Dodaj do ulubionych

Czy ZGM może wnieś pozew o zapłate ???

23.06.06, 14:24
Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym

Sąd Rejonowy w ........ Wydział .... Grodzki w składzie:
SSR ..........
po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawmnym w postępowaniu upominawzczym na
skutek pozwu wniesionego w dniu ...... 2006r.

przez : Zarzadce Nieruchomości Wspólnej - Zakład Gospodarki Mieszkanieowej
w ........

nakazuje pozwanemu .......

aby zapłacił na rzecz powoda kwotę 3.500 zł
oraz kwotę 700 z tytułu kosztów procesu,

Jakie podjąc kroki gdy dotyczy samowolnego remontu dachu bez uchwały
wspólnoty , bez podpisanej umowy o zarząd , bez przedstawienia jakich kolwiek
rachunków , Prosze o pomoc .(mała wspólnota)
Obserwuj wątek
    • serafin666 Re: Czy ZGM może wnieś pozew o zapłate ??? 23.06.06, 15:55
      1. od nakazu można złożyć sprzeciw
      2. za mało danych, by ocenić sytuację, ale coś zacytuję :
      2003.11.27 uchwała SN III CZP 74/03
      Osoba prawna, której wspólnota mieszkaniowa uchwałą, podjętą z powołaniem się
      na podstawę z art. 20 ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (Dz.
      U. Nr 85, poz. 388 ze zm.), "powierzyła" zarząd wspólnotą, traci - po
      nowelizacji tego przepisu dokonanej ustawą z dnia 16 marca 2000 r. o zmianie
      ustawy o własności lokali... (Dz. U. Nr 29, poz. 355) - status prawny zarządu
      wspólnoty.
      oraz :
      Uchwała SN - Izba Cywilna z dnia 20.07.1999 r. ,III CZP 19/99
      Zarządca nieruchomości wspólnej w rozumieniu przepisów u.o.w.l. , nie jest
      legitymowany w ramach powierzonego mu admi-nistrowania tą nieruchomością do
      dochodzenia na swoją rzecz należności z tytułu zaliczek na koszty zarządu tą
      nieruchomością .

3. Musi to zrobić prawnik - sama nie dasz rady (świadczy o tym zadanie pytania)

• majkowa Re: Czy ZGM może wnieś pozew o zapłate ??? 23.06.06, 19:04
        1. Tylko pkt 1 jest prawidłową odpowiedzią na pytanie.

2. ZGM nie jest osobą prawną. ZGM nie ma powierzonego administrowania, nie ma
        nawet żadnej umowy o administrowanie.

3. Sam nie dasz rady, zwróć się do prawnika.

Jednym słowem - serafin - kula w płot.
        • majkowa Szkolenie z samorządności terytorialnej 23.06.06, 19:10
          Dla serafina:

z dobrego serca przesyłam trochę materiałów szkoleniowych w celu przyuczenia:

Gminne jednostki organizacyjne należą do sektora finansów publicznych, bo
          działają w oparciu o finanse publiczne. Gmina wyposaża je w środki niezbędne do
          prowadzenia działalności.

Nie mają osobowości prawnej.

Wyróżniamy jednostkę budżetową, gospodarstwo pomocnicze jednostki budżetowej i
          zakład budżetowy.
          Jednostka budżetowa pokrywa swoje wydatki bezpośrednio z budżetu. Jednostki
          budżetowe mogą tworzyć gospodarstwa pomocnicze, które są wyodrębnione
          organizacyjnie i finansowane z dochodów własnych.

Zakładami budżetowymi są takie jednostki organizacyjne sektora finansów
          publicznych, które odpłatnie wykonują wyodrębnione zadania oraz pokrywają koszty
          swojej działalności głównie z przychodów własnych.

Kierownicy jednostek organizacyjnych gminy nieposiadających osobowości prawnej
          działają jednoosobowo na podstawie pełnomocnictwa udzielonego przez wójta.
          Źródło: ustawa o samorządzie gminnym art. 9; ustawa o finansach publicznych
          art. 18; ustawa o gospodarce komunalnej art. 6

..................................................

POJĘCIA ZWIĄZANE Z PODMIOTOWOŚCIĄ REJESTRU REGON

4) Jednostka organizacyjna niemająca osobowości prawnej
          (kod OP=2)

Jest to jednostka organizacyjna niewyposażona przez prawo w osobowość prawną,
          której przysługuje w ograniczonym zakresie zdolność prawna.

Jednostka organizacyjna niemająca osobowości prawnej poprzez swoje organy może
          działać jako przedstawiciel osób fizycznych lub prawnych, których mieniem - z
          reguły wyodrębnionym w postaci odrębnego majątku - zarządza.

Jednostka organizacyjna niemająca osobowości prawnej traktowana jest w obrocie
          gospodarczym jako podmiot praw i obowiązków.

Typowymi jednostkami organizacyjnymi niemającymi osobowości prawnej są:
          spółki osobowe (partnerskie, komandytowe, jawne, komandytowo-akcyjne),
          stowarzyszenia zwykłe.

Szczególnymi jednostkami niemającymi osobowości prawnej są jednostki budżetowe
          (urzędy władzy rządowej i samorządowej, kontroli,
          wymiaru sprawiedliwości) oraz powoływane dla wykonywania zadań Państwa lub
          samorządu terytorialnego inne jednostki organizacyjne takie jak: szkoły,
          inspekcje, sądy, itd.

Jednostka organizacyjna niemająca osobowości prawnej jest jednym z trzech typów
          jednostek prawnych.

• serafin666 Re: Czy ZGM może wnieś pozew o zapłate ??? 23.06.06, 19:15
          jetsteś durniem od VAT-u - po co się odzywasz (masz zerowe kwalifikacje prawne)
          • majkowa do serafina 23.06.06, 19:27
            serafin, na naukę nigdy nie jest za późno:

Gdybyś cokolwiek znał się na tych sprawach, to byś mnie poprawił, bowiem wg
            nowej ustawy o finansach publicznych, obowiązującej od 01.01.2006 r. gminne
            zakłady budżetowe nie mogą do przychodów własnych zaliczać wpływów z najmu i
            dzierżawy, jak również z administrowania we wspólnotach mieszkaniowych.

• majkowa Re: Czy ZGM może wnieś pozew o zapłate ??? 23.06.06, 18:58
      Złóż sprzeciw zarzucając powodowi brak legitymacji czynnej do reprezentowania
      właścicieli oraz brak uchwały wspólnoty określającej wysokość zaliczek na remont
      dachu.

Sprawdź czy ZGM jest gminnym zakładem budżetowym. Prawdopodobnie tak.

Zakład budżetowy działa w ramach osobowości prawnej i struktury organizacyjnej
      jednostki, która go utworzyła. W szczególności zakład budżetowy nie posiada
      osobowości prawnej i prowadzi działalność gospodarczą w imieniu i na rachunek
      macierzystej jednostki samorządu terytorialnego.

Kierownik zakładu działa na podstawie pełnomocnictwa organu wykonawczego
      jednostki samorządu terytorialnego a składniki mienia zakładu budżetowego
      stanowią mienie jednostki samorządu terytorialnego (art.43 ustawy o samorządzie
      gminnym, art.46 ustawy o samorządzie powiatowym, art.47 ustawy o samorządzie
      województwa).
      Zakład budżetowy nie zdolności sądowej.

W sprzeciwie zażądaj przedstawienia umowy o administrowanie.
      • ela9925 Re: Czy ZGM może wnieś pozew o zapłate ??? 23.06.06, 19:15
        dzienki majkowa , nie ma żadnej umowy o administrowanie , a ZGM jest
        samozwańcem. Nie posiadamy nawet konta bankowego , a całe operacje finasowe
        odbywają się przez dziwne subkonta ZGM. Od 8 lat walcze z tym upiorem, a
        efektem jest nakaz zapłaty .
    • ela9925 Re: Czy ZGM może wnieś pozew o zapłate ??? 23.06.06, 20:30
      Bardzo przepraszam za moje impulsywne wypowiedzi dzienki serafin za wyroki moja
      bezsilność polega nie tylko na braku odowiednej wiedzy lecz na układach
      panujących w moim mieście moi współ właśćiciele nie mają żadnego interesu jest
      ich 2 oprócz gminy aby w mojej wspólnocie odbywało się wszystko zgodnie z prawem
      (jeżeli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kase.)
      • dobud Re: Czy ZGM może wnieś pozew o zapłate ??? 24.06.06, 00:27
        A gdzie to Twoje miasto? Morze powalczymy z władzami ? :-)
        • dobud Re: Czy ZGM może wnieś pozew o zapłate ??? 24.06.06, 00:28
          Sorki..może............to morze to pewnie z myśli o kąpieli w upalny dzień i
          ciepłą noc Kupały :-)
          • ela9925 Re: Czy ZGM może wnieś pozew o zapłate ??? 24.06.06, 10:07
            dobud ta miejscowość całkiem niedaleko twojej koło Leszna jeśli masz chęć mi w
            czymś pomuc podaj namiary (telefon)a skontaktuje sie z tobom na pewno
            • ela9925 Re: Czy ZGM może wnieś pozew o zapłate ??? 24.06.06, 10:29
              dobud to "pomuc" to po tej nocy.:)
          • tomkus56 Re:inaczej 24.06.06, 12:04
            Witam,
            Napewno sprzeciw.Koniecznie w terminie.Po terminie wyrok będzie prawomocny.
            Za mało szczegułów.
            Jeżeli jednak dach przeciekal ,a ZGM ma umocowania właściciela - Gminy a
            jeszcze większościową reprezentację udziałów - to można mieć obawy,że wykonał
            remont dachu jako czynność zachowawczą.A jeżeli tak to mógł ją przeprowadzić na
            podstawie np.art.207,209 KC.
            Nie przesądzam tu o niczym.Jednak w odniesieniu do małych WM sprawa z pozoru
            może wydawać się prosta.
            Istotnym jest z jaka podstawą prawną został wniesiony pozew o wydanie nakazu
            zapłaty i jaka argumentacją.
            Podkreślam sprzeciw musi byc złożony w terminie.
            Poazdrawiaam.Tomasz.
            • dobud Re:inaczej 24.06.06, 16:52
              Tylko formalne działanie.............sprzeciw, a potem w sądzie to co Bóg, a
              raczej Temida zrozumie z ustawy owl.
              Dzałania zachowawcze w razie awarii, np. zalania, to może być położenie ,
              naprawa miejscowa dachu, a nie remont całego za kilkadziesiat tysięcy.
              • bykira Re:inaczej 24.06.06, 19:10
                koło leszna to gdzie?
                czyli wielkopolska? złóż sprzeciw do sadu od nakazu zapłaty dla zgkim nic nie
                jestes winna jak już to dla wspólnoty i to oni powinni cie pozwac a pozatym w
                małej wspólnocie potrzebne jest 100% zgody na wszystko
                • dobud Re:inaczej 25.06.06, 00:33
                  Ciekawe gezie Ela uczyła się geografii?
                  Leszko koło Opola :-)..............na oko ze 200 km...........
                  • ela9925 Re:inaczej 26.06.06, 00:21
                    Jutro wybieram się do sądu. Chce zobaczyć co jest w pozwie, myślę, że nie
                    będzie problemów. W mojej wichurze jest wszystko możliwe. Sprzeciw złożę na
                    pewno i w terminie , z tym pójdę do prawnika. Mieszkam w Wielkopolsce , a do
                    Opola dobud mam dokładnie 246km i to jest żabi skok :-). Jestem w posiadaniu
                    dwóch pism od Rzecznika Praw Obywatelskich do burmistrza , jedno to ,
                    skarga ,że jej nie ruchomość jest zarządzana przez ZGM , a wspólnota nie
                    posiada konta. Z pisma wynika , że zarząd jest prowadzony nie zgodnie z
                    zasadami ustalonymi przez ustawę , a nowelizacja ustawy z dnia 24.06.1994r.
                    wprowadziła wprost zastrzeżenie, że członkiem zarządu może być wyłącznie osoba
                    fizyczna , a drugie stwierdzenie ,że zarządcą nieruchomości może być tylko
                    osoba fizyczna posiadająca licencję zawodowa. Na końcu pisma zwraca się do
                    burmistrza , o zbadanie zarzutów i poinformowanie rzecznika o sposobie
                    zarządzanie wymieniona nieruchomością. Drugie pismo też w podobnej sprawie. Z
                    pozdrowieniami dla wszystkich Ela :-).
                    • dobud Re:inaczej 26.06.06, 00:46
                      Eluniu, jak masz takie dłuuuugie nóżki, co robią skoki na 246 km - byle
                      zgrabniejsze od żabich ;-) - to zapraszam: skocz do Opola na kawę :-) :-) ;-)
                    • gosiakz ela9925-rzuć okiem do swojej skrzynki GW ! 26.06.06, 07:04
                      j/w
                      • ela9925 Re: ela9925-rzuć okiem do swojej skrzynki GW ! 26.06.06, 13:51
                        gosiakz wysłałem ci pismo na skrzynke byłam dziśaj w sądzie jak narazie jestem
                        w dobrej myśli narazie nie mam czasu siedzieć na komputerze bedę na gw o 22
                      • ela9925 Re: ela9925-rzuć okiem do swojej skrzynki GW ! 26.06.06, 13:53
                        gosiakz przesyłąm ci pismo RPO odezwij sie czy doszło bede na forum po 22:00
                        • gosiakz Re: ela9925-rzuć okiem do swojej skrzynki GW ! 26.06.06, 17:26
                          "Nie można połączyć się z serwerem pocztowym - PRZEPRASZAMY "-
                          taki komunikat wyświetla mi komputer na poczcie Gazety Wyborczej.
                      • akej1 Re: ela9925-rzuć okiem do swojej skrzynki GW ! 26.06.06, 13:59
                        Z uwagą prtzeczytałem wszystkie odpowiedzi.
                        Mam pytanie może z trochę innej beczki.
                        Moja siostra 3 lata temu kupiła mieszkanie. Jednak nie podpisała z ZGM Sp. z
                        o.o. umowy o administrowanie i zarządzanie nieruchomością współną. Dostała
                        również nakaz zapłaty. ZGM twierdzi, że poprzednia właścicielka należała do WM i
                        ona tez MUSI!
                        Proszę o pomoc na ten temat - czy czy nowy właściciel mieszkania kupując je
                        kupuje je wraz ze wszystkimi "zobowiązaniami" poprzedniego właściciela (umowa z
                        ZGM). Gdzie mogę znaleźć jakieś podstrawy prawne.
                        Pozdrawiam Adam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka