won 28.08.03, 15:34 Proszę o podanie przepisów prawnych dot. wspólnot mieszkaniowych. szczególnie jestem zainteresowana przepisami dot.małych wspolnot mieszkaniowych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asam11 Re: regulacje prawne 28.08.03, 15:54 won napisała: > Proszę o podanie przepisów prawnych dot. wspólnot mieszkaniowych. > szczególnie jestem zainteresowana przepisami dot.małych wspolnot > mieszkaniowych. Proponuję kodeks cywilny, rozdział dotyczący współwłasności. W pozostałym zakresie ustawa o własności lokali. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanie.i.wspolnota Re: regulacje prawne 28.08.03, 23:23 asam11 napisał: > won napisała: > > > Proszę o podanie przepisów prawnych dot. wspólnot mieszkaniowych. > > szczególnie jestem zainteresowana przepisami dot.małych wspolnot > > mieszkaniowych. > > Proponuję kodeks cywilny, rozdział dotyczący współwłasności. W pozostałym > zakresie ustawa o własności lokali. Przyda się jeszcze parę innych rozdziałów Kodeksu cywilnego, dotyczących własności, reprezentacji (pełnomocnictw), służebności, zobowiązań - a zwłaszcza przepisy o prowadzeniu cudzych spraw bez zlecenia (art. 752-757), bo na tej właśnie zasadzie sprawowane jest zarządzanie nieruchomością wspólną w bardzo wielu małych wspólnotach (do 7 lokali), a może nawet w większości takich wspólnot. Odpowiedz Link Zgłoś