Dodaj do ulubionych

rozliczenie co

24.05.06, 16:03
Mamy problem z rozliczeniem centralnego ogrzewania. pnieważ zarządca
wspólnoty nie zgadza się z naszymi opisanymi do niego zastrzeżeniami.Podam
sposób naliczania:Koszty stałe co.26434,41:2897,69m2(pow.całego budynku)
=9,1225809(kwota jednostkowa).Koszty zużycia 27366,86:717,39(obliczeniowe
jednostki zużycia)=38,147581(kwota jednostkowa).Opłata rata
dzierżawy587,36:177(ilość urzadzeń)=3,318418(kwota jednostkowa).Koszty
rozliczenia 2027,13:2835,79m2=0,714838(kwota jednostkowa)To są dane dla
całego budynku.Rozliczenie indywidualne:Koszty stałe co 9,122580(kwota
jednostkowa)x 61,20m2= 558,30zł. Koszty zużycia c.o 38,147581x23,98
(obliczeniowe jednostki zużycia)914,78zł. 558,30zł+914,78zł=1473,08zł.
Kosztyc.o opłata rata dzierżawy 3,318418x4( ilość urządzeń )=13,27zł. Koszty
rozliczenia 0,714838x61,20m2 = 43,75zł.+13,27zł.=57,02zł.Koszty użytkownika
1530,10zł.Przedpłata 2089,37-1530,10zł=559,27zł Rozliczenie sporządzone przez
firmę rozliczniową.Nasze faktyczne wpłaty zaliczkowe okresu
rozliczeniowego:2309,69zł- 2089,37zł= 220,32zł(chcemy, aby ta kwota została
nam zwrócona).Podam zaliczki całego budynku okresu rozliczeniowego: I
półrocze 3,29złx6m-cy 2897,69zł=57200,04zł. II półrocze 2,40złx6m-
cyx2897,69zł=41726,74zł, 0,60złx 6m-cyx2897,69zł=10431,68zł. Wyjaśniam, że w
II półroczu zarządca rozbił kwotę na dwie kwoty i 0,60zł/m2 to jest moc
zamówiona.W odpowiedzi na pismo nasze stwierdza ,cytat pisma zarządcy
Zarządca nie twierdzi , że ,,rozliczenie nie zawiera mocy zamówionej,bo ona
nie podlega rozliczeniu", tylko rozliczenie za okres 01.04-30.09.2005 to jest
II półrocze , ponieważ moc zamówiona została rozliczona odrębnie.(koniec
cytatu).Podane jest konkretne rozliczenie , bardzo prosimy o odpowiedż czy
to jest rozliczenie prawidłowe.
Obserwuj wątek
    • wprost5 Popracujcie nad rozliczeniem razem! 24.05.06, 19:24
      barbus2 i polka31 - usiądźcie razem i przemyślcie moje odpowiedzi. Rozgryzajcie
      same temat, bo jak posiadziecie stosowna wiedze, to nikt was nie będzie mógł
      tak łatwo wykiwać!

To co piszesz, jakoś nie zgada się z tym, co podała barbus2, że koszty stałe to
      30% całkowitego kosztu ciepła! Teraz okazuje się, że te koszty są prawie takie
      same! Która z was ma rację?

• barbus2 Re: wilga52 i wprost5 26.05.06, 21:15
        Oj jakieś nieporozumienie.. te 30% - podał w odpowiedzi na piśmie zarządca bez
        konkretnej kwoty, jako składnik kosztów stałych.. koszty stałe - jak pisze moja
        Koleżanka są 26434,41 i są składnikiem kosztów co, które wynoszą 53801,27 -
        tyle mamy na rozliczeniu..Koszty zużycia[zmienne] - zostałoby 70%, to kwota
        27366,86.. I mi na"oko" też nie pasuje, bo to jest prawie pół na pół, a nie 70%
        i 30% ,ale ja się w takie szczegóły nie wgłębiałam, bo podawałam Wam ogólnie
        koszty co na cały blok.. Podzielniki też mamy.. I pewnie do niczego jednak nie
        dojdziemy.. Musimy jakoś dostać się do faktur.. Ze wszystkich Waszych
        wypowiedzi wynika to jednoznacznie.. Wyliczenia wychodzą nam dokładnie takie
        same [tzn mi i Koleżance], tylko ja przedstawiałam to na kosztach ogólnych
        bloku, a Koleżanka na rozliczeniu własnym... miłego wieczoru
        • mark-56 Re: wilga52 i wprost5 26.05.06, 22:14
          Podane procenty kosztów stałych 30% i 70% wynika z umowy jaką zawarła wspólnota z firmą rozliczającą i podawane są na rozliczeniu indywidualnym jakie dostajecie od zarządcy.W wypadku gdy koszty stałe c.o. prawie równają się z kosztami zmiennymi to te procenty znikają bo nic nie pasuje tak ten system działa i nic tu nie zmienicie.Ktoś was uraczył podzielnikami i macie ciekawie. A w ilu mieszkaniach jest pleśń lub grzyb na ścianach? W jednym z postów dot.waszego problemu napisałem co wchodzi skład kosztów stałych i zmiennych.
          Pozdrawiam
          Marek
    • wilga52 Re: rozliczenie co 24.05.06, 20:08
      Czytam czytam i za nic Was nie rozumię. Podajcie ile płacicie zaliczki za 1 m2
      powierzchni użytkowej,jaka jest ogółem powierzchnia użytkowa w nieruchomosci,
      ogółem koszty CO z 12-tu miesięcy. Koszty CO z 1 miesiaca nie grzewczego to:
      zamówiona moc cieplna, przesył mocy cieplnej, abonament. Koszt CO z 1 miesiąca
      grzewczego jest to zamówiona moc cieplna, przesył mocy cieplnej, abonament,
      zużycie energii cieplnej, przesył energii cieplnej. Co miesiąc dostajecie
      faktury za centralne ogrzewanie, więc to z sumujcie.
      Przykład:
      Rzeczywisty koszt centralnego ogrzewania na 1 m pu = ogólem koszt co z 12 m-cy ;
      na pu budynku= kwota zł : 12 m-cy = kwota zł/m2. To jest najprostrze wyliczenie
      za m2 powierzchni
      • barbus2 Re: rozliczenie co 26.05.06, 12:54
        W imieniu Koleżanki, bo to dotyczy nas razem: my nie dostajemy żadnych faktur
        miesięcznych za c.o. Podane kwoty, to są nasze zaliczki płacone co
        miesiąc..Mamy podzielniki..Jesteśmy rozliczani raz na rok i tyle, a kwoty
        kosztów Koleżanka wzięła ze swojego rocznego rozliczenia indywidualnego.. Nie
        mamy podanych żadnych kosztów.. Koszty c.o. zarządca w swoim biurze przyciska
        do serca..Prawda Grażynko??
        Razem dziś zbierałyśmy podpisy pod pismem do zarządcy.. Pozdrowionka....
        • wilga52 Re: rozliczenie co 26.05.06, 20:13
          A podzielniki powiadasz ? Nie będę tego komentować, najlepiej to zrobi XXXLL.
          • mark-56 Re: rozliczenie co 26.05.06, 22:04
            Witam
            W tym temacie to się nie połapiecie dlatego że system rozliczania na podstawie podzielników kosztów znany jest tylko firmie rozliczającej i nikomu nie udzielą informacji sposobu rozliczania.Ten system jest oszukańczy nie jest możliwe sprawiedliwie rozliczyć kosztów ciepła na lokal.W naszej wspólnocie mieliśmy przez 3 lata podzielniki elektroniczne firma ,,Vittera,, a potem ,,Ista,,.Od tego roku wypowiedzieliśmy umowę i przeszliśmy na ryczałt tj z m2p.u.
            Rozliczenie podane przez polka31 jest wszystko Ok.
            koszt całkowity za c.o.budynku wynosi 56415,76zł
            przychód za c.o. za rok 109361,82zł
            do rozliczenia zostaje 52946,06zł tą sumę rozliczyła na poszczególne lokale firma rozliczeniowa.
            indywidualne zaliczki przedpłata 2089,37zł wynikające z zapisów księgowych twojego konta.
            Natomiast 2309.96zł wynika z obliczeń zaliczek jakie powinnaś wpłacić za cały rok obrachunkowy.Do wyjaśnienia pozostaje różnica 220,32zł pomiędzy przedpłatą a faktyczną zaliczką.Wynikać to może z jednej nie zapłaconej zaliczki albo nie została zaksięgowana przez zarządcę wpłaty.
            Rozbicie sumy na koszty stałe i zmienne to tylko wewnętrzna sprawa wspólnoty i tak suma tych dwóch składników musi wynieść 3,00zł/mc bo taką płaciliście za drugie 6mcy.Aby to wszystko ogarnąć polecam wam przeczytanie umowy o rozliczanie ciepła z firmą rozliczeniową kosztach cennika itp.oraz niech wam pokaże faktury za c.o. zarządca łachy nie robi postraszcie go policją która pomoże wam sprawdzić dokumentację finansową.
            • barbus2 Re: rozliczenie co 26.05.06, 23:06
              OOO .. I wreszcie chyba nas ktoś zrozumiał.. piszę na temacie koleżanki, bo
              ona już chyba biedna zrezygnowała z pisania.. MY MAMY FIRME ISTA.. i dlatego
              wiesz chyba jak mniej więcej to rozliczenie wygląda.. myśmy do nich też
              próbowali, ale oni nie udzielają rzeczywiście informacji.. robi nam oddział z
              Poznania..
              I właśnie różnica nie wynika z niezapłaconych zaliczek, zostały zapłacone [ bo
              różnice po przeszło 200zł dotyczą 50-rodzinnego bloku tylko za pół roku]]i już
              nie mam siły pisać od nowa o co chodzi.. wszystko jest pod postem6449 barbus2,
              bo to ta sama sprawa.. i już wiemy,że bez faktur nie da rady, a jesteśmy pewne
              swego już teraz na 100%!! Bo jeszcze wyszły pewne fakty nie związane z
              rozliczeniami.. no i wiemy, że musimy z tym zrobic porządek raz na zawsze..
              próbujemy narazie pismem , a po odpowiedzi - niezależnie jaka będzie idziemy po
              raz enty rządać faktur już konkretnie, ale nie wiemy jak to wyjdzie w praniu i
              czy starczy nam odwagi wykłócać się o swoje.. Dobrze się pisze, ale źle się
              załatwia..Rozliczenie jest dobrze na "oko",bo koszty nam nie pasują i nie
              wiemy, co w nich siedzi..domyślamy się i tak nam wychodzi z przeliczeń
              matematycznych..Ale bez faktur przeliczenia nic nie warte.. -ot cały
              problem..Ale dzięki za zainteresowanie.. nawet to buduje człowieka i chce się
              dalej coś robić.. dzięki i pozdrowionka ..
              • mark-56 Re: rozliczenie co 26.05.06, 23:46
                Nie załamuj się tak zawsze bywa na początku drogi naszej ja też przechodziłem takie katusze ale obecnie jest wszystko wyprostowane.Nie poddawaj się jak trzeba to i ryknij na tego zarządcę i powiedz mu kto tu jest panem ty mu płacisz pensję za wykonywaną pracę a on ma wykonywać polecenia twoje bez łaski TY JESTEŚ PRACODAWCĄ JEGO A NIE ON TWOIM !!!.Jesteście silne kobiety nie dajcie się zastraszać ustawić faceta w odpowiednim miejscu.Wynika z tego,że was kantują o te 200zł co pół roku a to już kradzież zgłosić to prokuraturze powiadomić wszystkich właścicieli,że są okradani przez zarządcę(zarząd)niech w końcu się ruszą i walczą o swoje pieniądze.Jak wcześniej pisałem żądajcie umowy z firmą rozliczeniową przeczytać ją i dowiecie się na jakich zasadach jesteście rozliczani i za co płacicie. Pozdrawiam MArek
                • barbus2 Re: rozliczenie co 27.05.06, 10:02
                  Dzięki za wsparcie..to bardzo dużo, jak człowiek jest sam i próbuje coś
                  zrobić, a inni czekają tylko na efekty.. dzięki.. będziemy działać, jak się
                  da..Już widać rezultaty drobne, bo drobne, ale widać... narazie o nich nie
                  napiszemy.. nie będziemy"chwalić dnia przed zachodem", ale jak się uda -
                  napiszemy - może komuś innemu się przydadzą, nawet proste nieformalne,
                  skuteczne metody..pozdrawiam.
                  • serafin666 Re: rozliczenie co 27.05.06, 10:51
                    posłuchajcie rad i weźcie fachowca ; sam sposób zadawania przez Was pytań bez
                    podania podstawowych informacji o :

czy jesteście wspólnotą
                    czy macie własny węzeł
                    czy macie wybrany zarząd
                    czy istnieje i jaką ma treść umowa na dostawy energii cieplnej do budynku
                    czy istnieje i jaką ma treść uchwała o zasadach ewidencji i rozliczeń

stawia pod znakiem zapytania Wasze możliwości skutecznego działania ;
                    • barbus2 Re: serafin666 27.05.06, 12:36
                      No właśnie.. My wzięłybyśmy fachowca i pewnie w końcu to zrobimy, ale na to
                      musi być zgoda wszystkich, a nie trzech osób.. Nie możemy tak na własny
                      rachunek, bo już słyszymy głosy: a jak nie macie racji, to kto będzie za to
                      bulił? Ludzie pod wszystkim się podpisują i na tym koniec , bo jak przychodzi
                      do podjęcia jakiejś ważnej decyzji - jakoś nie ma chętnych,tylko gadanie na
                      boku.. Proszę mi wierzyć, w takich warunkach trudno cokolwiek sensownego
                      robić.. Ja się tylko martwię, czy takie sprawy nie ulegają przedawnieniu,tzn
                      chodzi mi o to,że nam w pewnym momencie ktoś powie: - minął termin..Nigdy
                      przedtem się tym nie zajmowałam, bo mieszkanie wykupiliśmy stosunkowo
                      niedawno.. Poprzedni zarządca nic nie robił, tylko brał pieniądze, a blok się
                      sypał, więc ludzie go wywalili. Wzięliśmy rok temu obecnego [ktoś z lokatorów
                      go znalazł i w dobrej wierze nam powiedział ]-profesjonalne biuro, ładnie to
                      wszystko wyglądało i chyba "wpadliśmy z deszczu po rynnę".
                      Dzięki wszystkim za rady, wszystko zbieramy i w końcu musi to dać jakiś efekt!!
                      Ale moim zdaniem odpowiedzi przez zarządcę na papierze nigdy za wiele - zawsze
                      to jakiś dokument i o to mi chodzi..Bo jak się nie ma nic, to choć tyle na
                      początek..
        • polka31 Re: rozliczenie co 29.05.06, 14:32

Witam!
          Zgadzam się Mark-56,bo o takie wyliczenia chodzi.Mam pytanie do ula_a,co to
          jest opłata stała.O,60zł/m2 to jest w moim przypadku moc zamówiona.Odsyłam do
          przeanalizowania polka 31 drugi wątek i barbus2 , bo to jest nasz wspólny
          problem. Na razie tyle. Pozdrowienia.
          • ula_a Re: rozliczenie co 29.05.06, 16:29
            A jestes pewna że, jak napisałas: "O,60zł/m2 to jest w moim przypadku moc
            zamówiona"?.
            To 0,60 zł/m2 to jest opłata stała w której poza mocą zamówioną mieści się
            jeszcze oplata stała przesyłowa i abonament, to są wszystkie koszty stałe
            wynikające z mocy zamówionej i nie podlegające rozliczeniu przez firmę
            rozliczeniową, tak jest u mnie i nawet koszt jest podobny - 0,64 zł/m2.
            Taką pozycję mamy wyodrębnioną w opłatach zaliczkowych za c.o., płacimy osobno:
            - opłata stała 0,64 zł/m2
            - opłata zmienna 0,85 zł/m2 9w ostatnim roku)
    • tomkus56 Re: rozliczenie co 27.05.06, 11:13
      Witam,
      Uchwała z dnia 19 maja 2006 r. (sygn. akt III CZP 28/06).
      Wspólnota mieszkaniowa obejmująca właścicieli lokali, w których nie ma
      liczników pomiaru energii cieplnej, może podjąć uchwałę wyrażającą zgodę na
      ustalenie przez zarząd części kosztów związanych z eksploatacją instalacji
      cieplnej służącej do użytku właścicieli poszczególnych lokali.
      (uzasadnienie w przygotowaniu) Pozdrawiam .Tomasz
    • tomkus56 Re: rozliczenie co 27.05.06, 11:23
      Wspólnota decyduje o opłatach za ciepło i wodę

Jeśli w mieszkaniach nie ma liczników poboru ciepła, zarząd wspólnoty może
      określić ile za ogrzewanie mają płacić właściciele lokali

W jednej z elbląskich wspólnot mieszkaniowych jej członkowie na mocy własnej
      uchwały solidarnie spłacają zadłużenie wobec przedsiębiorstwa energetyki
      cieplnej

Tak uznał Sąd Najwyższy w uchwale z 19 maja 2006 r. Uchwała jest odpowiedzią na
      pytanie prawne sądu rozpatrującego sprawę wniesioną przeciwko jednej ze
      wspólnot mieszkaniowych w Elblągu o uchylenie takiej uchwały. Domagała się tego
      spółka z o.o., do której należą niewyodrębnione jeszcze lokale i która
      sprawowała zarząd nieruchomością wspólnoty.

Rozliczenie zaległości
      Wspólnota, w której imieniu działała wówczas ta spółka, zawarła z
      Przedsiębiorstwem Energetyki Cieplnej umowę "sprzedaży ciepła". Ciepło miało
      być dostarczane do punktu zdawczo-odbiorczego, umieszczonego w części wspólnej
      nieruchomości, i rozprowadzane do poszczególnych mieszkań. W ten sam sposób
      dostarczana jest ciepła i zimna woda. W poszczególnych lokalach nie ma
      liczników do pomiaru poboru energii cieplnej i nie da się ustalić, ile się jej
      zużywa do ogrzania części wspólnej nieruchomości.

Wspólnota w 2004 r. zaczęła zalegać z zapłatą za ciepło. W maju 2005 r., w dniu
      podjęcia przez wspólnotę uchwały o obciążeniu poszczególnych jej członków
      spłatą zadłużenia, wynosiło ono ponad 25 tys. zł (w tym odsetki za zwłokę). W
      uchwale ustalono, że członkowie będą je spłacać przez 24 miesiące według
      przelicznika 1,31 zł za mkw. powierzchni użytkowej miesięcznie.

Wziął zaliczki, nie zapłacił
      Sąd I instancji na żądanie spółki z o.o., która występowała w tej sprawie jako
      członek wspólnoty, uchylił uchwałę. Uznał ją za niezgodną z prawem, a
      konkretnie z art. 15 ust. 1 i art. 14 ust. 2 ustawy z 1994 r. o własności
      lokali. Według tych przepisów właściciele poszczególnych lokali mają obowiązek
      pokrywania kosztów zarządu nieruchomością wspólną i uiszczają zaliczki na ten
      cel. Na te koszty zaś składają się m.in. opłaty za dostawę energii cieplnej w
      części przypadającej na nieruchomość wspólną. Tymczasem zaskarżona uchwała -
      argumentował sąd - wykracza poza granice decydowania o ponoszeniu przez
      członków kosztów zarządu nieruchomością wspólną. Dotyczy bowiem kosztów
      utrzymania poszczególnych lokali.

Wspólnota broniła się, twierdząc, że zadłużenie w Przedsiębiorstwie Energetyki
      Cieplnej powstało wskutek niepłacenia należności za dostawę ciepła przez spółkę
      z o.o. jako byłego zarządcę, mimo wpłacania przez właścicieli stosownych
      zaliczek. Sąd uznał, że w takim razie wspólnota powinna wystąpić do sądu z
      odpowiednimi roszczeniami przeciwko spółce, a nie podejmować wadliwą uchwałę.
      Wspólnota wniosła apelację od wyroku. Podkreślała potrzebę podjęcia uchwały, bo
      z powodu zaległości w opłatach za ciepło groziło jej wszczęcie postępowania
      egzekucyjnego. Wyjaśniała, że nie będzie podwójnego obciążenia członków
      zaległymi opłatami, bo po odzyskaniu wpłaconych kwot od spółki z o.o. jako
      byłego zarządcy zwróci je swym członkom.

Pod rozwagę Sądu Najwyższego
      Sąd II instancji uznał, że w kwestii dopuszczalności podjęcia uchwały
      obciążającej ogół właścicieli obowiązkiem pokrycia należności wynikających
      także ze zużycia ciepła na potrzeby poszczególnych mieszkań (nieruchomości
      lokalowych) powinien się wypowiedzieć Sąd Najwyższy.

Sprawa jest ważna, bo w bardzo wielu budynkach nie ma w mieszkaniach liczników
      poboru ciepłej i zimnej wody; jest jeden licznik dla całego budynku znajdujący
      się na nieruchomości wspólnej. Określenie zużycia przypadającego na
      poszczególne lokale i na nieruchomość wspólną nie jest możliwe. Właściciele
      lokali akceptują zazwyczaj ten stan i rozliczenie według mkw. powierzchni
      użytkowej własnych lokali. Więcej, oddzielenie wydatków związanych ze wspólną
      częścią nieruchomości od dotyczących tylko lokali nierzadko wręcz nie jest
      możliwe. Sąd w uzasadnieniu pytania prawnego wskazuje tytułem przykładu
      wynikający z art. 15 ust. 1 w związku z art. 14 pkt 4 ustawy o własności lokali
      obowiązek uiszczania zaliczek na utrzymanie porządku i czystości, a zatem także
      na wywóz śmieci z nieruchomości wspólnej.

W uchwale będącej odpowiedzią na to pytanie Sąd Najwyższy zaakceptował
      możliwość podejmowania przez wspólnotę uchwał wyrażających zgodę na ustalenie
      przez zarząd części kosztów związanych z eksploatacją instalacji cieplnej,
      służącej do użytku właścicieli poszczególnych lokali. Zaznaczył, że dotyczy to
      sytuacji, gdy wspólnota obejmuje właścicieli lokali, w których nie ma liczników
      pomiaru energii cieplnej (sygn. III CZP 28/08).

• polka31 Re: rozliczenie co 27.05.06, 19:20
      polka31 napisała:

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.Odpowiadam Mark-56.Moje zaliczki wpłacone do
      Wspólnoty Mieszkaniowej za cały rok to 2309,96zł. taką kwotą łatwo udowodnić że
      wpłynęła no konto WM. Różnica wynika z IIpółrocza , a nie z jednej zaliczki jak
      to ty napisałeś/aś,ale firma w przedpłacie podała 2089,37zł.Już z obliczenia z
      przedpłat wynika różnica 220,32zł.Koleżanka ma też podobną różnicę tylko trochę
      większą, ale ona ma większe mieszkanie.Teraz tylko jedynie mogę udowodnić
      wpłatę mojej zaliczki za cały rok obliczeniowy.Jak się dowiedzieliśmy to strona
      lokatorów gminy też zgłosili zastrzeżenia do zarządcy.
      Od kilku lat rozliczaliśmy się w ten sposob,że w przedpłatcie podana byla
      cała faktyczna wpłata całego roku obliczeniowego. Było dobrze za wyjątkiem
      jednego roku, kiedy akurat tego roku zmienialiśmy zarządcę mieliśmy do
      czynienia z bardzo wysoko kwotą kosztów c.o. w porównaniu do innych lat.
      Interwencje niektórych właścicieli zakończyły się sukcesem i oddali nam
      pieniądze.O załatwieniu sprawy napiszemy.Teraz bardzo dziękuje za
      podpowiedzi.
      • ula_a Re: rozliczenie co 29.05.06, 11:45
        wczesniej napisałaś:
        "Wyjaśniam, że w II półroczu zarządca rozbił kwotę na dwie kwoty i 0,60zł/m2 to
        jest moc zamówiona.W odpowiedzi na pismo nasze stwierdza ,cytat pisma zarządcy
        Zarządca nie twierdzi , że ,,rozliczenie nie zawiera mocy zamówionej,bo ona
        nie podlega rozliczeniu",
        a teraz:
        "firma w przedpłacie podała 2089,37zł.Już z obliczenia z przedpłat wynika
        różnica 220,32zł"

220,32 zł : 6 miesięcy = 36,72 zł
        36,72 zł : 0.60zł/m2 = 61,2 m2

Czy twoje mieszkanie ma 61,2 m2?, jeśli tak to wszystko w porządku. Zarządca
        podaje Firmie rozliczającej wysokośc twojej zaliczki pomniejszonej o wysokość
        opłaty stałej (nie myl z kosztami stałymi!).
    • polka31 Re: rozliczenie co 29.05.06, 20:03
      Witam!
      Serdecznie dziękuje za odpowiedz ula_a .Tak to jest napewno moc zamówiona, bo
      mamy to na wykazie za co placimy od zarządcy.Za cały rok zapłaciłam 2309,69zł.a
      w przedpłacie podano 2089,37zł.W poprzednich latach rozliczano nas od stawki
      całej.Podam przykład 3,29zł/m2 x 12m-cy x61,20m2=2416,18zł.(ta kwota była
      podana w przedpłacie)W tym roku Ipółrocze 3,29zł/m2 x 6m-cy x 61,20m2=1208,09zł
      IIpółrocze 2,40zł/m2 x 6m-cy x 61,20m2=881,28
      0,60zł/m2 x 6m-cy x 61,20m2=220,32
      Wyżej jest opisana całość rozliczenia. to tyle.Pozdrowienia
      • ula_a Re: rozliczenie co 29.05.06, 22:46
        No to wszystko sie zgadza, "uciekła" Wam kwota za moc zamówioną z I kwartału
        (taka sama jak za II kwartał)- która znalazła się w sumie podanej przez
        zarządcę do rozliczenia firmie, moc zamówioną za II kwartał zarządca rozliczył
        już sam i stąd całe zamieszanie.
        "Rachunki" się zgadzają i te ogólne dla budynku i indywidualne które podałyście.
        56415,76 zł kosztów zmiennych dla 50-ciu mieszkań to nie tak dużo, u mnie dla
        25-ciu mieszkań ta kwota w poprzednim sezonie była ok. 30000 zł.
        Macie wysokie koszty rozliczenia i dziwne ich rozliczanie - na m2 zamiast na
        ilość punktów (podzielników, grzejników). Rozlicza nas ta sama firma ale jak
        się okazuje w każdym mieście inaczej, pewnie i rozliczenia indywidualne
        dostajecie na innych formularzach, podają Wam mniej danych i stąd kłopot ze
        zrozumieniem jaka kwota skąd się bierze, u nas też były z tym problemy
        ale "wywalczyliśmy" czytelniejsze rozliczenia, chociaż nadal figuruje
        pozycja: "c.o. - koszty całkowite nieruchomości" a są to jedynie koszty zmienne
        podzielone w stosunku 40/60% (stałe/zmienne) bez opłaty stałej (za moc) która
        jest rozliczana przez SM. Żądaliśmy żeby podawano na naszych fakturach także
        zużycie z ciepłomierza i koszty z faktury dostawcy ale niestety nie udało się -
        może Wam się uda?.
        Wydaje się że macie sporo zawyżoną moc - 42511,38 zł nadpłaty to bardzo dużo, u
        nas jest to kilkanaście tysięcy, warto o tym pomysleć - ponad 20000 zł opłaty
        stałej przy 56415,76? - dużo.
        A faktury mimo wszystko warto obejrzeć, no i tej "dzierżawie" się przyjrzeć,
        sprawdzić czy za podzielniki zapłaciliście czy rzeczywiście tylko je
        dzierżawicie.
    • piotrbbyd Re: rozliczenie co 02.06.06, 21:43
      Moim zdaniem najtańszym rozwiązaniem jest własna kotłownia w bloku
      oraz liczniki pobrania ciepła. Od kiedy mieszkam (blok jest dość
      nowy) roczne koszty zmienne za poprzednie lata nie przekroczyły 40zł -
      w mieszkaniu praktycznie tylko nocuję. Do tego dochodzi opłata stała
      dla gazowni - kilkanaście zł/miesiąc.Gazem również ogrzewana jest woda.
      Za ten rok koszty zmienne będą wyższe -troszkę przymroziło w lutym i
      gaz podrożał w maju.
      Oczywiście nie wszędzie jest to możliwe, ale jeśli jest budowany nowy
      blok warto wybrać takie rozwiązanie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka