Dodaj do ulubionych

Pilne! Pytania do prawników.

03.02.07, 11:19
Zarząd WM otrzymał zawiadomienie na 6 dni przed posiedzeniem sadu. Odliczając
sobotę i niedzielę mamy mało czasu na odpowiedź na pozew. Czy jest określony
termin doręczania zawiadomienia, aby strona mogła się przygotować?

Wspólnota chce powołać biegłego z zakresu zarządzania nieruchomościami. JAk to
ująć w odpowiedzi na pozew i czy sąd może ten wniosek odrzucić, czy bedzie
zobligowany go przyjąć?

Sprawa dotychy uchylenia 4 uchwał: odwołującej zarząd, popwołujacej zarząd,
ustalenia wynagrodzenia dla administratora i sposobu dysponowania FR.

W tym samym sądzie, w podobnej sprawie, sąd stwierdził swoją niewłaściwość i
przekazał do sądu okregowego.
To pytanie ostatnie zadałem dlatego, gdyż powodem jest Urząd Miasta (posiada 1
lokal=40/2000 udziałów). Zmiana Zarządu WM jest bardzo nie na rękę Urzędowi.
Wspólnota domaga się od Urzędu - ostatniego właściciela budynku- wydania
dokumenmtacji technicznej budynku. Ponadto nowy Zarząd wymówił umowę o
administrowanie Spółce kierowanej przez serdecznego kolesi pana kierownika od
majątku gminnego, którym również nasz administrator zarząda. To taki układ.
Tak więc ma potężnego przeciwnika. Zawiadomienie o posiedzeniu z datą 31
stycznia 2007 roku odebrałem w dniu 02 lutego br., a termin sprawy wyznaczony
na 08 lutego 2007 roku.
Dla wyjaśnienia podaję, że uchwały WM podjęła na zebraniu zwołanym przez
jednego członka Wspólnoty po tym, jak odowłany ZArząd nie zwołąła zebrania w
wyznaczonym terminie na wniosek 1/10.
Zebranie przygotowane było zgodnie z UoWL tj. pisemne zawiadomienia wraz z
informacją i projektami uchał doręczono właścicielom w tewrminie na 7 dni
przed zebraniem. Urząd też został powiadomiony.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam - cogito-44
Obserwuj wątek
    • wilga52 Re: Pilne! Pytania do prawników. 03.02.07, 12:55
      Nie jestem prawnikiem, ale powiem z doświadczenia. Odpowiedź na pozew napiszesz
      nawet sam i załączysz dokumenty. Na pierwszej rozprawie się nie kończy, sa
      przesłuchania i jest decyzja o powołaniu eksperta i dostarczeniu brakujacych
      dokumentów ewentualnie powołania świadków. Druga rozprawa była wyznaczona za 30
      dni. My też dostaliśmy wezwanie do sadu i mielismy bardzo krótki okres na odpowiedż.
      • cogito-44 Re: Pilne! Pytania do prawników. 03.02.07, 15:29
        wilga52 napisała:

> Nie jestem prawnikiem, ale powiem z doświadczenia. Odpowiedź na pozew napiszesz
        > nawet sam i załączysz dokumenty. Na pierwszej rozprawie się nie kończy, sa
        > przesłuchania i jest decyzja o powołaniu eksperta i dostarczeniu brakujacych
        > dokumentów ewentualnie powołania świadków. Druga rozprawa była wyznaczona za 30
        > dni. My też dostaliśmy wezwanie do sadu i mielismy bardzo krótki okres na odpow
        > iedż.

Dzięki za słowa otuchy. Ja też jestem po doświadczenaich z sądem. Dlatego
        dmucham na zimne. Dla mnie sprawa jest klarowna, ale sąd potrafi ją zagmatwać
        tym bardziej, że sadzić bedą sami swoi.
      • cogito-44 Re: Pilne! Pytania do prawników. 03.02.07, 17:53
        wilga52 napisała:

> Nie jestem prawnikiem, ale powiem z doświadczenia. Odpowiedź na pozew napiszesz
        > nawet sam i załączysz dokumenty. Na pierwszej rozprawie się nie kończy, sa
        > przesłuchania i jest decyzja o powołaniu eksperta i dostarczeniu brakujacych
        > dokumentów ewentualnie powołania świadków. Druga rozprawa była wyznaczona za 30
        > dni. My też dostaliśmy wezwanie do sadu i mielismy bardzo krótki okres na odpow
        > iedż.

Dzięki za słowa otuchy. Ja też jestem po doświadczenaich z sądem. Dlatego
        dmucham na zimne. Dla mnie sprawa jest klarowna, ale sąd potrafi ją zagmatwać
        tym bardziej, że sadzić bedą sami swoi.
        • nk45 Re: Pilne! Pytania do prawników. 04.02.07, 08:28
          Czy Właściciele mają prawo zwołać zebranie jeżeli nie zwoła go Zarząd lub
          zarządca ? Jeżeli Sąd przeczyta dokładnie Art. 31 pkt b) macie sprawę
          przegraną. Bo tam pisze jak byk - na wniosek 1/10 ale zwołuje Zarząd lub
          zarządca. Właściciele mogą zwołać sami ROCZNE zebranie jeżeli nie zrobi tego w
          terminie Zarząd lub zarządca.
          • cogito-44 Re: Pilne! Pytania do prawników. 04.02.07, 09:20
            nk45 napisał:

> Czy Właściciele mają prawo zwołać zebranie jeżeli nie zwoła go Zarząd lub
            > zarządca ? Jeżeli Sąd przeczyta dokładnie Art. 31 pkt b) macie sprawę
            > przegraną. Bo tam pisze jak byk - na wniosek 1/10 ale zwołuje Zarząd lub
            > zarządca. Właściciele mogą zwołać sami ROCZNE zebranie jeżeli nie zrobi tego w
            > terminie Zarząd lub zarządca.

No to przeczytaj sobie uzasadnienie do wyroku SN z dnia 8 lipca 2004 r. IV CK
            543/03.
          • henia_wisniewska Re: Pilne! Pytania do prawników. 04.02.07, 10:05
            Przeczytaj sobie uważnie cytowany przez Ciebie art. 31 pkt.a (mogą być także, w
            razie potrzeby, zwoływane...) czyli ustawodawca dopuszcza/nie wyklucza
            zorganizowania zebrania przez członków wspólnoty w szczególnych wypadkach (nie
            myl z pkt. b).
            Myślę, że jeśli zachowana bedzie procedura zwoływania i powiadamiania to każdy
            sąd przychyli się do tego.
            • cogito-44 Re: Pilne! Pytania do prawników. 04.02.07, 11:11
              henia_wisniewska napisała:

> Myślę, że jeśli zachowana bedzie procedura zwoływania i powiadamiania to każdy
              > sąd przychyli się do tego.

Dziekuję za te informacje, choć je znam.
              Mnie chodzi o to, jak i kiedy powołac biegłego z dziedziny zarządzania
              nieruchomościami.
              Ponadto, czy sąd nie naruszył terminów, gdyżzawiadomienie otrzymałem 02.02
              2007r. a posiedzenie jest na 08.02.2007r. Na złożenie odpowiedzi na pozew mam
              tylko 6 dni w tym sobota i niedziela, gdy nikt z prawników nie pracuje.
              • nk45 Re: Pilne! Pytania do prawników. 04.02.07, 17:14
                henia_wiśniewska - w Art. 31 pisze wyraźnie kto zwołuje zebranie. To Zarząd lub
                zarządca powinien zwołać zebranie na wniosek właścicieli 1/10 udziałów .
                Zwykłego zebrania nie mogą zwołać wnioskodawcy. Na pewno w Sądzie powód będzie
                powoływał się na ten przepis aby uchylić Uchwały. Nie zwołanie zebrania na
                wniosek 1/10 działa przeciwko Zarządowi lub zarządcy. Daje wiele do myślenia.
    • babczyk Re: Pilne! Pytania do prawników. 04.02.07, 17:49
      cogito-44 napisał:

> Dla wyjaśnienia podaję, że uchwały WM podjęła na zebraniu zwołanym przez
      > jednego członka Wspólnoty po tym, jak odowłany ZArząd nie zwołąła zebrania w
      > wyznaczonym terminie na wniosek 1/10.

Niestety, ale wkradła sie tu mała nieścisłośc gdyż: jeden członek wpólnoty nie
      może zwołać zebrania wspólnoty chyba że ma co najmniej 1/10 udziałów w
      nieruchomości wspólnej.
      Jeśli zwołał to zebranie jeden z członków wspólnoty i mający poparcie co
      najmniej tyle udziałów aby było przynajmniej 1/10 to nikt mu nie może zarzucić
      tego, że dział niezgodnie z prawem.

Ustawa mówi w Art. 31.Zebrania właścicieli:
      b) zwoływane są na wniosek właścicieli lokali dysponujących co najmniej 1/10
      udziałów w nieruchomości wspólnej przez zarząd lub zarządcę, któremu zarząd
      nieruchomością wspólną powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1.

Jeżeli zarząd nie zrobi tego w oznaczonym terminie to uprawnia właścicieli do
      zwołania zebrania wspólnoty. Ale i bez udziału zarządu 1/10 udziałów może
      zwołać zebranie i to pod jakimkolwiek pretekstem.

Więc, nic dodać i nic ująć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka