01.07.06, 13:05
Mam mieszkanie własnościowe. zhcę założyć sobie wodomierze i płacić za wodę
którą rzeczywiście zużyłam czy zarząd wspólnoty może mi tego zabronić ??
Obserwuj wątek
    • xxxll Re: wodomierz 01.07.06, 13:13
      Nie - patrz ustawa prawo energrtyczne - po zmianach
      • xxx.ll Re: wodomierz 01.07.06, 13:54
        TAK - patrz ustawa prawo energrtyczne - po zmianach
        • xxxll Re: wodomierz wg Babczyka 01.07.06, 14:04
          Dziękuję za wypowiedź Panie Babczyk, szefie klubu "Troglotci"
          • xxx.ll Re: chamstwo 01.07.06, 14:11
            • wprost5 Chamstwo - chyba tak! 02.07.06, 09:02
              Mooma oczekuje konkretnej odpowiedzi, a Wy wypisujecie jakieś głupoty!
              Po pierwsze, to nie prawo energetyczne ale ustawa o zbiorowym zaopatrzeniu w
              wodę i odprowadzanie ścieków wchodzi w grę, jeśli już.
              Pytać można na tym forum, ale najważniejsze jest, jak zareaguje na to
              wspolnota, czy wyrazi zgodą na rozliczanie według indywidualnie zainstalowanego
              wodomierz, tego nikt nie zabroni. O taką zgodę powinno sie wystapic na
              papierze, odpowiedź też powinna być na piśmie aby nie było potem sporów.
              Najprostsze wyjście, to przekonać wszystkich a raczej wiekszość sąsiadów do
              zainstalowania wodomierzy. Oczywiście, mogą być trudności, jeśli są osobnicy,
              którzy zużywają kosmiczne ilości wody a płacą ryczałtem, mniej niż płaciliby
              według wskazań wodomierza - ci będą zapewne protestować.
              • xxxll Re: Chamstwo - chyba tak! 02.07.06, 10:41
                wprost5 dziękuję za wypowiedź.

Jak nie widzisz związku z prawem energetycznym to nie dziwię się że wielu spraw
                nie rozumiesz choćby moich wpisów.

Co ustawa o zbiorowym zaopatrzeniu wodę ma ...ze zgoda na rozliczanie wg
                urządzeń pomiarowych jakie są wodomierze?

Forowanie niekompetentnych "wyroków" to tu rutyna.
                • wiseman1 Re: Chamstwo - chyba tak! 02.07.06, 11:24
                  Moze bys zacytowal jakis paragraf z Prawa Energetycznego ktory dotyczy dostaw wody bo z pierwszego
                  paragrafu tego Prawa nie wynika ze zajmuje sie ono dostawami wody.

USTAWA
                  z dnia 10 kwietnia 1997 r.
                  Prawo energetyczne.
                  (Dz. U. z 2006 r. Nr 89, poz. 625)
                  Rozdział 1
                  Przepisy ogólne
                  Art. 1. 1. Ustawa określa zasady kształtowania polityki energetycznej państwa, zasady i warunki
                  zaopatrzenia i uzytkowania paliw i energii, w tym ciepła, oraz działalności przedsiębiorstw
                  energetycznych, a takze określa organy właściwe w sprawach gospodarki paliwami i energią.
                  • xxxll Re: Chamstwo - chyba tak! 03.07.06, 22:47
                    no jak ty czytasz tylko początki uchwał , to sie nie dziwię, że tu piszesz.

a te fragmenty o które mi chodzi sa : na stronie 4181 - chodzi o tworzenie
                    Regulaminów rozliczania mediów.
                    • wiseman1 Re: Chamstwo - chyba tak! 04.07.06, 10:39
                      > no jak ty czytasz tylko początki uchwał , to sie nie dziwię, że tu piszesz.

Ja sie nie dziwie ze Twoje wypowiedzi tutaj okreslane sa mianem CHAMSKICH.

> a te fragmenty o które mi chodzi sa : na stronie 4181 - chodzi o tworzenie
                      > Regulaminów rozliczania mediów.

Nie wiedzialem ze Ustawa Prawo Energetyczne ma 4181 stron.
                      Moja musi byc niekompletna bo ma tylko 69 stron.
    • wiseman1 Re: wodomierz 02.07.06, 11:44
      mooma napisała:

> Mam mieszkanie własnościowe. zhcę założyć sobie wodomierze i płacić za wodę
      > którą rzeczywiście zużyłam czy zarząd wspólnoty może mi tego zabronić ??

Zapytaj sie w lokalnym przedsiębiorstwie wodociągowo-kanalizacyjnym czy nie zawarloby z Toba
      indywidualnej umowy na dostawe wody.
      Zgodnie z nowa ustawa o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków jest to
      mozliwe po spelnieniu warunkow okreslonych w ustawie.
      • babczyk Re: wodomierz 02.07.06, 12:54
        A dokładnie to •Rozporządzenie z dnia 12 marca 2002 r. w sprawie określania
        taryf, wzoru wniosku o zatwierdzenie taryf oraz warunków rozliczeń za zbiorowe
        zaopatrzenie w wodę i zbiorowe odprowadzanie ścieków (Dz.U. nr 26, poz. 257).
        • babczyk Indywidualne rozliczenia wody... 02.07.06, 12:58
          Swego czagu Gazeta Prawna napisała że;

Nieruchomość została podzielona aktem notarialnym na trzy odrębne lokale
          mieszkalne.

Czy przedsiębiorstwo wodociągów i kanalizacji może odmówić odrębnego
          opomiarowania zużycia wody w każdym z trzech lokali, zmuszając właścicieli do
          korzystania z jednego głównego urządzenia pomiarowego? – pyta czytelnik.

Stan obecny

Obowiązujące przepisy nie nakładają na dostawców wody obowiązku montażu
          wodomierzy w poszczególnych lokalach, a co za tym idzie – także prowadzenia
          rozliczeń za wodę zużytą przez poszczególnych lokatorów.

Jak bowiem głosi par. 1 rozporządzenia RM z dnia 18 grudnia 1996 r. w sprawie
          urządzeń zaopatrzenia w wodę i urządzeń kanalizacyjnych oraz zasad ustalania
          opłat za wodę i wprowadzanie ścieków (Dz.U. nr 151, poz. 716 ze zm.),
          utrzymanie i eksploatacja studni publicznych, wraz z zaworem za wodomierzem
          głównym na przyłączu lub miejscem przeznaczonym na jego umieszczenie,
          określonym w warunkach technicznych, należy do właścicieli tych urządzeń.

Treść przepisu przesądza co do zasady, że przedsiębiorstwo wodociągowo-
          kanalizacyjne jest zobowiązane jedynie do montażu wodomierza głównego
          usytuowanego na przyłączu lub w innym miejscu określonym w technicznych
          warunkach przyłączenia do sieci.

Z kolei podstawą rozliczeń za dostarczoną wodę są wskazania wodomierza
          głównego, gdyż zgodnie z brzmieniem par. 4 ust. 1 rozporządzenia, ilość
          pobieranej wody ustala się na podstawie wskazań wodomierza głównego.

Jednocześnie powyższe uregulowania powodują, iż obowiązkiem przedsiębiorstwa
          jest dostarczenie wody do zaworu za wodomierzem głównym, nie zaś do
          poszczególnych lokali. Zatem w sytuacji, gdy lokator spółdzielni mieszkaniowej,
          członek wspólnoty mieszkaniowej czy współwłaściciel nieruchomości wystąpi z
          wnioskiem o montaż wodomierza oraz prowadzenie z nim indywidualnych rozliczeń
          zużytej wody, przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne może odmówić dokonania
          takich czynności, ponieważ kwestia opomiarowania poszczególnych lokali, jak i
          prowadzenia rozliczeń za zużytą wodę jest wewnętrzną sprawą zarządzającego
          nieruchomością wielolokalową.

Takie stanowisko jest przy tym w pełni aprobowane przez dotychczasowe
          orzecznictwo Sądu Antymonopolowego. W wyroku z 15 maja 1996 r. (XVII Amr 22/96,
          Biuletyn UOKiK z 1996 r., nr 11) Sąd Antymonopolowy przyjął, że brak jest
          podstaw do żądania od przedsiębiorstwa, aby zawierało umowy o dostawę wody
          bezpośrednio z lokatorami i rozliczało z nimi jej zużycie, gdyż w istocie
          swojej realizacja tego żądania oznaczałaby nałożenie na przedsiębiorstwo
          obowiązków nie związanych z jego zadaniami jako dostawcy wody, które kończą się
          na zaworze za wodomierzem głównym.

Jednocześnie zdaniem tego sądu par. 1 rozporządzenia określa punkt zdawczo-
          odbiorczy, do którego w świetle tego przepisu dostawca wody ponosi ryzyko
          dostaw.

Określenie tego punktu w sposób odmienny nie ma uzasadnienia i mogłoby
          skutkować przerzuceniem odpowiedzialności za dostawę wody na odcinku urządzeń,
          które nie są jego własnością i za których stan techniczno-eksploatacyjny nie
          odpowiada.

Mimo iż przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne nie ma obowiązku prowadzenia
          rozliczeń w poszczególnych lokalach stanowiących własność np. spółdzielni
          mieszkaniowej, może na taką praktykę wyrazić zgodę. Wówczas zawierana jest
          stosowna umowa o prowadzenie rozliczeń wodomierzy zainstalowanych w
          poszczególnych lokalach. Przedsiębiorstwo może również wprowadzić odpłatność za
          świadczenie tego typu usług, np. płatne odczyty wodomierzy stanowiących
          własność lokatora, spółdzielni czy właściciela wyodrębnionego lokalu.

W tej właśnie sprawie wypowiedział się SA w wyroku z 16 listopada 1994 r. (XVII
          Amr 33/94, Wokanda z 1995 r., nr 9, poz. 57) Sąd stwierdził, że skoro obowiązki
          dostawcy wody kończą się na zaworze za wodomierzem głównym, nie uzasadnia to
          zarzutu narzucania uciążliwych warunków umów, tj. pobieranie opłat z tytułu
          rozliczenia mieszkańców budynków wielorodzinnych z ilości zużywanej przez nich
          wody.

Zmiana stanu prawnego

Wraz z wejściem w życie ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym
          zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz.U. nr 72, poz.747)
          stan prawny w tym zakresie ulegnie zmianie.

Jak bowiem wynika z art. 6 ust. 6 tej ustawy, na wniosek właściciela lub
          zarządcy budynku wielolokalowego przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne
          zawiera umowy z korzystającymi z lokali osobami, jednak po łącznym spełnieniu
          następujących przesłanek:

l wszystkie lokale wyposażone są w zainstalowane wodomierze zgodnie z
          obowiązującymi warunkami technicznymi, w sposób uzgodniony z przedsiębiorstwem
          wodociągowo-kanalizacyjnym;

l możliwy jest odczyt wskazań wodomierzy,

l wnioskodawca ustali sposób rozliczeń różnic wskazań między wodomierzem
          głównym a wodomierzami zainstalowanymi w poszczególnych lokalach oraz zasady
          ich utrzymania;

l uzgodniony został przez strony sposób przerwania dostarczania wody do lokalu
          bez zakłócania dostaw wody w pozostałych lokalach; w szczególności przez
          możliwość przerwania dostarczania wody do lokalu rozumie się również założenie
          plomb na zamkniętych zaworach odcinających dostarczanie wody do lokalu.

Gdy powyższe warunki nie zostaną spełnione, przedsiębiorstwo wodociągowo-
          kanalizacyjne może niekiedy na podstawie art. 6 ust. 7 ustawy wyrazić zgodę na
          zawarcie umów z korzystającymi z lokali osobami. Jednakże ze względu na
          dyspozytywny charakter tego przepisu – nie ma takiego obowiązku, tym bardziej
          że zasadą jest, iż niespełnienie chociażby jednej z powołanych przesłanek
          skutkuje odmową zawarcia umowy o dostarczanie wody.

Mirosław Krzyszczak

Gazeta Prawna 111/2001
        • bbabczyk Re: wodomierz 03.07.06, 22:42
          To jest utopia , właściciele mogą, ale wcale nie muszą z tego korzystać.
    • wilga52 Re: wodomierz 02.07.06, 14:16
      Mooma mieszkanie własnościowe kupił we wspólnocie, może najpierw niech się dowie
      czy mają wodomierz główny w nieruchomości i czy jest umowa pomiędzy wspólnotą a
      wodociągami o dostawę wody i odbiór kanalizacji, bo jeżeli mają umowę to
      wodociągi nie zawrą umowy indywidualnej.
    • asam11 Re: wodomierz 04.07.06, 00:07
      mooma napisała:

> którą rzeczywiście zużyłam czy zarząd wspólnoty może mi tego zabronić ??

Tak, może.
      • wprost5 Chyba czas na podsumowanie 04.07.06, 09:08
        Wydaje mi się, że nie ma sensu dalej ciagnąć tego wątku, bo jego inicjator
        potrzebuje konkretnej odpowiedzi.

Chyba główne stwierdzenie to takie, że zarząd wspólnoty może nie wyrazić zgody
        na rozliczanie wody w indywidualnym lokalu na podstawie zainstalowanego przez
        jego właściciela wodomierza. Wodomierz można sobie zainstalować, tylko co z
        tego, jeśli rozliczenia będą nadal po staremu. I dlatego doradzalem przekonanie
        pozostałych członków wspólnoty do zainstalowania wodomierzy we wszystkich
        lokalach i opracowanie, jeszcze przed zainstalowaniem wodomierzy, regulaminu
        rozliczeń zużycia wody. A to dlatego, że po zainstalowaniu wodomierzy
        członkowie wspólnoty znając faktyczne zużycie wody przez siebie nie będą raczej
        obiektywni w opracowwywaniu tego dokumentu.
      • serafin666 Re: wodomierz 04.07.06, 16:04
        nie może - co Ci upadło na mózg ?
        • asam11 Re: wodomierz 04.07.06, 20:36
          serafin666 napisał:

> nie może - co Ci upadło na mózg ?

Rozporządzenie.
          Do indywidualnego z "wodociągami" rozliczania wody może dojść tylko na wniosek
          właściciela lub zarządcy budynku. Nigdzie nie ma przymusu wystosowania takiego
          wniosku. Jest to pozostawione swobodnemu uznaniu własciciela lub zarządcy.
          Można sobie wyobrazić, że zarząd nie chce ale właściciel czyli wspólnota
          nakazuje mu wystąpić z takim wnioskiem. Wtedy zarząd nie powinien odmówić. Ale
          generalnie zarząd odmówić może. Nie analizuję tu co rzeczywiście powinien
          zrobić bo to nie jest przedmiotem pytania.
    • majkowa Re: wodomierz 04.07.06, 09:02
      Dlaczego właściciel pojedyńczego lokalu ma odpowiadać za straty wody w całej
      nieruchomości.
      Ktoś kradnie wodę a ja mam za nią płacić?

Jak tak dalej pójdzie, to niedługo założą nam jeden duży licznik energii
      elektrycznej w bramie i rozliczać będą nieruchomość według stanu tego licznika.
      Rożnice we wskazaniach będą pokrywać wszyscy lokatorzy wg "wewnętrznego systemu
      rozliczeń"
      Ktoś ukradnie prąd a ja mam za to płacić?

Trzeba protestować do skutku. Ustawa musi być zmieniona.
      Na żądanie właściciela lokalu dostawca wody MUSI zawrzeć umowę o dostawę.
      Tak jak jest z prądem, gazem i telefonem.

• wprost5 No Majkowa, zaczynam zapominać... 04.07.06, 11:54
        Majkowa, zapominam powoli o tym, co pisałaś o dostępie do dokumentów i
        doniesieniach do prokuratury w związku z tym.

Też uważam, że idiotyczne ustawy trzeba zmieniać - czy zechcesz coś
        podpowiedzieć, jak zorganizować wreszcie ruch czy coś podobnego do jakiegoś
        lobby mieszkańców(tych szarych) w celu wywierania wpływu na naszych mało
        rozgarnietych bądź naiwnych polityków?
        • majkowa Re: No Majkowa, zaczynam zapominać... 04.07.06, 14:24
          wprost5 napisał:
          > Majkowa, zapominam powoli o tym, co pisałaś o dostępie do dokumentów i
          > doniesieniach do prokuratury w związku z tym.

Zrozum, że jestem cała za tym, aby była pełna kontrola administratora, tylko
          musi się to odbywać na cywilizowanych zasadach.

Kolejność powinna być taka:
          - właściciel powziął pewne podejrzenia
          - zwraca się do członka zarzadu z zapytaniem

i tu dwa warianty:
          1. członek zarządu jest uczciwy i kompetentny, działa dla dobra właścicieli i
          albo sam jest w posiadaniu potrzebnych ci informacji, albo naciska na
          administratora by ten je szybko przygotował i przekazał.
          2. członek zarzadu jest figurantem, wybranym, bo nie było kogo wybrać, lub by
          podkreślić swoją ważność i nic nie wie. Administratora nie naciśnie, bo albo się
          go boi albo jest w komitywie, albo jest niekompetentny i nie wie o co chodzi.

Sa dwa wyjścia:
          - zmienić członka zarządu
          - pominąć członka zarządu i samemu atakować administratora

Ja proponuję wyjście następujące:
          zmienić członka zarządu.

Skoro bowiem mamy pomijać członka zarządu w takich sprawach, to po co on wogóle
          tam jest?

Jak nie ma chętnych, kompetentnych właścicieli do zajęcia się zarządem, to do
          oporu szukać uczciwego, kompetentnego administratora.
          • grandy Majkowa, gdzie podział się Twój rygoryzm prawny 04.07.06, 14:33
            majkowa napisała:
            > Kolejność powinna być taka:
            > - właściciel powziął pewne podejrzenia
            > - zwraca się do członka zarzadu z zapytaniem

A dlaczego powinna być taka kolejność? Właściciel lokalu ma prawo swobodnego wyboru formy kontroli i nie organicza go w tym, poza art. 5 kc, żaden przepis prawa.

Przy Twojej niechęci do regulowania wewnętrznego ustroju wspólnot za pomocą statutów i regulaminów oraz właśnie zaprezentowanej swobodnej interpretacji zakresu swodoby działania właścicieli lokali - wygląda mi to na stawianie członków wspólnot w niekorzystnej relacji względem zarządców i administratorów.
            Przeciwko temu zawsze będę protestował.
            • wprost5 Majkowa, mnie nie o to chodzilo! 04.07.06, 14:59
              Zeżlilem się, jak napisałaś gdzieś, że niby słusznie prokuratury olewaja
              doniesienia o ukrywaniu dokumentów, bo powinny dawać wiarę zarządom, bo to one
              są od reprezentowania członków wspólnot. I o ten pogląd mam do Ciebie pretensję.

Bo jeśli dopuszczasz wariant2, to wiesz, że takie sytuacje się zdarzają i próby
              wymiany powodu tego wariantu mogą być i długie i nieskuteczne z bardzo wielu
              powodów i gdyby wkraczał prokurator, byłoby znacznie lepiej.
              • majkowa Re: Majkowa, mnie nie o to chodzilo! 04.07.06, 15:22
                Niezmiennie stoję na stanowisku, że to zarząd wspólnoty powinien załatwiać
                sprawy kontrolne i w razie podejrzeń powiadamiać prokuratora i Komisję
                Odpowiedzialności Zawodowej zarządcy.

Wspólnota powinna tak długo zmieniać skład zarządu, tak starannie dobierać jego
                członków, aby wreszcie wyłonić skład uczciwy, kompetentny i realizujący interesy
                właścicieli.

Zarząd ma wgląd we wszystkie dokumenty wspólnoty i powinien móc, w razie złej
                współpracy, samodzielnie zmienić administratora.

Obniżanie roli zarządu, sprowadzanie go do poziomu figurantów (w czym celuje
                administracja gminna) powoduje bezkarność administratorów i nie liczenie się
                prokuratora i KOZ-y ze zdaniem pojedyńczego właściciela.

• wilga52 Re: wodomierz 04.07.06, 12:10
        Z całą odpowiedzialnością stwierdzam, że jak blok jest opomiarowany licznikiem
        głównym i licznikami indywidualnymi opatrzonymi w plomby, nie ma przecieków na
        sieci, to złodzieja wody można złapać przy rozliczeniach kwartalnych, a wtedy to
        biada mu już my mieszkańcy wiemy jak potraktować intruza. Dziwię się że ludzie
        pozwalają sobie w dzisiejszej dobie na rozliczenia bez wodomierzy. Co do energii
        elektrycznej to rozliczamy energię z części wspólnej i też wiemy jakie jest
        zużycie i nikt nie odważy się wstawic sobie zamrażarki do piwnicy, bo i tak bywało.
        • wprost5 Wilga, nie dziw się! 04.07.06, 12:38
          Wilga, nie dziw się - oczywista prawda najtrudniej dociera do zakutych łbów.
          Być może, mieszkasz w budynku, gdzie wszyscy są uczciwi. Wierz mi, że tzw. woda
          na cele ogólne, woda techniczna czy jak ją zwał inaczej, w wielu
          nieruchomościach jest bardzo poważnym probleme.
          Ktoś z forumowiczów i później Majkowa zwrócili uwagę na to, że ustawa o
          zbiorowym zaopatrzeniu w wodę wprowadza po prostu odpowiedzialność zbiorową.
          Zupełnie inaczej jest w przypadku np. energii elektrycznej więc dlaczego ma być
          inaczej z wodą? Ci od wodociągów skutecznie lobbowali u ustawodawców i mamy
          kolejne gó.. prawne!
          • wilga52 Re: Wilga, nie dziw się! 04.07.06, 13:02
            Ludzie uczciwi jak wszędzie, jest takie powiedzenie - kijem tego co nie pilnuje
            swego.Co miesiąc obserwuje się zużycie wody energii elektrycznej i sie głosno
            mówi że się obserwuje. A do celów gospodarczych jest podlicznik z kontolką i jak
            ktoś chce wody do celów gospodarczych prywatnie to ją bierze i płaci przy
            rozliczeniu i to sa tak niskie kwoty że nie opłaci się kraść, a ludzie zadowoleni.
            • kikibobo Re: jak łapiecie tych złodziei? 04.07.06, 13:58
              wilga napisała:
              "to złodzieja wody można złapać przy rozliczeniach kwartalnych,"

Zeby udowodnic kradzież należy złodzieja złapac na "gorącym uczynku" w innym
              wypadku nikomu nie wolno zarzucać , że kradnie.
              więc jak to robicie?
              • wiseman1 Re: jak łapiecie tych złodziei? 04.07.06, 14:12
                Jest dosc prosty sposob na przekonanie ludzi do instalowania wodomiarow.
                Rozliczanie tych co je zainstalowali tylko ze wskazan ich licznikow bez dodawania im zadnej "wody
                technicznej" wg uznania. Rozliczanie takie stosuje sie do momentu pelnego opomoarowania.
                Ci ktorzy takich licznikow nie chca zalozyc to ci ktorzy albo zuzywaja ponad norme albo podaja
                falszywe informacje na temat ilosci osob mieszkajacych w ich lokalu.
                Prosze uwierzyc im blizej do pelnego opomiarowania tym szybciej ludzie zakladaja sobie wodomiary.
                • grandy DOBRE !!! 04.07.06, 14:20
                  wiseman1 napisał:
                  > Prosze uwierzyc im blizej do pelnego opomiarowania tym szybciej ludzie
                  > zakladaja sobie wodomiary.

Pomysł doskonały!
    • grandy mieszkanie we wspólnocie 04.07.06, 14:04
      mooma napisała:
      > którą rzeczywiście zużyłam czy zarząd wspólnoty może mi tego zabronić??

Założenia liczników zarząd wspólnoty nie może Ci zabronić, ale za zużytą wodę będzie Cię obciążał według zasad obowiązujących we wspólnocie. Przekonaj pozostałych członków wspólnoty do opomiarowania wszystkich lokali, bo to jedyna metoda uzyskania rzeczywistych rozliczeń.

Nawet mając indywidualny licznik, musisz ponosić (wg posiadanego udziału w nieruchomości wspólnej) koszty wody zużytej w częściach wspólnych oraz ewentualnej różnicy sumy wskazań liczników indywidualnych i licznika głównego.

• wilga52 Re: mieszkanie we wspólnocie 04.07.06, 15:32
        Grandy ma rację. zakładajcie wodomierze, bo rozliczenie wody ryczałtowo to
        rozbój w biały dzień. Swoją drogą jeżeli maja wodomierz główny, a rozliczają
        indywidualnie ryczałtowo to?
        • kikibobo Re: mieszkanie we wspólnocie 04.07.06, 16:07
          wilga napisała:
          Swoją drogą jeżeli maja wodomierz główny, a rozliczają
          > indywidualnie ryczałtowo to?

to dobrze, bo nie maja problemu z rozliczaniem różnic wskazań wody.
          Gdybym dzisiaj miała decydowac to nigdy nie zgodziłabym sie na zakładanie
          wodomierzy indywidualnych, wskazana na wodomierzów głównym \budynku ilośc
          zuzytej wody byłaby rozliczana wg osób, krótko i prosto a, że niesprawiedliwie?
          z wodomierzami tez nie jest sprawiedliwie a do tego nie krótko i prosto bo z
          problemami.
          dopóki było u nas dużo ryczałtowców ( 9m3/osobę/m-c) ryczałtowcy tymi duzymi
          normami pokrywali różnice wskazań, problemu nie było a "wodomierzowcy" tak sie
          cieszyli, że mało płacą ( a domniemywac mozna, że juz wtedy "kradli").
          A`teraz gdy wszyscy maja wodomierze to mówią.: dlaczego ja mam płacić za
          złodziei, a ja mówię \proszę podać nazwiska i udowodnić.
          i słyszę, niech sobie zarząd łapie tych złodziei.
          więc zadałam pytanie wildze, jak się łapie tych złodziei wody?
          no i nie mam odpowiedzi.
          • wiseman1 Re: mieszkanie we wspólnocie 04.07.06, 16:39
            Robi sie to analizujac zuzycie wody na jednego mieszkanca danego lokalu (rzeczywistego mieszkanca a
            nie podawanego przez wlasciciela).
            Analizuje sie tez stabilnosc poboru wody z uwzglednieniem okresow wakacyjnych.
            W przypadkach podejzanych dokonuje sie kontroli urzadzen pomiarowych i skrajnym przypadku
            wymienia sie wodomiar na taki ktory jest odporny na magnesy.
            W przypadku nie wpuszczenia do mieszkania dany lokal przechodzi na ryczalt (np. 10mm3/osobe)
            Wszystko to oczywiscie poparte stosownymi uchwalami wlascicieli)
            • kikibobo Re: mieszkanie we wspólnocie 04.07.06, 16:53
              analizujemy, kontrolujemy, mamy podejrzane przypadki, ale nic nie mozna
              udowodnić.
              mamy uchwałę, wszystkie wodomierze wymienimy, 50 % pewności, że to coś da.
              a czy ktoś może się pochwalić rezultatami wymiamy wodomierzy?
            • wprost5 Do Majkowej 04.07.06, 17:17
              Chyba szanowna Majkowa swoimi pogladami na dostęp do dokumentów chce mnie
              doprowadzic do skrajnej frustracji.

Jak powinno być, to doskonale wszyscy wiemy, niestety, tak nie jest. I nie
              dalej jak w rodzinnym mieście Majkowej tj Łodzi znam przykłady, gdy zarząd,
              chyba mocno skumplowany z administratorem, nie pokazuje członkom dokumentów.
              Chcą oni zapoznać się z nimi, bo widocznie mają uzasadnione podejrzenia, że coś
              jest nie tak, chcą może upewnić się w swoich podejrzeniach, nie chcą
              niepotrzebnie robić szumu. Majkowa radzi w takiej sytuacji zmieniać zarząd tak
              długo, aż będzie dobry. A co, jak jest tylko jeden gramotny we wspólnocie,
              czuje smród a reszta ma wszystko w głębokim poważaniu? Wtedy nie ma żadnych
              szans na proponowane przez Majkową zmiany! To nie jest wydumany przykład, to
              samo życie. Przeważnie osoby składające doniesienia do prokuratury na trudność
              w dostępie do dokumentów wcześniej wykorzystały wszystkie możliwości, bo ludzie
              nie lecą tak szybko z doniesieniem . A nasza przeważnie bardzo rozsądna
              forumowiczka w tym wypadku wygłasza uparcie opinie, z którymi zapewne nie
              zgodzi się znaczna grupa forumowiczów.
              • grandy Re: Do Majkowej 04.07.06, 19:55

Majkowa ma zdaje się przykre doświadczenia z upierdliwymi właścicielami i wykształciła sobie mechanizm obronny zasłaniając się zarządem. Może w pewnych konkretnych sytuacjach tak należy postąpić z pieniaczem, ale co do zasady właściciele lokali powinni mieć nieskrępowany dostęp do dokumentów, z możliwością żądania wydania ich kopii sporzadzonych na koszt zainteresowanego właściciela.

Administrator odpowiada za swoje działania bądź zaniechania przed wszystkimi właścicielami lokali, a nie tylko przed tymi właścicielami, którzy są członkami zarządu.

• serafin666 Re: Do Majkowej 04.07.06, 20:12
                  administartor odpowiada przed tym, z kim ma zawartą umowę ( a w umowie mogą być
                  różne sformułowania )
                  • grandy Re: Do Majkowej 04.07.06, 20:51
                    serafin666 napisał:
                    >administartor odpowiada przed tym, z kim ma zawartą umowę

W każdym wypadku administrator zawiera umowę ze WSPÓLNOTĄ, tylko reprezentowaną przez konkretne osoby fizyczne.

>(a w umowie mogą być różne sformułowania)
                    Tu się zgadzam. Jeżeli członkowie zarządu podpiszą umowę z administratorem we własnym imieniu i sami mu będą płacić, to administrator będzie odpowiadał tylko przed nimi.

• mooma Re: Do Majkowej 05.07.06, 00:35
                      "Nawet mając indywidualny licznik, musisz ponosić (wg posiadanego udziału w
                      nieruchomości wspólnej) koszty wody zużytej w
                      częściach wspólnych oraz ewentualnej różnicy sumy wskazań liczników
                      indywidualnych i licznika głównego."
                      Tak ale nie musiała bym płacić za wodę , którą sąsiedzi wylewają ze swoich
                      kranów do ogródków.

• wilga52 Re: dane z rozliczenia 06.07.06, 13:24
                        Zrobiłam rozliczenie wody za półrocze 2006. Mamy licznik główny na budynku i
                        wodomierze indywidualne. Liczniki były zakładane wszystkie nowe jednej firmy i
                        tego samego dnia, tak że są jeszcze na gwarancji.

Dane w przeliczeniu 1 osoba / miesiac
                        2,6 m3 zimna woda + zimna woda do podgrzewu = tyle samo i kanalizacji
                        0,92 m3 podgrzew wody
                        porównaj teraz ze swoim ryczałtem.
                        • grandy Re: dane z rozliczenia 06.07.06, 13:33

Jaką masz różnicę (jeżeli masz) między sumą wskazań liczników indywidualnych, a wskazaniem licznika głównego i czy masz we wspólnocie ogródki ziemne, pralnię lub inne ogólnodostępne punkty poboru wody? Czy te ogólnodostępne punkty też są opomiarowane?

Dopytuję, bo w mojej wspólnocie jest trochę terenu zielonego, a pogodę mamy znacznie kosztotwórczą w tym względzie.

• wilga52 Re: dane z rozliczenia 06.07.06, 15:00
                            Roznica jest prawidłowa do 10%, ta różnica to pozostawione nie pełne metry na
                            licznikach indywiduałnych i woda w obiegu. Mamy pod licznik , wodomierza
                            głównego do celów gospodarczych jest to woda bez kanalizacji i każdy kto chce
                            korzysta wpisując pobrane metry, a nawet litry przy rozliczeniu kwartalnym lub
                            półrocznym rozliczam i obciążam właścicieli, ale są to kwoty bardzo niskie.
                            Ludzie wolą umyć samochód w miejscu wyznaczonym przy budynku niż jechać do
                            myjni.Z pralni suszarni wszyscy zrezygnowali już dawno i nie korzystamy jest
                            kran z ciepłą woda dla sprzątaczki, za 1 m3 podgrzewu iwody miesięcznie wkładam
                            w koszty zarządu. Na moich terenach jeszcze nie podlewaliśmy trawników i dziśiaj
                            będzie padać bo jest już zachmurzone niebo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka