Dodaj do ulubionych

Aldosteron i renina??

12.03.07, 16:17
Dzis bylam u kardiologa bo moje cisnienie ostatnio zrobilo sie niesforne.
Staramy sie o dzidzie wiec ta zmienila mi leki na dopegyt i kazala zrobic
aldosteron i renine. Czytalam gdzies ze to sie bada przy zwezeniu tetnic
nerkowych
Czy to sie robi z krwi czy jak wyglada takie badanie??
Robilam usg tetnic nerkowych i jest ok wiec nie mam zwezenia tetnic no to po
co ona mi kazala to zrobic??
Obserwuj wątek
    • iskial1 Re: Aldosteron i renina?? 13.03.07, 10:21
      Witaj nie jestem w 100% pewna ale lekarz chce na pewno wykluczyć cisnienie
      pochodzenia nerkowego , ja biore xartan i ten lek działa własnie jako bloker
      układu renina-angiotensyna-aldosteron , trafiłaś na mądrego lekarza ,którego
      interesujenie tylko wartość ciśnienia ale i skąd się bierze jaka jest jego
      przyczyna tym bardziej ,że staracie sie o dziecko dlatego te badania .zresztą
      czytając ulotki leków przeciwciśnieniowych często sugerują zrobic badania
      kreatyniny poziomu mocznika .Tak ,że tylko sie cieszyc ,że lekarz drąży temat
      .pozdr. Roma :))))
      • anulka80 Re: Aldosteron i renina?? 13.03.07, 11:05
        Dzieki za odpowiedz ale zdziwlo mnie to poniewaz juz inni lekrze wykluczyli
        pochodzenie nerkowe mojego cisnienia uznano je za pierwotne czy samoistne.
        Inne badanie tez sa ok. Jutro sie wybieram na to badanie. Juz sie dowiedzialam
        w laboratorium ze to jest badanie z krwi.
        Teraz jeszcze nurtuje mnie to czy ten dopegyt ktory zaczelam brac to moze miec
        wplyw na ten wynik badania??
        Dzieki Romaa:))
    • mimax2 Re: Aldosteron i renina?? 14.03.07, 16:33
      Aldosteron można oznaczać we krwi oraz można badać dobowe wydalanie aldosteronu
      z moczem. Podwyższony poziom występuje w przypadkach tzw. pierwotnego lub
      wtórnego hiperaldosteronizmu . Pierwotny aldosteronizm powstaje w przebiegu
      schorzeń nadnerczy, wtórny w różnych stanach dotyczących raczej starszych osób,
      do których jak sadze nie należysz. W przebiegu zwężenia t.nerkowej może
      dochodzić do zmian w poziomie reniny,ale zwężenia nie masz. Najbardziej
      podwyższony poziom reniny występuje w przebiegu choroby o nazwie reninoma -
      b.rzadka, nikt jeszcze w Polsce jej nie opisał, więc też nie musisz sie martwić.
      Pozostaja więc niewielkie zmiany w poziomie reniny i aldosteronu, które
      występują w przebiegu wieloletniego nadciśnienia, które tak de facto nie mają
      znaczenia diagnostycznego tj. o niczym nie rozstrzygają.
      Moim pacjentkom z nadciśnieniem w ciąży zawsze mówię: ciąże nosi sie w głowie,
      brzuch jest narządem obwodowym w stosunku do głowy - nastaw się na pozytywne
      rezultaty, to najlepsze lekarstwo.
      • anulka80 Re: Aldosteron i renina?? 14.03.07, 16:47
        Dziekuję za odpowiedz:)
        Nie jestem jeszcze w ciąży ale sie staram więć mam pytanie jakie to mogą być
        schorzenia nadnerczy??? I czy można je leczyć i wtedy starania trzeba odłożyc
        na bok???
        Jutro będę miałą wyniki
        Pozdrawiam
        • mimax2 Re: Aldosteron i renina?? 14.03.07, 17:18
          Schorzenia nadnerczy to bardzo rzadkie stany oczywiście można je skutecznie
          leczyć,ale nie martw się na zapas bo to podnosi ciśnienie.Jeżeli usg jamy
          brzusznej było robione ( czy tylko tętnice nerkowe? pewnie cała jama brzuszna) i
          nic nie stwierdzono w tzw. polu nadnerczowym to prawdopodobnie wszystko jest OK.
          • anulka80 Re: Aldosteron i renina?? 15.03.07, 08:47
            Były robione wszystkie badania: badanie krwi moczu badanie na tarczyce, usg
            jamy brzusznej, usg serca, badanie przeplywu tetnic nerkowych, badanie dna oka
            no chyba wszystko i wszystko jest ok wiec stwierdzono ze to chyba samoistne.
            Tylko moze ta lekarka szuka bo ja mam dopiero 27 lat i juz cierpie na
            nadcisnienie.
            U mnie w rodzinie nadcisnienie ma tato, jedna babcia i druga i dziadek tez wiec
            to chyba genetycznie
            Dzis odbiore te wyniki zobaczymy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka