helenkam 16.01.03, 19:18 Wspólnota jest zarzadzana przez ZGM,ktory jest włascicielem pozostałych lokali.Mam pytanie na jakiej zasadzie lokator moze zapoznac sie z uchwała włascicieli. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abcd17 Re: uchwały wspólnoty 16.01.03, 22:33 helenkam napisała: > Wspólnota jest zarzadzana przez ZGM,ktory jest włascicielem pozostałych > lokali.Mam pytanie na jakiej zasadzie lokator moze zapoznac sie z uchwała > włascicieli. Z reguly to nie ZGM jest wlascicielem lokali, ale gmina, ktora jest wlascicielem ZGMu. Ale bywa tez i tak, jak powyzej. Lokator wynajmuje lokal od gminy, ktora jest czlonkiem wspolnoty. Lokator moze udac sie do gminy, stosownego wydzialu w Urzedzie i poprosic o tresc uchwaly. Lokator ma tu jednak faktycznie znacznie mniejsze uprawnienia niz wlasciciel - i dobrze. Na tym polega roznica pomiedzy prawem wlasnosci a tytulem prawnym - umowa najmu. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
helenkam Re: uchwały wspólnoty 17.01.03, 09:23 Całkowicie się zgadzam odnośnie uprawnień i nie mam zamiaru kwestionować,,świetego prawa własności.Interesowała mnie tylko mozliwość zapoznania się z uchwałą.Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanie.i.wspolnota Re: uchwały wspólnoty 19.01.03, 00:15 Uchwały właścicieli nie są tajne (chyba że sami właściciele w konkretnej sprawie tak postanowią). Lokator - podobnie jak np. dziennikarz - może więc zwrócić się do ZARZĄDU WSPÓLNOTY z pytaniem o treść podjętych uchwał. Jeżeli zarząd ma czyste sumienie - to nie odmówi odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś