Dodaj do ulubionych

Błagam o pomoc!!!! Zarządca z piekła rodem

16.03.07, 14:11
------------------------------------------------------------------------------
--
Bardzo proszę o pomoc...Mamy problemy z zarządcą bloku w Czerwieńsku -
Krystyną Korwel, chciałabym prosić Was o wpisywanie adresów jakie jeszcze
wspólnoty ta osoba ma w swoim "władaniu" na terenie ZG i nie tylko -i czy są
z nią jakieś problemy. Słyszałam wiele różnych rzeczy na jej temat ale to nie
to samo co informacja z pierwszej ręki. U nas ta kobieta wszystki zaczęła
pozywać do sądu o różne pierdoły jak zaczeliśmy się stawiać i odkrywać
przekręty na kasie.
Prowadzonych jest kilka postępowań w sadzie w związku z jej działalnością
jako zarządcy, dlatego potrzebuje jakiś informacji.

Utworzyłam juz kilka postów na róznych forach..może tu mi ktos pomoże:((

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc i pozdruffka :))

Obserwuj wątek
    • cogito-44 Re: Błagam o pomoc!!!! Zarządca z piekła rodem 16.03.07, 17:16
      Tylko spokojnie. Podaj więcej danych.
      Jaką macie podpisaną umowę z zarządcą (czy przypadkiem nie chodzi tu o
      admnistrowanie)?
      Czy macie wybrany Zarząd?
      Czy przekręty, o których wspominasz, są jakoś udokumentowane (jakie macie dowody)?
      Ilu włascicieli liczy Wspólnota i ilu jest podobnego zdania o pracy zarządcy?
      Czy ewentualnie masz za sobą właścicieli posiadających conajmniej 1/10 udziałów ?
      I pytanie zasadnicze: w jakim stopniu znasz ustawę o własności lokali?

Pamiętaj, że we Wspólnocie najważniejszy jest właściciel. Zarząd, czy zarządcę
      lub administratora można zmienić w kazdej chwili. Wszystko zależy od świadomości
      właścicieli. Jak są durnowaci (tak jest w wiekszośći) to dają sie wykołować
      prymitywnemu cwaniakowi.

Narazie nie załamuj sią. Napewno nie jest tak źle, aby nie mogło być gorzej.

Pozdrawiam i czekam na więcej informacji.
      Zapraszam również na
      www.wspolnota.net.pl/index.php?sid=72dcdb35bc96f0164625cab6514e876c
      • agness222 Re: Błagam o pomoc!!!! Zarządca z piekła rodem 16.03.07, 20:04
        Umowę podpisaliśmy o zarządzanie wspólnotą mieszkaniową. W umowie którą dała
        nam ta kobieta do podpisu Jest zastrzeżone że ona jest Zarządcą i Zarządem w
        jednej osobie( co nie wydaje mi się zgodne z prawem, ale mogę się mylić), mamy
        wybrane 3 osoby do pomocy przy współpracy z nią, które zajmują się
        przekazywaniem jakiś propozycji, skarg itp od mieszkańców. Jeśli chodzi o
        przekręty to aby to wszystko opisać musuałabym miec co najmniej tydzień...
        ale może w skrócie
        Jeszcze zanim ta kobieta objęła naszą wspólnotę swoimi mackami mielismy zatargi
        z poprzednim zarządcą(ponieważ nic nie robił)osoba ta była też (jednocześnie)
        szefem zakładu komunalnego. Za zarządzanie wspólnotą nie dostawał pieniędzy
        (pewnie tez dlatego nic nie robił) ale tez dyktował warunki na które niestety
        musieliśmy przystawać ( m.in. cena ogrzewania wody). Zawsze tłumaczeniem było
        to iż są duże straty na cieple ze starej kotłowni(na gaz- oddalonej o niecałe
        200m od budynku)a tak naprawde robił przekręty na gazie. Ludzie zaczęli cos
        podejrzewać i jak Anioł z niebios (teraz raczej anioł smierci) zjawiła się p.
        Korwel. Wspaniale mówiła jak to bedzie cudownie gdy ona obejmie tą wspólnote( a
        raczej wyssie ostatnie soki)i jak to duzo dobrego może zrobić. No i została
        zarządcą.
        Najpierw kwestia wody.
        Wmówiła mieszkańcom bloków (trzech - każdy jest odrębną wspólnotą) że zakład
        komunalny chce w znacznym stopniu podnieść koszty dostarczenia ciepłej wody (
        czyli koszty gazu, ogrzanie + eksploatacja kotłowni), a ze w "moim" bloku
        mieszkają w większości starsze osoby to łyknęły wszystko no i takim to sposobem
        została przegłosowana uchwała że rezygnujemy z usług Z.K. na dostarczanie
        ciepłej wody i ogrzewania. W planach mieliśmy juz dawno budowe kotłowni ale
        wiadomo od planów do realizacji czasem długa droga. W takiej sytuacji
        musielismu jednak tę kotłownię postawić. Przez ok pół roku pieniądze z funduszu
        remontowego oraz kwoty jakie musielibysmy płacic do komunalki wpłacane były na
        konto p. Korwel ( z powodu kłótni z poprzednim zarządcą i ciągle toczącej się
        sprawy sądowej nie miał ona dostępu do konta wspólnoty, dodatkowo każda rodzina
        została obciązona dodatkowymi kosztami ( róznica pomiędzy zakładanym kosztem
        inwestycji a faktycznie posiadanym zasobem pieniężnym) w zależności od metraża.
        Zaznaczam że przez cały ten czas nie mieliśmy ciepłej wody.
        Kotłownia została wybudowana...no i się zaczęło. Po pierwsze kotłownia została
        zgłoszona do nadzoru bud. i nigdy nadzór nie miał żadnych argumentów przeciw
        niej...az do momentu odbioru..zgłaszany był odbiór (nie dostaliśmy żadnego
        pisma od nadzoru w ciągu ustawowych 14 dni tak więć kotłownia została oddana do
        urzytku bez zezwolenia nadzoru budowlanego. wszystko może byłoby ok tylko
        poprzedni zarządca- mieszkaniec bloku "obok" doniósł zarówno do nadzoru bud.
        jak i prokuratury iż kotłownia działa nielegalnie...fajnie tyle że nikt z
        mieszkańców nie wiedział że kotłownia działa nieleglnie ponieważ pani K.
        zapewniała ze wszystko jest ok. teraz tak naprawde nadzór budowlany może w
        każdej chwili zamknąć kotłownie(naszczęście pani K. moze stracić licencję)
        i znów bedziemy bez ciepłej wody.
        Teraz koszty kotłowni: na początku był pomysł aby kotłownię sfinansować z
        kredytu - powiem szczerze nie mam pojęcia - i nie jestem w tym stanie sama -
        jaki jest/był całkowity koszt postawienia kotłowni, ponieważ w każdym
        rozliczeniu(miesięcznym , kwartalnym) widnieje inna kwota. Co chwile ta baba
        gada o jakis korektach o wzroście cen itp. ale juz ręce opadają...to pierwsze
        niejasności
        Nastepne- Pieniądze, o których wspominałam wcześniej, wpłacane na jej konto a
        nie wspólnoty...Przez dwa lata pseudorozliczeń (pseudo ponieważ nie dosaliśmy
        jeszcze pełnego rozliczenia za c.o. w 2005r !!!!)wykazywały tą samą wartość(
        kwota ok 25 tyś) no to gdzie odsetki...????
        kolejna rzecz - zimna woda - mieszkańcy z Zakładem komunalnym(dostawca wody)
        rozliczają sie za pośrednictwem Zarządcy. Kilka miesięcy temu pani K. podniosła
        ceny wody, która przekraczała maksymalna cene określoną w przepisach (teraz nie
        jestem pewna ale chyba ustawa gminy) o niespełna 30 gr. Pisalismy w tej sprawie
        do Rzecznika Praw Konsumenta który zarówno nam przesłał pismo jak i pani K.
        nakaz zaprzestania takich praktyk... kilka dni później na zebraniu z
        mieszkańcami tłumaczyła się że któryś z jej pracowników wstawił zły
        współczynnik (dzwoniłam- okazało się ze żaden dokument nie wychodzi "do ludzi"
        bez jej wczesniejszego zatwierdzenia, więc kolejna próba przekrętu - nieudana
        naszczęście)
        Oczywiście zakład komunalny ceny wody w tym czasie nie podnosił
        Rozliczając się z zarządcą ze zuzycia wody każde gospodarstwo domowe rozlicza
        się z liczników zamontowanych w mieszkaniu. Zarządca zaś rozliczając się z
        zakładem komunalnym rozlicza sie na podstawie odczytu z licznika głównego.
        I tu kolejna niespodzianka( o której pewnie nie dowiedziałbym się gdzyby nie
        mój wujek który pracuje w zakładzie komunalnym). Zakład komunalny jako jedyny
        dostawca wody w Czerwieńsku obsługuge, wiadomo różne osiedla. I na jednym z
        nich przez zupełny przypadek odkrrył jak traci tysiące kubików wody rocznie(
        przez co musi tez czasem podnieść ceny), mianowicie małe zuzycia wody typu
        spuszczenie wody w ubikacji NIE jest rejestrowane na głównym liczniku, ponieważ
        jest on starego typu i mało czuły.... tak jest we wszystkich osiedlach w
        czerwieńsku. Dlatego też Z.K. zacząl wymianę liczników i konserwace instalacji.

Prosty wniosek: Duże zużycie z naszych liczników minus odczyt z głównego
        licznika pokazującego mniejsze niż realne zużycie wody = nadpłata...gó..
        prawda, nam zawsze w rozliczeniach wykazuje dośc sporą stratę wody (zimnej!!!)
        I zawsze każda rodzina musi costam dopłacić

Wszelkie inwestycje z zewnątrz blokowane są przez jej chore wymysły..dla
        przykładu jakis czas temu mój chłopak zakładał internet w tamtej
        lokalizacji...i pierwszy tekst jaki usłuszał to "jakie gratyfikacje przewiduje
        pan dla mnie z tej działalności" ..do tej pory pluje sobie w brodę że tego nie
        nagrał... cały czas ta baba próbowała mu przeszkodzić. Blok należał kiedyś do
        PGR'u i razem z upadkiem pgr'u i zniszczeniem większości dokumentacji zaginąl
        plan techniczny budynku....pani K. stwierdziła że aby pociągnąć kilka kabli w
        budynku musi być to zaznaczone w planie techniczym i UWAGA prace muszą być
        prowadzone jak każda budowa, czyli tabliczka z opisem miejsca budowy i wszystko
        to zgłoszone w nadzorze budowlanym. No to więc nadzór bud wydał stosowne pismo
        w którym delikatnie wysmiał pomysły pani K. (w tym urzędzie jej nie lubią,
        zresztą we wszystkich tak jest. A co do planów techn. budynku był jej po prostu
        potrzebny na poczet innych prac

To i jeszcze wiele więcej...książkę można stworzyć...
        Reszta pytań: moja wspólnota liczy 36 mieszkańców - większość osoby starsze -
        moherowe berety itp...ale powoli i one przeglądają na oczy ale wydaje mi sie że
        większość mieszkańców będzie za zmianą zarządcy( mam zamiar wystąpic o to na
        zebraniu 23.03- jak widac mam mało czasu)

Ustawa o własności lokali: znam pobieznie. Teraz wziełam się za studiowanie
        przepisów i dokumentacji wspólnoty...trochę dużo tego, ale cóż

na szczęście mam chłopaka który jest w zarządzie innej wspólnoty i trochę mi
        pomaga, n i mam znajomego prawnika z którym muszę się skontaktować - może on
        coś podpowie

Po pytaniach widzę że zna sięPan/Pani choć trochę na tym, może więc uzyskam
        jakąś pomoc lub chociaż jakąś sugestię...:))
        Z góry dziękuję za wszystko
        Pozdrawiam
    • cogito-44 Re: Błagam o pomoc!!!! Zarządca z piekła rodem 17.03.07, 07:27
      Agness, wprawdzie mało czasu pozostało do zebrania, ale coś da się zrobić.
      Zapraszam Ciebie na forum
      www.wspolnota.net.pl/index.php?sid=72dcdb35bc96f0164625cab6514e876c
      Tam są poukładane tematycznie zagadnienia związane z ustawą o własności lokali.
      Znajdziesz tam wyjaśnienia dotyczace samego nazewnictwa.
      Z Towich postów nadal nie wynika, jaki macie zarzad.
      Kto podpisał umową z podającą się za zarzadcę panią K? Czy wybraliście spośród
      włascicieli zarząd ? Czy wogóle podejmowaliście jakieś uchwały określające jak
      mają być prowadzona księgowość i finanse?
      To nalezy wyłącznie do włascicieli i taka pani K. nic nie może sama zrobić.

To tyle narazie. Poczytaj na wskazanym przeze mnie forum. Tam też mozesz uzyskac
      informacje i pomoc.

Pozdrawiam.

• highrise Re: Błagam o pomoc!!!! Zarządca z piekła rodem 17.03.07, 08:33
        Proponuję:

1) podjąć uchwałę o odwołaniu zarządu jednoosobowego,
        2) wybrać zarząd wspólnoty spośród właścicieli lokali (od 3 do 5 osób),
        3) założyć rachunek wspólnoty w banku,
        4) powiadomić właścicieli lokali o zmianie rachunku bankowego wspólnoty,
        5) uzyskać pisemną poradę prawną od osoby uprawnionej w sprawie
        nieprawidłowości występujących we wspólnocie mieszkaniowej.
        • cogito-44 Re: Błagam o pomoc!!!! Zarządca z piekła rodem 17.03.07, 20:43
          Oczywiście w skrócie taka porada byłaby dobra dla osoby orientującej się biegle
          w UoWL. Z postów Agness wynika, że niezbyt radzi sobie z problemami.
          Tak więc pozwól że rozwinę Twoje, jakże słuszne, rady.

Odwołując stary zarząd trzeba mieć koncepcję na powołanie nowego. NAjlepiej jak
          z sąsiadami pogadasz na ten temat i ewentualnie znajdziesz te 3 do 5 osób
          chętnych podjęcia się tego zadania. Nie muszę wyjaśniać, że powinny być to
          sosoby znające zagadnienia prawne, budowlane lub znać się na księgowości.

Założenie odrębnego rachunku dla Wspólnoty jest nieodzowne. Zrobi to wybrany
          nowy Zarząd i on będzie mógł dyspnować środkami finansowymi. Dobrze, gdy w
          uchwałe powołującej nowy Zarząd umieścicie zapis o konieczności otwarcia
          rachunku bankowego i upoważniający nowych cżłonków Zarządu do dysponowania tym
          rachunkiem.

Jeżeli uda się dokonać tych zmian, nalezy protokularnie przejąć całą
          dokumentację Wspólnoty.
          Nie tylko tą księgową, ale również dokumantację techniczna budynku w tym
          dokumantacjęarchitektoniczno-budowlaną i instalacji, książkę obiektu budowlanego
          , a także protokołów przeglądów.
          Ponadto wszelkie umowy zawarte przez poprzedni Zarząd z dostawcami mediów.
          Oczywiście dokumantację finanswoą- księgi rachunkowe, sp[rawozdania finansowe
          oraz o finansach wspólnoty, o stanie rachunków itp.
          Także innych dokumentów wspólnoty.np. dokumantacji eksploatacyjnej dotyczacej
          umów z wykonawcami usług, konserwatorami.

Ządanie tych dokumantów jet konieczne, bowiem jednocześnie da Wam obraz jak
          Wspólnota była zarządzana.

I to narazie tyle.
          • agness222 Re: Błagam o pomoc!!!! Zarządca z piekła rodem 17.03.07, 21:25
            Co do zarządu jednoosobowego mamy juz 3 osoby które zostaną zatwierdzone jako
            zarząd po odwołaniu jednoosobowego w osobie pani K.
            Co do konta wspólnoty takie oczywiście mamy od dawna pisałam tylko o epizodzie
            z kontem prywatnym. Niezgodne z prawem byłoby istnienie wspólnoty bez konta
            bankowego. Co do księgowości pani K zarządza kompleksowo wspólnotą również
            jeśli chodzi o księgowość- ma księgową. Wszystko to było zawarte w umowie z
            zarządcą. Co do mojej znajomości przepisów- nie jestem prawnikiem, ale prawo
            miałam i z przepisami powoli się zaznajamiam ( zwłaszcza z K.C, bo niestety w
            walce z panią K. jest to konieczne...a UoWL znam powiedzmy dobrze). Trudno
            opisać tutaj na forum wszystko co się do tej pory działo bo ...trwałoby to za
            długo. Chodzi tylko o to ze ta kobieta ma lata praktyki, prawnika za sobą
            księgową która mataczy...a my musimy do wszystkiego dojść...także staram się
            poznać jak najwięcej przepisów prawnych aby jak najbardziej zaszkodzić tej
            małpie.

Co do wyegzekwowania dokumentacji już napisałam pismo które zostanie
            przedstawione jako uchwała na zebraniu nakazujące przekazanie
            dokumentacji...tzn.
            najpierw odwołanie jedoosobowego zarządu
            2. powołanie nowego zarządu
            3. Nakaz przekazania zarządowi całej dokumentacji oraz przedstawienia bieżących
            i zaległych rozliczeń za c.o.
          • agness222 Re: Błagam o pomoc!!!! Zarządca z piekła rodem 17.03.07, 21:34
            Proszę tylko nie traktujcie mnie jak cieżko kapującą czy coś w tym stylu...mam
            dwadzieścia parę lat i całkiem nieźle radze sobie w zagadnieniach prawnych( z
            resztą cały czas nadrabiam braki), po prostu w tej wspólnocie od dłuzszego
            czasu nie mieszkam( moi rodzice tam mieszkają) i przez długi czas nie
            interesowałam się tym co się tam dzieje, ale to wszystko zaszło już za daleko,
            a UoWL nigdy nie była mi potrzebna, także...

Co do odpowiedzi highrise nie zauważyłam w nich nic niejasnego, czy
            niezrozumiałego dla mnie i myślę że nie trzeba znać UoWL na pamięć żeby sobie z
            tym poradzić
            • cogito-44 Re: Błagam o pomoc!!!! Zarządca z piekła rodem 17.03.07, 22:00
              agness222 napisała:

> Proszę tylko nie traktujcie mnie jak cieżko kapującą czy coś w tym stylu...mam
              > dwadzieścia parę lat i całkiem nieźle radze sobie w zagadnieniach prawnych( z
              > resztą cały czas nadrabiam braki), po prostu w tej wspólnocie od dłuzszego
              > czasu nie mieszkam( moi rodzice tam mieszkają) i przez długi czas nie
              > interesowałam się tym co się tam dzieje, ale to wszystko zaszło już za daleko,
              > a UoWL nigdy nie była mi potrzebna, także...
              >
              Agness, nie traktuję Ciebie jak samo piszezz, ale zcałym szacunkiem chcę Tobie
              udzielić rady lub wsparcia. I zawsze możesz na mnie liczyć. To na przyszłość.
              Sam kiedyś byłem na początku, jak Ty obecnie i też podano mi rękę.
              Nie byłoby forum, gdyby UoWL była znana wszystkim włascicielom. Nie byłoby też
              takich sytuacji, jak opisujesz, w których caniaczek(ara) wykorzystuje swoją
              e układy dla własnych celów. Oczywiście w tle przewija się wątek finansowy. To
              widać z Twojej wypowiedzi.

Jeszcze raz pozdrawiam i życze powodzenia. cogito-44@gazeta.pl
              • wprost5 Re: Błagam o pomoc!!!! Zarządca z piekła rodem 18.03.07, 11:08
                dziewczyno, jeśli masz siłę i jako taką wiedzę, to walcz ze złodziejstwem.
                Przekonuj do swoich działań innych członków wspólnoty, bo administratorka za
                plecami będzie obrabiała ci tyłek.
                W każdym razie to, co napisałaś o wspólnocie, to wola o pomstę do nieba i
                szybką interwencję prokuratury.
                Nie poddawaj się!
    • miro_mx Re: Zero wiedzy i tolerancji! 18.03.07, 14:38
      Jestem ciekawy, Co na Piani zarzuty odpowiedziałby zarządca waszej
      nieruchomości. Z skąpych informacji można wnioskować, że działa dobrze. Dla
      porównania powiem, że wejście na teren NW dostawcy Internetu czy innych chętnych
      trzeba zapłacić kasę dla WM. Za darmo, umarło! Przecież dostawca, który chce
      sprzedać swoją usługę na poszczególne lokale (nie robi tego darmowo ani
      charytatywnie) i dlatego ma płacić za – dzierżawę za wykorzystywanie NW – I to
      dobrze, iż ktoś o tym pomyślał. A kumoterstwo nie popłaca. I tu widać kto ma w
      tym interes!!!

Co do kotłowni również dobre rozwiązanie? Wielu tu wypowiadających się mówiło,
      że nie chcą płacić za ubytki cieplne. Własna kotłownia to skarb! Na moim terenie
      jedna ze WM wybudowała taką kotłownię a Prezydent miasta skierował sprawę do
      Sądu o straty, jakie będzie miał na Gminnej kotłowni (PEC)!. W sądzie przegrała!
      A gra – nie chodziła o straty, lecz o to, aby WM nie budowały swoich kotłowni,
      bo to taniej i kto utrzyma molocha niereformowalnego?

O koncie też piesze Pani bzdury. Jak Wasz Zarządca wypełnia, co miesiąc CIT-2 w
      Urzędzie skarbowym? Jak dokonuje rocznych rozliczeń WM? Czy Pani to sprawdziła.

O wodzie na tym forum było tyle mowy, że szkoda się rozpisywać. Życzę Pani
      wejścia do zarządu. Jak się Pani dowie, iż na budynku są złodzieje wody to wtedy
      będzie fajna jazda na Pani kościach?

I trochę kultury też wypada posiadać „zaszkodzić tej małpie”. Proszę pamiętać;
      Jak cię widzą tak cię piszą.

Pieniaczy nigdy nie brakowało w WM ;-)
      Zapraszam do lektury uolw!!!
      Pozd.
      Miro
      • agness222 Re: Zero wiedzy i tolerancji! 21.03.07, 19:20
        Z całym szacunkiem - proszę czytac ze zrozumieniem. Juz pisalam że konto było
        prywatne przez pewien czas ponieważ trwała sprawa o dostęp do konta wspólnoty i
        nie chodzi mi o sam fakt przekazywania przez nas pieniędzy na to konto tylko o
        odsetki. Co do internetu, dostawca płaci za dzierzawę misjca pod urządzenia,
        jeszcze wtedy nie znałam tej osoby więc nie mam mowy o zadnych kumoterstwach. I
        nie były to moj interes bo przez rok placilam jak kazdy- teraz nie bo juz tam
        nie mieszkam. Widać jakiego pokroju jest Pan osobą - nie każdy wietrzy interes
        w tym co się dzieje - a zarzadca chciał pieniędzy dla siebie - po to zeby
        udzielic pozwolenia ( tak na marginesie zarzadczyni miała"swoją" firme którą
        probowala nam wcisnac - duzo drozszą. Co do rozliczeń sprawdzam dokładnie ( w
        przeciwieństwie do Pana czytania) i widze ze kwota za kotlownie caly czas sie
        zmienia na wyższą ( miało byc taniej od lokalu niz własne przyłącze i
        modernizacja infrastruktury, a nie jest). Co do Wody dowiadywałam się u
        dyrektora kradzieże sa znikomym odsetkiem strat - największe straty ponosił ZK.
        przez stare i źle dziłające wodomierze. Tak więc proszę pomyśleć kto pisze
        bzdury...i pilnowac własnej kultury , bo ja do swojej nic nie mam ale kogoś kto
        wciska JAWNIE ludziom ciemnotę będę tępić. A Uowl znam bardzo dobrze -
        niewypłacalność jest wtedy, gdy dochód WM jest mniejszy niż zobowiązania (u nas
        jest prawie na krawędzi)

Pozdrawiam
        • miro_mx Re: Fajny Hit!!! 21.03.07, 21:36
          Pisze Pani;
          „Co do Wody dowiadywałam się u dyrektora kradzieże sa znikomym odsetkiem strat -
          największe straty ponosił ZK. przez stare i źle działające wodomierze.”

Może odpowiem tak;
          Magnesy -
          • owner_wm Re: Fajny Hit!!! 22.03.07, 09:56
            Wydawało mi się, że forum ma pomagać właścicielom i zarządcom w zarządzaniu
            wspólnotami, a nie być polem do wywyższania się i udowadniania na siłę
            swojego "geniuszu" kosztem innych. Informacje, które podajesz, są przydatne,
            ale można je podać bez agresji. Skąd zresztą możesz wiedzieć, że właśnie to
            jest największym problemem tej konkretnej wspólnoty? Chesz pomóc - pisz. Nie
            chcesz - nie przeszkadzaj. Znajdą się inni, którzy to zrobią lepiej od Ciebie.
            Czy 5 dni to za mało, żeby przeczytać ustawę? Agness, zapraszam na nasze forum
            (link jest sygnaturce mojego posta). Tam odpowiedzi zawsze są merytoryczne i na
            pewno dowiesz się więcej, niż od tutaj.
            • agness222 Re: Fajny Hit!!! 22.03.07, 21:25
              Bardzo dziękuję, czytając takie posty mam iskierkę nadziei że na tym świecie są
              normalni ludzie. Ja też uważam iż 5 dni to wystarczająco dużo aby zaznajomić
              się z przepisami nawet w stopniu bardzo dobrym.
              Tak na marginesie wystarczyłoby iż miro wysiliłby się troszeczkę bardziej niż
              do tej pory i przeczytał mój pierwszy post. Czy ja napisałam w nim że nie wiem
              co robić , taka jestem biedna ??? Chodziło mi o konkretne info jakie bloki ma
              we władaniu pani K żeby u źródła zaczerpnąć informacji, czy podobne sytuacje
              mają miejsce w tychże lokalizacjach.

Ale jak widzę niektórzy mają wybujałą wyobraźnie i tworzą różne bzdury, chyba
              po to aby we własnych oczach się dowartościować, lub zabłysnąć swoją "wiedzą".
              Nie tworzyłam forum po to aby ludzie pluli jadem tylko po to by uzyskać
              konkretne dane, na marginesie potrzebne na rozprawę.

Dziękuję wszystkim którzy naprawdę mi pomogli, linki są bardzo przydatne,
              informacje przez Was udzielone również. Jutro mamy zebranie
              lokatorów...zobaczymy, mam nadzieję że wszystko pójdzie po naszej mysli
          • agness222 Re: Fajny Hit!!! 22.03.07, 21:05
            Witam. Co do wodomierzy i sposobu rejestracji przepływu wody Zakład Komunalny
            sam przyznał że jest wwinny w tej sprawie, ponoć robili pomiary i stwierdzili
            iż to nie wina kradzieży (najrózniejszego typu) a wodomierzy. Nigdzie nie
            pisałam że znam się na wodomierzach. Powtarzam tylko słowa osoby - wydaje mi
            się kompetentnej- sprawa kradzieży i sposoby to już inna bajka. Co do mojej
            znajomości UoWL widze że dla Pana dziwna rzeczą jest to iz ktoś bardzo szybko
            się uczy...no cóż. Dla mnie trudniejsze było opanowanie 3000 tys nazw
            łacińskich drzew, krzewów i bylin a i to musiałam zrobić, a niżeli
            zaznajomienie się z przepisami i zrozumienie ich. Jeszcze jedno liczniki w
            domach, gdyby tak wszyscy oszukiwali, powinny wskazywać mniej niż licznik
            główny. A pokazują WIĘCEJ. Wydaje mi się to logiczne.....więc tak naprawde
            kradzież wody tylko zmniejszyłaby różnicę.

PS Boli pana że ktoś ma bieglejszy umysł niż Pan i nie musi marnować miesięcy
            nad zaznajomieniem się z kilkunastoma stronami tekstu????? Trochę to
            żałosne...A prokuratura i sąd robią już swoje
          • agness222 Re: Fajny Hit!!! 22.03.07, 21:38
            Jeszcze jedna kwestia- każdy mierzy ludzi swoją miarą, pisząc takie rzeczy daje
            Pan do zrozumienia jak sam postępuje. Musze rozczarować nigdy nie mataczyłam i
            nie mam takiego zamiaru.
            Po drugie skoro mam juz zniżać się do Pańskiego poziomu ( co od jakiegoś czasu
            robię z niechęcią) - jest Pan hydraulikiem skoro pisze takie wywody na temat
            wodomierzy, a może wszechstronnie uzdolnionym wszechwiedzącym omnibusem????
            taki wodomierzowy wywód nie zrobił na mnie większego wrażenia, takie same suche
            info mogę znaleźć korzystając z google... W przeciweiństwie do postów innych
            osób, które napewno się przydadzą. I radzę nauczyć się czytac ze zrozumieniem i
            panować nad nerwami, sfrustrowanych ludzi jest wystarczająco dużo na tym świecie
            • jaktos Dane osobowe Agness 222 24.03.07, 13:20
              Hej,
              jestem tu pierwszy raz na tym forum jako osoba zalogowana, dotychczas tylko
              czytałam sobie od czasu do czasu. Zszokowało mnie co wypisuje niejaka Agness 222
              na tym forum. Moja droga Agness222 - chyba przydałby Ci się proces o
              zniesławienie - może czegoś byś nauczała. Pomijając już sferę prawną - ładnie to
              tak oczerniać drugiego człowieka, przecież ta kobieta nie jest nawet w stanie
              się obronić. A może dla odmiany droga Agness - podasz swoje dane osobowe, czy
              też łatwiej się kryć jak szczurek za pseudonimem? Oj nieładnie, nieładnie.
              • wprost5 Re: Dane osobowe Agness 222 24.03.07, 18:37
                Jaktos, przestań straszyć Agnes222 procesem o zniesławienie! Jeśli ktoś
                podejmuje się zarzadzania nieruchomościami, to czyni się tym samym osobą w
                pewnym sensie publiczną! Zapewne gdzieś się reklamuje, musi choćby na klatce
                zarządzanego budynku podać swoje dane, kontakt do siebie. Oczywiście, nie dam
                głowy, że Agbes 222 pisze prawdę, ale opisywana przez nią sytuacja ma miejsce w
                bardzo wielu współnotach - wystarczy czytać forum. Jeśli pani administrator
                czuje się pomówiona przez Agnes, to niech wytacza jej sprawe - wówczas przed
                sądem obie strony przedstawią swoje racje. Nie znając sprawy, lepiej nie brać w
                obronę administratorki, bo z reguły to te osoby są stroną silniejszą w walce z
                członkami wspólnot.
                Przy okazji do Agnes - chodzi o wskazania wodomierzy - czy suma ich wskazań
                jest wieksza od wskazania wodomierza budynkowego? Bo jeśli tak, to zupełnie
                inna sprawa, wtedy trzeba zastosować zupełnie inny system rozliczania wody!
                Poniewaz nie wiem dokładnie jak jest w rzeczywistości, nie będę rozwijał dalej
                tego tematu.
                • jaktos Re: Dane osobowe Agness 222 24.03.07, 21:41
                  Drogi Wproście 5, ja nikogo nie straszę procesem o zniesławienie, w ogóle mnie
                  nie zrozumiałeś, nie znam tej administratorki przecież, ja tylko pragnę zwrócić
                  uwagę na to co robi Agness 222. Jeżeli mnie nie zrozumiałeś to trudno. Osoba
                  publiczna, jak to ująłeś nadal jest osobą, na ra
      • agness222 Re: Zero wiedzy i tolerancji! PS 21.03.07, 19:22
        PS W przypadku gdyby był Pan zaznajomiony z całą sytuacją i pisał takie
        pierdoły zero wiedzy określałoby Pana poziom intelektualny, a tak tłumaczę
        sobie to Pańską niewiedzą....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka