Dodaj do ulubionych

Księgowej z Warszawy

26.06.06, 15:50
Poszukuje ksiegowego/wej zajmujacej sie wspólnotami mieszkaniowymi z Warszawy
lub okolic, ( równiez możliwosć pracy na umowe zlecenie lub faktura ), oferty
prosze przesyłać na email: 1ksiegowa@gazeta.pl
pozdr. Artur
Obserwuj wątek
    • ada500 Re: Księgowej z Warszawy 27.06.06, 12:43
      Witam,

Ja także przyłączam się do poszukiwań księgowej z inicjatywą, znającej
      specyfikę wspólnotChodzi oczywiście o Warszawę.

Pozdrawiam
      Ada
      • apuchatka Re: Księgowej z Warszawy 29.06.06, 22:50
        Jestem księgową z licencją Ministra Finansów, specjalizuję się w księgowości
        wspólnot mieszkaniowych, prowadzę swoją firmę, posiadam ubezpieczenie OC,
        oczekuję na nowe propozycje. tel.kontaktowy 0-509-820-816; 0-501-081-169
    • apuchatka Re: Księgowej z Warszawy 29.06.06, 22:53
      Jestem księgową z licencją Ministra Finansów, specjalizuję się we wspólnotach
      mieszkaniowych, ukończyłam kurs teoretyczny i warsztaty praktyczne dla
      kandydatów na zarządców nieruchomościami, w bieżącym roku będę zdawała egzamin
      państwowy, posiadam własną firmę świadczącą usługi księgowe z ubezpieczeniem OC
      z siedzibą w Warszawie.
      tel.kontaktowy: 0-509-820-816; 0-501-081-169
      • grandy pytanie z księgowości wspólnot 29.06.06, 23:04

Jak należy rozliczyć (rachunkowo i podatkowo) wzajemne rozrachunki pomiędzy wspólnotą mieszkaniową, a właścicielem lokalu, który własnoręcznie i z własnego materiału wykonał ogrodzenie terenu wspólnoty o wartości 24.000 złotych.

Twoje przyłączenie się do merytorycznej dyskusji na tym forum, będzie usprawiedliwieniem dla reklamy własnych usług, co nie jest tutaj dopuszczalne.

• dobud Re: pytanie z księgowości wspólnot 29.06.06, 23:13
          Właśnie..........osoba zakladająca wątek PROSIŁA o przesłanie ofert na e-mail,
          a nie uprawianie tutaj bezprawnej reklamy.

Reklama za niską stawkę jest NAD tym forum.
          • the3 Poszukujemy KSiegowej 30.06.06, 10:50
            Podobnie jak załozyciel wątku poszukujemy - (zatrudnimy) ksiegowej z
            doswiadczeniem do prowadzenia księgowosci średniej Wspólnoty ( odpada
            internet ). Warszawa - najlepiej śródmieście,muranów, zoliborz,wola. Przy
            ofercie prosimy o podanie ceny z m. i namiary na wspolnoty które sa
            obsługiwane. Szczegóły do omówienia indywidualnie. Kontakt the3@gazeta.pl
            Odpowiemy po 25.07.Pozdrawiamy
        • wilga52 Re: pytanie z księgowości wspólnot 30.06.06, 11:16
          Grandy ja wiem ja wiem, ale nie powiem niech odpowie nowoupieczona, to ludzie
          będa wiedzieli czy ją zatrudnić.
        • apuchatka Re: pytanie z księgowości wspólnot 30.06.06, 21:04
          A czy była zawarta umowa między wspólnotą mieszkaniową a tymże właścicielem na
          wykonanie takich prac?, jeżeli tak to koszt tej pracy i zużytych materiałów
          powinien być zaksięgowany na poszczególnych właścicieli wg ich udziałów w
          nieruchomości wspólnej natomiast temu właścicielowi który był jednocześnie
          wykonawcą prac należy się wynagrodzenie za wykonaną pracę wg cennika takich
          usług, zaś gdyby nie było zawartej umowy to decyzja ostateczna należy do
          wspólnoty mieszkaniowej.
          Łączę pozdrowienia
          • grandy rozwinięcie problemu 30.06.06, 21:15

Nie było umowy - spisano tylko porozumienie w tej sprawie. Wykonawca i zarząd wspólnoty porozumieli się, że ten właściciel lokalu zostanie zwolniony z zapłaty kolejnych należnych zaliczek do wyczerpania sumy wartości ogrodzenia.

Czy to jest prawidłowe postępowanie pod względem księgowym i podatkowym?

Ps. Moje pytanie nie jest ani złośliwe, ani podchwytliwe, może jest trochę prowokacyjne. To jest opis rzeczywistego przypadku z innego wątku, tyle, że tam nie dokończyliśmy dyskusji. A warto takie zdarzenie prześwietlić.

• apuchatka Re: rozwinięcie problemu 01.07.06, 15:36
              Wobec tego że nie było umowy między tym właścicielem a wspólnotą tzn. że nie
              było podjętej uchwały wspólnoty mieszkaniowej na takie prace a jest to czynność
              przekraczająca zwykły zarząd więc zarząd wspólnoty nie może się tak zwyczajnie
              porozumieć z kimś w tak ważnej sprawie. Pozostali właściciele mieliby prawo
              złożenia pozwu do sądu w tej sprawie i sprawę mieliby oczywiście wygraną.
              Takie działanie jest niezgodne ani z przepisami prawa dotyczącymi wspólnot
              mieszkaniowych ani księgowych ani podatkowych.
              PS. Chciałabym poznać szczegóły tego przypadku a nie tylko urywki , dlatego
              proszę o konkrety i chciałabym zapoznania się z opinią innych osób.
              Łączę pozdrowienia
              apuchatka
            • apuchatka Re: rozwinięcie problemu 01.07.06, 19:22
              A teraz to ja się pytam jak należy rozliczyć zużycie zimnej wody w sytuacji gdy
              zarząd wspólnoty nie dopilnował a administrator (licencjonowany zarządca)
              zaniedbał swoje obowiązki nie dokonując spisania tychże liczników na dzień 31
              marca 2006r., wiedząc że od 1 kwietnia br. była podwyżka ceny zimnej wody?
              Zadaję to pytanie dlatego, że nie było mnie w tej wspólnocie w dniu 1 kwietnia
              2006r., pojawiłam się dopiero pod koniec maja i sądziłam że liczniki są
              spisane, i co można zrobić w tej sytuacji., będę wdzięczna za odpowiedź.
              Pozdrawiam
              apuchatka
              • dobud Re: rozwinięcie problemu 02.07.06, 21:00
                Rozliczyć miesiące przed i po podwyżce wg średniego zużycia za ostatni okres
                rozliczeniowy.
                • apuchatka Re: rozwinięcie problemu 03.07.06, 10:41
                  Bardzo dziękuję za pomoc.
                  Lączę pozdrowienia
                  apuchatka
                  • oldman1 Re: rozwinięcie problemu 03.07.06, 11:32
                    Są programy, w których wystarczy podać datę zmiany ceny i dalej już program
                    podzieli zużycie z okresu rozliczeniowego na ilość wody po cenie sprzed i po
                    podwyżce :-))

pozdrawiam
                    • apuchatka Re: rozwinięcie problemu 03.07.06, 11:53
                      Super, tylko proszę o podanie nazwy tego programu, sprzedawcy a może jeszcze
                      cenę.
                      Dzięki serdeczne,
                      pozdrawiam
                      apuchatka
              • partner2003 Re: rozwinięcie problemu 03.07.06, 14:19
                Witam panią księgową, która nie potrafi samodzielnie rozwiązać takiego
                problemu. Tylko pozazdrościć obecnemu i przyszłym pracodawcom takiego
                pracownika z licencją MF.
                • apuchatka Re: rozwinięcie problemu 03.07.06, 15:02
                  A z jakiego powodu takie złośliwości?
                  pozdrawiam
                  apuchatka
                • apuchatka Re: rozwinięcie problemu 03.07.06, 15:14
                  Zawsze wyznaję zasadę "kto pyta nie błądzi" a co najważniejsze to wina w tej
                  sytuacji leży po stronie administratora który nie wykonał należycie swoich
                  obowiązków a nie po mojej stronie.
                  Poza tym, to nie udzielałam publicznie nikomu upoważnienia do podważania moich
                  kompetencji.
                  • dobud Re: rozwinięcie problemu 03.07.06, 19:31
                    To nie są żadne kompetencje, tylko rachunki na poziomie 3 klasy podstawowej ;-)
                    Po co do tego specjalny program za "X" tysięcy złotych !!!???
                    A może z tego powodu rozstrzelasz od razu administratora? :-)
                    • serafin666 Re: rozwinięcie problemu 03.07.06, 20:11
                      słuszna uwaga, może jednak 5 klasa ( procenty )
                      • dobud Re: rozwinięcie problemu 03.07.06, 20:54
                        Fakt...........znam instutucję .........aż wstyd publicznie wymienić
                        nazwę......... w tórej żadna księgowa nie umiała obliczyć odsete karnych (czyli
                        tych nieszczęsnych %%) - musiał to robić osobiście głowny księgowy :-)
                  • partner2003 Re: rozwinięcie problemu 04.07.06, 10:27
                    Szanowna Pani,
                    To nie są żadne złośliwości tylko odpowiedź na Pani ofertę współpracy (czytaj
                    niżej)
                    "Jestem księgową z licencją Ministra Finansów, specjalizuję się w księgowości
                    wspólnot mieszkaniowych, prowadzę swoją firmę, posiadam ubezpieczenie OC,
                    oczekuję na nowe propozycje. tel.kontaktowy 0-509-820-816; 0-501-081-169"

Wniosek nasuwa się sam, pisze Pani o wyspecjalizowaniu się w księgowości
                    wspólnot mieszkniowych a nie wiem Pani jak rozwiązać tak prosty problem jak
                    rozliczenie wody w opisywanym przypadku.
                    Nie było moim celem nikogo obrażać ani podważać Pani kompetencje ale proszę
                    trzeźwo spojrzeć na swoją autoreklamę która w świetle postawionego pytania o
                    rozliczeniu wody jest poprostu małowiarygodna.

Pozdrawiam wszystkich (Panią również)
                    BP

• highrise Re: pytanie z księgowości wspólnot 18.08.06, 07:14
          grandy napisał:

>
          > Jak należy rozliczyć (rachunkowo i podatkowo) wzajemne rozrachunki pomiędzy
          wsp
          > ólnotą mieszkaniową, a właścicielem lokalu, który własnoręcznie i z własnego
          ma
          > teriału wykonał ogrodzenie terenu wspólnoty o wartości 24.000 złotych.
          >
          > Twoje przyłączenie się do merytorycznej dyskusji na tym forum, będzie
          usprawied
          > liwieniem dla reklamy własnych usług, co nie jest tutaj dopuszczalne.
          >

Zaznaczam, że nie jestem z zawodu księgowym.
          Przyjmuję następujace założenia:

Właściciel lokalu (wykonawca) nie prowadzi działalności gospodarczej i jest
          zatrudniony w zakładzie pracy na pełny etat, na podstawie umowy o pracę.
          Zobowiązania właścicela lokalu (wykonawcy) wobec wspólnoty mieszkaniowej
          wynoszą 20 000 zł. Wspólnota zawarła umowę o dzieło z włascicielem lokalu
          (wykonawcą) na wykonanie ogrodzenia za kwotę 24 000 zł. Po wykonaniu dzieła
          właściciel lokalu (wykonawca) wystawił wspólnocie mieszkaniowej rachunek na
          kwotę brutto 24 000. Nalezny podatek wynosi 3648. Kwota do wypłaty
          właścicielowi (wykonawcy) wynosi - 20352.

Proponowane zapisy na kontach:

201-15 WN - 20 000 (konto rozrachunkowe - zobowiązania własciciela)

400310 WN - 20352 (koszty remontowe)
          202-09 MA - 20352 (konto rozrachunkowe właściciela lokalu -wykonawcy)

400210 WN - 3648 (koszty eksploatacyjne - podatek)
          202-10 MA - 3648 (konto rozrachunkowe - urząd skarbowy)

przeksięgowanie środków za dowodem PK (polecenie księgowania:)

202-09 MA - (-20352)
          201-15 MA - 20352

Po dokonaniu ww. zapisów saldo na koncie 201-15 MA wynosi 352
          Można przyjąć inne oznaczenia kont.
          • kikibobo Re: pytanie z księgowości wspólnot 18.08.06, 09:44
            drobna poprawka:
            koszt remontu stanowi kwotę 24.000 zł. , a nie jak proponujesz 20.352 zł.
    • zdrowa7 Re: Księgowej z Warszawy 30.06.06, 11:50
      Ja nie polecam księgowej z mojej wspólnoty z Warszawy. Zdziera z nas 3000zł miesięcznie + VAT czyli 43.920zł rocznie! Paranoja!
      • serafin666 Re: Księgowej z Warszawy 30.06.06, 12:10
        a dlaczego nie robicie tego sami, to przecież dziecinnie proste
      • cartouche Re: Księgowej z Warszawy 01.07.06, 19:05
        Mogę Ci odpowiedzieć tylko tyle, że nasz administrator prowadzący jednocześnie
        ksiegowość wspólnoty (zatrudnia do tego 3 księgowe i dwie inne osoby) bierze
        31gr/m2 na miesiąc. Nieduże 50-tys miasto na płd-zach. Polski.
    • alicja2514 Re: Księgowej z Warszawy 17.08.06, 17:03
      poprowadze ksiegowosc dla wspólnoty
      obecnie jestem główna ksiegowa w sjednaj z warszawskich spółdzielni
      mieszkaniowych pozdrawiam
      tel:608026220
      • serafin666 Re: Księgowej z Warszawy 17.08.06, 23:27
        jestem główna ksiegowa w sjednaj ???
    • mariagmm Re: Księgowej z Warszawy 23.08.06, 12:07
      jestem gł.księgowa w jednostce budżetowej.Chętnie poprowadzę księgowość
      wspólnoty.Mam program SŁONIE dla wspólnot mieszkaniowych.tel 600 076 940

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka