galanina 15.01.07, 15:34 Czy w ramach jedego budynku ale skladajacego sie z dwoch klatek musi istniec jedna wspolnota?czy moga dwie osobne do kazdej klatki?sa na to jakies przepisy?dziekuje za pomoc.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
galanina Re: Dwie klatki schodowe a wspolnota... 15.01.07, 20:42 Przeczytalam def. wspolnoty i nie wiem czy dobrze interpretuje,ze skoro w moim budynku jest 9 mieszkan,z tego w mojej klatce 5(3 wykupione)a w akcie not mam zapis o 1/5 udzialu we wspolwlsnosci to mozemy w naszej klatce miec mala wspolnote?prosze o pomoc w wlasciwym rozumowaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: Dwie klatki schodowe a wspolnota... 15.01.07, 22:19 No i masz racje, a teraz jeszcze lektura kodeksu cywilnego i ... do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
j666 Re: Dwie klatki schodowe, a wspolnota... 18.01.07, 13:52 Udziały liczy się (przepraszam LPR) stosunkiem powierzchni użytkowych, a nie stosunkiem mieszkanek do mieszkańców. JaC > Przeczytalam def. wspolnoty i nie wiem czy dobrze interpretuje, ze skoro w moim budynku jest 9 mieszkan, z tego w mojej klatce 5 (3 wykupione), a w akcie not mam zapis o 1/5 udzialu we wspolwlasnosci, to mozemy w naszej klatce miec mala wspolnote? Odpowiedz Link Zgłoś
hela6 Re: Dwie klatki schodowe a wspolnota... 18.01.07, 14:42 Masz zapewne w akcie notarialnym wpisana nieruchomośc jakiej jesteś współwłascicielem. U nas gmina przy sprzedaży podzieliła budynek na 3 "budynki", kazda klatka osobno,stąd powstały trzy wspólnoty. Co prawda teren okalajacy te trzy klatki jest wspólny, ale już teren pod wyodrębnionymi "budynkami" osobny, więc tak jakby nie mamy części wspólnych w "budynku" sąsiednim i wspólnota nie jesteśmy. Wiem ze w innych regionach kraju robilo sie różnie. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: Dwie klatki schodowe a wspolnota... 18.01.07, 20:23 hela6 napisała: > Co prawda teren okalajacy te trzy klatki jest wspólny, ale już teren pod > wyodrębnionymi "budynkami" osobny, więc tak jakby nie mamy części wspólnych > w "budynku" sąsiednim i wspólnota nie jesteśmy. A przyłącza - wodne, scieki , energetyczne, gazowe to "pies". Kto je utrzymuje? Odpowiedz Link Zgłoś
hela6 Re: Dwie klatki schodowe a wspolnota... 19.01.07, 11:02 Wiele rzeczy mamy wspolnych i łożymy solidarnie ale i czerpiemy wspólnie pożytki. Ba, nawet śmietnik zamawiamy wspólnie, bo tak nam sie kalkuluje. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: Dwie klatki schodowe a wspolnota... 19.01.07, 22:53 Czyli macie komunę a nie wspólnotę, takie kółko "różańcowe" w polskim wydaniu Odpowiedz Link Zgłoś
galanina do hela 6 23.01.07, 17:44 Chyba u nas tez przez gminę tak zostalo podzielone...Funkcjonujemy jako jedna wspólnota dwuklatkowa a moje rozważania były czysto hipotetyczne (czy mogą istnieć dwie wspólnoty).W każdym razie dziękuje za zainteresowanie... Pierworodny My Odpowiedz Link Zgłoś
bykira Re: do hela 6 24.01.07, 09:14 twoje rozwazania szły w dobrym kierunku.sprawdż czy ksiega wieczysta twojej nieruchomosci(twojej klatki)ma ten sam numer co księga wieczysta nieruchomości obok(klatki obok).najprościej to zrobisz porównujac akt notarialny swój i kogos z klatki obok.Udziały jakie wskazałas sugeruja że to są jednak dwie wspólnoty ale bez wglądu w akty notarialne nie mogę tego stwierdzić napewno. Odpowiedz Link Zgłoś