Dodaj do ulubionych

rozliczenie wody

12.05.07, 20:57
Wprawdzie chodzi o spółdzielnię, ale myślę że eksperci sobie poradzą. Co
kwartał 2006 przychodziło rozliczenie zużycia wody zimnej i ciepłej. Koszt
podgrzania wody 8zł/m3. Właśnie dostałam rozliczenie za 2006r zużycia mediów:
woda+co, i na rozliczeniu cena m3 wynosi prawie 16 zł. Mówię o tym samym 2006
roku, czy mogą cenę ustalić w ten sposób? Za samą wodę ciepłą mam dopłacić
600zł Proszę o opinię A
Obserwuj wątek
    • xxxll Re: rozliczenie wody 13.05.07, 08:43
      A z jakiego źródła czerpiecie energię cieplną? -
      Kotłownia lokalna - gaz, olej czy z elektrociepłowni poprzez węzeł cieplny?
      • agamamaoli Re: rozliczenie wody 13.05.07, 20:19
        Woda ciepła z elektrociepłowni. Z tej samej elektrociepłowni w innej spółdzielni
        w tej samej dzielnicy cena 9 zł. A
    • agamamaoli Re: rozliczenie wody 17.05.07, 12:00
      W spółdzielni poinformowano mnie, iż każdy budynek ma inną ceną m3 podgrzanej
      wody - jak to możliwe.

Woda leci z rury ciepła, z ciepłowni, budynki stoją prawie obok siebie. O co
      chodzi? Rozmumiem pobieramciepłą wodę to płacę za zwiększony pobór czyli więcej
      m3, ale dlaczego moja ciepla woda jest droższa niż winnych budynkach tej samej
      spółdzielni????

• nk45 Re: rozliczenie wody 17.05.07, 15:29
        agamamaoli napisała:
        > Woda leci z rury ciepła, z ciepłowni, budynki stoją prawie obok siebie. O co
        > chodzi? Rozmumiem pobieramciepłą wodę to płacę za zwiększony pobór czyli
        więcej

Nie znasz chyba szczegółów. Prawdopodobnie ciepła woda z rury ( ponad 70
        stopni ) dociera do wymiennika ciepła, który podgrzewa zimną wodę do
        temperatury użytkowej ( ok. 50 stopni ). Wasz problem z kosztami - chyba mała
        sprawność wymiennika. Pytanie o koszt 1m3 wody należy kierować do dostawcy
        ciepła lub obsługi wymiennika.
    • gossart Re: rozliczenie wody 29.07.07, 17:00
      Cześć. Kręcisz wątki.Co oznacza określenie "woda + co" ??? Cena 1 m3 do czego
      się odnosi ??? do cwu (ciepłej wody użytkowej), to raczej niemozliwe, skoro
      cena podgrzewu 1 m3 wody wodociągowej wynosi według ciebie - 8,00 zł. Cena
      ciepłej wody w Polsce, nigdy do tej pory nie wynosiła 16,00 zł,przy cenie
      podgrzewu 8,00 zł/m3!!!! Nie rozumiem tego potworka "woda+co".Może ktoś chciał
      się dowartościować i miał napisać " woda+ gaz= ciepła woda", ale mu niestety
      nie wyszło. Gossart

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka