o określonej treści.
            Lezcz ównież sąd nie jest związany treścią uchwały WM i bada w pierwszej
            kolejności czy uchwała nie jest sprzeczna z prawem.
            W okresie przd orzeczeniem sadu o którym wzmiankowałem ,można przyjąc ,że
            bardziej jednoznacznie interpretowana była swoboda umów wzajemnych.Po wyroku
            już jest t o inna płaszczyzna .Pozwany zawsze może podnieść ,że jest to procent
            lichwiarski nie uzasadniony społecznie ( rozciągliwy art 6 KC )
            Generalnie wszystko w rękach niezawisłego sądu ( czyt. to nie to samo co
            rozgarniętego sędziego ).Z moich żeń praktyka jest taka ;
            - jsest zasadne ( czyt.chce się wnikać w sprawę I instancja),
            - ma sędzia wątpliwości .Wyrok uzasadni niezasadnym czynnikiem współżycia
            społecznego i norm społecznych.

Z którego roku jest wyrok o którym wspóminasz ?

Pozdrawiam .Tomasz
            PS.
            Jeżeli życzyłem Ci dużo dzieci to z "inteligentnej grzecznośći" mogłeś mi
            życzyć tego samego i podwójnie.Tak czy nie?
            Oj,brzydki .Oj niedobry.
            • tomkus56 Re: hmm 22.05.06, 15:04
              Wybaczcie PS. było do XXLL.
            • xxxll Re: hmm 27.06.06, 19:42
              tomkus56 napisał:

> Z którego roku jest wyrok o którym wspóminasz ?

z 2005 roku .Jak juz kiedyś pisałem coraz częściej sądy dopuszczja uchwały
              wspólnoty jako dowód w sprawie, zwłaszcza, gdy sprawy prowadzą młodzi sędziowie.

Rozumiem, że należysz do "niewiernych Tomaszy". Jak sam "nie zobaczysz to nie
              uwierzysz".
          • majela11 Re: wicj odwagi 27.06.06, 19:34
            CZY ZARZAD WSPÓLNOTY MA PRAWO NALICZAĆ 10 % ODSETKI OD NIETERMINOWYCH WPŁAT?
            10% ODSETKI SĄ NALICZANE W SKALI MIESIACA A NIE ROKU. JESLI SPÓŹNIŁAM SIĘ
            CHOĆBY 1 DZIEŃ OD 400 ZŁ NALICZONO MI 40 ZŁ ODSETEK. UWAZAM ŻE JEST TO CHORE.
            MAM NADZIEJĘ, ŻE NIE BĘDĘ MUSIAŁA TEGO PŁACIĆ. PROSZĘ O POMOC, JAKĄŚ PODSTAWĘ
            PRAWNĄ.
            • xxxll Re: wicj odwagi 27.06.06, 19:45
              Pozostaje ci sprawdzić, czy była jakaś uchwała twojej wspónoty w sprawie
              wysokości odsetek karnych za nieterminowe wpłaty zaliczek na pokrycie kosztów
              utrzymania nieruchomości.

Tam szukaj pomocy.
              • majela11 Re: wicj odwagi 27.06.06, 19:54
                UCHWAŁA PRAWDOPODOBNIE BYŁA, NIE MAM WGLĄDU PONIEWAZ WYNAJMUJĘ TO MIESZKANIE. A
                PRZERAŻA MNIE TO 10% W SKALI MIESIĄCA. POINFORMOWANO MNIE TYLKO, ŻE ZARZĄD
                UCHWALIŁ TAKIE ODSETKI PONIEWAŻ SPŁACAJA KREDYT. ILE % WYNOSZĄ ODSETKI USTAWOWE?
                CZY MOŻNA NALICZAĆ ODSETKI UMOWNE W SKALI MIESIĄCA AŻ W TAKIEJ WYSOKOŚCI?
                • xxxll Re: wicj odwagi 27.06.06, 19:57
                  Jako najemca niewiele masz do "porządzenia". Stronami we wspólnocie są
                  właściciele lokali a nie najemcy
    • grandy ustawowe 27.06.06, 20:54

Już dyskutowaliśmy na ten temat. Moim zdaniem żądanie zapłaty odsetek za zwłokę wyższych niż ustawowe, bez odrębej UMOWY właścicieli lokali w tej sprawie - nie ma podstaw prawnych.

Rodzi się pytanie, czy w dużej wspólnocie mieszkaniowej wystarczy w tej sprawie przyjąć uchwałę wspólnoty - moim zdaniem nie. Na wyższe odsetki muszą zgodzić się wszyscy współwłaściciele.

Część prawników prezentuje nawet pogląd, że we wspólnota mieszkaniowa nie ma tytułu do żądania jakichkolwiek odsetek od właściciela lokalu pozostającego w zwłoce z zapłatą zaliczki miesięcznej - to jest jednak dyskusja nie na to forum i nie przy tej temperaturze.

Jako członek zarządu wspólnoty, jestem zwolennikiem obciążania dłużników ustawowymi odsetkami za zwłokę, bowiem wiem, że większość z nich najzwyczajniej zaciąga sobie we wspólnocie nieoprocentowany kredyt.

I nie jest to nowe spostrzeżenie: nie wysokość kary (odsetek ustawowych), ale jej nieuchronność i szybka egzekucja, najsilniej oddziałują na dłużników.

• java9 Re: ustawowe 27.06.06, 21:42
        Czy aby naliczyć odsetki ustawowe trzeba mieć uchwałę wspólnoty ?
        (pytam, bo wczoraj usłyszałam, że tak a nie znam się).
        • grandy Re: ustawowe 27.06.06, 22:26

Nie potrzeba uchwały wspólnoty, aby skutecznie żądać odsetek za zwłokę w ustawowej wyskości. Takie odsetki zasądzają też sądy w nakazach zapłaty, bez względu na to czy zapis o odsetkach ustawowych znajduje się w uchwałach wspólnoty.

To wynika z treści art. 481 k.c.:

§ 1. Jeżeli dłużnik opóźnia się ze spełnieniem świadczenia pieniężnego, wierzyciel może żądać odsetek za czas opóźnienia, chociażby nie poniósł żadnej szkody i chociażby opóźnienie było następstwem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi.

§ 2. Jeżeli stopa odsetek za opóźnienie nie była z góry oznaczona, należą się odsetki ustawowe. Jednakże gdy wierzytelność jest oprocentowana według stopy wyższej niż stopa ustawowa, wierzyciel może żądać odsetek za opóźnienie według tej wyższej stopy.

§ 3. W razie zwłoki dłużnika wierzyciel może nadto żądać naprawienia szkody na zasadach ogólnych.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka