Dodaj do ulubionych

DO KSIĘGOWYCH

25.06.03, 18:35
Kochani księgowi , kochane księgowe :) jestem początkującym zarządcą - mam
pewien problemik - pomóżcie.
Wspólnota kyórą zarządzam nie jest płatnikiem vatu - nie wystawia faktur.
Jaki dokument wystawić najemcy lokalu użytkowego ( lokal jest własnością
wspólnoty ) żeby obciążyć go odsetkami za zwłokę w zapłacie czynszu ?
Pomóżcie - pozdrawiam Piotr
Obserwuj wątek
    • gamesza1 Re: DO KSIĘGOWYCH 26.06.03, 08:48
      poczatkujacy_zarzadca napisała:

> Kochani księgowi , kochane księgowe :) jestem początkującym zarządcą - mam
      > pewien problemik - pomóżcie.
      > Wspólnota kyórą zarządzam nie jest płatnikiem vatu - nie wystawia faktur.
      > Jaki dokument wystawić najemcy lokalu użytkowego ( lokal jest własnością
      > wspólnoty ) żeby obciążyć go odsetkami za zwłokę w zapłacie czynszu ?
      > Pomóżcie - pozdrawiam Piotr

Panie Piotrze, tylko i wylacznie note odsetkowa lub note ksiegowa obciazajaca odsetkami najemce..
      Pozdrawiam
      M
      • poczatkujacy_zarzadca Re: DO KSIĘGOWYCH 26.06.03, 15:23
        dziękuję - pytanie może wydało się banalne dla starych wyjadaczy tematu :)
        ale myślę że forum stanowi to miejsce w którym można zadawć tego typu pytania.
        i w związku z tym mam jeszcze jedno - czy uzyskane odsetki stanowią dochód (
        zysk ) Wspóloty który można przekazać np na fundusz remontowy? - pozdrawim
        PIOTR
        • gamesza1 Re: DO KSIĘGOWYCH 26.06.03, 16:17
          poczatkujacy_zarzadca napisała:

> dziękuję - pytanie może wydało się banalne dla starych wyjadaczy tematu :)
          > ale myślę że forum stanowi to miejsce w którym można zadawć tego typu pytania.
          > i w związku z tym mam jeszcze jedno - czy uzyskane odsetki stanowią dochód (
          > zysk ) Wspóloty który można przekazać np na fundusz remontowy? - pozdrawim
          > PIOTR

wedlug mojej wiedzy, tylko na koszty eksploatacji..
          • miluszka Re: DO KSIĘGOWYCH 27.06.03, 14:06
            Czy doprawdy Wspólnota nie wystawia faktury za uzytkowanie lokalu ?? Napisane
            było, że lokal jest własnością wspólnoty, a nie jednego z właścicieli. Ja
            uwazam,że w takiej sytuacji wspólnota wystawia fakture - obcej firmie, kórej
            wynajmuje lokal. My administrujemy wspólnotą, która wynajmuje elewację na
            reklamę i wystawia co miesiąć za to rachunku. A płatnikiem VAT-u nie jest, bo
            jeszcze nie przekroczyła sprzedazy 40 900 zł ( no i nie przekroczy).
            A propos odsetek, to wspólnota zawsze ma prawo uchwalić, na jaki cel je
            przeznacza. Może np urządzić sobie piknik dla członków wspólnoty.
            M
            • gamesza1 Re: DO KSIĘGOWYCH 27.06.03, 16:23
              miluszka napisała:

> Czy doprawdy Wspólnota nie wystawia faktury za uzytkowanie lokalu ?? Napisane
              > było, że lokal jest własnością wspólnoty, a nie jednego z właścicieli. Ja
              > uwazam,że w takiej sytuacji wspólnota wystawia fakture - obcej firmie, kórej
              > wynajmuje lokal. My administrujemy wspólnotą, która wynajmuje elewację na
              > reklamę i wystawia co miesiąć za to rachunku. A płatnikiem VAT-u nie jest, bo
              > jeszcze nie przekroczyła sprzedazy 40 900 zł ( no i nie przekroczy).
              > A propos odsetek, to wspólnota zawsze ma prawo uchwalić, na jaki cel je
              > przeznacza. Może np urządzić sobie piknik dla członków wspólnoty.
              > M

My natomiast sporzadzilismy umowe o reklame i firma placi nam co miesiac okreslona kwote, ktora jest pozytkiem wspolnoty na koszty eksploatacji. Nikt nie bawi sie w VAT.
              Wspolnota moze wynajmowac strych i piwnice jak i inne lokale sporzadzajac umowe i ewentualnie wystawiac co miesiac note obciazajaca za media i eksploatacje. Wspolnota nie prowadzi dzialanosci gospodarczej, wiec nie wystawia rachunku tylko note. Odsetki z tytulu nieuregulowanych naleznosc powinny również być przeznaczone na koszty zarządu nieruchomością wspólna.
              Pozdrawiam
              • miluszka Re: DO KSIĘGOWYCH 27.06.03, 16:38
                Ale najem nie musi być traktowany jako działalność gospodarcza. Właściciel
                wynajmuje swój lokal, wystawia rachunek ( VAT-owski lub nie - w zależności, czy
                jest płatnikiem VAT-u) a wcale nie musi prowadzić działalności gospodarczej.
                M
                • gamesza1 Re: DO KSIĘGOWYCH 27.06.03, 16:47
                  miluszka napisała:

> Ale najem nie musi być traktowany jako działalność gospodarcza. Właściciel
                  > wynajmuje swój lokal, wystawia rachunek ( VAT-owski lub nie - w zależności, czy
                  >
                  > jest płatnikiem VAT-u) a wcale nie musi prowadzić działalności gospodarczej.
                  > M

wlasnie w slowie rachunek tkwi blad. Rachunki i faktury moga wystawiac tylko i wylacznie osoby prowadzace dzialalnosc gospodarcza. Niedawno stoczylam o to boj z gmina, ktora domagala sie rachunkow, zlozyla bron, bo nie mieli racji. Ja wiem, ze najem nie musi byc dzialanoscia gospodarcza, co prawda rozlicza sie za pomoca PIT5 ale to nie jest dzialanosc, dlatego nie moze wystawiac rachunkow. Gdzies tutaj na forum juz byla dyskusja w tej sprawie, Pan Tertelis wypowiadal sie w watku " Gmina żąda rachunków".
                  Pozdrawiam
                  • miluszka Re: DO KSIĘGOWYCH 27.06.03, 17:03
                    Sorry, ale nie zgadzam się. Gmnie będącej jednym z właścicieli wspólnota nie
                    wystawia rachunku, bo Gmina jest cząstką wspolnoty!. To jakby wspólnota sobie
                    samej wystawiała rachunek! Ale gdyby Gmina wydzierżawiła część nieruchomości
                    wspólnej na jakiś cel - wtedy uważam, ze jest to co innego. A co powiesz o
                    właścicielach kamienic, którzy wynajmują lokal użytkowy w ich budynku. Załóżmy,
                    że jest ich kilku, w tym np 1 VAT-owiec i dwóch nieVATowcow i nie prowadzą oni
                    działalnosci gospodarczej, bo nie mają takowej zgłoszonej ( do sądu lub urzędu)
                    i są np zatrudnieni na umowie o pracę albo są emerytami. I ci własciciele
                    wystawiają rachunki firmie - i to każdy powinien swój. Np Vatowiec wystawia
                    rachunek VAT-owski na 1/3 czynszu, a pozostali nieVATowskie na pozostałe 2/3.
                    M
                    • gamesza1 Re: DO KSIĘGOWYCH 27.06.03, 17:13
                      miluszka napisała:

> Sorry, ale nie zgadzam się. Gmnie będącej jednym z właścicieli wspólnota nie
                      > wystawia rachunku, bo Gmina jest cząstką wspolnoty!. To jakby wspólnota sobie
                      > samej wystawiała rachunek! Ale gdyby Gmina wydzierżawiła część nieruchomości
                      > wspólnej na jakiś cel - wtedy uważam, ze jest to co innego. A co powiesz o
                      > właścicielach kamienic, którzy wynajmują lokal użytkowy w ich budynku. Załóżmy,
                      >
                      > że jest ich kilku, w tym np 1 VAT-owiec i dwóch nieVATowcow i nie prowadzą oni
                      > działalnosci gospodarczej, bo nie mają takowej zgłoszonej ( do sądu lub urzędu)
                      > i są np zatrudnieni na umowie o pracę albo są emerytami. I ci własciciele
                      > wystawiają rachunki firmie - i to każdy powinien swój. Np Vatowiec wystawia
                      > rachunek VAT-owski na 1/3 czynszu, a pozostali nieVATowskie na pozostałe 2/3.
                      > M
                      Odpowiem w poniedzialek, mam takie przypadki, ale inaczej je prowadze..jest troche pisania, a ja juz musze uciekac, mam Walne w spoldzielni...A wiec pogadamy sobie w poniedzialek.
                      Pozdrawiam i zycze milego weekendu
                  • abcd17 Re: DO KSIĘGOWYCH 29.06.03, 01:41
                    gamesza1 napisała:

> wlasnie w slowie rachunek tkwi blad. Rachunki i faktury moga wystawiac tylko
                    i
                    > wylacznie osoby prowadzace dzialalnosc gospodarcza.

No chyba nie do konca tak jest. Przeciez wykonawca umowy o dzielo czy zlecenia
                    tez wystawia rachunek, a nie prowadzi dzialalnosci (przynajmniej nie jest
                    zobowiazany).

O ile ze sprzedaza wplata zaliczki w poczet kosztow zarzadu czy tez wplata
                    zaliczki na media nie ma nic wspolnego, o tyle moim zdaniem bedzie sprzedaza
                    wspolnoty wynajem elewacji pod reklame czy wynajem lokalu wspolnoty. Do czasu
                    przekroczenia 10.000 EURO wspolnota dysponuje zwolnieniem podmiotowym i
                    wystawia rachunki, po przekroczeniu "wpada" w VAT i wystawia faktury.

Taki pozytek wspolnota moze przeznaczyc na co zechce, warto jednak zauwazyc ze
                    gdy wrzuci go w koszty zarzadu lub odda wlascicielom (po oplaceniu PDOF) nie
                    placi CITu. Po przeznaczeniu na FR wlascicielom z tego tytulu nie nalezy sie
                    ustawowy odpis 19% od podatku.

Pozdrawiam,
                    • gamesza1 Re: DO KSIĘGOWYCH 29.06.03, 10:05
                      abcd17 napisał:
                      > No chyba nie do konca tak jest. Przeciez wykonawca umowy o dzielo czy zlecenia tez wystawia rachunek, a nie prowadzi dzialalnosci (przynajmniej nie jest
                      > zobowiazany).
                      Ma Pan racje, jednak w tym wypadku chodzi o reklamę, a nie wykonanie jakiegoś dzieła.
                      Wystarczy wystawiać notę i pilnować, by wartość wpływów z reklamy nie przekroczyła limitu obligującego do Vat.
                      >
                      > O ile ze sprzedaza wplata zaliczki w poczet kosztow zarzadu czy tez wplata zaliczki na media nie ma nic wspolnego, o tyle moim zdaniem bedzie sprzedaza
                      > wspolnoty wynajem elewacji pod reklame czy wynajem lokalu wspolnoty. Do czasu przekroczenia 10.000 EURO wspolnota dysponuje zwolnieniem podmiotowym i wystawia rachunki, po przekroczeniu "wpada" w VAT i wystawia faktury.
                      Miałam przypadek gdy US przyczepił się do rachunku, od tej pory wolę dmuchać na zimne i uważam, że nota jest bardziej bezpieczna. Oczywiście sa rózne interpretacje, być może w każdym z przypadków jest wszystko w porządku.
                      >
                      > Taki pozytek wspolnota moze przeznaczyc na co zechce, warto jednak zauwazyc ze gdy wrzuci go w koszty zarzadu lub odda wlascicielom (po oplaceniu PDOF) nie placi CITu. Po przeznaczeniu na FR wlascicielom z tego tytulu nie nalezy sie ustawowy odpis 19% od podatku.

Tak, dlatego zazwyczaj przekazywany jest w koszty zarządu, bez dodatkowych komplikacji. US jest bardzo uczulony na wszelkie formy sprzedaży we wspólnocie.
                      • jarek.mrozik Re: DO P. GAMESZA 1 30.06.03, 19:53

Czy może Pani powiedzieć, w których dzielnicach Warszawy ZBK-i
                        akceptują noty obciążające. Za odpowiedź dziekuję.
                        Pozdrawiam.
                        • gamesza1 Re: DO P. GAMESZA 1 01.07.03, 11:49
                          ek.mrozik napisał:
                          > Czy może Pani powiedzieć, w których dzielnicach Warszawy ZBK-i akceptują noty obciążające. Za odpowiedź dziekuję.
                          > Pozdrawiam.

We wszystkich Panie Mrozik..nota obciąąjąca to nota ksiegowa, taki skrot myslowy, a Pan jak widac tylko czyha by zlapac za słowo. Może spożytkuje Pan czas na inne posty, bo niech mi Pan wierzy ten nie jest wart Pana uwagi i nie błysnie Pan tutaj swoja niespokromioną inteligencją i szukaniem dziury w całym, co często widac w Pana wypowiedziach.

Pozdrawiam
                          • jarek.mrozik Re: DO P. GAMESZA 1 01.07.03, 21:18
                            gamesza1 napisała:

> ek.mrozik napisał:
                            > > Czy może Pani powiedzieć, w których dzielnicach Warszawy ZBK-i akceptują n
                            > oty obciążające. Za odpowiedź dziekuję.
                            > > Pozdrawiam.
                            >
                            > We wszystkich Panie Mrozik..nota obciąąjąca to nota ksiegowa, taki skrot
                            myslow
                            > y, a Pan jak widac tylko czyha by zlapac za słowo. Może spożytkuje Pan czas
                            na
                            > inne posty, bo niech mi Pan wierzy ten nie jest wart Pana uwagi i nie błysnie
                            P
                            > an tutaj swoja niespokromioną inteligencją i szukaniem dziury w całym, co
                            częst
                            > o widac w Pana wypowiedziach.
                            >
                            > Pozdrawiam

Widze, że juz o nic nie moge zapytać, bo Pani dostrzega we mnie człowieka -
                            lisa.
                            Tak nie jest. Intencje moje były bardzo szczere. Pytałem o to bo chyba
                            wszystkie ZBK-i pracuja na rachunkach. Jeżeli kiedykolwiek sprawiłem swoja
                            wypowiedzią Pani przykrość , to PRZEPRASZAM.
                            Czy to wystarczy?
                            • gamesza1 Re: DO P. GAMESZA 1 01.07.03, 22:46
                              > Widze, że juz o nic nie moge zapytać, bo Pani dostrzega we mnie człowieka -
                              > lisa.> Tak nie jest. Intencje moje były bardzo szczere. Pytałem o to bo
                              chyba wszystkie ZBK-i pracuja na rachunkach. Jeżeli kiedykolwiek sprawiłem
                              swoja wypowiedzią Pani przykrość , to PRZEPRASZAM.
                              > Czy to wystarczy?

Jesli chodzi o człowieka - lisa, to niestety odnosze wrażenie, że czesto czyha
                              Pan na jakieś nieuważne słowo, by się do niego przyczepić, stąd moja reakcja.
                              Prosze sie w takim razie nie dziwić, że nie umiem zinterpretować Pana
                              intencji. Co do ZBK, nie otrzymuje rachunków Praga. Wystawiam im tylko noty.
                              Pozdrawiam

• jarek.mrozik Re: DO P. GAMESZA 1 01.07.03, 23:45
                                gamesza1 napisała:

> > Widze, że juz o nic nie moge zapytać, bo Pani dostrzega we mnie człowieka
                                > -
                                > > lisa.> Tak nie jest. Intencje moje były bardzo szczere. Pytałem o to bo
                                >
                                > chyba wszystkie ZBK-i pracuja na rachunkach. Jeżeli kiedykolwiek sprawiłem
                                > swoja wypowiedzią Pani przykrość , to PRZEPRASZAM.
                                > > Czy to wystarczy?
                                >
                                > Jesli chodzi o człowieka - lisa, to niestety odnosze wrażenie, że czesto
                                czyha
                                > Pan na jakieś nieuważne słowo, by się do niego przyczepić, stąd moja reakcja.
                                > Prosze sie w takim razie nie dziwić, że nie umiem zinterpretować Pana
                                > intencji. Co do ZBK, nie otrzymuje rachunków Praga. Wystawiam im tylko noty.
                                > Pozdrawiam
                                >
                                Dziękuję za cenną informację.
                                >
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka