bl-42 01.06.07, 14:54 Proszę o podpowiedź - jakie uprawnienia muszą mieć osoby przeprowadzające okresowe kontrole budynku ( wysokiego ) polegające na sprawdzeniu jego stanu technicznego : raz w roku ( bez kominiarza i gazownika ), raz na pięć lat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ager_wroc Re: Okresowe kontrole budynków 01.06.07, 21:08 Okresową (co pięcioletnią) kontolę instalacji elektrycznej winny wykonywać osoby posiadające kwalifikacje wymagane przy wykonywaniu dozoru nad eksploatacją urządzeń, instalacji oraz sieci energetycznych i gazowych./art. 62, pkt.5 ustawy Prawo budowlane - Dz.U.03.207.2016 z dnia 7 lipca 1994 r./ Proponuję poczytać ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r.w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.(Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r.)oraz ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI. z dnia 16 sierpnia 1999 r. w sprawie warunków technicznych użytkowania budynków mieszkalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
bl-42 Re: Okresowe kontrole budynków 01.06.07, 22:29 Serdeczne dzięki AGER, ale przed napisaniem tego pytania zapoznałem się z wymienionymi przez Ciebie aktami prawnymi.Zapoznałem sie też z innymi a dotyczącymi tego problemu (specjalności budowlane itp ).Bardzo często spotykam się z opinią - najlepiej wynająć kogoś z nadzoru budowlanego. Powołujesz się na art.62,pkt5 ustawy i wymieniasz punkty w których uprawnienia są oczywiste, ale jakie uprawnienia musi mieć sprawdzający (oceniający) - stan dachu, - elementy odwodnienia, - inst. CO i ciepłej wody - itp zgodnie 5.1 i 5,2 wyminionego rozp. i art.62 ust.1 pkt1 i 2. Mnie interesują uprawnienia jakimi muszą się "legitymować" osoby, które mogą takie kontrole przeprowadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
nowak66 Re: Okresowe kontrole budynków 01.06.07, 22:56 Pracownicy nadzoru budowlanego mają zakaz przeprowadzania kontroli okresowych budynków i budowli.(korupcja) Nie ma specjalnych uprawnień do sprawdzania dachu i odwodnienia. Są uprawnienia budowlane, zwykłe lub bez ograniczeń. Wyższy stopień to rzeczoznawca budowlany. Odpowiedz Link Zgłoś
bl-42 Re: Okresowe kontrole budynków 01.06.07, 23:24 Widzę, że jestem w domu,tz. trafiłem na na wlaściwą Osobę. Panie Nowak proszę o szczegóły,nadmieniam,że chodzi mi o budynek wysoki. Czy mam rację, że winien mieć uprawnienia do sprawdz.: - konstr.- budowlane w pełnym zakresie, -instalacyjne w zakresie sieci,instalacji i urządzeń wodoc.,kanaliz., ciplnych,wentylacyjnych i gazowych, - instalacyjne w zakresie sieci, instalacji i urządzeń elektrycz., elektroenergetycznych Jeszcze raz proszę owięcej praktycznych szczgółów, za co serdeczne dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik5 Re: Okresowe kontrole budynków 27.11.07, 11:44 Masz rację. Panie Nowak, ładnie to tak? Człowiek pyta, a Pan nie odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
babczyk Re: Okresowe kontrole budynków 27.11.07, 20:02 Do zadań organów nadzoru budowlanego należy: 1)kontrola przestrzegania i stosowania przepisów prawa budowlanego, 2)kontrola działania organów administracji architektoniczno-budowlanej, 3)badanie przyczyn powstawania katastrof budowlanych, 4)współdziałanie z organami kontroli państwowej. Kontrola przestrzegania i stosowania przepisów prawa budowlanego obejmuje: 1)kontrolę zgodności wykonywania robót budowlanych z przepisami prawa budowlanego, projektem budowlanym i warunkami określonymi w decyzji o pozwoleniu na budowę, 2)sprawdzanie posiadania przez osoby pełniące samodzielne funkcje techniczne w budownictwie właściwych uprawnień do pełnienia tych funkcji, 3)sprawdzanie dopuszczenia do obrotu i stosowania w budownictwie wyrobów budowlanych. Organy nadzoru budowlanego, kontrolując stosowanie przepisów prawa budowlanego: 1)badają prawidłowość postępowania administracyjnego przed organami administracji architektoniczno-budowlanej oraz wydawanych w jego toku decyzji i postanowień, 2)sprawdzają wykonywanie obowiązków wynikających z decyzji i postanowień wydanych na podstawie przepisów prawa budowlanego. Kontrolę działalności organów administracji architektoniczno-budowlanej wykonują Główny Inspektor Nadzoru Budowlanego oraz wojewódzki inspektor nadzoru budowlanego, który wykonuje tę kontrolę w stosunku do starosty. Organy nadzoru budowlanego, w wyniku kontroli działania organów administracji architektoniczno-budowlanej, mogą kierować do właściwych organów zalecenia pokontrolne, z wyznaczeniem terminu ich wykonania. O wykonaniu zaleceń oraz o innych działaniach podjętych w związku z ujawnionymi nieprawidłowościami organy te zawiadamiają niezwłocznie właściwe organy nadzoru budowlanego. W przypadku ustalenia przez organy nadzoru budowlanego, że zachodzą okoliczności uzasadniające wznowienie postępowania albo stwierdzenie nieważności decyzji wydanej przez organ administracji architektoniczno-budowlanej, właściwy organ administracji architektoniczno-budowlanej wznawia lub wszczyna z urzędu postępowanie. Do właściwości powiatowego inspektora nadzoru budowlanego jako organu pierwszej instancji należą zadania i kompetencje, o których mowa w art. 48, art. 50, art. 51, art. 62 ust. 3, art. 65, art. 66, art. 67 ust. 1, art. 68, art. 69, art. 70 ust. 2, art. 71 ust. 3, art. 74, art. 75 ust. 1 pkt 3 lit. a), art. 76, art. 78 oraz art. 97 ust. 1. Organem wyższego stopnia w stosunku do powiatowego inspektora nadzoru budowlanego jest wojewódzki inspektor nadzoru budowlanego. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik5 Re: Okresowe kontrole budynków 28.11.07, 08:42 Kolego Babczyk! Bardzo proszę! No przecież mowa jest o czymś zupełnie innym. Nie chodzi o kontrole organu nadzoru budowlanego, ale o kontrole okresowe budynków. Czy mógłbyś zrobić coś z tą swoją przypadłością, polegającą na wklejaniu elaboratów do swoich postów? Nie lepiej podać źródło i po prostu skierować zainteresowanych gdzie trzeba? Ludzie przecież nie są idiotami i jeśli potrafią korzystać z forum to i z wyszukiwarki internetowej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
babczyk Re: Okresowe kontrole budynków 28.11.07, 17:22 napisał: > Czy mógłbyś zrobić coś z tą swoją przypadłością, polegającą na wklejaniu > elaboratów do swoich postów? No to baw sie we własnym sosie czajnik5. To że masz licencje , śmierdzi tu na kilometr więc dalej rób z innych właścicieli , ty jak ty to robisz jako zarządca, głupków. Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik5 Re: Okresowe kontrole budynków 29.11.07, 11:53 Nie zrozum mnie źle kolego Babczyk, nic do Ciebie osobiście nie mam, ale z czystej życzliwości sugeruję, abyś pozwolił się przebadac jakiemuś specjaliście. Jeżeli np. oglądałeś film "Piękny Umysł" z Russelem Crowe w roli głównej, to na pewno będziesz wiedział, o czym piszę. Jeśli natomiast nie oglądałeś, to koniecznie obejrzyj. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś